Slovenija

Janša policiste pozval, naj umaknejo vloženo referendumsko pobudo

Ljubljana, 17. 05. 2012 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Policisti so vložili referendumsko pobudo o varčevalnem zakonu. Zbrali so 4753 podpisov. Poslanske skupine nad odločitvijo obeh policijskih sindikatov niso navdušene in jo obžalujejo. Hkrati pa priznavajo, da je to njihova pravica oziroma možnost, ki so jo pač izkoristili.

Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije sta tako kot večina drugih sindikatov javnega sektorja napovedala stavko in jo tudi izvedla 18. aprila. Vendar pa policijska sindikata v pogajanjih z vlado nista popuščala glede plač in drugih prejemkov zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve. Stavko so v teh dneh še zaostrili, ker niso dobili odgovora vlade na njihove stavkovne zahteve, zatrjujejo v sindikatih. Po besedah predsednika sindikata policistov Zorana Petroviča ne drži, da ne bi pokazali interesa za iskanje kompromisa. Kot je dodal, so soglašali s kar 13 od 18 ukrepov.

Policijska sindikata sta v DZ vložila pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ, so povedali v DZ in Sindikatu policistov Slovenije.

Pobudo za referendum o zakonu za uravnoteženje javnih financ je podprlo 4753 volivk in volivcev s prvopodpisanim Zoranom Petrovičem. Predlagajo referendumsko vprašanje, ki se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi zakon za uravnoteženje javnih financ, ki ga je na seji 11. maja 2012 sprejel DZ?

V skladu z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi mora predsednik DZ v sedmih dneh po vložitvi pobude določiti rok za zbiranje podpisov. Vložitev referendumske pobude pomeni, da zakon ne bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu, kar je bilo predvideno za petek. Vladna stran je v primeru referenduma že napovedala ustavno presojo referendumske pobude. Če referendum uspe, vlada ne sme še eno leto sprejeti istega zakona.

Zakon torej ne bo začel veljati v soboto, z njim pa je vlada želela letos privarčevati 222 milijonov evrov prihranka. Varčevali bi tako, da bi med drugim znižali tudi plače javnih uslužbencev.

Zbrali so 4753 podpisov.
Zbrali so 4753 podpisov. FOTO: Blaž Garbajs

To je letos že druga referendumska pobuda policijskih sindikatov. Policijski stavkovni odbor je namreč 20. aprila v DZ vložil pobudo za začetek postopka razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012. Novela predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, in sicer z maja na junij. Regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, pa do nadaljnjega ne bo smel preseči minimalne plače.

Virant: Rok za zbiranje podpisov bo najverjetneje začel teči v soboto

Predsednik DZ Gregor Virant je pred vrhom parlamentarnih strank napovedal, da bo rok za začetek zbiranja podpisov za referendum o zakonu za uravnoteženje javnih financ najverjetneje določil tako, da bo začel teči v soboto in bo tekel do 22. junija. Referendum bi bil tako lahko septembra.

Virant sicer meni, da oba policijska sindikata, ki zahtevata referendum, s svojo pobudo celotno državo jemljeta za svojo talko. "To je zelo problematičen položaj," je dejal. Vlada ima po njegovi oceni zdaj sicer možnost, da zahteva, da ustavno sodišče oceni, ali bi lahko z odložitvijo uveljavitve omenjenega zakona nastale protiustavne posledice.

Janša poziva policiste, naj umaknejo pobudo

Premier Janez Janša je policijske sindikate pozval, naj umaknejo danes vloženo referendumsko pobudo. Dodal je, da bi referendum na to temo lahko za državo pomenil usoden udarec. "Računamo na to, da bo ta pobuda umaknjena. Upam, da gre za nesporazum. Da to vse skupaj ne bo bistveno zavleklo uveljavitve tega zakona," je pozval premier in opozoril na nevarnost vnovične rasti obrestnih mer na slovenske obveznice.

Ob tem je pojasnil, da se bodo predstavniki vlade in sindikatov na to temo srečali že v petek, da pa vlada nima veliko manevrskega prostora in se z njimi ne more pogajati izven okvirov, za katere se je dogovorila s preostalimi sindikati.

Policijski sindikalist Petrovič je sicer danes nekajkrat dejal, da o umiku pobude še niso razmišljali.

Pahor in Janković svarita

Pred referendumom sta opozorila tudi predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković, ki je, kot pravi, že pred časom napovedal, da se bo zgodila omenjena pobuda, izraža upanje, da do referenduma ne bo prišlo, zato poziva, da se vlada in sindikata dogovorita. Če bi referendum kljub temu bil in bi zakon na njem padel, pa Janković svari, da bomo v bistveno slabšem položaju, kot smo danes.

Predsednik SD Borut Pahor pa opozarja, da "nekdo očitno vliva lažno upanje, da so mogoče bistveno lažje rešitve, vendar niso". "Zato pravim: pamet v roke, še je čas," dodaja. Sam je prepričan, da je varčevanje neizogibno. "Zakon za uravnoteženje javnih financ bi lahko bil drugačen, vendar tak kot je, je na nek način dobil tudi razumevanje sindikatov. Mar to ni dovolj?" se je vprašal.

Če bo zakon na referendumu zavrnjen, Pahor ne bo presenečen, "a potem od Slovenije do Grčije res ni tako zelo dolga pot, kot bi si kdo mislil", opozarja.

Kaj na vse poreče Šušteršič?

Finančni minister Janez Šušteršič je novinarjem 24UR dejal, da zaenkrat nimajo konkretnih izračunov, koliko državo stane vsak dodaten dan neuveljavitve varčevalnega zakona, saj je bila pobuda vložena danes.

Kaj pa Žerjav?

Da bo vlada v primeru, da bo zbrano zadostno število podpisov za referendum, zahtevala oceno ustavnosti, pa je napovedal predsednik SLS Radovan Žerjav.

Žerjav je sicer zaradi vložene pobude za referendum zaskrbljen. Če se bo namreč "začetek reform zrušil, kot so se zrušile vse reforme do zdaj", potem se sprašuje, "kaj bomo v tej državi počeli". "To nas mora skrbeti," je dejal. Če zakon za uravnoteženje javnih financ na referendumu pade, bo tudi rebalans nerealen, kar pomeni, da smo v nekem položaju, ki je nevzdržen, je opozoril in dodal, da bo za to nekdo moral prevzeti odgovornost.

Poslanci nad policijsko pobudo za referendum niso navdušeni

Policisti
Policisti FOTO: Blaž Garbajs
Policisti stavkajo že skoraj en mesec, a ker se z njimi o njihovih stavkovnih zahtevah ne pogaja skoraj nihče, so stavko zaostrili. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je pojasnil, da zaostritev stavke pomeni, da ''policisti izvajajo vse naloge, ki jih morajo v času stavke, vendar počasneje in temeljiteje'', saj pri samih postopkih skrbijo tako za svojo varnost kot za varnost udeležencev postopka. Predstavniki sindikatov stalno ponavljajo, da stavka ni uperjena proti državljanom, in jih tudi naprošajo za ''razumevanje sindikalnega boja, saj smo zaradi neodzivnosti in poniževalnega odnosa, ki ga kaže vlada do zaposlenih v MNZ in policiji, prisiljeni uporabiti vse oblike sindikalnega boja, ki so nam po zakonu na razpolago''.

Poslanske skupine nad odločitvijo obeh policijskih sindikatov niso navdušene in jo obžalujejo. Hkrati pa priznavajo, da je to njihova pravica oz. možnost, ki so jo pač izkoristili.

Iz Pozitivne Slovenije so sporočili, da nad odločitvijo policijskih sindikatov niso presenečeni glede na način, kako je vlada vodila dialog s socialnimi partnerji oz. sindikati. Vseeno pa v stranki pobude ne podpirajo, "saj pomeni preložitev izvrševanja pravkar sprejetega rebalansa državnega proračuna za letošnje leto in nadaljevanje sedanjega načina proračunskega financiranja". Upajo pa, da bo vlada pobudo razumela kot sporočilo obeh sindikatov, da mora z njima nadaljevati stavkovna pogajanja in jih tudi zaključiti oz. skleniti stavkovni sporazum.

