Slovenija

'Policisti s tako nizkimi plačami komaj še shajamo'

Ljubljana, 19. 04. 2012 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Policijska sindikata ne podpirata predloga, ki so ga vladi posredovali preostali stavkajoči sindikati. Pravijo, da se želijo pogajati tudi o odpravi anomalij, o vrednotenju delovnih mest, pa tudi o novem položaju, ki se ustvarja v policiji z zmanjšanjem kadra in sredstev za opremo.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja je dopoldne oblikovala enoten pisni predlog glede znižanja plač in ga posredovala vladi, je povedal vodja koordinacije Branimir Štrukelj. To je po njegovih besedah zdaj enoten predlog z izjemo dveh ločenih mnenj policijskih sindikatov, ki se razlikujeta od enotnega mnenja preostalih stavkajočih sindikatov.

Po besedah generalnega sekretarja Sindikata policistov Slovenije Francija Frantarja so v ločenem mnenju zapisali, da sindikati policistov ne morejo podpreti enotnega predloga glede plač. Med razlogi je omenil, da vladna stran še ni odgovorila na vse stavkovne zahteve Sindikata policistov Slovenije in Policijskega sindikata Slovenije. Minister za delo in vodja vladne pogajalske skupine Andrej Vizjak pa je po njegovih besedah na prvih pogajanjih napovedal, da bodo ponovno preučili stavkovne zahteve in dopolnili odgovor vlade.

Policijska sindikata želita celovito urejati vse odprte probleme, je pojasnil Frantar. Ne želita se pogajati samo o vladnih varčevalnih ukrepih, ampak tudi o odpravi anomalij, o vrednotenju delovnih mest, pa tudi o novem položaju, ki se ustvarja v policiji z zmanjšanjem kadra in sredstev za opremo, je dodal.

Frantar je opozoril, da se bo letos zaradi izpolnjevanja pogojev in predvidenih ukrepov vlade upokojilo več kot 400 policistov, hkrati pa se ne zaposluje nikogar. To po njegovih besedah pomeni prihranke pri plačah, hkrati pa še večjo obremenitev policistov, ki jih je na policijskih postajah že zdaj premalo.

Zato sta sindikata zahtevala, da se o teh posebnostih in problemih, ki se tičejo samo policistov ali ministrstva za notranje zadeve, pogovarjajo s posebno podskupino vladne pogajalske skupine za stavkovne zahteve. V pogajanjih o varčevalnih ukrepih policijska sindikata po Frantarjevih besedah ne moreta biti konstruktivna, ker se ne moreta pogajati samo o enem delu svojih zahtev ampak se lahko samo o vseh.

Policisti nadaljujejo stavko in zahtevajo ločena pogajanja.
Policisti nadaljujejo stavko in zahtevajo ločena pogajanja. FOTO: Blaž Garbajs

Pisali premierju Janši

V pismu premierju Janezu Janši so v policijskem sindikatu zapisali, da so ogorčeni nad njegovimi izjavami po včerajšnji stavki. Pravijo, da jih njegove izjave žalijo, kažejo pa na Janšev odnos do javnih uslužbencev, zlasti policistov.

Dodajajo, da so v nasprotju z Janševim prepričanjem včeraj stavkali tisti, ki jih je kriza najbolj prizadela. "Policisti s tako nizkimi plačami komaj še shajamo, sedaj pa nam želite vzeti še del tega in nas pahniti v revščino," pišejo.

Policisti poudarjajo, da so vse od leta 1996 do danes v plači padli za več kot 60 odstotkov, zato vsekakor vedo, kaj pomenita varčevanje in breme krize.

Policisti Janšo še opozarjajo, da delajo profesionalno in dobro, čeprav imajo na voljo minimalna sredstva, prav tako jim država ne zagotavlja dodatnih usposabljanj.

Policisti predlagajo ustanovitev finančne policije in pokojninsko reformo

Policisti tudi izpostavljajo svoje predloge za polnjenje praznega državnega proračuna. Predlagajo takojšen sprejem zakonodaje, ki bo nemudoma prekinila nevzdržno plačilno nedisciplino med pravnimi in fizičnimi subjekti v državi.

