Slovenija

Enak, a vendarle slabši?

Ljubljana, 28. 09. 2009 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Osnutek arbitražnega sporazuma s Hrvaško v ničemer ne odstopa od drugega Rehnovega predloga, je sporočilo zunanje ministrstvo. Janša vseeno pravi, da smo na slabšem, kot smo bili junija.

Pahor in Kosorjeva
Pahor in Kosorjeva FOTO: Reuters
Moj odgovor ta hip, poznavajoč vsebino arbitražnega sporazuma, je, da je to razumno tveganje in da bi z njim pravično rešili mejo med Slovenijo in Hrvaško. In da bi bili temeljni, vitalni interesi Republike Slovenije pri tem zaščiteni. Premier Borut Pahor

Premier Borut Pahor je po srečanju s predsedniki parlamentarnih strank napovedal, da bo vlada predvidoma še ta teden sprejela predlog arbitražnega sporazum o načinu določanja meje med Slovenijo in Hrvaško. Kot je pojasnil, temelji na predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna iz sredine junija.

"Po 18 letih in enem neuspelem poizkusu imamo sedaj novo priložnost, da Slovenci in Hrvati dokončno uredimo vprašanje meje. Gre za priložnost, ki je po mojem mnenju ne smemo izpustiti. Gre za priložnost, da na pravičen način s posredovanjem tretjega, v tem primeru arbitražnega tribunala, dokončno določimo mejo na kopnem in morju. Tako da z dnevnega reda dvostranskih vprašanj damo tisto najtežje in omogočimo državama, da sproščeno in odprto rešita tudi vsa ostala, ki so se pojavila iz nasledstva po razpadu bivše Jugoslavije. Vse to govorim z neskritim optimizmom in tudi z veliko odgovornostjo predsednika vlade, da vladi in kasneje državnemu zboru predlagam, da sprejme ponujeni dogovor," je poudaril Pahor.

Možnosti referenduma o tem ne zavrača, saj gre za izjemno pomembno vprašanje. "Ko bo meja določena, bo določena za vedno," poudarja.


Mene osebno ne moti, če bi se na koncu odločili, da o tem, ali je arbitražni sporazum dobro izhodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško, odločijo ljudje po svoji presoji. Premier Borut Pahor

Po njegovih besedah je bil današnji sestanek zelo koristen, a le "informativne narave" in od predsednikov strank niti ni pričakoval kake odločitve – tudi iz proceduralnega razloga. Najprej mora sporazum sprejeti vlada. "Vlada bo, tako imam v načrtu, pobudo sprejela še ta teden in jo poslala odboru za zunanjo politiko v državni zbor." Poudaril je še, da je arbitražni sporazum "praktično napisan" in da "obe strani določila poznata". "Pripravila jih je tretja stran, obe državi pa morata v skladu z njunima notranjima pravnima redoma sedaj po postopkih priti s pobudo in soglasjem do vsebine tega sporazuma," je še pojasnil. Prepričan je, da bo obema državama to uspelo.

V hrvaških medijih se sicer pojavljajo namigi, da je Slovenija s sporazumom pridobila več kot Hrvaška, predsednik naše južne sosede Stipe Mesić pa državljane miri, da "gospa Kosorjeva ni podpisala nič takega", kar bi potrdilo, da bo Hrvaška nadaljevala pogajanja o meji na podlagi drugega Rehnovega predloga.

Prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je po srečanju opozoril, da "ni vprašanje, ali bo zdržala koalicija, ampak ali bo zdržala država".

Osnutek sporazuma = drugi Rehnov predlog

Olli Rehn
Olli Rehn FOTO: Reuters
Pristopna pogajanja Hrvaške z EU se bodo predvidoma nadaljevala v petek hkrati s pogajanji o reševanju vprašanja meje.

Osnutek, ki je bil danes predstavljen predsednikom parlamentarnih strank, v ničemer od odstopa od predloga, ki ga je 15. junija na osnovi slovenskih pripomb pripravil evropski komisar za širitev Olli Rehn, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Isto je na vprašanje hrvaškega novinarja odgovoril Pahor.

Novinar: Danes smo prvič slišali, da sporazum obstaja. Premierka Kosorjeva je doslej govorila, da obstaja samo to, kar je napisano v pismu, ki ga je poslala švedskemu predsedstvu EU.
Pahor: Sporazum komisarja rehna obstaja. Že od junija.
Novinar: To je torej ta sporazum?
Pahor: Seveda.