V SDS današnje vložitve referendumske pobude niso komentirali, dejali so le, da njihovo stališče ostaja enako, kot ga je pred okoli 14 dnevi na novinarski konferenci predstavil njihov poslanec Marko Pogačnik. Poslanec je takrat poudaril, da bodo morali biti v primeru, če ukrepi ne bodo sprejeti, rezi v prihodnosti še bolj drastični, socialne razlike pa bodo še večje.

Vodja poslancev SD Janko Veber je dejal, da je vložitev podpisov legitimna pravica policistov.

Vodja poslanske skupine Državljanska lista Rihard Braniselj pravi, da obžalujejo, da je do tega prišlo. Po njegovem mnenju to ni bilo potrebno, a "to je demokracija".

Vložitev podpisov prav tako obžalujejo v poslanski skupini SLS. Kot pravi njen vodja Mihael Prevc, še vedno upajo, da se bodo vlada in sindikati v petek dogovorili in da bodo podpise umaknili. Po njegovih besedah se namreč v poslanski skupini bojijo časovnega zamika uveljavitve zakona, ki bi omogočil prihranek, saj je vsak dan dragocen. Prevc je sicer prepričan, da ustavno sodišče referenduma o omenjenem zakonu ne bo dovolilo. Ob tem je tudi napovedal, da bodo koalicijske poslanske skupine vložile zahtevo za ustavno presojo, a še niso dogovorjeni, kdaj bodo to storili.

Po mnenju vodje poslanske skupine NSi Mateja Tonina je dejanje policijskih sindikatov za Slovenijo zelo slabo. "Vsak dan, ki ga izgubimo do uveljavitve zakona o uravnoteženju javnih financ, je katastrofa za Slovenijo," je dejal Tonin.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pravi, da je to možnost, ki so jo sindikalisti izkoristili. "Nisem pa prepričan, da je to dobra oziroma prava odločitev," je dejal. Jurša upa, da so temeljito razmislili, kakšno odgovornost so s tem prevzeli. O tem, da bodo potrebne podpise zbrali, ne dvomi, ali bo referendum uspel, pa je po njegovih besedah drugo vprašanje.

Podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor pod vprašajem

Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo po vložitvi pobude za začetek postopka za razpis referenduma na varčevalne ukrepe pojasnjujejo, da podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor v petek vseeno bo.

Vlada in sindikati javnega sektorja so namreč v preteklih dneh usklajevali besedilo aneksa, s katerim so v kolektivne pogodbe za javni sektor vnesli dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev v zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Na omenjenemu ministrstvu so pojasnili, da podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor ne bo prestavljen, ampak bo po načrtih potekal v petek dopoldan, čeprav sta oba policijska sindikata danes vložila pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je posledica vložitve podpisov le zamik uveljavitve omenjenega zakona, ne pa zavrnitev omenjenega zakona.

A je po besedah predsednika konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja sploh vprašanje, ali bo v petek aneks h kolektivni pogodbi podpisalo dovolj sindikatov, da bi aneks sploh začel veljati oz. če bodo dosegli zadostni kvorum glede na to, da so danes policisti vložili podpise za referendum. Sicer pa pravi, da so v današnjih usklajevanjih z vlado glede prenosa stavkovnega sporazuma v kolektivne pogodbe prišli precej daleč.

Sicer pa je v aneksu po njegovih besedah varovalka, da ne začne veljati, če bi zakon za uravnoteženje javnih financ padel na referendumski preizkušnji.

Štrukelj je kot predsednik konfederacije, katere član je eden od vlagateljev referendumske pobude – Policijski sindikat Slovenije (PSS), tudi dejal, da razume njihovo ravnanje, saj da je vlada nedopustno ignorirala zahteve in opozorila obeh policijskih sindikatov, da je treba rešiti vprašanja, ki so bila podpisana v prejšnjih stavkovnih sporazumih oz. dogovorih.

