Slovenija

FOTO: Več kot 20 let stari neprebojni jopiči, razpadajoči avtomobili, zlomljeni stoli. To je oprema tistih, ki skrbijo za varnost

Ljubljana, 07. 12. 2015 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Policisti so objavili nekaj fotografij nevarne in dotrajane opreme, ki so jo začeli izločati. Med drugim ne bodo več uporabljali okoli 500 vozil, ki so v slabem stanju. Opozarjajo tudi na neprimernost tankih rokavic iz lateksa, ki jih morajo uporabljati pri svojem delu. Ena od policistk se je namreč, kljub uporabi rokavic, zbodla z iglo v roko.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dotrajana oprema policistov
    02:29
    Iz SVETA: Dotrajana oprema policistov
  • Iz 24UR: Policisti zaostrujejo stavko
    02:24
    Iz 24UR: Policisti zaostrujejo stavko
  • Iz 24UR: Dotrajano opremo imajo na vseh policijskih postajah
    01:46
    Iz 24UR: Dotrajano opremo imajo na vseh policijskih postajah

Policisti so zaostrili stavko tako, da so začeli izločati dotrajano opremo, ki so jo za delo vseeno uporabljali, saj zanje ni nadomestil. Pogajanja z vlado so namreč zastala. Zataknilo se je pri točki, ki se nanaša na višje osnovne plače in odpravo podvrednotenih delovnih mest. Policisti vztrajajo, da se o drugih zadevah ne bodo pogajali, dokler ne dosežejo sporazuma o višjih plačah.

Finančno ministrstvo vztraja, da se kljub drugačnemu sklepu vlade sredstva za stavkovne zahteve poiščejo v proračunu MNZ – iz denarja, ki je namenjen za materialne stroške. To pa je po mnenju sindikatov nesprejemljivo, saj bo potem še manj denarja za obnovo dotrajane opreme, ki jo policisti uporabljajo pri svojem delu.

Policija - 3
Policija - 3 FOTO: Damjan Žibert

Premier Miro Cerar se je sicer danes sestal s skupino, pooblaščeno za pogajanja s policijskima sindikatoma, ki ga je seznanila z dosedanjimi aktivnostmi in nadaljevanjem dela pri pripravi pogajalskih stališč, so sporočili iz Cerarjevega kabineta. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je povedal, da so preigrali možnosti nadaljevanja in približevanja v pogajanjih.

Srečanja pri premierju sta se poleg ministra Koprivnikarja udeležili tudi vodja vladne pogajalske skupine in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar ter državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman.

Izločanje opreme

Da bi opozorili na nedopustnost krčenja sredstev za materialne stroške, so policisti medtem začeli izločati opremo, ki je dotrajana, neustrezna in zato tudi nevarna, a so jo ves čas uporabljali. Med njimi je tudi okoli 500 vozil, ki komaj še ustrezajo minimalnim tehničnim zahtevam. To ni problem policije, temveč vlade, ki ni nadomestila teh vozil, pravi Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije. "Mi govorimo o nevarni opremi. Začeli bomo z opozarjanjem. Tu je pristojen tudi inšpektorat," poudarja.

Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije
Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije FOTO: Kanal A

Materialna oprema zajema vse, od zgradb, delovnih prostorov do opreme. Med neustrezno opremo, ki je za delo neprimerna, so tudi oguljeni in pokvarjeni pisarniški stoli, pa več kot 20 let stari neprebojni jopiči, sredstva s potečenim rokom uporabe, zastarela oprema za prvo pomoč, dotrajane čelade in podobno. Nekaj te opreme so objavili tudi na Facebook strani Policijskega sindikata.

V sindikatih še pravijo, da je v času stavke padla motivacija za neko lastno dejavnost, zato policisti počno, kar je minimum za varnost v tej državi.

Kot smo vas že obveščali so pogajanja z Vlado RS dne 2. 12. 2015 bila prekinjena. Pogajanja sicer potekajo o 4. točki...

Posted by Policijski Sindikat Slovenije on Monday, December 7, 2015

Policijski stavkovni odbor je vse zaposlene pozval, da začnejo obveščati delodajalca o neprimernosti materialno-tehničnih sredstev, ki jih uporabljajo pri svojem delu.

Policistka se je na terenu zbodla, ker je nosila le rokavice iz lateksa

Da imajo policisti na terenu pogosto neprimerno opremo, pa dokazuje tudi zadnji incident, ki se je zgodil v nedeljo. Pri delu z migranti se je namreč poškodovala policistka, ki se je pri izvajanju varnostnega pregleda zbodla z iglo v roko. Varnosnti pregled je opravljala z rokamicami iz lateksa, ki kot poudarjajo na sindikatu, ne ponujajo ustrezne zaščite, a so edino zaščitno sredstvo, ki jih imajo na voljo policisti na terenu.

"Oba policijska sindikata že dlje časa opozarjata vodstvo policije, da nemudoma zagotovi vsem policistom ustrezno varovalno in zaščitno opremo, med drugim tudi ustrezne zaščitne (t.i. taktične) rokavice, ki policiste ustrezno ščitijo pred vrezi in vbodi," zato pozivajo v sindikatu. Rokavice naj bi sicer na policiji že dobavili, a jih po besedah sindikalistov, še vedno niso razdelili med policiste na terenu.

Opozorili so tudi na nedopustnost, da kljub številnim opozorilom, spremstvo avtobusov pri prevozih migrantov in beguncev opravlja samo en policist, kar ne ustreza varnostnim standardom.

GPU: Izločanje opreme ni stvar subjektivne presoje, ampak formalnih pravil

Izločanje tehnično izrabljene opreme ne more biti subjektivna presoja vsakega policista, saj se opremo lahko izloča le ob upoštevanju formalnih pravil postopka izločanja, pojasnjujejo na Generalni policijski upravi (GPU). Ne pričakujejo, da bi bilo delo policije po zadnji zaostritvi policijske stavke ovirano.

Policija - 1
Policija - 1 FOTO: Damjan Žibert
Na Generalni policijski upravi so pojasnili, da vodstvo policije stavko podpira do točke, ko ta ne bo vplivala na varnost državljank in državljanov. Kot so zapisali, so postopki za odpis opreme v policiji jasni in je v primeru, da policist opozori na neustreznost določene opreme, treba ravnati v skladu z navodili.

To pomeni, da vodja enot preko skrbnikov premoženja ugotovi, ali je oprema res neuporabna ali pokvarjena. Če je popravilo mogoče, jo je treba posredovati v popravilo. Če pa popravilo ni več mogoče ali strokovna služba oceni, da ni smotrno, opremo v skladu s postopki izloči iz uporabe in materialnega knjigovodstva. Enako kot za vso opremo velja tudi za vozila, pri čemer se lahko tehnična brezhibnost preverja le v skladu z zakonodajo, so navedli.

Dodali so, da so policisti sicer dolžni pred začetkom dela preveriti ustreznost opreme in pravočasno opozoriti na pomanjkljivost. Vodje pa morajo zagotoviti, da se naloge zagotovijo z ustrezno prerazporeditvijo opreme oziroma drugačno obliko dela glede na vrsto naloge.

"Sicer pa v policiji v primeru potreb tudi prerazporejamo posamezno opremo ali si jo po potrebi tudi izposodimo od kake druge institucije, zato delo zaradi tega ne bo ovirano," so še zagotovili.

Notranja ministrica ne pričakuje večjih težav

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar FOTO: Vlada.si

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je pred dnevi v izjavi za medije v Bruslju poudarila, da mora izločanje opreme potekati po določenih postopkih in ne more biti prepuščeno subjektivnim ocenam, zato ne pričakuje večjih težav. Pojasnila je tudi, da so letos pridobili dodatna sredstva in nekaj opreme že nabavili.

Poudarila je, da proračun ministrstva za notranje zadeve (MNZ) ni namenjen zavezam preteklih vlad, saj svoja sredstva potrebujejo za nemoteno delo policije.

Spomnila je na odločitev vlade, da se stavkovne zahteve rešujejo v okviru dodatnih proračunskih sredstev, za katera morajo pridobiti soglasje finančnega ministrstva. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (684)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mimamike
09. 12. 2015 10.02
-1
Dotaknil se bom teme, ki je v zadnjih dneh zelo aktualna in sicer stavke policistov. Kot lahko v zgoraj navedenem članku preberemo je policija zaostrila stavko in začela izločevati za njih nevarno oziroma dotrajano opremo. Zakon o varstvu pri delu ( 52. Člen, 2 odstavek) pravi, da: » Delavec ima pravico odkloniti delo, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje ali zdravje, ker niso bili izvedeni predpisani varnostni ukrepi, ter zahtevati, da se nevarnost odpravi« . Delodajalec je nedvomno dolžen zagotoviti varnost pri opravljanju del in menim, da je tukaj v primeru policistke, ki se je zbodla z iglo, definitivno kršen zakon o varstvu pri delu in da je to nedopustna kršitev s strani policijskega vodstva, saj je bilo v tem primeru neposredno ogroženo zdravje v članku omenjene policistke. Nedvomno podpiram stavko policistov, saj je v takih pogojih nemogoče kvalitetno opravljati dela, ki je eno od ključnih v naši državi in to je zagotavljanje varnosti.
resort
08. 12. 2015 16.42
+3
Da je oprema zastarela je več kot res. Da pa manjka redni servis , je pa tudi res. Saj ena prevleka za sedež komplet stane 15 evr. Torej 0 za šefe in 0 za servis.
muhaha4544
08. 12. 2015 16.42
+3
Policaji malo se zgledujte po gasilcih naprimer. Gasilski avto ko pride iz intervencije ga takoj spucajo. Se kr svet. Mi pa smo prostovoljci to delamo da ne omenem da smo mel starga tama, ki je bil čist in ohranjen, delau brez problemov! VI MATE PA KO SVINJAKE se opravičujem za grde besede ampk tako je.
SebastjanKK
08. 12. 2015 11.59
+0
Po mojem mnenju je seveda potrebno za službeno opremo skrbeti kot za svojo če ne še bolje. Ampak na drugi strani pa je prav tako zastarelost te opreme, kar pa še tako dobra skrb ali negovanje le te, ne more pomagati. Tehnologija gre naprej in posledično tudi varnostna oprema tako za naše policiste kot vojake. Če je včasih tehtal neprebojni jopič toliko da si komaj tekel, so danes le ti mnogo lažji. In če že govorimo o varnosti opremi 5.člen ZVZD jasno pove »Delodajalec mora zagotoviti varnost in zdravje delavcev pri delu.«. Če se postavimo v njihovo kožo jaz tudi nebi nosil opreme še iz časov Jugoslavije pa če govorimo to delovni opremi za delat v tovarni ali pa o opremi policistov eno in drugo moraš nositi 8+ ur na dan.
jebivoje
08. 12. 2015 11.56
+1
kak problem je zdaj to- v avto nov sedež in desno tapecirengo vrat pa je problem rešen. , če ima motor 300,000 prevoženih ni problem zdajšni motorji bencinski in disli zdržijo okoli 500,000 brez generalne, pa tudi če je pločevina zdrava se naredi generalna na motorju pa je še dober za 300,000 potem bi pa res bilo rentabilno nabavit novega. ali pa tisti avto z zlomljenim pantom ali še niso slišali za mehanika ali avtokleparja cca 100e pa je problem rešen.
EnKandidatDosmrtniMandat
08. 12. 2015 11.47
+3
"Poudarila je, da proračun ministrstva za notranje zadeve (MNZ) ni namenjen zavezam preteklih vlad, saj svoja sredstva potrebujejo za nemoteno delo policije." Vsaka naslednja vlada je zavezana upoštevati odločitve prejšnjih vlad!!! Kaj ji tu ni jasno!?
