Slovenija

Politbarometer: SD in SDS izenačeni

Ljubljana, 13. 11. 2009 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podpora strankama SD in SDS je praktično enaka. Obe stranki bi glede na raziskavo javnega mnenja volilo 19 odstotkov vprašanih. Arbitražni sporazum bi anketiranci verjetno podprli.

Borut Pahor in Janez Janša
Borut Pahor in Janez Janša FOTO: Damjan Žibert
Javnomnenjsko raziskavo so izvedli med 9. in 11. novembrom na vzorcu 904 oseb.

Javnomnenjska raziskava Centra za raziskovanje javnega mnenja (CJM) pri strankarskem opredeljevanju ni pokazala pomembnejših premikov. Stanje kaže izrazito stabilnost, ko sta SD in SDS "izravnali pozicije", je ob predstavitvi novembrske meritve Politbarometra dejal predstojnik CJM Niko Toš. Kot že v junijski meritvi so SD in SDS tudi novembra namerili enako, 19-odstotno podporo. Primerjava s podatki raziskave iz marca pa kaže, da je SD v tem obdobju izgubila značilno prednost (marca 25 odstotkov), SDS pa je rahlo pridobila (marca 17 odstotkov).

Izgubljata tudi LDS in Zares

Preostale tri koalicijske stranke skupaj beležijo rahlo izgubo, najočitneje LDS, ki je junija imela sedemodstotno podporo, tokrat pa štiriodstotno, ter Zares, ki je iz junijskih šestih odstotkov prav tako padla na štiri odstotke v novembru. DeSUS ohranja triodstotno podporo, SNS pa pridobiva na podpori, in sicer so jo junija podpirali štirje odstotki, tokrat pa šest. SLS in izvenparlamentarna NSi ostajata na dveh odstotkih.

Podpora vladi skoraj polovična

Največje ocene uspešnosti je bil deležen predsednik republike, pri preostalih institucijah in subjektih pa so ocene učinkovitosti glede na predhodne meritve rahlo oz. značilno nižje. Na lestvici izraženega zaupanja prav tako izstopa predsednik republike, pa tudi evro. Z visoko nadpovprečnimi deleži nezaupanja pa izstopajo cerkev in duhovščina, sindikati, sodišča in politične stranke.

Kot je povedal Toš, njihova raziskava ni pokazala tako izrazitega upada podpore vladi, kot ga kažejo nekatere druge medijske raziskave. Iz junijske v novembrsko meritev je namreč po raziskavi Politbarometer podpora vladi stabilna in se ohranja na 46 odstotkih (marca 55 odstotkov), vendar se obenem zmanjšuje delež neopredeljenih in povečuje delež tistih, ki vlade Boruta Pahorja ne podpirajo; takšnih je bilo marca 33 odstotkov, junija 42 odstotkov, tokrat pa 45 odstotkov.

Arbitražni sporazum bi verjetno dobil podporo

S tokratnim Politbarometrom so želeli izmeriti tudi odnos do vprašanja slovensko-hrvaškega arbitražnega sporazuma. Na podlagi ugotovitev, ki so jih dobili s križanjem več vprašanj, je Toš ugotavljal, da je socialna in kulturna klima klima sporazumevanja. Po njegovih besedah je mogoče sklepati, da je zelo verjetno, da bi referendum o arbitražnem sporazumu ob ustreznem aktiviranju celotne civilne družbe pokazal na pritrjevanje taki poti.

Sicer pa so odgovori pri posameznih vprašanjih na to temo pokazali, da se večina (52 odstotkov) pridružuje podpori arbitražnemu sporazumu, ki sta jo izrekla predsednik republik Danilo Türk in bivši predsednik Milan Kučan, medtem ko slaba tretjina vprašanih (31 odstotkov) njune podpore ne odobrava. Če bi do posvetovalnega referenduma prišlo, bi 44 odstotkov glasovalo za sporazum, proti pa 23 odstotkov; 32 odstotkov vprašanih se referenduma ne bi udeležilo oz. ne ve, kako bi ravnali.

