Črna kronika

Nekdanji direktor Hypo banke na prostosti, kriminalisti zasegli več dokaznega gradiva

Celje, 13. 07. 2012 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Celjski kriminalisti so priprli nekdanjega direktorja Hypo Alpe-Adria banke Božidarja Špana zaradi suma kaznivih dejanj v zvezi s poslovanjem banke in Vegradom. Špana so že izpustili na prostost, kriminalisti pa so zasegli več škatel dokaznega gradiva.

Hypo Alpe Adria - 7
Hypo Alpe Adria - 7 FOTO: B.G.

Celjski kriminalisti so danes ob 6. uri zjutraj v Celju odvzeli prostost 52-letniku, so potrdili na Policijski upravi Celje. Šlo naj bi za nekdanjega direktorja Hypo Alpe Adria banke Božidarja Špana, ki naj bi ga sumili kaznivih dejanj v zvezi s poslovanjem banke in Vegradom. Špana so sicer popoldne izpustili, so pa kriminalisti pri njem opravili hišne preiskave in zasegli več škatel dokaznega gradiva.

S policije so sporočili, da so na območju PU Ljubljana in Celje potekale zaključne preiskave, v katerih so iskali materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. V naslednjih dneh se bo nadaljeval popis in pregled zasežene poslovne dokumentacije, računalniške opreme ter drugih predmetov in podatkov, ki so bili zaseženi pri izvajanju hišnih preiskav oziroma zbiranju obvestil v predkazenskem postopku, dodajajo. Aktivnosti policije sicer usmerja specializirano državno tožilstvo.

Nekdanji vodilni bančniki banke Hypo in Hypo Leasing, neuradno gre za Špana, Antona Romiha in Andreja Potočnika, naj bi v poslih z Vegradom na svoje zasebne račune v Liechtensteinu prejeli okoli 10 milijonov evrov.

Ključno vprašanje v slovenskem delu afere Hypo je bilo, ali so med lastniki liechtensteinskega podjetja Immo Invest Fund, ki je od Vegrada leta 2007 prejelo 2,4 milijona evrov in ta denar nakazalo na britanske Deviške otoke, tudi nekdanji vodilni v skupini Hypo Alpe Adria Bank Slovenija.

V Hypu si želijo, da se primer podrobno razišče

Na današnje preiskave so se odzvali tudi v Hypo Alpe Adria. Zapisali so, da vse od lanskega februarja, ko je bilo zamenjano vodstvo banke, tesno sodeluje s predstavniki pristojnih organov. "Današnja preiskava je še korak več v intenzivni preiskavi morebitnih nepravilnosti pri poslovanju bivše uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d. d. in bivšega vodstva Hypo Leasing d. o. o. Verjamemo v korektno, strokovno in zakonito delo pristojnih organov z željo, da se preteklost razišče čim bolj podrobno in da se morebitne nepravilnosti tudi ustrezno obravnavajo," so pojasnili.

Sporni posli z Vegradom

Kot je pisal Dnevnik, gre za prvo do zdaj znano finančno transakcijo, ki bi lahko propadlo gradbeno podjetje Vegrad pod vodstvom Hilde Tovšak neposredno povezovala z nekdanjimi vodilnimi v slovenskem Hypu. Ta je Vegrad v njegovih zlatih časih na veliko financirala; tik pred stečajem 2010 je bil Vegrad do Hypa izpostavljen za okoli 300 milijonov evrov, pri čemer so največji delež predstavljali posli s Hypo Leasingom.

Po ugotovitvah kriminalistov naj bi bilo po pisanju Dnevnika liechtensteinsko podjetje v lasti štirih nekdanjih vodilnih v skupini Hypo Alpe Adria Bank Slovenija. Deleže v njej naj bi imeli Špan, njegov naslednik Romih, nekdanji direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik in nekdanji prvi mož Hypo Alpe Adria Consultants Andrej Oblak.

Če ugotovitve kriminalistov držijo, je pred časom navedel časnik, to pomeni, da so našteti od Vegrada neposredno prejeli 2,4 milijona evrov. Čeprav gre v primerjavi s približno 40 milijoni evrov, ki jih je Vegrad med letoma 2005 in 2007 nakazal v Liechtenstein, za dokaj majhno vsoto, je prav lastništvo družbe Immo Invest Fund ključ do rešitve uganke, kdo je bil dejanski prejemnik denarja iz Vegrada.

S tem liechtensteinskim podjetjem je bilo povezano tudi panamsko podjetje Enjuan Management Corp. Temu je Vegrad avgusta 2007 za 80-odstotni delež v podjetju Gina, ki ima v lasti zemljišča za gradnjo študentskih domov za Bežigradom, nakazal 22 milijonov evrov. Uradni skrbnik družbe Immo Invest Fund, odvetnik Gerold Hoop iz Vaduza, pa je v tej vlogi nastopal pri vseh off-shore podjetjih, ki so od Vegrada prejela denar za nakupe zemljišč, projektnih podjetij in provizije, je še pisal časnik.

