Slovenija

Politbarometer: Janša tik za petami Pahorju

Ljubljana, 23. 04. 2008 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Največjo podporo v javnosti uživa SD, sledi ji SDS, na tretjem mestu pa je SNS, je pokazala raziskava Politbarometer.

Največjo podporo v javnosti uživa SD.
Največjo podporo v javnosti uživa SD. FOTO: POP TV

Aprilska raziskava Politbarometer je pokazala, da ima največjo podporo v javnosti SD, ki bi jo volilo 18 odstotkov vprašanih. Sledi SDS s 16 odstotki ter SNS s sedmimi odstotki podpore. Vlado podpira 32 odstotkov vprašanih, ne podpira pa je 59 odstotkov. Med institucijami največjo podporo uživa predsednik republike.

Raziskavo Politbarometer je Center za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij opravil med 14. in 17. aprilom na vzorcu 813 anketirancev.

Če bi bile volitve v nedeljo, bi četrto mesto med strankami zasedli Zares in LDS. Volilo bi ju šest odstotkov vprašanih. Sledil bi jima DeSUS s tremi odstotki ter NSi in SLS. Vsaka s po dvema odstotkoma.

Največ izgubila SD

Primerjava s prejšnjim Politbarometrom pokaže, da je v primerjavi s februarjem največ izgubila SD, ki je izgubila dva odstotka. SDS, Zares, LDS in SLS so izgubile vsaka po odstotek, medtem ko podpora DeSUS in NSi ostaja na enaki ravni kot pred dvema mesecema. Edina stranka, ki je v primerjavi s februarjem pridobila je SNS – pridobila je odstotek in se s tem povzpela na tretje mesto na lestvici priljubljenosti strank.

Vlado Janeza Janše podpira 32 odstotkov vprašanih.
Vlado Janeza Janše podpira 32 odstotkov vprašanih. FOTO: Tomaž Ungar

Višji odstotek neporedeljenih

Kot je dejal predstojnik Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij Niko Toš, izračun deležev strank v posameznem bloku kaže, da je levosredinski blok še vedno nekoliko močneje zastopan kot desnosredinski, čeprav je število volivcev desnosredinskega bloka v zadnjih treh letih višje kot v letih od 2001 do 2003.

Pogled na podatke o svetovnonazorski opredelitvi volivcev sicer pokaže, da se je glede na februar delež levo opredeljenih volivcev nekoliko zmanjšal, saj je z 32 odstotkov padel na 27 odstotkov. Na drugi strani se je povečal odstotek desno samopredeljenih (z 19 je narasel na 20 odstotkov), medtem ko je delež volivcev, ki se uvrščajo na sredino, ostal na enaki ravni kot februarja (20 odstotkov). Narasel je tudi odstotek neopredeljenih, ki se je s 30 odstotkov dvignil na 33 odstotkov.

Med institucijami največjo podporo uživa predsednik republike.
Med institucijami največjo podporo uživa predsednik republike. FOTO: POP TV

Največja podpora predsedniku republike

Med institucijami največjo podporo uživa predsednik republike, v katerega zaupanje na lestvici od 1 do 5 dosega povprečno oceno 4,07. Predsedniku države sledijo evro in šolstvo (3,34), Banka Slovenije (3,33), vojska (3,22), EU (3,16) ter mediji (3,15). Po anketi ljudje najmanj zaupajo sodiščem (2,6), političnim strankam (2,51) in cerkvi (2,44).

Po Toševih navedbah je visoka povprečna ocena delovanja predsednika rezultat visokega soglasja v ocenjevanju njegovega delovanja, pri čemer v izražanju ocen ni opaziti značilnih razlik med skupinami glede na starost, izobrazbo, zaposlenost pa tudi glede na strankarske preference.

Nezadovoljstvo narašča

Z demokracijo je po anketi zadovoljnih 40 odstotkov vprašanih, kar je enak odstotek kot februarja. Nezadovoljnih z njo je 54 (februarja 52 odstotkov), pet odstotkov vprašanih pa ne ve, ali so zadovoljni ali ne. Po besedah Nika Toša pogled na odgovore na to vprašanje v daljši časovni retrospektivi pokaže neko "tipiko nihanja v izražanju te ocene", posebej na prvo leto mandata sedanje vlade. "Prvo leto označuje visoko zadovoljstvo ljudi, ki se kaže tudi v višji oceni demokratičnosti razmer, se pa to v prehodu v jesen leta 2005 obrne in nezadovoljstvo narašča," pravi Toš.

