Slovenija

FOTO: Pred DZ spet ograje, delavci pobrali kocke, policija pa poziva k mirnim protestom

Ljubljana/Maribor/Celje, 03. 12. 2012 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Generalni direktor policije Stanislav Veniger opozarja, da bi lahko izgredniki spet izkoristili mirne proteste za nasilna dejanja. Policija poziva k mirnim protestom, udeležencem pa svetuje, naj bodo pozorni na posamične provokacije. Delavci so v Mariboru in Ljubljani cementirali granitne kocke.

protesti v Ljubljani
protesti v Ljubljani FOTO: Aljoša Kravanja

Redki so primeri v zgodovini Slovenije, da bi protestni shodi zajeli vsa tri največja mesta v Sloveniji istočasno. Še pred dvema letoma je takratna notranja ministrica Katarina Kresal tarnala, da kadrovska situacija na policiji ne omogoča posredovanja, če bi prišlo do nemirov na več kot dveh koncih.

Policisti podrobnosti glede svojega delovanja seveda javnosti nočejo razkriti, generalni direktor policije Stanislav Veniger pa je v oddaji 24UR OB ENIH sporočil, da "se policisti dejansko vsak dan pripravljajo na proteste, ki so ocenjeni kot visoko rizični."

Po njegovi oceni se lahko tudi danes najdejo posamezniki, ki bi lahko izkoristili mirne proteste za nasilna dejanja zoper policiste. Zato udeležence shoda še enkrat poziva, da se v primeru zaznave ali napovedi nasilnih dejanj umaknejo od teh izgrednikov, tako da lahko policija hitro in učinkovito reagira in odstrani nasilneže.

Veniger je tudi pojasnil, da poteka intenzivna preiskava, s katero želijo odkriti vse izgrednike na petkovih protestih v Ljubljani in organizatorje teh izgredov.

Ustanovili so tudi posebno delovno skupino, ki si je za cilj postavila identificirati vse izgrednike in jih pripeljati pred sodišče ter kaznovati. Veniger je še dodal, da se lahko le sreči zahvalimo, da niso žrtve nasilnežev utrpele hudih telesnih poškodb.

Policija poziva k mirnim protestom

Policisti vse udeležence protestov pozivajo, ''naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno,'' so zapisali na spletni strani Generalne policijske uprave.

Policija vsem udeležencem protestov svetuje, naj bodo tudi sami pozorni na posamične provokacije in dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali, še posebej na metanje nevarnih predmetov, kot so pirotehnični in drugi izdelki. ''V takšnih primerih, še posebej pa ob hujših in množičnih kršitvah, vsem udeležencem shoda priporočamo, da se umaknejo na varno oz. po najkrajši in najbolj varni poti zapustijo prostor shoda,'' so zapisali.

Policija mirnim protestnikom odsvetuje tudi zadrževanje na prostoru med policisti in nasilnimi izgredniki, saj v takem primeru obstaja velika nevarnost, da sami postanejo žrtve napadov. Umik s tega prostora in osamitev izgrednikov pa omogoča ukrepanje policije, ki je v takih pogojih izjemno zahtevno.

Politika naj začne upoštevati zahteve protestnikov

Protest v Ljubljani
Protest v Ljubljani FOTO: Aljoša Kravanja

Glede današnjih protestov smo povprašali Bojana Dobovška s fakultete za varnostne vede, ki meni, da mora biti policija, tako kot na prejšnjih protestih, najbolj pozorna na manjše skupine izgrednikov. Te skupine skrajnežev po njegovem mnenju "zelo dobro poznajo skupino množic" in poskušajo "sprovocirati miroljubne protestnike."

Sicer pa se glede na tako veliko število protestnikov po Dobovškem mnenju prej ali slej zgodi nekaj izgredov. Kljub opozarjanju na mirne proteste se skoraj vedno najdejo določeni provokatorji, ki poskušajo shode izkoristiti za svoje cilje. Ker pa je skupina izgrednikov številčno omejena, tudi ne more obvladati širšega prostora in več protestov po državi.

Dobovšku pa se zdi ključno, da začne politika upoštevati zahteve protestnikov, ki so izražene na miren način in z intelektualnim premislekom. Ne zdi se mu primerno, da se nekateri norčujejo iz teh zahtev ali pa jih zlorabljajo v politične namene.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topolino54
03. 12. 2012 18.49
+0
Kje imate dons prenos iz Ljubljane???
BLACKWATER blacklist
03. 12. 2012 18.32
+3
med nasiljam v MB in LJ je veeeeelika razlika. V ljubljani so jih dobili izgredniki, v MB pa so iz ketne spustili policiste ki so mlatili vsepovprek. V LJ so varovali premoženje in osebe, v MB pa so hoteli ZADUŠITI upor ljudstva...
golouhec
03. 12. 2012 18.27
Med vlado, poslanci, župani in sodniki je velika razlika, je Janša včeraj dobro povedal. Vemo koga ščiti trajni mandat - sodnike in zakonodaja o občinah je takšna, da je župana do konca mandata skoraj nemogoče zamenjat. Medtem ko postopek za zamenjavo vlade lahko sproži že 10 poslancev, ki vložijo zahtevo v državni zbor. Tako mislim, da ga lahko nehate srat s temi demonstracijami pred parlamentom, proti Kanglerju pa organizirajte tako civilno iniciativo, ki bo sposobna pridobiti na svojo stran večino Mariborčanov in na novih volitvah dobiti nov mestni svet in novega župana.
borzojoj
04. 12. 2012 00.31
HVALA BOGU, da je še nekdo pritrdil temu, kar sem že enkrat napisal. Ko človek gleda tole razbijaštvo in huliganstvo dobi občutek, da hodijo nekateri na shode samo zato, da sprožajo svoje "živalske nagone". (naj mi oprostijo tisti, ki mirno demonstrirajo!) Vse lahko dosežete na miren in trenutni zakonodaji zadoščen način. Koga boste pa potem dobili pa se zamislite! Če mislite, da bo prišel striček s čarobno paličico in vam bo pričaral vse tisto, kar bi radi imeli se motite. S prazno vrečo je težko gospodarit. Če kdo med vami to zna pa mislim, da mu bo Janša rade volje odstopil to "godljo", ki jo trenutno prav zagotovo "kuhajo" neki dobri "strički iz ospredja".
dule100
03. 12. 2012 17.49
+0
Vinko zasluži nagrado , ne samo policaji ! Jih je prav dobro popedenal ! Vinko, to je bilo za +5 !
delfin11
03. 12. 2012 17.38
+3
vse skupaj je brez veze...od vseh teh protestov bo le mariborčanom uspelo zrušit župana...ostalo pa bo le mrtva črka na papirju...nič od nič in vse tiho je bilo...s mirnimi protesti ne bo nič..hodili bi dan za dnem vsak dan manj ostal bo le napis..fertik si....in ,ko se umiri JJ BO SPET IMEL HINAVSKI NASMEH..IN MISLIL SVOJE...KAJ MI PA MORETE¨!!!!
nebra98
03. 12. 2012 17.42
+3
kaj pomaga ce gre cela lublana na proteste ce grejo pol nasledn dan usi lepo na siht?
totinori
03. 12. 2012 17.26
+2
Vsi ki verjamete nakladanjem gospoda direktorja, si OBVEZNO POGLEJTE NOCOJ STUDIO CITY, kjer bo lepo pokazano da zbrana skupina zamaskirancev ni začela fajta, ampak da je po prižigu rdeče bakle, kar je očitno bil dogovorjen znak, pridrvela manjša skupina specialcev, nakar so se ti zamaskiranci razbežali, policija pa je brutalno aretirala dva udeleženca kar tako. To je izzvalo prisotne, da so zaleči policijo obmetavat z vsem možnim. Od tam naprej pa je zgodba znana. Skratka, nerede so izzvali policisti, ker je bilo to očiotno tako načrtovano, ker so se pač morali zgoditi. Zopet je nekdo grdo zlorabil policijo v politične namene. Hkrati jih pa hitijo hvalit na vsa usta. Ogabno! Do kdaj bodo policisti to prenašali? Če to niso dovolj močni razlogi za odstop ministra Korenjaka in njegovega šefa, kdaj bodo potem?!!!!!
borzojoj
04. 12. 2012 00.42
@totinori Če govoriš o ljubljanskem shodu je tole laž. Kako je bilo v Mariboru pa ne vem. Vem pa to, kar vidim po TV in berem, da mariborski demonstranti zelo nekulturno izvajajo demonstracije. Dejstvo pa je, da vsakdo, ki bo napaden se bo branil na najbolj učinkovit način.
totinori
03. 12. 2012 16.56
-1
Vsi ki verjamete nakladanjem gospoda direktorja, si OBVEZNO POGLEJTE NOCOJ STUDIO CITY, kjer bo lepo pokazano da zbrana skupina zamaskirancev ni začela fajta, ampak da je po prižigu rdeče bakle, kar je očitno bil dogovorjen znak, pridrvela manjša skupina specialcev, nakar so se ti zamaskiranci razbežali, policija pa je brutalno aretirala dva udeleženca kar tako. To je izzvalo prisotne, da so zaleči policijo obmetavat z vsem možnim. Od tam naprej pa je zgodba znana. Skratka, nerede so izzvali policisti, ker je bilo to očitno tako načrtovano, ker so se pač morali zgoditi. Zopet je nekdo( ve se kdo in vedno isti) grdo zlorabil policijo v politične namene, kakor že pred leti v Ambrusu. Hkrati jih pa hitijo hvalit na vsa usta. Ogabno! Do kdaj bodo plicisti to prenašali?
