Slovenija

VIDEO: Nevidni, a še kako pomembni: budno oko policistov spoterjev bdi nad navijači

Ljubljana, 09. 12. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
31

Tekma. Nogomet, rokomet, košarka, hokej ... Medtem ko so vse oči na tribunah uprte v igralce, pa dva ali trije pari oči bolj pozorno kot samo igro spremljajo navijače. Opazujejo, predvidevajo, po potrebi tudi umirjajo. To je naloga t. i. policistov spoterjev, ki se prav zdaj pripravljajo na tekmo s Schalkejem.

Gre za policiste, ki spremljajo navijače, športne ekipe in posamezne športnike v vseh športih, kjer so prisotni navijači. Čeprav imajo, tako kot vsi ostali policisti, pravico in dolžnost izvajati policijska pooblastila, je njihova vloga predvsem zagotavljanje varnostno pomembnih podatkov, potrebnih za odločanje o vodenju varovanja ter preprečevanje in umirjanje morebitnih konfliktnih situacij, ki lahko privedejo do določene kršitve ali kaznivega dejanja. V primeru, da do kršitve pride, pa represivne ukrepe navadno izvedejo policisti, ki so za to predvideni.

"Policisti spoterji na podlagi svojega poznavanja navijaške kulture, strukture navijačev, predvsem pa informacij in izkušenj poskušajo vplivati na zmanjševanje stopnjevanja napetosti oz. s predvidevanjem le-te lahko celo preprečijo. Predstavljajo nekakšen policijski komunikacijski most med policijo, navijači in klubom, s katerim se ti identificirajo," pojasnjuje Matjaž Adam, koordinator policistov spoterjev za celotno državo.

Angleškim policistom so pri varovanju kvalifikacijske nogometne tekme za Euro 2016 med Anglijo in Slovenijo prejšnji mesec pomagali tudi trije slovenski policisti spoterji. Tekma v Londonu je minila brez hujših incidentov.
Angleškim policistom so pri varovanju kvalifikacijske nogometne tekme za Euro 2016 med Anglijo in Slovenijo prejšnji mesec pomagali tudi trije slovenski policisti spoterji. Tekma v Londonu je minila brez hujših incidentov. FOTO: Matjaž Adam

Pripravljeni na Schalke

V slovenski policiji je okoli 30 spoterjev. Delujejo v vseh osmih policijskih upravah – vsaj dva na vsaki in njihov koordinator. Prav zdaj, na primer, se pripravljajo na nogometno tekmo med NK Maribor in klubom Schalke, ki k nam prihaja iz Nemčije.

Trenutno je izrečen ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah 28 osebam. Omejen jim je dostop na različne športne prireditve (posameznik ima lahko izrečen ukrep prepovedi za več različnih športnih prireditev) – tako velja npr. 6 ukrepov prepovedi udeležbe na športnih prireditvah za košarkarske tekme, 27 za nogometne tekme, 6 za hokejske tekme in 4 za rokometne tekme. Policija

"Priprave seveda potekajo. Tudi nemška policija ima podobno obliko dela kot mi. Pripravili so nam podatke o tem, kaj lahko pričakujemo, kakšne navijače, kakšno število ... se pravi varnostno pomembne podatke, na podlagi katerih se bo slovenska policija lahko pripravila na varovanje prireditve," pravi Adam. O konkretnih varnostnih ukrepih na omenjeni tekmi seveda ne more govoriti, saj bi bilo to razkrivanje policijske taktike.

Običajno so v civilnih oblačilih, laična javnost jih niti ne prepozna

Nam je pa razkril, kako v splošnem potekajo priprave na športno prireditev, kjer so potrebni spoterji. Njihovo število na posamezni tekmi predvidijo tisti, ki načrtujejo varovanje. Običajno sta na tekmi dva ali trije spoterji. Koordinator pa je tisti, ki skrbi za njihovo razporeditev pred, med in po tekmi. Ta je odvisna od števila spoterjev, števila navijačev in same dinamike dogajanja med navijači. "Spoterji so največkrat tam, kjer so navijači, seveda pa morajo pri tem misliti tudi na lastno varnost."