Predlagajo tudi takojšnjo ustanovitev finančne neodvisne policije, ki bo sestavljena iz že obstoječega kadra DURS in CURS, odreditev prednostne obravnave odškodninske odgovornosti uprav bank, železnice in drugih podjetij v večinski državni lasti zaradi slabih poslovnih rezultatov, dvomljivih poslov in dvomljivih finančnih transakcij, dvig stopnje davka na dodano vrednost za eno odstotno točko, zmanjšanje števila občin, ki se po presoji revizije računskega sodišča niso sposobne samo financirati in sprejem pokojninske reforme, ki bo upoštevala medgeneracijsko, medrazredno in po višini pokojnine pravično solidarnost.

"Po naši oceni bi predlagani ukrepi prinesli na prihodkovni strani 514 milijonov evrov," pravijo in dodajajo, da so vse naštete predloge vladi že poslali, a se do njih ni opredelila, zavaja pa javnost, da predlogov s sindikalne strani ni.

Janeza Janšo sprašujejo, zakaj se je država z obubožano blagajno zavezala k visokim vplačilom v Evropski mehanizem stabilnosti.
Janeza Janšo sprašujejo, zakaj se je država z obubožano blagajno zavezala k visokim vplačilom v Evropski mehanizem stabilnosti. FOTO: POP TV

Zakaj bomo v evropski mehanizem stabilnosti vplačali 340 milijonov evrov?

Policisti Janšo tudi sprašujejo, zakaj je vlada daleč od oči javnosti podpisala Pogodbo o evropskem mehanizmu stabilnosti (ESM), po kateri se je Slovenija zavezala plačati 340 milijonov evrov najpozneje v 15 dneh po ratifikaciji.

Dvomijo namreč, da je podpis zavezujoče pogodbe z ostrimi ukrepi v primeru neizvajanja obljubljenih vplačil v tako negotovih časih pametna poteza. Policisti zato zahtevajo, da se še pred ratifikacijo pogodbe o ESM v parlamentu opravi poglobljena strokovna razprava.

Policisti nadaljujejo stavko

Policisti sicer za razliko od drugih javnih uslužbencev tudi danes nadaljujejo stavko, ki naj bi se nadaljevala vse do izpolnitve zahtev. Policijska sindikata sta tudi že zbrala 2500 podpisov, potrebnih za začetek postopka o referendumu glede vladnih varčevalnih ukrepov. Vlogo za začetek postopka bodo vložili jutri, nam je povedal predsednik policijskega sindikata Radivoj Uroševič.

Policisti stavko nadaljujejo tudi zato, ker po njihovem mnenju iz delovanja vlade med stavko ni bilo mogoče razbrati, da je končno pripravljena resno prisluhniti socialnemu dialogu.

Le dan pred stavko je bila v parlamentu na predlog vlade sprejeta dopolnitev intervencijskega zakona, ki pravi, da regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, ne bo smel preseči minimalne plače oziroma 763 evrov bruto ali 584 evrov neto, vse dokler gospodarska rast v tekočem letu ne bo presegla 2,5 odstotka, prav tako pa zamika izplačilo regresa za en mesec. Policisti pravijo, da se je vlada za ta korak odločila brez uskladitve s sindikati pod pretvezo, da zagotovi čas za pogajanje.

V času stavke kaznujejo selektivno

Policisti, ki pravijo, da bi jim nižanje bonitet na mesec odneslo od 300 do 400 evrov, kar bi lahko močno razredčilo tudi njihove vrste, so prepričani, da lahko tudi s stavko v skladu s 84. členom zakona o policiji dosežejo, da bo jasno, kako pomembno je njihovo delo.

