Slovenija

Policisti zaslišali Marka Breclja

Koper, 03. 09. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na koprski policijski postaji je bil v zvezi s sumom kaznivega dejanja oviranja verskih obredov na informativnem pogovoru predsednik Društva prijateljev zmernega napredka (DPZN) in koprski mestni svetnik Marko Brecelj.

Brecelj je poudaril, da njihov učinkovit performans ni imel namena škodovati pobožnim. Po njegovih besedah so morali podariti vsem bobničem tišino, če so hoteli dovolj glasno povedati resnico. Ta pa je, da bi morala posvetna oblast cerkve spadati v zgodovino.

Policisti namreč še vedno raziskujejo okoliščine dogodka, ko je Brecelj na praznik Marijinega vnebovzetja s tapisonom oblepil kemblje sedmih zvonov v koprski cerkvi in s tem za 20 ur prekinil zvonjenje. "Nismo nameravali žaliti vernikov, smo pa imeli in še vedno imamo proti nekaterim, ki so med bogom in človekom," pojasnjuje Brecelj.

Brecelj je povedal, da ne soglaša z razlogi za zaslišanje in je oporekal utemeljitvi suma omenjenega kaznivega dejanja. "Verski obred je potekal nemoteno in imamo posnetke ljudi, ki po končanem obredu niso kazali znamenj, da so bili med obredom moteni in prekinjeni," je povedal Brecelj.

Koprski policisti še preiskujejo, ali je Brecelj storil kaznivo dejanje s tem, ko je oblepil koprski zvonik s tapisonom (Foto: POP TV)
Koprski policisti še preiskujejo, ali je Brecelj storil kaznivo dejanje s tem, ko je oblepil koprski zvonik s tapisonom (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Poleg tega pa, dodaja Brecelj, drži tudi to, da je vsakdanje, predvsem jutranje nabijanje ur marsikomu nadležno, obredna zvonjenja pa v Kopru pri zaprtih oknih Pretorske palače ustavijo sejo občinskega sveta. "Soseda, ki večkrat tudi čez teden hodi k maši, mi ni zamerila," je v sporočilu zapisal Brecelj, ki še navaja njene domnevne besede, da glasnost zvonov nima veze z vernostjo.

Oviranje verskih obredov je po 314. členu kazenskega zakonika kaznivo dejanje, zato koprski policisti še preiskujejo, ali je Brecelj zvonove v koprskem zvoniku s tapisonom oblepil s tem namenom. Ko bodo zbrali vse podatke, iz katerih bo razvidno, ali je Brecelj storil kaznivo dejanje oviranja verskih obredov, se bodo odločili, ali naj zoper njega vložijo kazensko ovadbo. Koprski policisti so o tem takoj obvestili državno tožilstvo, ki bo na podlagi njihovega pisnega poročila nadalje ukrepalo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja