Slovenija

'Politika ne spada na police Mercatorja'

Laško, 19. 04. 2009 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grožnja z zaplembo lastništva v Mercatorju je manipulativno kupovanje volilnih glasov, ki jih stranka gospodarskega ministra Mateja Lahovnika potrebuje, menijo v Pivovarni Laško.

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik FOTO: Dare Čekeliš

Prav je, da stranka Zares, iz katere prihaja tudi gospodarski minister Matej Lahovnik, želi obrniti trend hitrega padanja na javnomnenjskih lestvicah. Vendar naj to počne na politično korekten način, ne pa z dejanji, ki neupravičeno škodijo skupini uspešnih podjetij in z dejanji, ki so v posmeh pravni državi, so ostri v Pivovarni Laško.

Glavni predmet poželenja Delo in Večer?

"Zavajanje ljudi, da bi banka lahko kreditirala prebivalstvo ter mala in srednja podjetja, če skupini Pivovarna Laško ne bi podaljšali kreditov, je višek laži in sprenevedanja. Banka bo to lahko storila samo v primeru, če bo dobila denar. Nikakor pa tega ne bo mogla, če bo zaplenila lastniške deleže in bo namesto denarja dobila delež v Mercatorju," so še zapisali. Po njihovem ni težko ugotoviti, da gre vladajoči politiki za vpliv v Mercatorju, ne pa za kreditiranje malih in srednjih podjetij. Zraven pa jim zaplemba prinaša še upanje, da bi s tako potezo sistem Pivovarne Laško tako destabilizirala, da bi lahko prišli še do Dela in Večera, kar je pravzaprav ponovno glavni predmet poželenja.

'Sprenevedanje se nadaljuje'

Laščani tudi ocenjujejo, da se politično sprenevedanje okoli podaljševanja kredita poslovnemu sistemu Pivovarna Laško oziroma Infond Holdingu s strani Nove Ljubljanske banke (NLB) nadaljuje. "NLB je namreč gospodarska družba, z mednarodno lastniško strukturo, ki se ravna po mednarodnih bančnih standardih in ne po političnem diktatu ene izmed koalicijskih strank. V primeru podaljšanja kredita poslovnemu sistemu Pivovarne Laško se je banka odločala po strokovnih kriterijih in ni bilo nikakršnega razloga, da tega ne bi storila, saj družbe svoje obveznosti redno plačujejo. Izjave gospodarskega ministra so dokaz, da svoj položaj zlorablja za svoje osebne in strankarske interese, pri tem pa ne upošteva ne strokovnih in ne pravnih standardov," so zapisali v Pivovarni Laško.

'Dokaz uzurpacije oblasti'

Pivovarna Laško, Boško Šrot
Pivovarna Laško, Boško Šrot FOTO: POP TV

V NLB so strokovnjaki odločali o podaljšanju kredita na strokovnih osnovah, ne pa na podlagi tega, kaj naj bi ljudje pričakovali od Lahovnika. Prav zato izjava ministra Lahovnika, da bi vsaj enkrat lahko naredili to, kar ljudje pričakujejo, predstavlja višek netransparentnega delovanja politike in dokaz uzurpacije oblasti ter zloraba v osebne in strankarske namene, trdijo v Laškem. Kot gospodarski minister bi moral vedeti, da se banke odločajo po strokovnih kriterijih, da zaplemba deleža v družbi Mercator ni možna, če skupina uspešnih podjetij kot je Pivovarna Laško redno odplačuje svoje obveznosti, ocenjujejo Laščani.

V Pivovarni Laško tudi menijo, da Lahovnik dobro ve, da je slovenski bančni sektor dovolj likviden za servisiranje malih in srednjih podjetij. Težava je v zaupanju pri kreditiranju podjetij, ki jim kriza poslabšuje boniteto, ne pa pomanjkanje denarja.

Politika ne sodi na police Mercatorja

Da pa bo Mercator prodan tako, da bo tudi v bodoče služil slovenskim dobaviteljem, je bistveno večji garant sistem Pivovarne Laško, ki mora svoje izdelke prodajati na slovenskem trgu, kot pa politika. Ta ljudem prodaja izdelke in konstrukte, ki ne sodijo na police Mercatorja, poudarjajo v Pivovarni Laško.

Spomnimo

Gospodarski minister je po tem, ko je NLB pretekli teden odobrila podaljšanje kredita Infond Holdingu, družbi, ki je posredno v lasti prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, v svojem portfelju pa ima večino delnic Laškega, skupaj z drugimi družbami okrog Pivovarne Laško pa je skoraj polovični lastnik Mercatorja, med drugim izrazil pričakovanje, da se bo na svetu stranke Zares v torek pojavilo tudi vprašanje izstopa iz koalicije. Po četrtkovi seji vlade pa je med drugim dejal, da ni neobičajno, da banka zaseže delnice, ki so pri njej zastavljene, če podjetje ne vrne kredita, ob pogoju, da se zagotovi normalno delovanje bančnega sistema in hčerinskih podjetij holdinga. Ob tem je ocenil, da ni razlogov, da bi se krediti reprogramirali v nedogled.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