V praksi pa stavka poteka tako, da se policisti ne oglašajo na službene in zasebne telefone, če niso v službi, in izrekajo manj glob. Seveda pa to ne pomeni, da bodo v času stavke vsi prekrški nekaznovani. V policijskem sindikatu pravijo, da enotnega odgovora na to, katere prekrške bodo v času stavke spregledali in katere kaznovali, ne morejo dati, saj je odločitev v (ne)kaznovanju odvisna od vsakega posameznega policista, situacije in prekrška.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (492)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Planinc
30. 04. 2012 09.19
+0
Policisti OGROŽAJO OBČANE,SLOVENCE NE PA ŠČITIJO. Ne rečem da so vsi POLICISTI slabi,VEČINA PA SO,KER POLICAJ MORA BITI MALO (šta malo,malo čez LES). Da imajo slabe plače,vprašajo naj DELAVCE V TOVARNAH,ZIDARJE,KMETA KI VES LJUBI DAN GARA NA POLJU itd. Policisiti imajo beneficiran staž,dodatke,vozijo se NAJBOLJŠIH AVTOMOBILIH in MAPADAJO,MALTRETIRAJO OBČANE,OGLOBIJO TE ZA NEKE BANALNOSTI itd. IZŽIVLJAJO SE NAD LJUDMI,VOZNIKI,ZA MOGOČE MANJŠO NAPAKICO,TE MALTRETIRA DO AMENA. Ne doprinašajo ničesar v DOBRO LJUDI,NIČ NE PROIZVAJAJO,V GLAVNEM DELAJO NERED. Visijo na DAVKOPLAČEVALSEKM DENARJU,SO ISKORIŠČEVALCI REVNEGA SLOJA SLOVENCEV.
justinijan
20. 04. 2012 22.25
+4
kot da imajo samo oni tako nizke plače......beda od bede....
justinijan
20. 04. 2012 22.26
+2
p.s. zdaj bi bil trenutek, da ljudstvo prebuta policiste in ne obratno, kaj si mislijo ,kaj pa so......
Mil Ivanili
20. 04. 2012 15.19
+6
Naj vsaj en policist pokaže svojo plačilno listo, da se vidi resnica o njegovi plači.
Thor-1st
20. 04. 2012 07.47
+4
Glede plač in glede finančne policije se s policisti 100% strinjam!
Darko32
20. 04. 2012 06.56
+2
NEdopustno je, da POLICIJA izsiljuje vlado. ŠE enkrat sami policisti so z svojim malomarnim delom ob pomoči predpiostavljenih povzročili razvoj tajkunov, korupcije in kriminala v politiki. Sedaj nimajo več pravice, da zahtevajo, kar so sami povzročili. NEmoralno je, da kriviš JANŠO za nekaj kar si sam povzročil. Gremo lepo po vrsti: 1.) Nihče od POLICAJEV in njihovih inšpektorjev se ni spotaknil ob dejstvo, da je gradnja AC potekala tako, da je fizično mogoče priti kar na nasprotni vozni pas brez navečjih problemov. 2.) Nihče se ni spotaknil v nepravilnosti na sodiščih, kjer so po podatkih posamezniki zavesno prikrajali podatke in tako protipravno pridobivali prepoženske koristi. Policaji so dobivali ves čas podatke in so jih raje metali v smeti. 3.) Delavci so ves čas prijavljali, da se goljufa z plačili v pokojninsko in invalidsko blagajno. Poznamo primere, ko so bili delavci ignorirani iz strani policije. Policija in njihovi nadrejeni niso prav nič naredili na tem področju. 4.) Imamo primere, ko se goljufa na področju prikrivanja plačevanja prispevkov iz naslova delovnih pogojev. Policija ni nič naredila, da bi bila suport delovnim inšpektorjem in tako poskrbela za zaščito dokazov. 5.) Imamo POliciste, ki si samovoljno razlagajo ustavo po domače. 6.)Imamo Komandirje policiskih postaj, ki si samovoljno razlagajo zakonodajo po domače. Če je potrebno pa dokaze zavestno skrijejo ali pa jih ne vidijo in še manj, da bi ji h zaščititl. ITD... ZAto nimajo pravice, da sedaj zahtevajo, kar so zamočili sami. TAko nimajo pravice do višje plače ampak do največ 80% plače. In potrebno bo odpustiti 25% . V kolikor nebomo vzpostavili tega področja se nam slabo piše. Mislim, da bodo zgoraj navedena opazovanja morali rešiti drugi, vendar bo zelo boleče.
o22
20. 04. 2012 07.09
+2
mrredbull
20. 04. 2012 07.11
