Slovenija

Policisti z blazinico tolažbe razveselili malo deklico, ki jo je na prehodu za pešce zbil avto

Novo mesto, 05. 12. 2014 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policistke, kriminalistke in ostale delavke policije so se lotile projekta ročnega šivanja blazinic, namenjenih otrokom, ki so priče ali so udeleženi v dogodkih, ki jih obravnavajo policisti. Eno od blazinic je že dobila deklica z območja PU Novo mesto, ki jo je na prehodu za pešce zbil voznik osebnega avtomobila.

Mali deklici z območja PU Novo mesto, ki jo je, ko je z mamico pravilno prečkala cesto na prehodu za pešce, zbil voznik osebnega avtomobila, so tamkajšnji policisti podarili blazinico tolažbe in ji tako skušali omiliti bolečo izkušnjo. Mehka in živo pisana blazinica iz rok prijaznih policistov je malčico razveselila, so sporočili s PU Novo mesto.

Deklico in njeno mamo so po prometni nesreči oskrbeli reševalci, k sreči sta bili le lažje poškodovani.
Deklico in njeno mamo so po prometni nesreči oskrbeli reševalci, k sreči sta bili le lažje poškodovani. FOTO: PU Novo mesto

Kot so dodali, se ranljivosti pešcev v cestnem prometu najbolj zavemo takrat, ko so v prometnih nesrečah udeleženi otroci. Deklica in njena družina, ki se ji pridružujejo policistke in policisti PU Novo mesto, zato vse voznike pozivajo, naj bodo posebej pozorni na pešce. "Razmere se namreč v obdobju pozne jeseni in zime običajno še poslabšajo, saj je vidljivost na cestah zaradi daljših noči, megle in padavin še veliko slabša. Vozniki pešce zaradi slabše vidljivosti bistveno kasneje opazijo, zaradi vremenskih razmer pa se občutno podaljša tudi zavorna pot. Vozniki naj odstopijo prednost pešcem, ki na prehodu za pešce prečkajo cesto ali jo nameravajo prečkati," svetujejo.

Blazinice tolažbe bodo otrokom v tolažbo

Blazinica tolažbe je sicer najnovejši projekt slovenske policije. Policistke, kriminalistke in ostale delavke policije v svojem prostem času z veliko ljubezni in več kot dva tisoč šivov povezujejo pisane nitke in igrive vzorce blaga v mehke, puhaste blazinice, ki bodo otrokom v tolažbo.

Ročno sešite blazinice so namenjene otrokom, ki so priče ali so udeleženi v dogodkih, ki jih obravnavajo policisti (nasilje v družini, prometne nesreče, nasilna kazniva dejanja, kršitve javnega reda in miru, samomori ipd.). Blazinice bodo policisti ob takih dogodkih podarili otrokom in na ta način poskusili najmlajšim omiliti bolečo izkušnjo. S tem dejanjem jim bodo sporočili, da jim otroci lahko zaupajo in da lahko pri policistih vedno poiščejo pomoč.

Pobudnica projekta je Stanislava Zupanc, policistka s Policijske postaje Dolenjske Toplice, ki želi, da blazinica tolažbe simbolizira nevidne povezave in tako stke niti med ljudmi ter ozavesti javnost, da je policija tukaj, da pomaga. Posebej sporočilno je tudi dejstvo, da so blazinice izdelale žene, matere in dekleta, vse zaposlene v policiji, ki jih je vodil materinski čut in skrb za sočloveka. Najprej so blazinice več mesecev izdelovale zaposlene na Policijski upravi Novo mesto, zdaj pa znanje še prenašajo na policistke po vsej Sloveniji.

Z leve: varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar in pobudnica projekta policistka Stanislava Zupanc.
Z leve: varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar in pobudnica projekta policistka Stanislava Zupanc. FOTO: Policija

Zbranim dekletom in ženam iz vseh enot policije sta se danes pri ustvarjanju novih blazinic pridružili namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Po njenih besedah se je ob povabilo na današnji dogodek spomnila, koliko otrok v naši državi trpi in koliko kaznivih dejanj je še neodkritih. Dodaja, da je za tiste, ki pridejo na policijo povedati zgodbo, ki so jo doživeli, to težak trenutek. Zato je ideja o blazinici, ki bo otrokom v tolažbo in jih bo spremljala, hvale vredna. "Kot varuhinja si želim, da bi jih naredili dovolj, a vendar, da bi jih potrebovali čim manj. Da bi mnoge ostale le okras, torej neuporabljene, čeprav vem, da je veliko otrok, ki bodo prihajali in jih bodo rabili," je dejala.

"Biti policist ne pomeni zgolj obleči si uniformo in za pas zatakniti pištolo in značko. Biti policist je poslanstvo in način življenja. Ženske v policiji želimo z današnjim dogodkom sporočiti, da je na koncu pomembno, kaj nosiš v srcu. Te blaznice tolažbe so mnogo več, kot kos blaga. V njih je dobra želja in srčnost slovenskih policistk za otroke, ki se znajdejo v kakršnihkoli policijskih postopkih. Za otroke bodo blazinice tolažba in dobra misel," pa je povedala Bobnarjeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SonyGirl
06. 12. 2014 21.17
+8
Čedna možakarja ;) <3
FIGEC
06. 12. 2014 20.10
+1
Jaz ne potrebujem blazinice za tolažbo tega, kar so mi naredile vse vlade od osamosvojitve naprej. Meni je za to potreben celi olimpijski bazen...
jezzson
06. 12. 2014 20.08
+1
Drugje po sloveniji pa dajo policisti otroku udeležencu nesreče medvedka oblečenega v policijsko uniformo
FIGEC
06. 12. 2014 20.10
-9
TheGreatRusia
05. 12. 2014 17.22
+82
BRAVO! SLOVENSKA POLICIJA IMA ZMERAJ MOJO PODPORO, SAJ SO STROKOVNO IN MORALNO PODKOVANI, ZA NUSPEHE NEKATERIH MEDIJSKO ODMEVNI ZADEV NIKOLI NE KRIVIM POLICIJE PAČ PA SODSTVO, KI NA PODLAGI "ŠKRBINASTIH" ZAKONOV, VČASIH PODAJA "ŠKRBINASTE" OBSODBE.
flojdi
05. 12. 2014 18.21
+27
.saj se ve . saj so res, povsod izjeme. Ampak zaradi tega NI Potrebno Posploševat ; in na podlagi le lastne slabe izkušnje ni treba Blatit Vseh...
Brabus
06. 12. 2014 18.56
-1
Wiltord, strahopetno je takole nekaj izjavljat, zakaj ne poveš imen, si morda prijavil te zlorabe državnih organov??? Verjetno samo natolcuješ , kot stare babe na tržnici.
Jasnovidec Cosmos
06. 12. 2014 19.27
+0
Ne bi rekel,da natolcuje,ker jih veliko takih poznam osebno tudi sam.Da bi jih prijavil?Zakaj le,če imam od njih korist,ko kaj rabim in nikjer ne najdem dobim pri njih.Ne mislim na drogo ampak pač druge zadeve.
FIGEC
06. 12. 2014 20.13
-2
Tudi jaz sem na svoji koži izkusil, kako je, ko policaji spišejo konstrukt...
+63
Pohvalno... Drugače pa policisti pomagajo, sodišče pa na koncu vedno zaj*...
Ramzess
05. 12. 2014 22.42
-5
ni_mi_vse_eno
05. 12. 2014 17.05
+30
To je pa lepo. Hvala za lepoto.
perothelegend
05. 12. 2014 16.40
+122
Delajo skoraj zastonj, zraven pa v prostem casu opravljajo se dobra dela...pohvale vredno!!! A ne politiki??!!
newhola
05. 12. 2014 16.46
+27
FIGEC
06. 12. 2014 20.14
+1
Tudi jaz delam skoraj zastonj. V JU. Zadnja plača 509€ netto. V. stopnja izobrazbe.