EnKandidatDosmrtniMandat
08. 12. 2015 11.45
+2
Vsa oprema, ki je na fotografijah je resnično subjektivno izbrana. Menim, da bo ministrica po objektivni presoji vso izločeno opremo lastnoročno vrnila med uporabno in izpravno. V takem primeru ji predlagam, da jo vzame kar v svoj kabinet. Protokolarna luksuzna vozila smo pa morali takoj zamenjati, čeravno so bila še vsaj na oko lepa (za razliko od policijske opreme). Glavni argument skrbnika voznega parka pa je bil "kaj si bo pa Merklova mislila če jo s takim starim avtomobilom peljemo".Torej pomembno vprašanje je "kaj si bo sosed misli" in ne "v kakšnih pogojih delajo naši ljudje"?!?!
RallyPoint
08. 12. 2015 11.36
-2
A ena pa se je zbodla z iglo, kljub rokavicam iz lateksa? Ne mor'š verjet... A je nosila tiste, ta tanke?
sinhron
08. 12. 2015 11.26
+2
Janševa vlada je v času " debelih krav " 2004 do 2008 finančno uničila Slovenijo , veliko obljubljala , veliko zakonov sprejela , ki sedaj zakonsko bremenijo državo , v drugem mandatu j dajala obljube , ki jih nikdar ni izpolnila , med drugim tudi o financiranju policije in vojske ,a v žepu je bila figa !!! Sedanja vlada , ki plačuje zapitek Janševih obeh vladavin in Pahorjeve pa naj s čarobno palico čez noč ustvari sredstva da zadosti vse apetite in tudi realne zahteve !?? Vsa ta napenjanja mišic sindikatov vodijo v popolni kolaps , morda pa to kdo tudi pričakuje in spodbuja - za oblast se vse naredi ! Sindikalisti od njih zahtevajte obljubljeno !
Sebulba
08. 12. 2015 11.38
+1
se strinjam. dodal bi samo, da je vsaka vlada ista. otepa se z obstoječim namesto da bi odrezala lobije in na hitro pobasala več denarja. na grmado s celotnim parlamentom.
Sebulba
08. 12. 2015 11.16
+6
Ni čudno da smo v takem dreku kot smo. Vsi zdaj škodoželjno šimfate policiste,drug teden boste medicinske sestre tretji teden kogarkoli, ki bo pač stavkal in to samo zato ker nimate službe. Dragi moji, da vi nimate službe ni kriv ne policaj, ne dohtar, ne učitelj ampak mafijska vlada ki narekuje smrdljiv sistem. Če bi bili pameten narod bi podprli vsakega od stavkajočih, saj v Slovenistanu nikomur razen politikom in njihovim papkom ni dobro postlano. Dajmo se streznit in dojet da ni naš sovražnik ne javna uprava ne gospodarstvo ampak nesposobna in mafijska politika ki je zaenkrat nedotakljiva in skrbi izključno zase. Stopimo skupaj in bodimo nestrpni do tistega ki je dejansko kriv za našo nesrečo - naših oblastnikov.
boletus
08. 12. 2015 11.47
+1
jebivoje
08. 12. 2015 11.58
+0
Sebulba- tako kot so policisti podprli proteste naroda ane
ThePikzibner .
08. 12. 2015 16.04
-1
Katere proteste naroda? Če misliš tiste zoper Kanglerja v MB in enkrat v LJ? Kamenjanje policistov? To misliš? Ti protesti so se sprevrgli v divjanje nekaj pripadnikov Viol in GD ter obmetavanje policistov z granitnimi kockami in tudi steklenicami z bencinom. Policija mora zavarovati objekte in premoženje ljudi, ker jim to nalaga zakon. Morajo biti na vseh protestih prisotni, a ne zato ker bi bili proti ampak ker to veleva zakonodaja. Pa če jim paše ali ne.
jebivoje
08. 12. 2015 17.26
+1