Sodelujočim v raziskavi so v presojo ponudili tudi Prešernovo misel iz slovenske himne ("koder sonce hodi prepir iz sveta bo pregnan" in "ne vrag le sosed bo mejak") in jih povprašali, ali je arbitražni sporazum o meji s Hrvaško priložnost, da se ta Prešernova misel uresniči. 60 odstotkov jih je temu pritrdilo, 21 odstotkov pa je menilo nasprotno.

'Kriza se še poglablja'

Arbitražni sporazum bi verjetno dobil podporo
Arbitražni sporazum bi verjetno dobil podporo FOTO: Dare Čekeliš

Vprašanja o zaznavanju krize so po Toševih besedah pokazala, da prevladuje prepričanje, da še nismo dosegli globin krize. Vlada pa ima pri svojih ukrepih za njeno premagovanje visoko podporo.

Večina vprašanih (70 odstotkov) je namreč menila, da se kriza še poglablja. Polovica jih je kot posledico krize na osebni oziroma družinski ravni navedlo zmanjšanje dohodka, 24 odstotkov pa ogroženost zaposlitve. Vendar pa se je po drugi strani delež resno zaskrbljenih glede delovnega mesta tokrat značilno zmanjšal. Med vladnimi protikriznimi ukrepi je podpora v primerjavi z junijsko meritvijo narasla predvsem pri preprečevanju nadaljnjega kreditiranja menedžerskih odkupov.

Kaj pa demokracija?

