Slovenija

Policisti vam odslej lahko vzamejo vozniško dovoljenje

Ljubljana, 01. 10. 2011 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V veljavo je stopila nova prometna zakonodaja. Odslej bodo policisti najhujšim prekrškarjem, ki bodo vozili v napačno smer, prehitro ali pod vplivom alkohola oz. drog, že takoj ob ugotovitvi prekrška odvzeli vozniško dovoljenje.

Danes so začele veljati določbe zakona o prekrških, ki se nanašajo na preventivne ukrepe in so namenjene storilcem prekrškov v cestnem prometu. Novela zakona o prekrških, ki so jo poslanci potrdili februarja, je uvedla pomembni novosti, in sicer začasni odvzem vozniškega dovoljenja ter odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Namen začasnega odvzema vozniškega dovoljenja je takojšnja odstranitev nevarnih voznikov s ceste. Gre za primere najhujših kršitev pravil o hitrosti vožnje, vožnjo pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in vožnjo v nasprotno smer od dovoljene na avtocesti, hitri cesti itd. Vozniško dovoljenje bo odvzela že policija ob ugotovitvi prekrška, o dokončnem začasnem odvzemu pa bo odločilo sodišče, je na petkovi predstavitvi novosti na Javni agenciji RS za varnost prometa pojasnil predstavnik policije Ivan Kapun.

Nov zakon policistom dovoljuje, da vozniku v primeru hujšega prekrška vzamejo vozniško dovoljenje.
Nov zakon policistom dovoljuje, da vozniku v primeru hujšega prekrška vzamejo vozniško dovoljenje. FOTO: PU Kranj

V primeru, da voznik stori prekršek, za katerega je predpisana kazen v višini 18 kazenskih točk oz. sedem kazenskih točk pri vozniku začetniku, zaradi katere se mu po zakonu izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, bo lahko obdolženec pri sodišču vložil predlog za vrnitev začasno odvzetega dovoljenja, vendar pa bo moral priložiti zdravniško spričevalo o opravljenem kontrolnem pregledu po zakonu o voznikih. Sodišče bo predlogu ugodilo, če bo ocenilo, da začasen odvzem ni neizogibno potreben za varnost cestnega prometa.

Namen ukrepa možnosti odložitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja pa je po besedah ministrstva ne le represija, temveč tudi odprava vzrokov za ponavljanje kršitev cestnoprometnih predpisov. Krajevno pristojno sodišče sme storilcu prekrška, ki mu je s sklepom izreklo prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, izvršitev te sankcije odložiti pod pogojem, da storilec v šestih do 24 mesecih ne stori hujšega prekrška in da izpolni obveznosti, ki jih določi sodišče na podlagi zakona o voznikih, in o tem sodišču dostavi dokazilo.

Ministrstvo je objavilo splošno obvestilo, s katerim je vse storilce prekrškov, ki bodo imeli na današnji dan pravnomočno izrečene najmanj štiri kazenske točke in največ 17 kazenskih točk, seznanilo o možnosti, pogojih in postopku izbrisa kazenskih točk. Pogoj za izbris točk je prostovoljna udeležba v enem od rehabilitacijskih programov, katerih namen ni samo kaznovanje, temveč odpravljanje temeljnih vzrokov za ponavljanje kršitev cestnoprometnih predpisov.

Te obveznosti so udeležba v programih dodatnega usposabljanja za varno vožnjo ali udeležba v ustreznem rehabilitacijskem programu, kot so edukacijske delavnice, psihosocialne delavnice oziroma programi zdravljenja odvisnosti. Rehabilitacijski programi so namenjeni večkratnim kršilcem prometnih predpisov in tistim, ki želijo spet pridobiti vozniško dovoljenje, je pojasnil direktor agencije Ljubo Zajc. Po njegovih besedah lahko učinke teh programov pričakujemo po dveh letih izvajanja, letno pa naj bi se v vse rehabilitacijske programe vključilo več kot 5000 kršiteljev.

S 43 evri do izbrisa štirih kazenskih točk

Program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo, ki bo udeleženca stal 225 evrov, je namenjen tistim kršiteljem, pri katerih niso zaznali alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi. Program obsega teoretični in praktični del, ki se izvede v obliki vadbe varne vožnje.

Za prekrške, ki so povezani z vožnjo pod vplivom navedenih snovi, pa so namenjeni prostovoljni zdravstveni pregledi s svetovanjem, za katere bo kršitelj odštel 43 evrov. Izbris točk si s takim pregledom lahko zagotovi voznik začetnik oz. poklicni voznik, če je imel v organizmu do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi, oziroma drug voznik, če je imel v organizmu nad 0,50 do vključno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi.