Povedal je še, da je bil v preteklih dneh pri vodstvu PSS in da je bilo razpoloženje izrazito naelektreno. "Nakopičeno nezadovoljstvo se lahko zlahka prelije čez rob," je ponazoril. Zato je bila vložitev podpisov po Štrukljevem mnenju pričakovana poteza. Tako tudi Štrukelj poziva vlado, naj se s policijskima sindikatoma začne takoj resno pogovarjati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

joca steier
20. 05. 2012 01.49
Ajaaa, pa še to bi bilo meni tako zanimivo vedet za koliko manjše plače imajo npr. člani vlade, pa poslanci, pa koliko še zraven kapne vsakemu, ki je član ranih kvazi vladnih komisij, pa še kdo......edino mogoče pa.........ja, čistilka pa možno da mora varčevat....
joca steier
20. 05. 2012 01.50
joca steier
20. 05. 2012 01.45
Policisti držite se! Ni mi ravno všeč , da bi bil še en in again referendum, vendar izgleda, da drugače ne gre! Vlada je do vas ignorantska, minister Gorenak govori o policiji zaničevalno, nesramno, zbija vam image, Janša je "kao" nekje v ozadju...........policisti DO KONCA!
zolja
18. 05. 2012 20.24
-6
Kar naj vam sindikati plačajo stavko, vojsko dajmo pa namesto policije, bo vsaj red kot je treba
rew333
18. 05. 2012 21.07
+5
Št. 1
18. 05. 2012 11.32
+10
Kdo je stal lani za večino pobud za referendum? Že Pahor je govoril, da so spremembe nujne (pokojninska reforma), pa je opozicija vseeno šla na referendum. Zakaj že? Gospodje Tonin, Janša,..... ste glasovali ZA pokojninsko reformo, ki je tudi bila NUJNO potrebna? Kot je napisal že eden od mojih predhodnikov: SEJALI STE VETER, SEDAJ BOSTE PA ŽELI VIHAR. Policisti, ne pustite se izigrati.
joca steier
20. 05. 2012 01.52
berushek, se podpišem pod tole....pa tolk bi bilo fajn, če bi jih vihar odnesu......
donat323
18. 05. 2012 09.37
+16
policisti, raziskat Janšev X dosje ( orožje, patrija, krajo slo podjetij, ...), in ga zaprt. Vsaj enkrat delajte v dobro ljudstva.
sherum
18. 05. 2012 13.32
+2
To bi se moralo že zdavnaj zgodit . pa so nekateri politiki in sodniki rekli ne . Pustimo ga, bomo tudi mi lažje kradli
pupa_od_anbot
18. 05. 2012 18.33
+1
oni so svoje naredili, bo treba vprašati BB zakaj je vse v fazi zastaranja
prašek
18. 05. 2012 09.12
+9
A danes pa Vizjak igra pikado ???
prašek
18. 05. 2012 09.11
+5
Policisti , nobenega popuščanja , dovolj so se igrali z vami .
MMAXXIMUSS
18. 05. 2012 09.10
+1
oči kaj je to demokracija? Sine to je sistem v katerem dva butlje preglasita enega pametnega,..buhahhahaha
prašek
18. 05. 2012 09.05
+13
Janez , lani junija si sejal veter , letos junija pa boš požel vihar !!! Želim ti prijetno žetev !!! policaji , moje čestitke !!!
MICLA
18. 05. 2012 09.02
-8
postavite jih na cesto da bodo videli kaj je biti brez službe saj se borijo samo za svoje interese ne pa za državljane nas samo maltretirajo plačujemo jih pa z našim denarjem.
kr ena 1
18. 05. 2012 09.07
+7
TAKO JA, POTEM PA NAJ VAS POROPAJO , POBIJEJO,.... Sm ne potem hopa cup v jok pa na drevo. mami, mami ukradli so mi avto, koga naj poklicem? ne policije, policije ne bo
rew333
18. 05. 2012 15.28
+1
ma dej, micla, govori vsaj v svojem (EDNINSKEM) imenu! Ko rečeš "z našim", vključiš tudi mene! Halo?!!!!!