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je o nakazilih v alpsko kneževino že pred časom povedala, da so kupovali podjetja, ki so bila lastniki zemljišč, saj je bil takšen Hypov poslovni model.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mario7
15. 07. 2012 09.21
Zakaj bi njega zaprli? Saj so vsi lopovi na prostosti,naj bo še on..
JanezNovakJohn
15. 07. 2012 07.56
IN ? Vse je tako kot je bilo. Veliki z vlado vred še vedno kradejo.
gizadlinka
14. 07. 2012 07.55
+3
saj ne vem, kaj bi človek rekel na vse to, sem včeraj gledala poročila na pop-u, pa ne veš ali je pri nas država samih kriminalcev ali kaj. Več kot pol poročil je bilo le o tem, kdo in kaj je osumljen, da je ukradel, od podjetnikov, do verskih dostojanstvenikov vseh vrst. Čudi me le to, da pri nas ni organov, ki bi enega od teh velikih pokvarjencev lahko spravili za zapahe. Samo neki dolgovezni postopki in tropi odvetnikov, rezultata pa nobenega. Ne vem ali se sodniki in tožilci ne upajo koga obsoditi. Ko sem jaz hodila v šolo so profesorji rekli, da če nisi sposoben svojega dela opravljat, je bolje, da doma pasulj kuhaš.
Alojz Železnik 1
14. 07. 2012 05.27
+4
Tu vidim veliko napako gospoda Janše. Spreminjati je šel pokojninski zakon, moral pa bi KAZENSKI ZAKONIK. Pravzaprav bi ga moral prepisati, prevajanje je že sumljivo, od Nemcev.
maq1966
14. 07. 2012 09.09
+3
Tudi sodnike bi moral uvoziti iz Nemčije. Zidar je bil na brzino obsojen na plačilo globe 1mil.€...
sandi101
13. 07. 2012 23.22
+3
Sploh ne verjamem kaj še čakajo, pred zid kot nekoč in hitr bo govoru o svojih napakah ... Sodniki pri nas je pa itak tema, dosedaj še nobenega obsodili ker so sami v tem umazanem poslu! Logično ...
marija pomagaj
13. 07. 2012 20.22
+22
kaj sploh objavljate članke koliko in kaj so pokradli če ni nasa sodna oblast sposobna zapreti niti enega od njih!
zombie 1
14. 07. 2012 07.37
+2
Se popolnoma strinjam s tabo,tole je verjetno samo tok,da se ljudje malo pomirijo!!! :((
motorka57
14. 07. 2012 08.17
Zaradi mene lohk dolfija pohopsajo,bolj me zanima
preverjen55
13. 07. 2012 20.10
+5
saj ne smejo bit zaprti, če imajo velik denarja, reveže not ko okradejo za mal denarja.
mirsad
13. 07. 2012 19.46
+3
Ko bi vsaj dokazali sporno uporabljanje Hypo banke iz strani bivše uprave. Mušketirji naj vam dosodijo za vašo pohlepnost.
zveraj
13. 07. 2012 19.43
+2
Potočnik, Romih, Špan in Oblak upam, da boste odgovarjali za svoje poteze v času upravljanja Hypo banke. To je šele začetek, ampak upam, da bodo kriminalisti prišli stvari do konca in ne bo posegla vmes kakšna veza.
quantum
13. 07. 2012 20.55
-8
Prosim ne pišite neumnosti. Če ne bi bilo Hypo koncerna, bi se polovica Slovencev še vedno vozila v jugotih in živela pri starših ter marsi kateri podjetnik danes ne bi obstajal, ... misliš da so bankirji drugje po svetu kja drugačni??? Slovenski mediji, hrana za ovce.
Buena Vita
13. 07. 2012 19.04
+2
ŠELE SEDAJ SO PREISKAVE SSEDAJ SO ŠESAJE POSTRUGALI IN PESEK TUD, KJE SO BILI DOSLEJ,,,OPS,POZABILASEM,ŠTRAJKAJO
nenasedaj
13. 07. 2012 18.29
+4
Prav smešno je, kako nam morajo vedno znova tujci kazati, kako pokvarjeno politiko imamo in kako se streže bančnim prevarantom. Nekaj korakov in zadeva je na sodišču. Pri nas pa poznamo povsem drugačen sistem. Bančnik pokliče politika: Tvoja stranka nima dovolj garancij! Odgovor: Ni problema, ti kar podpiši kredit. Veš, to je moj zelo dober prijatelj. Jutri dobiš 5%, samo sporoči mi račun. Vprašanje: Kam pa papirje spravim? Odgovor: V trezor, ti zjutraj pošljem ključe preko kurirja.! Si nekateri mislijo - kdo vraga je dovolil tem tujcem, da se tako grdo obnašajo?
DAEMONIUM
13. 07. 2012 18.28
+11