+2
darko, take bedarije razlagaj raje v gostilni, ko boš za mizo sedel sam
Frelance
20. 04. 2012 07.15
+2
@darko32: Huuuudo, a si vse to kar si napisal pogruntal čisto sam. No, ker vse kaže, da da si potem lahko ugotovim, da si res neuko in nerazgledano bitje. Če bi namreč poznal pravni ustroj te države bi vedel kdo izvaja kakšna pooblastila. Policijo mešaš v kar nekaj področij, kjer so za izvajanje pooblastil določeni drugi nosilci. Poleg tega kar takole čez palec nakladaš o tem kako policisti opuščajo svoje naloge, da so šefi kar povprek koruptivni itd. Aja omenjaš npr. tudi gradnjo voznih pasov na avtocestah. Ja pri milem bogu od kdaj pa je za to odgovorna policija. Pa tvoje nakladanje o neredu na sodiščih, kaj ima tu zraven policija?. Če nimaš pametnejšega dela pojdi rajši na tisto svoje pivo, kjer te bodo lokalni pijančki vsekakor poslušali, če jih boš častil.
Darko32
20. 04. 2012 07.20
+1
dmrredbull Poglej recimo gradnjo AC. Tukaj bi lahko preventivno nastopili policisti v prometu in iz njihovega vidika povedali, da gradnja določenih priključkov na AC ni primerno izveden, ker je možno brez najmanjšega problema vstopiti na napačni vozni pas. Tukaj niso delovali preventivno in niso šli v varovanje ljudi. KOnkretno na AC. Torej tukaj je bil izključni cilj, da se čimveč nabere denarja od položnic in varnost ljudi in premoženja jim je deveta briga. Sedaj ko je bilo nekaj mrtvih na ta račun pa se postavljajo razne roke in razne plastične ovire. Seveda ljudje so videli, da je šlo samo za prej navedeno pobiranje. PA naj bo to gostilniška debata ali strokovna dejstvo je, da takšno sliko imamo.
Darko32
20. 04. 2012 07.27
+1
Damjan Renko Ali ne trdijo, da morajo delati na več področjih?? Da morajo poznati ogromno predpisov. Potem pa je celo vprašanje ali sploh imajo kakšno zadolžitev ali imajo delo predpisano samo na papirju in to kar navaja veliko piscev na forumih, da je izključni cilj samo inkasansko delo. KAko bodo potem delali v raziskavah kaznivih dejanj recimo na področju delovnega prava in na drugih področjih. Kdo pa zbira dokaze recimo na prej navedenem področju. MAr jih zbira kar neki klošar. To je samo eno področje, jih pa je še več.
Thor-1st
20. 04. 2012 07.50
+3
Govoriš ti o vrhu policije, ki so itak politično nastavljeni ali o terenskih policistih, ki imajo res bedne plače. Še enkrat si preberi članek, tisti zglavni niso štrajkali! Njim gre definitivno dobro.
Darko32
24. 04. 2012 15.09
Yousuf torej sami prikrivate nepravilnosti in sedaj zahtevate, da se napake krijejo iz proračuna. NE dovolj je tega. Zmanjšati 25% vsem plače. Odpustiti jih 25-35% in takrat bo red. Glej jaz nebom delal kaj je šef in kaj je delavec na terenu. ČE tega ne boste sami razrešili kako boste varovali ljudstvo?????????????
Vladimir Pa?nik
19. 04. 2012 23.47
+10
Plicija mora kaznovat kakor jim vlada narekuje za to oni niso nič krivi ker vlado ste si izbrali sami za tako majhno plačo pa jest osebno zjutraj sploh vstal nebi kaj ,da bi še moral it delat. Vsa podpora z moje strani.
Frelance
20. 04. 2012 07.18
-2
Vsakokratna Vlada se lahko postavi na nohte, vendar Policiji pač ne more in ne sme ukazovati kako bo kaznovala, ker to določajo zakoni, ki pa jih sprejema parlament in ne vlade.
Vladimir Pa?nik
19. 04. 2012 23.28
+8
Janša tak ni zmagal na teh volitvah zato je prav ,da se mu maščuje vsa podpora policistom.
hanoveranec
19. 04. 2012 23.44
-2
kdo pa je zmagal? aja un " utajevalec davkov".... aha
smucar800
19. 04. 2012 23.25
+5