prašek
18. 05. 2012 09.00
+11
Jankoviča sicer ne maram , ampak vseeno je včeraj lepo povedal ; Izvirni greh je lanski peti junij in trikratna zavrnitev referendumskih pobud !!! Janša , tisto , kar si lani iskal , si letos dobil.
loden
18. 05. 2012 09.45
-3
Če bi lani sprejeli reforme... bi letos imel še veliko več dela. Štrajki bi se kar vrstili, postopki sprejemanja sprememb bi se pa vlekili par let, zapravljalo in zadolževalo bi se pa tako kot do sedaj.
pgdpgd
18. 05. 2012 08.57
+0
Narod mora vlado spravt na cesto in potem prebrat med plevelom.Vse ki so do zdaj delali v vladnih službah držat daleč stran od državnega korita. V Bruselj zapret pipco.Če ni denarja za plače razen ,zdravstvo,policija in šolstvo,pač ostali ne dobijo plač.Pufali sepa ne bomo za njih.Bodo pač mogli začet nekaj produktivnega delat.Če delavec ne dobi plače po več mesecev,zakaj bi potem mogel plače dobivat mešalci megle.
jastreb13
18. 05. 2012 08.45
+5
Ooo.., sam presvetli se je zbudil in se celo tako ponižal, da se je spusto v pogovor s policaji, jih celo pozval, da naj umaknejo vloženo referendumsko pobudo....vauuu.....a mu je začela "kuzla v rit skakat"....kje pa je " vzvišeni svetnik" bil v času pogajanj z sindikati?? Aaa...takrat jih je pa ignoriral, kot, da jih ni..ahhaaa.....zdaj jim bo pa moraliziral in pametoval....saj so ga skoraj prosili, da naj se že nekdo pogaja z njimi o njihovih pravicah pa ni blo nbenga odziva...a zdaj jim bi pa rad pridige delil.....a še ne ve tega, da policaji hinavcev in zahrbtnežev ne marajo in da se proti takim borijo z vsemi sredstvi.....no ja, bo moral mal dol iz oblakov stopt in tisti sij svetnika dol dat, ker mu nikakor ne paše...
helena59
18. 05. 2012 08.44
+10
...Ni problem pri tistih, ki delajo, ampak pri tistih, ki ne! Korupcije pri javnih naročilih, svetovalne pogodbe, zunanji pravniki, posredniki, miljon brezveznih služb, da se pasejo mamini sinčki in višje svetovalke...... Točno to.... je pa še večji problem v tem, da so varčevalni ukrepi najbolj prizadeli ravno tiste, ki najbolj delajo in imajo najnižje plače. Tehnični kader JS, kjer so plače pod 1000 €, bo pokasiral skoraj celotno 8 % znižanje plač. Vsi tisti, ki imajo plače nad 2000 €, pa zaradi odprave plačnih nesorazmerij (v tem delu so najvišja) in popravka dohodninske lestvice, znižanja plač praktično sploh ne bodo občutili. Posamezniki v tem višjem srednjem razredu bodo lahko imeli celo malo višjo plačo!!!!! KJE JE TOREJ TU PRAVICA??? Več bodo vzeli tistemu, ki je malo nad minimalno plačo kot pa zasebnim zdravnikom, katerim bodo prilive zmanjšali minimalno....Če bi vlada poskrbela in vzela najprej tistim, ki imajo največ in tudi preveč, potem bi pridobila zaupanje ljudstva in marsikje bi lahko bil uspeh večji kot bo sedaj... Ker pa vlada jemlje največ tistim, ki že tako težko preživijo mesec, lahko pričakuje samo še večje upore...in vlada, ki je udarila po ljudstvu (in premalo po bogatih), ni bila nikjer uspešna.... Lobiji so še vedno premočni, .... vsi pa imamo enake osnovne potrebe, kar je več, je luksuz....in tega bi bilo potrebno zmanjšat, ne pa kratit sredstev za osnovne potrebe!!!!