se strinjam če bi bilo tako, pa ni bilo, tiste razgrajače so hitro aretirali potem so pa navalili na vse povprek mladoletne, opazovalce ki sploh niso protestirali, naključne mimoidoče..itd to mnogi zamerijo policiji ker komaj čakajo povod da pokažejo svojo nasilno naravo.
mafija leva drogeraška
08. 12. 2015 10.56
+2
zanimivo, da je tudi ob tokratni stavki manj nesreč, manj živčnih voznikov na cesti, divjakov nič več kot prej in da je promet tudi nasploh bolj pretočen - predvsem imam v mislih manjša naselja, kjer je prej vsak bremzal pred tablo, ko je prišel do nje, pa spet po gasu, da je ulovil nazaj tistih 50... (o sposobnostih takih voznikov bi sicer lahko še kaj napisal, a se mi ne da). kamorkoli se peljem, povsod isto. zarad mene lahko stavkajo še celo leto, zdi se, da smo celo na boljšem.
boletus
08. 12. 2015 10.24
+6
Resnično žalostno je brati vse škodoželjne komentarje - za večino komentatorjev bi morali biti v državi samo pošteni delavci in sp-ji. Policisti, zdravniki, učitelji itd. so pa samo zajedalci, a ne? Sramota je biti državljan takšne države, kjer se v medijih pod vsakim člankom pojavita škodoželjnost in slabonamernost.
medo90
08. 12. 2015 10.28
-2
Spoštujte ljudi kateri, delajo in si trgajo od ust, da ti lahko take pišeš. Ne more biti produktiven delavec manj vreden od neproduktivnega z isto izibrazbo.
METKA102
08. 12. 2015 10.53
+8
Toliko različnih misli, kot smo različni ljudje. Vsak gleda iz svojega zornega kota. Kdo je produktiven? Veliko vprašanje, tudi učitelj, zdravnik, policist je lahko produktiven, če opravlja svoje delo kot je prav. Prav tako je lahko nekdo drug neproduktiven, lahko celo škodljiv. Da pa imamo delavci v gospodarstvu večinoma prenizke plače, niso krivi policisti ali pa učitelji, ampak naši delodajalci, ki nam ne privoščijo večjega kosa kruha in smo izkoriščani od njih, da lahko živijo na veliki nogi. (izjemam se opravičujem).
boletus
08. 12. 2015 11.47
+1
juša
08. 12. 2015 12.03
+0
draga metka. A si kdaj pogledala koliko znaša tvoja bruto plača. pol ti pobere država in ne delodajalec. Nenormalno je vse obdavčeno in samo to gledajo kaj bodo še obdavčli. Še vedno jaz plačujem zaposlene v javni upravi in jo smatram kot potrebno in v službi mene in nas državljanov. Torej imam pravico povedat mnenje in dokler moja plača ne bo normalna bo težko tista ki jo dajem jaz. Veliko je pridnih in marlivih ljudi na različnih mestih. Pa še to kar se delodajalcev tiče. ja res če si spar ali mercator si lahko privoščiš delat kar hočeš, če pa si mali podjetnik, vas pa država hujska proti vsem...vsi so sami črnoborzijanci in nateganti. in ko ti vdrejo v gostinski lokal in pokličeš policijo jih pride pet in se gleda kot telički med sabo....takrat ti pa pol odpre glavo...javna uprava sam jamra, skoz...a ste že kje vidli delavke v merkatorju stavkat, a ne bo nihče objavil tega, ker je 24ur preveč sponzuriran.
saccadicc
08. 12. 2015 10.16
+5
prvo ste nas tepli v MB zej bi pa da vas narod podpre!! slovenski policaji so štorija zase arogantnost in neprofesionalnost na vrhuncu. v avstriji sem ustaviu policaja ko sm mal z poti zašeu in ga vprašo če bi mi lahk povedo kok na AC pridet nazaj. tip se usede v avto reče peljte za mano me pripelje do AC kr sm kr fajn zaluto okol 10-12km. se ustavi ob cesti pride do avta mi raloži kje sma vrže zemljevid avstrije in reče srečno pot še naprej. to je pomagat in služit čeprav sm meu slovenske registracije!