69 odstotkov anketiranih meni, da je socialni položaj delavcev tri leta po volitvah slabši, kot je bil leta 2004. Da je boljši, meni 9 odstotkov vprašanih. 23 odstotkov je prepričanih, da se je objektivnost poročanja medijev v primerjavi z letom 2004 poslabšala, 28 odstotkov pa, da se je izboljšala. Da se je v primerjavi z letom 2004 povečalo vpletanje politike v gospodarstvo, meni 53 odstotkov vprašanih, da se je vpletanje zmanjšalo, pa devet odstotkov vprašanih.




  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tovarišinajuriš
06. 07. 2008 17.39
Kdor bo volil argentinca,je sadist,kdor pa janšeskuja,je mazohist !
radovednaV
06. 07. 2008 16.15
Janša je bil zaprt ravno zato ker je Slovence spodbujal k razmisleku in sedaj ustvarja njegove sanje naprej,kar mu gre zelo dobro,cela Evropa ga hvali,le pri nas pa oljuvanje in pljuvanje....žal. Če bi bili pametni,bi že zdavnaj pospravili lumpe,kateri so prej vse prodali in 100 ooo in več ljudi spravili ob kruh in njihove pravice.in ravno ta posadka se oklepa Pahorja kot pijanec plota Pahor drugi LDS bomo zopet na istem
arksikris
03. 07. 2008 18.18
Škoda, gospod predsednik države. Človek bi od vas pričakoval nevtralno držo. Pa vas očitno vse bolj privlači leva opcija. Morda zaradi starih spominov.
DragicaJ
24. 04. 2008 12.56
Ko odgovarjate na vprašanja , spraševalec ve s kom govori in ni mu težko iz odgovorov ustvariti določena mnenja, si narediti arhiv, ki ga lahko tudi zlorabi za različne namene. Zato na ankete ne odgovarjam in v rezultate zelo dvomim.
pahor?ek
24. 04. 2008 11.16
mrhe2003, kapo dol za dober komentar. Dodal bi samo to, da bo NSi prav gotovo presenetil, vedno do sedaj je! Bajuk ima tukaj popolnoma prav. Dejstvo je, da želi opozicija (levica) osamiti JJ in njegovo stranko SDS, zato mu tudi mečejo polena pod noge: Podobnik, težave v NSi itd. Iz tega sledi, da se levica zelo dobro zaveda, da je JJ skupaj s pomladnim blokom tako močan, da lahko zmaga na volitvah.
kumunalc
24. 04. 2008 10.46
Saj ne rabimo ne levih ne desnih.Bodimo ameriška zvezna država Slovenija,saj nam tako ali tako Američani vse diktirajo.
exim@t-2.net
24. 04. 2008 08.20
Levaki, Cvikli, bonsai9,...-isti: vas življenje fino zaj...., kajne? Kar ne morete in ne morete se otresti nočne more, ki bo zopet dobila večino. Uporabili ste že vse orožje v režijo Bonsaia, celo tisto najbolj pritlehno-sindikaliste in izrabili narod, ...pa še vedno JJ vodi. Hudiča, kaj naj še storimo, se sprašujete! Prekleni ste nas podolgem in počez, podtikali ste nam vse mogoče, mi pa še kar pridobivamo na popularnosti. Tako je to, če se greš demokracijo, bonsai. Narod sprevidi, v kaknem enoumju smo živeli vse do par let nazaj. To, kar sedaj živimo, nam je všeč, zato bomo ponovno zmagali. pa če tudi boste levaki naredili vse (CVIKL-mednarodni škandal), da bi nas očrnili. No more, nagci!
Franc Ješelnik
24. 04. 2008 06.45
Sedaj ni čas za primitivnosti ali za podaljševanje mandata Vatikanu, sedaj je čas za pozitivne spremembe. Te pa lahko nudi edino SD s svojo zmerno in umirjeno politiko. Nestrpnost kakršna koli ne vodi v bodočnost.
mrhe2003
23. 04. 2008 22.50
Javnost je zagotovo v zadnjem času zopet zelo naklonjena SDS in predsedniku vlade Janezu Janši. To se sicer ne kaže v različnih politbarometrih, vox populi itd. Podobno se je dogajalo na Hrvaškem, še teden dni pred volitvami so raziskave javnega mnenja kazale na čisto zmago SDP, na koncu pa vemo, da so se zmage veselili v HDZ. Podobna zgodba se je zgodila tudi leta 2004 v Sloveniji in prav nič me ne čudi, da sedanja opozicija zopet izkorišča VIP položaj, ki si ga je ustvarila v dolgidobi vladanja tej državi. Pod svoje okrilje so dobili praktično vse, ko pa je sedanja vlada začela s kadrovanjem, je izpadlo da vse počno le zato, da si podredijo dol. institucije - čeprav je v večini primerov šlo le za substitucijo starih z mladimi in tistimi - polnimi elana ... Dejstvo je, da bo SDS dobila mandat za sestavo vlade, ki pa je po mojem prepričanju ne bodo zlahka sestavili ... Bomo videli, morda pa preseneti še kdo ... SDS si zasluži, da nadaljuje s svojim delom, ki prinaša dobre, pozitivne rezultate v večini primerov.