Bodo strožje kazni zmanjšale število prometnih nesreč?
Bodo strožje kazni zmanjšale število prometnih nesreč? FOTO: Aljoša Kravanja

Voznik, ki je imel v organizmu več kot 0,80 do 1,10 grama alkohola na kilogram krvi, se lahko udeleži rehabilitacijskega programa, ki ga na podlagi ugotovitev predhodnega zdravstvenega pregleda določi zdravnik. Med rehabilitacijskimi programi so edukacijske delavnice, ki bodo kršitelja prometnih predpisov stale od 200 do 250 evrov, psihosocialne delavnice (od 480 do 540 evrov) in programi za zdravljenje odvisnosti.

Kot je pojasnila Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje, voznik potrdilo o udeležbi na svetovanju, ki ne sme biti starejše od treh mesecev, sam predloži ministrstvu za pravosodje, ki mu iz evidence izbriše kazenske točke. Kontrolne preglede bodo izvajali v 11 pooblaščenih institucijah po vsej Sloveniji. Zdravstvene preglede s svetovanjem pa bodo izvajali v splošnih ambulantah izbrani zdravniki. Kerstin Petričeva pričakuje, da bo v povprečju posamezen zdravnik opravil od 2 do 3 tovrstne preglede na mesec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
03. 10. 2011 08.04
+2
Tile že pripravljajo teren za plenjenja hiš, in ostalih nepremičnin državljanov za financiranje politike, države in njene elite....
godhead
03. 10. 2011 07.57
+1
hvala naši ljubi državi, oberite nas do konca na podlagi kazni, ki so nastavljene izključno kasiranju, kot, da že itak ne plačujemo največjih davkov. mafija
Mare61
02. 10. 2011 21.53
Melanholija, res je, rehabilitacijki tečaj bi ukinil, saj vsi poznamo prometne predpise in posledice neupoštevanja le-teh, bi pa uvedel kazni na procent plače (in tudi višja plača, višji procent)
skembo
02. 10. 2011 21.22
Itak da je to brezveze...vsak dan se jih toliko vozi brez vozniškega po naših cestah....pa tudi neregistriranih avtomobilov je ogromno.....
Psiho1
02. 10. 2011 21.16
I.N.T.E.R :"Najbolj zalostno je to da se pobije vec treznih voznikov kot pijanih hahahahaha . Bols bi blo da ko gres za volan da moras nekaj spit ceimas 0 v krvi ode ispit." Dragi I.N.T.E.R., ko boš star tam okrog 14, 15 let, boš pa mogoče razumel.
pijanec22
02. 10. 2011 20.55
ker se boš med njivami v coni 30 peljal 50, ti bodo takoj odvzeli vozniško. Samo v Sloveniji.
cepec22
02. 10. 2011 20.47
Vse je razumeti, vendar je videti groznje le kot kako cimvec uniciti delovnega cloveka. Tukaj ni vprasanje varnosti! Ali se kaj obstoja v tej drzavi kot, ne smes, jih bos dobi, bos placal....... samo groznje - demokracija? Tudi po drugih drzavah zivijo, a brez teh in onih grozenj. Kaj ce bi bili kar vsi policaji, a bi nam potem lazje slo? Saj ze ne veste, kaj bi se naredili, da bi bilo zivljenje tezje in da bi za koritarje bilo vec prostora, denarja in vec svobode! Pa mi povejte ce ni tako!!!!! Sramota!!
prašek
02. 10. 2011 18.04
»pohakljali sredi ničesar na omejitvi 50...« Očitno ni bilo "sredi ničesar" saj so bili tam policisti !!!
SuperVeloce
02. 10. 2011 17.38
Ne me basat... sosedov pijanček se bo zglasil pri prijatelju zdravniku in plačal 43eur, mene so pa pohakljali sredi ničesar na omejitvi 50, bom pa plačal 225 benz do vranskega, da bom brisal te pike??
prašek
02. 10. 2011 17.34
pr0sac 02.10.2011, 14:16 Ta senilni dedek nikoli ne vozi počasi !!! In javi se, ko boš imel vsaj približno toliko km, kot jih imam jaz !!
ughiue
02. 10. 2011 17.13
spet nove fore za državno blagajno.nebi se čudu da bo v prihodnje če ti izpit vzamejo namest da ga ponovno delaš ga kr kupiš.daš u blagajno 1000 do 1500 e pa kazen pa je to to
pr0sac
02. 10. 2011 14.16