jebivoje
08. 12. 2015 12.02
+3
ja če bi pa avstrijec našega vprašal, bi mu premetal avto od prve pomoči do varovalk in ne vem kaj bi še našel in mu napisal kup kazni in plačilnih nalogov
jesenvoyo
08. 12. 2015 10.15
+7
Namesto da smo metali milijarde v bančne luknje, bi morali urediti in opremiti policijo brez nekih debat, to stanje pa tudi redno in skrbno vzdrževat. Država je brez urejene policije, vojske, ustreznih javnih služb (zdravstvo, šolstvo, itd) navadno sranje.
firefighter1975
08. 12. 2015 10.02
+10
Nimajo ne vem kakšne plače ampak gospodje policisti pomislite na tiste, ki dobimo 500€ na mesec, ampak res delamo za ta denar.
raptor2
08. 12. 2015 10.01
-5
Itak da so avti zjahani, če pa ko grejo na intervencije, tam ne bodo pazili tolk na avto, sej je vsaka sekunda pomembna, isto je pri gasilcih in reševalcih, samo ljudje ki ne opravljajo takih del itak ne razumejo.
Mamuth
08. 12. 2015 10.09
+10
A si slučajno videl v kakšnem stanju so gasilska vozila. Čista , skrbno vdrževana in ohranjena. Gasilci si večino opreme nabavijo s prispevki , zato se zavedajo da morajo delovna sredstva paziti , ker jim država ne bo kupila novega avtomobila.
medo90
08. 12. 2015 10.24
+12
Policisti ne rabijo organizirati veselice, delati v svojem prostem času domove"postaje" se slikati na pol goli zato ,da bi lahko pomagali svojemu narodu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oni postavljajo radarje za vsako smreko, kasirajo in se norčujejo iz družbenega premoženja. Njihova oprema je last vseh državljanov le posameznim osebkom smo jo dali v zaupanje in uporabo.
tovnak
08. 12. 2015 10.01
+16
Policisti, šofer v mednarodnem transportu dnevno naredi okrog 650-700 km, na mesec torej okrog 12.000 -13.000 km, za vsako prasko na tovornjaku oz. prikolici odgovarja lastniku oz. delodajalcu, na naklad se včasih pelje po nemogočih poteh, hkrati naloženih še 24 ton. Če naredi škodo, mu delodajalec to pri plači lepo odbije. Slike vaših vozil so pač odraz vašega dela s sredstvi, ki so vam zaupana. Če bi za vsako povzročeno škodo odgovarjali bi bila slika najbrž drugačna!
raptor2
08. 12. 2015 10.02
-8
Šofer ne vozi hitro pa na intervente dogodke,kjer je ogroženo življenje in premoženje ljudi
firefighter1975
08. 12. 2015 10.00
+9
Kje pa so potem vsi novi megani pa škode????? tukej gledamo samo stare opelne??
bravo111
08. 12. 2015 11.15
+3
KaPi
08. 12. 2015 09.58
+4
Vse suspendirat in na zavod, namesto njih pa tiste, ki ne bojo kar naprej jamrali
Uporabnik458403
08. 12. 2015 09.59
+4
Saj ne gre za jamranje ampak za izsiljevanje
Abrams
08. 12. 2015 09.55
+10
No jest sm enkrat imel priložnost spoznat en tak avtomobil od policije. Predvsem me je zmotlo to, da ni bil čist. Kar pomeni, da ni samo delodajalec zanemarjen, tud delavci so.
Mamuth
08. 12. 2015 10.01
+10
+++ Tudi mene je to zmotilo. Dolžnost vsakega delavca je da skrbi za svojo delovno opremo , ti avtomobili so pa zanemarjeni od znotraj in zunaj, kljub temu da jih redno vozijo na čiščenje v avtopralnice. To bi morali delati policaji v času ko ni intervencij.
bravo111
08. 12. 2015 11.03
+2
Hehe prijatelj v času ko ni intervencij je pa tolk pisanja da bi že skoraj vsak rabil svojo tajnico. To govorim zdaj za večje mestne postaje kako je na manjših postajah nevem