za_ra
23. 04. 2008 22.33
Še vseeno rajši gledam Janšo, kot pa lažnivega in napudranega Pahorja, verjetno bo dobil največ podpore pri gejih in transvestitih.
mac4_m
23. 04. 2008 22.04
Samo, da ne bojo pozabili po volitvah pokazat rezultatov teh anket in verodostojnosti toša (kot so pozabili že večkrat). Zabava me naivna miselnost opozicije, da s temi anketami vplivajo na javno mnenje. Če bojo ljudje, ki so pahorja spravili z oblasti videli,da je v vodstvu kaj bojo storili?? Šli volit pahorja? ja od kod take neumne domneve, sej večina slovencev ni neumnih pič..., ki letijo na večji avto. Takoj bojo šli vsi volit proti? Res smešno da nekdo verjame da bo folk volil za tistega, ki je v vodstvu in proti tistemu ki je zadaj. kakšno podcenjevanje slovencev, narod se odloča na podlagi tistega kar vidi in ne na podlagi sumljivih anket. Pa jih lahko pitate z njimi eno leto al pa tri leta prej. Res naivno :)
baltbaltazar@email.si
23. 04. 2008 21.37
Absolutno je SDS že v velikem vodstvu in ni dileme,da bo ponovno prevzela mandatarstvo. Pa tudi če vzamemo te rezultate ankete je jasno, da je Pahor izgubil v mesecu dvakrat več kot ostali. Je potreben še kak komentar?
Ranunculus
23. 04. 2008 20.43
Jej, jej, gospa Blanka... A vas pa nič ne zebe? Kaj pa revma? A ste bli vedno na toplem, da vas ni udarla. Mene že zdej zjutri k ustanem po nogah trga, kaj šele bo? Vi pa tkole fejst. Mogoče vas je edin artritis mal zmatru, pa na tipkovnici mal črke zgrešite. Babnce so pa res še za kej več kt za prah. Tud za likalnik orngi zagrabjo, pa skuhajo tud fajn in so sploh za bajto čisto držat fajn, zuni pa za vrtnine pridelovat in gredice oplet. Res fajn, res fajn...
nectax84
23. 04. 2008 20.28
Na rezultate te ankete ne bi dal prevelikega poudarka, tako kot pred leti so čisto zgrešeni, dejanski rezultat na volitvah je bil tudi takrat drugačen. Tudi vzorec izprašanih je premajhen, da bi iz tega delali kakšen pomp.
Buena Vita
23. 04. 2008 20.26
ej prašek dej že stisni tisto tvojo mamco ,in se pejdi gret v posteljo,vidim da te zebe veš babnce nismo samo za v posteljo,znamo in hočemo še kaj več,če pa ti rabiš krpo za prah,in tako svojo ženičko tretiraš ,je to tvoja volja-njena ,,če se ti pusti men pa nihče ni čevljira- šla sem sama na svoje vprašaj,,????? ali bi to zmogla tvoja mamca
Buena Vita
23. 04. 2008 18.49
ČAKAJO VAS PRESENEČENAJA, Potrpite če lahko,še maj in junij,potem boste zvedeli kaj več,res da v vladi niso preveč pedrske face,so bolj robustni in možati,,,,zato pa jast---jast glasujem že sedaj za moške,rozike je narava sfalirala,pa narava naj znjimi se preigrava čau,čau čau
pahor?ek
23. 04. 2008 17.56
A, spet Toš, ki ne samo, da meri javno mnenje, celo ustvarja ga! Kdo bi mu nasedal. Vse skupaj izgleda tako kot leta 2004, ko je ves čas napovedoval zmago LDS. Od njih je ostal le...
trout80
23. 04. 2008 15.00
Sicer pa te razprave so tko brezveze itak se v naprej ve kaj bodo in kaj ne sprejeli - razprave po TV so pa za nas VOLICE, da nas mal prepričujejo.
trout80
23. 04. 2008 14.57
Ah saj se ne čudim, tko pač je. Pač ne obvladajo. In so počasni pri odločanju - še dober da ne more met vsak neomejene razprave v DZ koker včasih pol pa tko neb nikamor prišli (drgač pa rekorder v govoru je Hvalica mnde ene 6ur skp). Zmaga naj najbolši - men je pa tko vseen ka sej vete korito ostane isto menja se pa kdo :)
neti
23. 04. 2008 14.54
trout80, pa kaj od ene maškare k druigi .. Pa saj nas imajo za prave Kljukce v Bruslju, še s penali in opozorili, se vladajoča klika ne zbrihta .. Pa se čudiš ..