Policisti spoterji ne delujejo tajno, ampak s predstavniki navijaških skupin poskušajo vzpostaviti transparenten stik kot policisti. Adam pojasnjuje, da svoje naloge lahko izvajajo v uniformi ali v civilnih oblačilih, nosijo pa tudi prisilna sredstva, med drugim tudi strelno orožje v osebni zadolžitvi. "Kadar so spoterji v stikih z organiziranimi navijači, so navadno v civilnih oblačilih, saj uniforma lahko predstavlja neke vrsto komunikacijsko prepreko," pojasni Adam.

Matjaž Adam (levo) pred stavbo New Scotland Yarda z angleškim kolegom Timom Gantom iz UKFPU (UK Football policing unit).
Matjaž Adam (levo) pred stavbo New Scotland Yarda z angleškim kolegom Timom Gantom iz UKFPU (UK Football policing unit). FOTO: Matjaž Adam

Zanimalo nas je, kako se nanje odzivajo navijači in drugi obiskovalci. "Obiskovalci spoterjev ne zaznajo, saj v civilnih oblačilih ali uniformi ne izstopajo od ostalih obiskovalcev ali policistov. Drugače je pri pripadnikih organiziranih navijaških skupin, ki spoterja seveda večinoma poznajo," pravi Adam. Dodaja, da ti z njimi večinoma sodelujejo "v okviru pričakovanj".

O agresivnosti ali specifičnih lastnostih, ki bi bile značilne za navijače določenih klubov, tako naših kot tujih, Adam ne želi govoriti. "Intenzivnost in pogostost kršitev pripadnikov organiziranih navijaških skupin je odvisna od več dejavnikov, ki pa so pri vsaki skupini različni. Zadnje čase je možno opaziti več kršitev pri organiziranih navijaških skupinah, ki se ne strinjajo z vodenjem športnih klubov ali zvez," pravi.

V tujini so pogosto pohvaljeni

Kadar v Sloveniji gostimo mednarodne športne prireditve, za katere obstaja večje tveganje za nastanek kršitev javnega reda in miru ali kaznivih dejanj, se slovenska policija odloči, da povabi policijske spoterje iz tujine. Mednarodna informacijska točka policijske narave (National Football Information Point – NFIP) Slovenija tako po predvidenem protokolu zaprosi NFIP države, od koder prihajajo navijači, za napotitev njihovih spoterjev v Slovenijo. Za delegacijo skrbi policist spoter, ki ga imenujemo ciceron. Ta spremlja tuje policiste in zagotavlja njihovo varnost. Tuji policisti navadno v Slovenijo prihajajo v civilnih oblačilih (uporabljajo lahko policijski identifikacijski telovnik) in neoboroženi ter ne izvajajo policijskih pooblastil na območju Slovenije.

NFIP (National Football Information Point) imajo ustanovljene vse države članice EU in nekaj držav, ki so bile povabljene k sodelovanju (npr. Ukrajina, Turčija, Srbija ...). Namenjena je izmenjavi podatkov, ki so pomembni za pripravo policije na varovanje mednarodne športne prireditve.

Prav tako tudi naši spoterji spremljajo naše navijače na tekmah v tujini. Njihova vloga tam pride do izraza predvsem pri pomoči navijačem z informacijami v policijskih postopkih, o varnosti, značilnostih in posebnostih zakonodaje in športne infrastrukture v kraju, kjer se bo športna prireditev odvila. "Navadno se spoterje napoti v tujino v civilnih oblačilih in neoborožene, v državi gostiteljici pa nimajo mandata za izvajanje policijskih pooblastil," pojasnjuje Adam. Dodaja še, da so slovenski policisti spoterji v tujini dobro sprejeti, saj marsikdaj s svojim delom pri gostiteljih slišijo tudi pohvale.

Nikoli niso samo spoterji

In kaj spoterji počnejo, ko niso spoterji? Njihovo delo za zdaj ni urejeno tako, da bi opravljali izključno naloge v zvezi z navijači. Policisti spoterji so tako v glavnem policisti na policijskih postajah in policisti oz. kriminalisti drugih enot na ravni PU, pojasni Adam. Pri dodeljevanju nalog nadrejeni v policijski enoti, v kateri dela policist spoter, zagotovijo, da se jim dodeljujejo druge naloge tako, da s svojim delom ne ogrozijo odnosa z navijači, še doda.