Novinarka: Če vas prav razumemo, drugi Rehnov predlog je arbitražni sporazum?
Pahor: Seveda. Tako kot prvi, s tem, da je drugi popravljen z dopolnili slovenske strani.

Janša kritičen do sporazuma

Mi nismo v celoti podprli niti drugega Rehnovega predloga, sedanji je še slabši in nima niti najmanjše možnosti, da dobi našo podporo niti da ga podpre državni zbor. Janez Janša, SDS

Glede na trditve Pahorja in zunanjega ministrstva je težko razumeti Janševe besede, da je sporazum "slabši od drugega predloga evropskega komisarja Ollija Rehna". "Besedilo, ki smo ga videli danes, je vsebinsko slabše od tistega, kar je bilo na mizi kot prvotni predlog komisarja Rehna," je dejal.

V podrobnosti se ni želel spuščati, češ da je gradivo označeno kot zaupno. Zato tudi nismo izvedeli, v čem je osnutek arbitražnega sporazuma slabši od predloga, ki ga je Rehn oblikoval junija.

Prekinili izredno sejo

V državnem zboru so po šestih urah prekinili izredno sejo o deblokadi hrvaških pristopnih pogajanj z EU, ki je potekala za zaprtimi vrati. Za zaprtimi vrati se bo zdaj sešel parlamentarni odbor za zadeve Evropske unije (OEU), ko bo ta končal sejo, pa se bo nadaljevala izredna seja DZ.

Kot je pojasnil predsednik DZ Pavel Gantar, so izredno sejo prekinili zaradi amandmaja, ki so ga vložile opozicijske poslanske skupine. O njem bodo razpravljali na OEU, Gantar pa vsebine ni želel razkriti, saj je označen s stopnjo zaupno.

Ocenil je še, da je seja potekala "v razmeroma mirnem tonu". Po njegovem mnenju je Pahor ob odpiranju pogajalskih izhodišč s Hrvaško ponudil zadosti močno garancijo, da so interesi Slovenije pri pogajanjih in morebitni arbitraži v zvezi z mejo dobro zavarovani.

Izjava o zaščiti interesov

Slovenija bo ustrezno zaščitila svoje interese, je dejal Frangež.
Slovenija bo ustrezno zaščitila svoje interese, je dejal Frangež. FOTO: Dare Čekeliš
Opozicijske stranke SDS, SLS in SNS, na zahtevo katerih so izredno sejo sklicali, trdijo, da do deblokade prihaja prehitro. Od Pahorja zahtevajo tudi, da podrobno pojasni, kaj se je 11. septembra v Ljubljani dogovoril s hrvaško kolegico Kosorjevo.

OEU je pred tem na nujni seji podprl stališča Slovenije k skupnim stališčem Unije za odprtje oziroma zaprtje 11 poglavij v pristopnih pogajanjih Hrvaške. Kot je povedal Matevž Frangež (SD), ki je sejo vodil, bo Slovenija pri posameznih poglavjih s posebno enostransko izjavo opozorila na svoje interese, generalno pa bo svoje interese zaščitila še z enostransko izjavo o zaščiti interesov.