prašek 01.10.2011, 18:45 -16 vitaminek 01.10.2011, 18:26 Točno tako !!! Meni še niso vzeli vozniške in sploh me ni strah, da bi mi jo !!! Se pa vedno držim omejitev, v obeh pogledih . Ne vozim ne prehitro, ne prepočasi !!! Če imaš ušesa in vsaj malo občutka, boš vedel koliko voziš tudi brez stalnega gledanja na števec !!! Lahko je tebi ker si senilen dedek, ker ti refleksi od 50km/h dalje ne delujejo in se ne pelješ hitrreje. Ne vem pa zakaj so potem sploh znaki, če je temu tako. Naj dajo enotno hitrost po cestah pa zdravo, povečajo število pasov, ker to kar počnejo bo samo še dodatno zabasalo prometne konice ob času, ko se hodi na delo.
melanhonija
02. 10. 2011 12.43
Mare61, torej se tebi zdi prav, da bo lahko nekdo, ki ima denar, opravil nekakšen "rehabilitacijski tečaj", in pridobil nazaj dovoljenje, ki ga je izgubil zaradi vožne pod vplivom psihogenih snovi ali vožnje v nasprotno smer. Res se naša zakonodaja zgleduje so RKC, kjer so pred časom Martina Lutra za denar prodajali odpustke in tako polnili svojo blagajno. Najhujšim prekrškarjem bi se moralo dovoljenje odvzeti za precej dolgo dobo, povratnikom morda za stalno, brez možnosti, da ga z denarjem odkupijo. Tudi zaporne kazni bi morale biti za takšne daljše. Denarna kazen naj bi bila glede na dohodke, tako za te najhujše prekrške kot tudi za prekoračitve hitrosti, telefoniranje med vožnjo ali neuporabo varnostnega pasu. Morda bi bilo za te "manjše" prekrške tudi dobro uvesti t.i. progresivno kaznovanje, t.j. za povratnike pač več kot za prvi prekršek. Če je to jasno meni kot navadnemu državljanu, zakaj ni jasno politikom? Zaradi denarja vendar!
mato975
02. 10. 2011 10.23
97% vseh ki ste komentirali, naj Vam povem, da ste NEPISMENI!!!!!!!!
prašek
02. 10. 2011 10.19
Predpisi niso samo zato, da jih kršimo !!! Ne bom trdil, da so vsi znaki postavljeni najbolj realno, vendar pa , tam stojijo in treba jih je upoštevati !!!! Seveda pa lahko plačujete in se pridušete , he, he.
Mare61
02. 10. 2011 09.49
Prav je, držite se prometnih predpisov, pa ne boste plačevali kazni, morda zaradi drugih, če že ne zaradi sebe (na cesti nisi sam...). Pešači, če že preden se usedeš za volan, veš, da boš kršil zakon. Nekateri omenjate polnjenje proračuna. Slovenci smo taki, da, ko je treba odpreti denarnico, najprej krepko premislimo, koga bomo "okrog prinesli" (soseda, prijatelja, neznanca, državo) in kako bomo obšli zakon, da bomo nekaj dobili ceneje, ali še bolje zastonj, nato so na vrsti pravice, dolžnosti pa tukaj ne mislim omenjati. Ali je morda kdo od vas, ki tukaj pišete komentarje, prijavil obrtnika, ki mu ni izdal računa ?
tom70
02. 10. 2011 09.40
[quote] drifto01.10.2011, 11:3618 Ok, recimo, da so ti novi zakoni ok. Da pa doma pzabis izpit in ne smes peljat naprej. A ker pa nimam izpita s seboj, pa nisem vec sposoben voziti, pa se placat moram. Tukaj se vidi, da jin gre samo za denar. Ne ve kdo je tukaj blesav.[/quote] Prosim še enkrat preberi članek. Brez izpita pomeni, da: - ga sploh nimaš, - da ti je potekel, - da ti je bil odvzet zaradi prejšnjih kazni. Če pa si izpit pozabil doma pa ni nikakršne kazni. Potrebno je edino, da imaš s seboj en dokument s katerim se izkažeš kdo si.
Tone 12345
02. 10. 2011 09.36
Zakoni so kot na divjem zahodu
fb_100001493695167
02. 10. 2011 09.31
hahahahahaahahahahah spet po nizjem sloju
MUNGATUMBA
02. 10. 2011 09.25
Mal ga serjejo..to pa ne gre skupaj z zakonom,ki pravi, da ja v SLO vozniški izpit(plastika) uradni identifikacijski dokument,ko ga potrebuješ za legitimaranje pred MURIJO ; v banki ; na občini in vse povsod, kdor ga ima pravico zahtevat...??