pgdpgd
18. 05. 2012 08.44
+9
Edini način šparanja bi bil...policijo ,zdravstvo,šolstvo,vojsko pustit na miru.Ostalo vse na cesto.Zakon ,ki jih ščiti se da hitro popravt.Vsem 400 evrov na zavodu,brez izjeme,pa ni važno kaj je počel in kakšno izobrazbo ima.Za pol leta.Če je sposoben bo speljal.Nobenih zunanjih sodelavcev in svetovalcev v vladi.Če nisi sposoben vozi. Ukinit najmanj tri četrtine občin ,in seveda zaposlene svojadi družinske,ki sedijo na stolih v teh stavbah.Ukinit razne zavode,ki so sami sebi namen in seveda zaposlene. Vladi 50 posto znižat plače,ne pa da se je njihova kvota za plače prejšnji mesec iz 70.000 evrov zvišala kar na 130 evrov in to samo za 18 ljudi. pobrat premoženje politikom in gospodarstvenikom ,ki so ga 20 let kradli,če imamo slavni NPU,naj se ukvarja s tem ,kam so znosili denar......joj tolk je teh stvari,ki jih naša vlada noče videt ,ker bi oškodovali sami sebe,pa še za pokrast ne bi imel več kaj.......
boby1
18. 05. 2012 08.31
+12
Zanimivo, da Pahor podpira Janšo, četudi se z vsem ne strinja popolnoma. A šlo naj bi za korist države in državljanov. Sam sem mnenja, da so se zadeve lotili napačno, saj bo izgubljeno vse ali pa večina, kar so si delavci skozi stoletje in več pridobili. Bogataši pa bodo postajali še bogatejši. In prej ali slej bo prišlo (lahko šele pri zanamcih) do hudega konflikta med bogato elito in njenimi plačanci ter osiromašenim ljudtsvom. Zanimivo pa je, kako JJ, ko je v opoziciji minira vse predloge in podube koalicije in to ne glede na ogromno škodo, ki jo povzroča. Ko je v poziciji pa je vsak referendum pravzaprav protidržavno dejanje. Ne glede na to, kaj je sedaj dobro in kaj ne - JJ je Sloveniji naredil v opoziciji toliko škode, kolikor ji nebi naredil niti tuji okupator, če bi nas zavzel. A njegovi verniki tega pač nočejo videti, saj je njim sij nebeški okoli njegove božanske glave tako močan, da enostavno prikrije vse nečednosti in vso dvoličnost njegovega značaja. Škoda, da jih bo veliko moralo to preizkusiti na svoji koži in ko bo sij v njihovih očeh končno zbledel, bo že prepozno - vlak bo odpeljal. Kot sem že zapisal - popolnoma jasno in razumljivo je, da kjerkoli v svetu desnico podpira bogati sloj, saj desnica (pa naj bo to Bush jr., Berlusconi, Sanader, ...) povsod podpira bogataše in jih daje olajšave (niža davke, ki omogočajo bogatim še večje bogatenje) in niža vse socialne standarde ob velikem trudi, da bi socialo popolnoma ukinili (poglejte samo zdravstveno zavarovanje v Ameriki, ko revež lahko "crkne" zaradi slepiča, bogatim pa bodo po potrebi kmalu presajali glave). In zato mi ne gre nikakor v glavo, kako so lahko reveži tako zaslepljeni, da glasujejo za desno opcijo. Kot bi sam sebi podstavil granato ali sam sebi prerezal vrat. Ubogi ljudje...
kameltrajbar
18. 05. 2012 08.37
+2
..pahor je lolek....maneken v slabšalnem pomenu besede....:))).....kar je kvalitetno naredu,je samo to,da janši nekam vztrajno leze.....:))))....nj odpeketa...:)
Scopy
18. 05. 2012 08.42
+5