Omeniti pa je treba, da spoterji ne delujejo samo na športnih prireditvah. Stalno so namreč v navezi z organiziranimi navijaškimi skupinami in športnim klubom. Pred športno prireditvijo pa intenzivirajo svoje delovanje in stopijo v stik tudi s ponudniki vstopnic, turističnimi agencijami, lastniki gostinskih lokalov in prenočitvenih kapacitet ter ostalimi, ki so vpleteni v organizacijo športne prireditve.

Uspešnost njihovega dela, pravi Adam, je težko meriti. "Kadar varovanje športne prireditve, ki so jo med drugim pomagali varovati tudi policisti spoterji, mine relativno mirno, je navadno težko določiti, kdo je za to najbolj zaslužen, saj je cilj vseh enak – varno izpeljati prireditev. Torej si tak uspeh lahko delijo vsi, ki so pri varovanju športne prireditve sodelovali."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TITULUS
11. 12. 2014 17.03
+2
Sedaj vemo, kdo je 1. začel s protesti po celi Sloveniji - hvala Vam policisti!
TITULUS
11. 12. 2014 17.03
+2
gangsterist
11. 12. 2014 12.13
+3
kaj delajo? na naše stroške tekmo gledajo
white power
10. 12. 2014 16.53
+9
se je pred leti eden nekaj slinil med delijami,in je komaj preživel
?UMBUS
10. 12. 2014 15.20
-2
Poznam enga,pri auto cesti "spi"po dve ure.
ajtim26
10. 12. 2014 06.27
+15
opravljajte svoje delo loviti morate težke kriminalce: kučan, kordež,korošec,itd
kakc
09. 12. 2014 19.52
+1
ja kva pa počnejo- navijajo, kva pa druzga.......
FIGEC
10. 12. 2014 11.41
+5
simple_mind
09. 12. 2014 18.21
-9
In kdo te policaje plačuje ?
simple_mind
09. 12. 2014 18.34
-7
MaršNapolje
09. 12. 2014 19.45
+18
plačuješ jih ti in ostalih 2 miljona slovencev
MaršNapolje
09. 12. 2014 17.40
+24
najbolj nehvaležen položaj v policiji... če te pogruntajo po možnosti na tribuni viol oz. GDja si gotof
Amasakul
09. 12. 2014 16.14
-7
gledajo ritke in švic od navijačev ...
lutenica
09. 12. 2014 16.10
+7
kako se je ta adam postavo ,kok kak rambo ,pa poglej angleža
DOLENC1991
09. 12. 2014 16.09
+11
ali pa eskalirajo nerede,,,enako tut na kkšnih demonstracijah.
dolzvlado115
11. 12. 2014 17.01
nesramnez
09. 12. 2014 15.16
-1
le kaj...skrivajo se,da ne bo sankcij z strani navijačev
gangsterist
09. 12. 2014 13.01
-1
naj pustijo navijačeda se ravsajo, saj jih bo počasi zmanjkalo
jugos1976
09. 12. 2014 10.33
+4
kaj pa čistilci, ki morajo po tekmi počistiti vso tisto svinjarijo? oni so še bolj nevidni, pa ravno tako pomembni. no na žalost, njih nihče ne omenja...
Definbahija
09. 12. 2014 16.01
-3
+++++ doživu to ko ti Rusi, Finci Svedi Italjani Turki in Grki osvinjajo cečle t
Definbahija
11. 12. 2014 17.13
Klavdij Volk
09. 12. 2014 08.03
+4
zeleleni
09. 12. 2014 07.22
+28
enga tazga so v Beogradu skor fental
FIGEC
10. 12. 2014 11.44
-1
intro
09. 12. 2014 07.13
+11
Cinkaši ali službene tožibabe :)
zeleleni
09. 12. 2014 07.22
+20
boy36
09. 12. 2014 09.47
+8
..ne govorta traparije ,to so ljudje ,ki povečini sodelujejo z organiziranimi navijaškimi skupinami.
Model1a
09. 12. 2014 09.56
+1
zeleleni
09. 12. 2014 13.10
+1