''Ta izjava je splošna in ustrezno povzema nedavni dogovor premierjev Slovenije in Hrvaške, pismo Hrvaške švedskemu predsedstvu EU in odgovor švedskega predsedstva nanj v skladu s slovenskim razumevanjem teh dejanj.'' Druga izjava pa se razlikuje od poglavja do poglavja in bo spremljala samo nekatera poglavja, med katerimi je Frangež omenil poglavja o prostem pretoku kapitala, razvoju vseevropskih omrežij in kmetijstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vasija
29. 09. 2009 05.12
tu se nam gre za neke principe al bo Joško v sloveniji al na hrvaškem in se gremo neki tepst z hrvati - a da nas je lasten narod okradel in spravil v tako bedo pa je vse cool - pol sem pa se jaz raje hrvat!
Capi-22
29. 09. 2009 00.13
jadranka nečeš ti jadrat po jadranu
sandi101
28. 09. 2009 23.36
Pravijo,da se prašiči menjujejo, korito pa isto ostaja! Podobno je situacija v vladi glede odločitev kateremu dajati in kateremu jemati! Razplet zgodbe je že pa itak vsem znan ... Vse bi poslal na Goli otok,drugega niso vredni!!!
peterb110@gmail.com
28. 09. 2009 23.25
Zalostno je da Slovenci sploh nimamo nobene vlade, smo prepusceni samemu sebi, vedno nasa zemlja pa je prepuscena okupatorjem...To kar imamo je le drhal nesposobnih lolekov in izdajalcev, ki vedno, vedno in vedno delajo nam Slovencem v skodo. Sramujem, sramujem se te vlade.....To ni nasa vlada!!! Pri trenutno tako mocni poziciji Slovenije in pri tako mocnih zgodovinskih argumentih ( cela Istra nam je bila ukradena na zahrbten nacin ) narediti tako izdajo, tako nizko pocepniti, je nezaslisano!!! Treba je zahtevati celo Istro nazaj (Min. zahteva brez popuscanja je reka Mirna, zadnja mednarodna meja) in se pogajati o tem ne pa o Piranskem zalivu in stiku z odprtim morjem(ki ga imamo in smo ga vedno imeli)........LOLEKI v bozjo mater !!!!!
bre11
28. 09. 2009 22.46
jansa grims jerovsek ce mate probleme z prebavo sam jih poglejte
bre11
28. 09. 2009 22.44
upam da irci zavrnejo lisbonsko pogodbo
alterego
28. 09. 2009 22.02
briga me za mejo, sam da mam službo!
justime
28. 09. 2009 21.55
in vse poteka v tajnosti a novinarji imajo najnovejše novice. ali so tako sposobni ali pa hudo bašejo???
Kajtimar
28. 09. 2009 21.38
štrikaš-štrikaš, pa se zaštrikaš. Pa nobenemu nič več jasno... Ajde - kmalu vidimo, če bo iz te moke kaj kruha.
francisek
28. 09. 2009 21.24
Spet nas bojo neki nategnl, zato pa je zaprta seja..sam to nimajo kej skrivat pred nam sej smo jih mi izvolil na pa oni nas,,,,NAJ PADE ŽE ENRAT TA VLADA!!!
CezDrnInStrn
28. 09. 2009 21.15
Se vidi, da seja še kar traja! Poslanci fino talajo pluse Pahorju !
nash.fido
28. 09. 2009 21.12
Vsi ki kritizirate Janšo ste samo navadni zaslepljenci.
nash.fido
28. 09. 2009 21.12
tinkaminka Kaj govoriš neumnosti. Janša je s tem samo hotel preprečiti, da bi celoten Mercator šel v srbske roke, vendar pa so ga Šrot in Kosmova v bistvu izdali. Pa da veš Pahor pa Šrot sta ista stranka. Toliko o SD.
bla_blabla
28. 09. 2009 21.03
problem je da pahor ni podkupljiv in nima kosti v kleti kot janša ki je nakradu in ščitu tajkune, ko pa mu ti niso hoteli dati deleš jih je pa odpisal. pa itak je vsem jasno. sj niste tako neumni. kar se pa tiče naše zemlje, js hočem referendu. in če naša volja ne bo izpoljena je naša naloga da vsi slovenci zasedemo mejo z hrvaško in tako dolgo zasedamo dokler ne dosežemo svoje. sam kaj ker ste vsi kmeti in bi za počitnice na hrvaške morju prodali še svojo mamo. pol pa še gob.cajte v prazno, bla bla kolk je men pomembna slovenija....
jansa-arms
28. 09. 2009 20.42
resnica je taka da si vsi zgoraj omenjeni (pahor,kosor,rhen,janša,jelinčič,žerjav itd..) lutke v rokah velikih in nimajo lastne pobude,niti besede.lahko izvajajo samo voljo tistih ki ustvarjajo eno največjih diktatur vseh časov (EU).
black2
28. 09. 2009 20.35
janša samo nekaj napihuje pa ne ve kaj!
vetlan
28. 09. 2009 20.17
Pa se tudi zadnje čase sprašujem, kaj se sploh sekiramo za tistih par metrov zemlje in par km morja. Prej al slej tudi to bodo prodali. Hrvati pa se tudi očitno ne zavedajo, kam silijo.
vetlan
28. 09. 2009 20.09
pajtlerblanka 28.09.2009, 14:28 -1 referendum odstop vlade volitve-predčasne-takoj druge alternative slovenija nima In kakšna naj bi bila alternativa po odstopu vlade? Kaj pajtlerica, imaš kakšen pameten predlog? Mogoče si ti sposobna porihtati državo, ki ni samo v recesiji in bankrot, ampak tudi lastnega gospodarstva nima, ker je vse pokradeno in uničeno?
Karantaniija
28. 09. 2009 20.08
Nam se nikamor ne mudi, če hrvatje nočejo v EU bodo svojo trmo mogli premagat in dati prav Sloveniji ..
vetlan
28. 09. 2009 19.59
Pa še vprašajo, komu je verjeti? Spet z nami igrajo? Nobenemu,samo še ovce lahko verjamejo.