nebra98
03. 12. 2012 17.07
-1
lahk da majo policaji svoje pod krinko med protestniki, lahk sam ugibas
Gotofjejeje
03. 12. 2012 17.18
+0
Fajt so začeli lopovski priskledniki in ga prosili že doooooolgo časa... Komu pa to ni jasno?
borzojoj
03. 12. 2012 16.41
+5
Upam, da boste imeli tudi danes rdeče nageljčke v roki ! SLOVENCI bodimo PONOSNI SLOVENCI ! BODIMO SLOŽNI in NE DOVOLIMO IZGREDOV - ZA SKUPNO DOBRO GRE - - ZA DOBRO VSEH SLOVENCEV !
za jutri
03. 12. 2012 16.50
+4
Ma tele protestniki majo pa dolgo lajtngo-volitve so mimo in misljo,d jih bo šef še kr naprej plačvov,d bojo razgrajal po ulcah.Huligani zberte se-Konc je-FERTIK!!!
ratm
03. 12. 2012 16.33
+0
24 ur simpatizira s policaji in posledično s vlado... 24 ur manipulira ljudi in hoče razdvojiti protestnike in slovensko ljudstvo
prašek
03. 12. 2012 16.28
-1
Upam da ne bodo zopet izgredi !
za jutri
03. 12. 2012 16.52
+3
Prašek ne blefiraj,pa še kako upaš da bodo.
malaraja
03. 12. 2012 16.19
+4
Gremo na trg. Mirno.
BananaPoslanec
03. 12. 2012 16.36
+1
Na trg mirno pol pa bum bum!Ko pade policija pade vse ostalo!Grdo se sliši ampak taka je realnost!
Gotofjejeje
03. 12. 2012 17.07
+4
Mi že dolgo nimamo policije. Policija bi morala varovati ljudstvo. Pa ni storila ničesar, varovala je lopove in kradljivce... SLOVENIJA NIMA POLICIJE ŽE VEČ KOT 20 LET. Slovenija je imela le varnostno službo TAJKUNOV, LOPOVOV IN ELITE!
Aleks 85
03. 12. 2012 16.15
+4
Vandali so dobro organizirana skupina ki je odlično podkovana in pozna delovanje policije in njihove taktike?AJA? sej bi se človek kar zamislu,če nebi slišu da so nekatere pridržane protestnike izročili staršem!
nebra98
03. 12. 2012 16.18
+0
Aleks 85
03. 12. 2012 16.20
+0
SLObunkeljn
03. 12. 2012 16.12
+7
Kaj je zdaj neodvisni novinarji? V petek smo vsakih 10 minut dobivali slike, podatki o številu protestnikov ... slike ... direktni prenos ...KAJ PA DANES? CENZURA?
martin1324
03. 12. 2012 16.16
-1
Suckass
03. 12. 2012 16.10
+10
če ne gre zlepa gre pa zgrda
Gotofjejeje
03. 12. 2012 17.13
+2
nebra98
03. 12. 2012 16.08
+10
v sloveniji se more islandija ponovit...sam ma pahor drugacne nacrte se men zdi. trba bi blo narodu use vrnt komplet direktna demokracija...narod bi mogu o usem odlocat se o tem a bomo poslal vojake u afgan al ne...
NiNasVec
03. 12. 2012 16.05
+12
ADMIN, TI PA UZTRAJNO BRIŠEŠ!! BRAVO-kretinjo! a ni svobode govora?????????????????????
nebra98
03. 12. 2012 16.09
+9
SLObunkeljn
03. 12. 2012 16.18
+3
Siol internet je blokiran po celi Sloveniji, ni poročanja o shodih, omejevanje komantarjev ... ti pa optimistično sprašuješ glede svobode govora ... HAHAHA ;)
oMAXI
03. 12. 2012 16.05
+9
,..DANES VABLJENI NA AQUA SLASH PARTY ,..NA KONGRESNEM TRGU,..VSTOPNINA ŠAJFA IN ŠAMPON,...
oMAXI
03. 12. 2012 16.06
+3
Aleks 85
03. 12. 2012 16.03
+12
Osebno ne podpiram uničevanje osebne oz. privatne lastnine vendar se še nobena "revolucija" ali sprememba ni zgodila zgolj z vzkliki in plakati!! Potrebno je politikom pokazati da je dovolj hlapčevstva in prikimavanja saj imamo ljudje DOST,DOST......
tron3
03. 12. 2012 16.02
+24
Spoštovani Veniger! Na policiji veste, da je v Sloveniji ogromno neprijavljenega orožja, ker protesti se ne bodo končali, kvečjemu se bodo še samo stopnjevali, Vas spršaujem, če boste prevzeli odgovornost za tragičen dogodek, ki se bo zgodil, če bo policaj nastradal se ne bo nobeden sekiral, če bo pa protestnik, bo pa še srd in jeza ljudstva še večja, kot je bila, pardon doživeli boste pogrom! Da ne bo pomote, strogo se distanciram od takšnih dejanj, vendar dogodki peljejo v to smer!
žaba08
03. 12. 2012 17.12
Zakaj bi nastradal policaj? nastrada naj raje kakšen tajkun!
Suckass
03. 12. 2012 16.01
+11
dokler policija ne bo stopila na stran ljudstva bodo protesti nasilni, ko bo pa policija na naši strani bomo pa zmagali