O vrednotenju demokratične prakse sistema v Sloveniji v vseh letih opazovanja Toš pravi, da je na "delikatnem robu" in da so ljudje bolj zadovoljni z materialnimi razmerami kot z delovanjem demokracije. Pri zadovoljstvu z demokracijo je podobno kot pri prejšnjih merjenjih nezadovoljnih 62 odstotkov, zadovoljnih pa 32 odstotka. Z materialnimi razmerami je zadovoljnih 55 odstotkov, nezadovoljnih pa 41 odstotkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leandra
21. 11. 2009 10.12
Dediči komunjar..večni mladinci in potomci SZDL ja spet ponarejajo rezultate... No kako lažejo to smo videli koliko dokazov so pritresli..in kako so gofljali o primeru patrija.. Sedaj so pa kot Bosansko dupe pardon Šupak..??
Tonček Balonček
14. 11. 2009 16.17
Pa sja ni važno, pomembni so volilni rezultati!!Od kdaj so pa vldane stranke priljubljene?
Tonček Balonček
14. 11. 2009 15.19
Kao s eje zgodba končala leta 2008 vemo še bolje! Šlo je za manipulacijo in podtikanja v zvezi s patriami, novbenih dokazov ni bilo, Janša niti na vrsto ni prišel z vemi stvojimi tožbami, ne el proti Ropu, celo mednarodnimi ne, pa je vodil vso EU! Očitno je, da Cvikel,.Kos in Kučan obvlčadujejo vso Evropo,baje tudi na Švedsek naša Partija blati tamkajšne nabavlajče teh odličnih oklepnikov! Pa v Koreji tudi! Zakaj nas sramotijo po vsem svetu!?
RADO62
14. 11. 2009 12.25
Nikoli ne smemo verjeti raziskavam bolnega psihopata in shizofrenika Toša... Tudi leta 2004 je mesec pred volitvami po Toševih raziskavah kazalo na močno zmago levice...Kako se je zgodba končala vemo vsi..... heh
Marko Varga
14. 11. 2009 07.31
SDS gre za NSI-jem...
Tonček Balonček
14. 11. 2009 06.39
Zakaj ankete niso delali pred izhodom brezijanske bazilike? Potem di dobili objektivne podatke!
M-teorija
14. 11. 2009 01.47
Se že kažejo rezultati kamelje kupčije. Dober izkupiček kamele za enga NAPOL ITALIANA. S tem, da bo tud Moamer zadovoljen, čeprav bi raj mel celega.
rizota
13. 11. 2009 22.51
zjebali bojo vse
bron
13. 11. 2009 22.41
TA TEPEC NAPIŠE KAR HOČE VE SE ZA KOGA NAVIJA VERJETNO IMA KORIST.
RADO62
13. 11. 2009 22.22
Javnomnenjsko raziskavo so izvedli med 9. in 11. novembrom na vzorcu 904 oseb.... Verjetno anketiranih v LJ..... heh....
RADO62
13. 11. 2009 22.11
Še ena mirodajna??? raziskava partijskega bolnika Toša..... heh
mac4_m
13. 11. 2009 21.45
ha, ha,... nina media :). Kljub dolgoletnim oslarijam vedno in vedno poskušajo s še bolj novimi, še bolj norimi. Čisto razumem, uvoz novih volilcev in 110% miloševičevih glasov so edini aduti vladajočih in njihovih propagandistov. Dokaj žalostno mora biti stanje, če kljub navijaško prirejenim zadevam objavljen rezultat izenačen... A ste že nabavl buševe balote? So 'glasujoči' to že upoštevali?
grga_pitic
13. 11. 2009 20.51
Pa kdo, kako in kdaj hudiča izvaja te ankete, mene , moje družine in sorodnikov že dve leti razen akviziterjev ni nihče nič vprašal. Pa to je spet neka partijska propaganda. Res me zanima na podlagi česa izberejo ljudi za anketo, če jih sploh izberejo. Hujši so kot Berlusconi. Pa kdo bi sploh podpiral vlado pri takšnih butalskih polomijah ki jih počne.
tim.slum
13. 11. 2009 20.11
Niko Toš je tist levak, ki ga je Milan odlikoval za dolgotrajno politično propagando, a ne
nash.fido
13. 11. 2009 20.04
SD skuša ustvariti iluzije o podpori njihovi vladi, ki pa "žal" niso resnične.
zahod.west
13. 11. 2009 19.44
Titus01, mecinger je napovedal nič koliko kriz, zahod je po njegovih teorija moral že 10 krat biti totalno porušen, njegov socializem pa prevladati povsod (pa smo tam kjer smo). Ajde, tak ekonomist kot je mecinger bi bil navadna polomija v kateri koli zahodni državi ampak ker strelja take neumnosti v Lj pa je celo cenjen..... Ampak še slepa kokoš najde zrno, če poskušava noč in dan. mecinger pa že desetletja napoveduje, napoveduje pa se nikoli nič ne uresniči, ko pa slučajno sreča zrno imamo take paciente kot si ti, ki vzklikajo in nazdravlajajo.. only in Lj
zahod.west
13. 11. 2009 19.38
Titus01, a ti zares verjameš vsem lažem , ki jih pišeš?
8JASMIN
13. 11. 2009 18.40
JOJ, JOJ, KDO VERJAME TOŠU, TA JE EN VELIK MANIPOLATOR. PRI TEH DEJANJIH, KO JIH DELA SD SIGURNO NISO PRIŠLI NA 10%. PA KAJ JE ŠE TEM EKSOTAM ZAVERJET, FUJ, FUJ....
bnam 2707
13. 11. 2009 18.28
Še najbolše bi bilo,da volilci nebi nikoli več volili tistih,ki so to državo spravili na kolena. Ve se kateri so in katere stranke so bile v prvih vrstah.Slovenija tone zaradi samopašnosti in barabij političnih destruktorjev in čas je,da se tukaj nekaj korenito spremeni.tudi lustracija od leta 91 dalje.Naj vsi dokažejo kako so prišli do premoženja in koliko so plačali davka! Ne samo,da je čas za korenite spremenbe,temveč skrajni čas,da se zapre vse tiste,ki so to državo spravili na ko,lena,tudi v zvezi z hrvaško.Delavci nebi smeli zahtevati 600 evrov ampak standard,ki ga ima EU. To si zaslužijo,saj gre zdaj v bistvu za suženjsko razmerje in poniževanje nekoč ponosih delavcev. Če kapitalistom kaj ni všeč naj odidejo,vendar ne z premoženjem,ki ni njihovo oziroma,ki so si ga na svojstven način prilastili. nobena grožnja nebi smela ustaviti delavcev.Treba je iti do konca,zdaj ali nikoli.
endvatrilovi
13. 11. 2009 18.10
"vladnimi protikriznimi ukrepi ...predvsem pri preprečevanju nadaljnjega kreditiranja menedžerskih odkupov" A to je vladni protikrizni ukrep? Žalostno, da je zagotavljanje pravne države, "veliki" protikrizni ukrep vlade...