predan
20. 04. 2009 20.10
Čigavo pivo bomo pili, nam ne boste ukazovali! Kvaliteta sama KLIČE, a ne?
chaz73
20. 04. 2009 14.53
Golubič in študentek Lahovnik bi se lahko, preden posplošujeta, lahko pri NLB in Pivovarni Laško za kakšen kredit sploh gre. Pred volitvami so obljubljali, da se bo politika enkrat za vselej končno umaknila iz gospodarstva, zdaj pa nakladajo, da je poseg v gospodarstvo nujen. Navadna kozlarija. Če imajo kaj proti Šrotu in kompaniji, naj to lepo dokažejo pred sodiščem, ne pa da uspešnemu gospodarstveniku iz čiste faušije mečejo kolena pod noge. Radi bi samo delež v Laškem... al pa par hektolitrov piva zastonj, da se ga ubijejo... :p
malec
20. 04. 2009 11.34
Mislim, da vas imamo državljani vseh dovolj!
gospakatja
20. 04. 2009 07.32
če s dolžan 1000 eur je to tvoj problem, če pa si dolžan 100 000 000 eur, postane to problem banke !
300nauro
20. 04. 2009 07.06
Krivi ste pivopivci, ki dajete prednost Šrotovi znamki in ga tako zalagate z denarjem. Presedlajte na drugo firmo ali na drugo pijačo!
drzavljan35
19. 04. 2009 23.36
Popolnoma PRAVILNO !!! Denar nazaj v banko - s tem se bo tudi znizala obrestna mera - ZARES zdej pa dajte ZARES do konca izpeljati kar mislite !! Da ne bo samo reklama !
zefa20
19. 04. 2009 22.15
kaj je dragi šrotek, kaj zdaj tako cviliš ko ti voda za ovratnik teče? Ma vse bi ti mogli vstran pobrat saj si nisi ničesar zaslužil na pošten način, pol pa še mu banka podaljša kredite, svinjarija jedna
ransome
19. 04. 2009 21.56
KO GLEDAŠ VSO TO GNOJNICO TE ZVIJE
Tomaks
19. 04. 2009 20.49
hmmm.. sprašujem se kje je pri vseh teh tajkunih kakšna ovadba? morda ve Dr. Kos?
tejamart
19. 04. 2009 20.32
ti ki si mi dal -1 si sigurno tajkun
tejamart
19. 04. 2009 20.20
Zato ker smo vsi eni loleki in si nobeden ne upa nič. Stvar naj slovenci (pošteni) vzamejo v svoje roke in naredijo red. Tajkuni imajo vedno najboljše odvetnike saj če ukradeš ali zafuraš eno milijardo EUR ni nič saj imaš denar in si lahko kupiš odvetnike, reveš ki bo pa v trgovini vzel kruh, da bo preživel bo pa nasrkal, ker nima za kruh kaj šele za odvetnika. Golobič, Vlačič in njihovi somišleniki imajo prav zoper Pahorja saj kar se dogaja v zadnjem času ni več normalno. Pahor je tisti ki bi moral narediti red, za njim pa vsi ostali.
clemeza
19. 04. 2009 20.10
Pije vlada, ta ali katera druga, pijejo razrešeni direktorji in predsedniki uprav na račun odpravnin, plačami mi vsi!!!! Torej vemo kdo je kdo v tej pravljici ampak ne naredimo nič. Zakaj?
tirolec
19. 04. 2009 20.05
Nihče ne ve kdo pije in kdo plača?
goso
19. 04. 2009 20.05
Nacionalizirat Pivovarno Laško! Pa BTC, pa Merkur, pa... NLB je v večinski lasti Slovenije, ne pa neka mednarodna banka, saj je nismo prodal. Morda na skrivaj?
tejamart
19. 04. 2009 19.50
Pa kaj ni v tej bedasti državi niti enega ki bi naredil red. Tem tajkunom ki so zafurali, bi pobral vse kar imajo in jih pustil samo v gatah pa en sendvič z vodo na dan. Skratka vse skupaj je ena sama b..., ki bodo nas spravili na rob preživetja. Tajkunsko premoženje razprodati in dati ljudem ki delajo pošteno. Ljudje imamo debelo kožo, koliko časa bomo to še mogli gledat.
clemeza
19. 04. 2009 19.44
Dejstvo je, da stanje demokracije ni stanje razvoja, kar je bistvo razvojnega potenciala kapitalizma. Zadnje kar rabimo v teh časih je konsenz, ker smo tako ali tako regijsko skregani in tukaj ne vidim možnosti za kaj pametnega. Vlada mora prej ali slej potegniti radikalne poteze za zagotovitev zdravih pogojev za razvoj gospodarstva in vdržnost javnih financ ne glede na izid prihodnjih volitev.
resenik
19. 04. 2009 19.29
Ne razumem kako si nekdo posoja denar v ozadju pa rastejo tajkuni.A ni nikogar ,ki bi raziskoval ozadje in pobral vse nezasluženo !!!