Slovenija

Policisti opozarjajo: pust naj bo vesel in varen

Ljubljana, 01. 03. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začenja se čas pustnega rajanja in norčij, zato policisti opozarjajo na spoštovanje pravil. Vozniki med vožnjo ne smete nositi pustnih mask, prav tako za volan ne sedite, če ste pod vplivom alkohola. Bodite previdni, ko vrata odpirate maškaram, torbic in denarnic pa ne puščajte na vidnih mestih brez nadzora.

Številne kraje v Sloveniji bodo v teh dneh preplavile maškare, v različnih krajih pa bodo organizirali pustna rajanja in zabave. Policisti opozarjajo, da je s pustnim časom povezanih tudi več varnostnih pojavov, ki lahko negativno vplivajo na splošno varnost in dobro počutje državljanov.

Posamezniki lahko pustni čas izkoristijo za kršitve javnega reda (pretepi, drzno in nespodobno vedenje, vznemirjanje ljudi itd.) in različna kazniva ravnanja, predvsem v smislu uličnega nasilja, kot so ropi in drzne tatvine, izsiljevanja, vlomi v vozila, objekte in podobno. Policisti bodo zato izvajali aktivnosti z namenom zagotavljanja večje varnosti prebivalcev.

V avto ne sedite s pustno masko ali če ste kaj popili.
V avto ne sedite s pustno masko ali če ste kaj popili. FOTO: Thinkstock

Občanke in občane opozarjajo, naj bodo pri dvigovanju denarja pozorni, ali jih kdo opazuje ali jim sledi, naj ne štejejo denarja na ulici ali v gostinskih lokalih. Torbic, denarnic in dragocenosti naj ne puščajo brez nadzora ali na vidnih mestih v vozilih, saj so lahko zelo lahek plen storilcev. Ni odveč tudi previdnost pri odpiranju stanovanjskih vrat neznancem (maškaram), še posebej, ko so doma samo starejši ljudje ali otroci.

Organiziranje pustnih sprevodov za organizatorja pomeni tudi dolžnost upoštevanja določb Zakona o javnih zbiranjih, predvsem z vidika zagotavljanja reda in izvajanja ukrepov za preprečitev ogrožanja življenja in zdravja udeležencev, oviranja cestnega prometa in nedopustnega obremenjevanja okolja. Organizatorji prireditev ob praznovanju pusta morajo posamezne prireditve (na odprtem ali v prostorih) že pred prireditvijo prijaviti na pristojni policijski postaji, za določene prireditve pa si morajo pridobiti tudi dovoljenje.

Vsak posameznik se lahko v primeru, ko meni, da gre za kršitev javnega reda in miru ali celo sum storitve kaznivega dejanja, obrne tudi neposredno na najbližjo policijsko postajo ali dogodek prijavi na telefonsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

Policisti vse voznike motornih vozil opozarjajo, da med vožnjo ne smejo nositi pustnih mask. V določilu 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa je namreč predpisano, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegov slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maske, slušalke, telefon,.). Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa v višini 120 evrov.

Vozniki, ki se bodo podali na različna praznovanja in pustne zabave, naj se vzdržijo pitja alkoholnih pijač oz. naj, če to ne bo mogoče, poskrbijo za druge, primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov. Hitrost svojih vozil in vožnjo naj prilagodijo stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter svojemu znanju in izkušnjam.

Policisti bodo poleg rednih nalog tudi poostreno nadzirali cestni promet – preverjali bodo kršitve vožnje pod vplivom alkohola, neupoštevanje omejitev hitrosti, nepravilno prehitevanje, stran in smer vožnje in ugotavljali ter ukrepali zoper ostale kršitve v cestnem prometu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simple_mind
02. 03. 2014 00.56
... kar so jim sporočile zavarovalnice, da bodo imele čim manj izplačevanja,...
adorn
01. 03. 2014 15.03
+1
to vi zdaj pišete ko je že tik pred koncem pusta..
binmister
01. 03. 2014 12.53
+2
Kaj vse policija svetuje .Onim ki pa imajo cele šape v loncu z medom in si vse lastijo pa ne svetujejo nič
simple_mind
02. 03. 2014 00.57
bad-grandpa
01. 03. 2014 12.01
mama tacga mačka donsd smo ze zaklučl s pustovanjem hehe
Maček2
01. 03. 2014 11.49
+2
pri nas imamo celo leto maškare ne samo za pusta.
Lolik
01. 03. 2014 11.15
-1
jezni_jezek
01. 03. 2014 08.12
+11
Na cesto in čim več kazen pisat ker pijanci ogrožajo nas in ne sodijo za volan.
Jebiga009
01. 03. 2014 08.20
+3
točno tako !!! sem zelo proti alkoholu !! sam škodo dela in nič drugega že sam da bidm pijanega človeka obrnem z očmi.
ODSLUŽILDOB
01. 03. 2014 11.21
+2
ni bolj pametnih kot pa ozdravljeni alkoholiki...