"V naslednjih dneh se bo nadaljeval popis in pregled zasežene poslovne dokumentacije, računalniške opreme ter drugih predmetov in podatkov, ki so bili in še bodo zaseženi pri izvajanju hišnih preiskav oziroma zbiranju obvestil v predkazenskem postopku, dodajajo." Tako deluje naša država! Tega direktorja so zamenjali LANI FEBRUIARJA 2011 avstrijci, naši pametnjakoviči pa bodo po enem letu in pol iskali dokaze??? Mar mislite da vas je leto in pol čakal z vsemi dokazi??? Stvar bi morali že lani februarja prepustiti avstrijski policiji da reši primer. Samo lani je bila Kresalka notranji minister in njen partner je v Hypobanki dobival teške kredite in bi bilo seveda dosti neugodnih vprašanj zato je elita raje leto in pol počakala, da se pospravijo vsi dokazi in namestijo lažni. Vsakemu naivnežu pa je že dolgo, dolgo jasno, da v Sloveniji ni važno ali gre za rdečo ali za črno elito, VSA ELITA, NEGLEDE NA BARVO, ima samo en skupen cilj, izropat državo v čim večjji meri. Tudi ta elita, ki je danes na oblasti, samo na to misli, kako nagrabiti denar. Zato se pripravlja rop stoletja. 1. poteza: Ustanovili bodo en sam sklad t.i. holding in vanj namestili vse prihodke države na en kup. 2. poteza: V imenu "varcevalnih ukrepov II. del" sledi poseg v pokojnine vseh državljanov. In to bo počelo 3 do 5 ljudi, katere bo seveda nastavila vladajoča elita in bodo to naredili v njihovem imenu oz na njihov ukaz. In rop stoletja je končan! Pocakajte se pol leta pa boste videli kaj se bo zgodilo, kako bo izveden rop stoletja!
t0maz
13. 07. 2012 18.28
+5
ah koga vse so ze policaji priprli, pa kaj ce ti to ce mamo pa take dobre odvetnike pa tako slaba sodisca!!!!"
Ivan janez
13. 07. 2012 19.52
+1
pri takšnem kriminalu ne bi smeli dovoliti od vetnikom da jih zastopajo ker imamo takšne zakone da do sedaj se je še vsak goljuf rešil --sodstvo je nemočno .
tito-idol
13. 07. 2012 17.24
+0
Vsak prihod na Policijo še ni pripor.Zgleda,da so samo opravili krajši pogovorček,ker je že odhlačal.
HooplaToopla
13. 07. 2012 15.57
+12
To je že lepo, da koga od te bande aretirajo. Problem je le v tem, da so se tega spomnili vsaj 10 let prepozno. Denarja ni nikjer več. Oziroma je, vendar ga bo težko dobiti nazaj. pri vseh teh tajkunskih in gradbeniških zgodbah, bi morale ustrezne službe preveriti premoženje in njegov izvor vsaj do 5. sorodstvenega kolena. Ob tem pa sprejeti še dodaten zakon, ki bi "poslovnežem" omogočil zmanjšanje kazni, če bi resno sodelovali s preiskovalci. Dokler se ta tolpa ne bo na smrt skregala med seboj, bo težko stvari priti do dna. Mogoče pa bi lahko obljubili primeren odstotek od najdenega ukradenega premoženja zasebnim podjetjem. Če bi bila nagrada dovolj visoka, bi se mnogi vrhunski pravni, finančni, davčni in drugi strokovnjaki vrgli na sled kot volkovi. Predvsem mladi. Tisti, ki delajo že več kot deset let, so v veliki meri tvorno sodelovali pri ropanju države in ljudstva. Če bi vrhunsko usposobljeni delavci neke odvetniške pisarne od države dobili več denarja, kot ga dobijo sedaj od politično ekonomskih kriminalcev da jih ščitijo, bi se zgodba začela hitro razpletati. Na vseh ravneh.
volek
13. 07. 2012 14.55
+0
S strani UDBE sem slišou da z Janšotam v španoviji u Australij in Braziliji gradita kliniki, pol pa še u Peruju naprej, majke mi ,častna komunistična.
HooplaToopla
13. 07. 2012 15.58
+5
A UDBA še deluje? Potrebujejo kaj sveže krvi? Mi lahko daš kak kontakt, da se prijavim za sodelavca?
liskub
13. 07. 2012 14.55
+6
Svi glavni se lepo srehajajo namesto da bi sedeli.Sedaj naj da policija dokaze na mizo vse akterje pred sodnika brez odvetnikov pa hitro pobrat premoženje vsakemu pa polno porcijo zapora.Potem bomo lahko rekli da se je v sostvu nekaqj premaknilo na boljše.
JanezNovakJohn
13. 07. 2012 14.07
+7
Ti zamujajo vsaj štiri leta, ko je Janez bil prvič na oblasti.
JanezNovakJohn
13. 07. 2012 14.08
+5
botjabotja
13. 07. 2012 18.41
-2
botjabotja
13. 07. 2012 18.42
+2
mr.T
13. 07. 2012 13.29
+14
Še dobro da imamo pri nas tale Hypo drugače bi NLB bila še večji voljni posojilodajalec in bi imeli še kaki 2 miljardi eur več slabih dolgov.. Ta pregon pa bo tako ali tako neuspešen saj imamo super zakonodajo kjer večina teh stvari zsatara v 3 letih ostale pa v 5tih tako ,da več sreče prihodnič.
TRUMPP
13. 07. 2012 13.23
+11
Nič ne bo iz tega. Lari fari. Pesek v oči za narod.