policaji vztrajajte, ker je vaše delo razvrednoteno in večina vas, vidi ko delate red, ne pa ko pomagate narodu in ščitite poštenost in druge vrednote, velika večina vas je poštenih in dobrih, zaradi tega vas cenim in spoštujem vse, ko je sila se večina vpraša kje je policija, zdaj pa vas kritizirajo plačanci vlade in lenuhi
tito-idol
19. 04. 2012 22.56
+3
Pač ne boste shajali,tako kot delavec v gospodarstvu in izgnani Bosanci.Sploh se mi ne smilite.
Frelance
20. 04. 2012 07.19
-3
irhaela
19. 04. 2012 22.41
+11
Janši je vseeno, kako je z nami, Slovenci! Njemu se gre samo zato, da se EU in svetu prikupi še z dodatnimi podkupninam kot je ESM! Za svoje samoljubje ima denar, za nas pa ne!
Mr.JanHara
19. 04. 2012 22.22
-6
Policisti, v Ajdovskem Primorju bo prostih ogromno delovnih mest. Izkoristite priložnost. Ste mladi, zdravi in usposobljeni za kramp in lopato.
Mr.JanHara
19. 04. 2012 22.38
-1
Mr.JanHara
19. 04. 2012 22.40
-8
Ti, ki si mi pritisnil minus, ali dežuraš na policijski postaji? Lahko in prijetno noč ti želim in še mnogo žrtev do jutra. Jaz grem spat.
smucar800
19. 04. 2012 23.18
+5
nisem policaj minus ti pa dam ker si negativec
Frelance
20. 04. 2012 07.23
-1
@Mr.JanHara (gospod Jan, ki misli, da rastura): Kot kaže si še zelo mlad in hudo razgledan pripadnik generacije, ki je imela polno rit vsega. V tvojo informacijo, tvoja rit ne bo nikoli vredna niti toliko kolikor so to policistke in policisti, ki ta trenutek za mizerne denarje nosijo glave naprodaj za take bumbarje kot si ti.
pufic
19. 04. 2012 22.11
-1
Pravi carji ste policaji,še posebej vas imam rad ko me ustavte na cesti in napišete položnico za par sto evrov ker sem po slučaju peljal 10 km preveč.
smucar800
19. 04. 2012 23.46
+2
icaji ampak jaz ki sem kršil predpiseza 10 km ni par sto eur, zakoni in predpisi so za to da se spoštujejo, tudi sam sem plačal že, ampak za to niso bili krivi pol
smucar800
19. 04. 2012 23.53
+1
za 10 km ni par 100 eur, zakoni in predpisi so za to, da se spoštujejo, tudi sam sem že plačal, ampak za to niso bili krivi policaji, ampak jaz ki sem krsil predpise
Frelance
20. 04. 2012 07.26
-1
Se boš že naučil "pufic", nič bati, in še denarnica ti bo hvaležna.
simevlado
19. 04. 2012 21.56
-4
ja bogi polcajcki kak se mi smiljo...ko jih rabis jih ni nikjer ali pa ne raziscejo nic...pa se kazni pisejo take da ti gre pol place v susu...
smucar800
19. 04. 2012 23.48
+0
bogi si ti s tem svojim bogim razmišljanjem, nisem policaj samo cenim red in poštenost, to pa je tebi nekaj tujega
TRUMPP
19. 04. 2012 21.50
+0
Policaji kaj pa takrat, ko pišete kazni, ki so višje od mesečnih plač. A takrat vam je pa v duši lepo? Dajte se malo zamislit.
hanoveranec
19. 04. 2012 23.48
+0
men so napisal kazen za telefoniranje v avtu, ko sploh nisem držal telefona v roki, ker imam prostoročno... itak policaj ma prav.......
alfa133
19. 04. 2012 21.48
+4
vsi ki delajo za minimalno plačo,in brezposelni pa uživajo v tem blagostanju!
Follow me
19. 04. 2012 21.46
+4
Naj gredo v Tuš delat, bodo tekli hitro nazaj.
Mr.JanHara
19. 04. 2012 22.24
+2
Ali pa v LIDL. Vsak teden sami novi obrazi.
periot22
19. 04. 2012 21.40
-3
To je larifari enega policista ne poznam, ki ima nizek standard!!!!!!!
periot22
19. 04. 2012 21.35
+4
A delavci pa morajo shajati še z manjšimi plačami??????
kawasakimen
19. 04. 2012 21.23
+2
Tukaj mi ne pustijo dati plusa pravilnemu odgovoru..
ian00
19. 04. 2012 21.03
+7
Dobro,težko pravzaprav nemogoče je shajati z normalno plačo,ker vse cene letijo v nebo. Tako,da dragi policaji niste sami v nesreči,polno polno slovenceljnov trpi kot vi.