Pahor se bo zgleda da v kretkem včlanil v SDS in postal njen podpredsednik. Zamislite si Janšo v vlogi opozicije in da Pahor sprejema ta zakon, sam predstavlite si kako bi zgledal, Janša bi sam razpisal referendum nebi nubenih podpisov zbiral.... Uglavnem Pahor je preveč prijazen do JJ...
nemarx
18. 05. 2012 08.29
-12
Modri angeli, ali mi lahko nekdo kdo razloži zakaj modra barva uniforme avtomatsko ne pomeni, da takšno uniform lahko nosijo samo modri, razsodni, pošteni in zaupanja vredni državljani Slovenije.
loden
18. 05. 2012 09.03
-1
tika1
18. 05. 2012 08.25
+5
ko berem komentarje ne morem vrjet. sam to bi vas vprašala, kakšne pa so plače v gospodarstvu in kakšni so tam pogoji dela?????jest policistov ne podpiram....vem da niso krivi za nastalo situacijo, krivi smo mi vsi, ker smo dolga leta dopuščali, da se je dogajalo kar se je... zdej bomo pa jedli juho, ki smo jo sami skuhal. vladal so nam lumpi, ki smo jih volili in jih gledali kako kradjejo, naročali smo delo na črno, gledali smo, kako se krade iz javnih podjetji, kako se goljufa pri javnih naročilih, podpirali lenuhe, ki so bili dolga leta na zavodu za zaposlovanje in prejemali socialo.plačevali doklade in vrtce "mamicam samohranilkam"....pa še bi lahko naštevala....zdej je kar je, to bo potrebno ustavit, samo tega ne bo spremenil janša pa ne pahor pa ne jankovič.... ti bodo še mal pobral...to mormo spremenit mi, tako da se temu upremo...prijavljajmo nepoštenost, ne pa jo podpirajmo, pa bomo vsi bolje živeli....
FCL
18. 05. 2012 08.30
+3
In prvi korak je to, da NE podpraš tega diskriminatornega zakona, le preberi si malo!
matevz_grahou
18. 05. 2012 08.33
+2
matevz_grahou
18. 05. 2012 08.37
+5
kolektivna krivda za krizo je neumnost o kateri pišeš...nas niso pahniuli v krizo mamini vrtci pa delo na črno...pokredene so desetine miliard alo!!!!...danes bojo propadli delavci primorja 800 njih direktno 2000 indirektno...jim nebi pomagal??...nebi ni denarja zastopim....bomo grkom dali zato imamo...
loden
18. 05. 2012 08.25
-5
Glede na večino komentarjev bi bilo res fino, da bi totalno obubožal, ker potem bi pokazal Janši, kaki frajerji smo. Sicer pa, pingvini, tudi vaš šef je spregledal, da referendum ni najboljša varianta...
kr ena 1
18. 05. 2012 08.31
+4
in kdaj so ze sefi imeli jajca dat podporo policistom??
matevz_grahou
18. 05. 2012 08.40
+1
pogajala sta se vlada in sindikati...nesposobnost pogajanja vlade je pripeljalo do tega..pingvin ti je fotr.
saintjozef
18. 05. 2012 08.24
+13
Ta vlada je z Janšo vred destruktivna. Ni sposobna ali pa noče videt, kje je srž problema JS in državne uprave. Ni problem pri tistih, ki delajo, ampak pri tistih, ki ne! Korupcije pri javnih naročilih, svetovalne pogodbe, zunanji pravniki, posredniki, miljon brezveznih služb, da se pasejo mamini sinčki in višje svetovalke......
I_LL_BE_BACK
18. 05. 2012 08.48
+0
Veliko teh je povezanih z LDS , Zares -nova politika, PS in podobnim sranjem brezdelnežev ki bi radi brez dela lagodno živeli
pgdpgd
18. 05. 2012 08.51
+1
si se pa zmotu,kako pa kaj brezigarca in njeno družinsko podjetje ...pa neka svetovalka vlade z izkušnjami v tujini baje pri rosnih letih prekaša vse znalce pri 40ih,kukovca al kako že??????