Slovenija

Policisti napovedali protivladne demonstracije. Štrukelj: To je tvegana igra

Ljubljana, 11. 11. 2014 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svet Sindikata policistov Slovenije je soglasno sklenil, da bodo šli v protivladne demonstracije. Te bodo tudi, če jim v sredo vlada popusti. Medtem pa se Policijski sindikat Slovenije še odloča, ali se bo priključil. Najprej hočejo slišati, kaj jim bo v sredo ponudila vlada.

Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) čakajo najmanj na sredina pogajanja vlade in sindikatov javnega sektorja, preden bodo sprejeli odločitev glede morebitnih posegov po sindikalnem boju, pravi vodja PSS Radivoj Uroševič. Tako še ni jasno, ali se bodo pridružili kolegom iz Sindikata policistov Slovenije pri že napovedanih protivladnih protestih.

Svet Sindikata policistov Slovenije je danes soglasno sklenil, da bodo šli v protivladne demonstracije, je povedal predsednik sindikata Zoran Petrovič. Kdaj bodo demonstracije, še ni določeno, saj se želijo o tem dogovoriti s Policijskim sindikatom Slovenije. A pri demonstracijah bodo vztrajali tudi, če jim v sredo vlada popusti. "Zanesljivo bodo protesti ne glede na to, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh," je glede sredinega nadaljevanja pogajanj med vlado in sindikati, na katerih se pričakuje, da bodo sindikati dobili nov vladni predlog varčevalnih ukrepov za prihodnje leto, dejal Petrovič.

V izjavi za medije je še pojasnil, da so sklepi sveta sindikata soglasni. "Absolutno zavračamo vsak poseg v plače in pravice zaposlenih v policiji," je dodal. Demonstracije bodo v Ljubljani, termin pa bodo uskladili s Policijskim sindikatom Slovenije. Meni namreč, da morajo enotno nastopiti proti vladi, "kajti ti ukrepi bodo prizadeli člane obeh sindikatov, vse zaposlene v policiji in tem ukrepom ne bo nihče ušel".

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar se na napoved sindikata policistov o protestih ni konkretno odzvala. Ponovila je le, da je v tem hipu še prezgodaj dajati vsebinska pojasnila ter da je prioriteta strpen in konstruktiven dialog. Medtem tako v vrstah koalicije kot opozicije policiste razumejo in opozarjajo na druge rezerve v javnem sektorju.

"Gre za to, da so že tako zastavljeni ukrepi v osnovi ciljali proti določeni poklicni skupini. Vlada je bila gluha za vse argumente in vse številke, ki smo jih predstavili. Ko odpove takšen miren in socialen dialog, je čas, da pridemo na ulice in demonstriramo enotnost zaposlenih v policiji, da na naš račun več varčevanja ne bo," je dodal.

Petrovič je poudaril, da vlada s predlaganimi varčevalnimi ukrepi ruši varnostni sistem. Že od 1. septembra je policijske vrste po njegovih navedbah zapustilo 20 sodelavcev, samo v ponedeljek pa se je za takšno potezo odločilo še najmanj deset policistov, ki izpolnjujejo upokojitvene pogoje. Letos je s policije odšlo že 192 policistov, pravi Petrovič in napoveduje, da bi se lahko v prihodnjih mesecih upokojilo še vsaj 250 policistov, medtem ko se od leta 2010 v policiji praktično ni zaposlovalo.

V predlogu varčevalnih ukrepov za prihodnje leto, ki ga je vlada sindikatom predstavila minuli teden, je poleg sedaj veljavnih varčevalnih ukrepov predvidena ukinitev dodatka za stalnost, znižanje dodatka za delovno dobo z 0,33 na 0,25 odstotka, znižanje povračila stroškov za prehrano s 3,64 na tri evre, pa tudi možnost skrajšanja tedenskega delovnika s 40 na 36 ur.

Od sredinih pogajanj z vlado pa Petrovič v prvi vrsti pričakuje, da bo umaknjen ukrep ukinitve dodatka za stalnost. Ta po njegovih besedah cilja na policiste kot največjo skupino poleg vojske, carine, pravosodnih policistov in gasilcev. A tudi takšna poteza ga ne bi prepričala, da bi vsaj zamrznili protest. "Odprta imamo številna vprašanja. Posamezni ukrepi so takšni, ki neposredno in izključno prizadenejo zaposlene v policiji. Skozi te ukrepe bi policisti izgubili tudi do štiri plačne razrede," je dejal.

Poleg tega je policiste močno vznemirila tudi petkova odločitev predsednice odbora DZ za notranje zadeve Lilijane Kozlovič (SMC), ki je prekinila sejo, namenjeno razpravi o varčevalnih ukrepih v policiji. Po njenem mnenju se namreč predvideni ukrepi nanašajo na ves javni sektor, zato naj se partnerji najprej pogovorijo za pogajalsko mizo. Po Petrovičevem mnenju je ta poteza nedemokratična, Kozlovičevi pa je po koncu seje dejal, "naj si posledice takšnega ravnanja pripiše sebi".

Štrukelj: Soliranja posameznih sindikatov ne pripeljejo do dobrih rezultatov

Soliranja posameznih sindikatov, ki se osredotočajo na zelo ozke poklicne interese, zaposlenih v javnem sektorju nikoli ne pripeljejo do dobrih rezultatov, pravi sindikalist Branimir Štrukelj. S tem se je odzval na napoved Sindikata policistov Slovenije o protivladnih protestih. Meni, da gre za tvegano igro, ki tudi ni dobra za sindikalno enotnost.

Takšna soliranja lahko po Štrukljevem mnenju sprožijo iste odzive tudi pri drugih sindikatih, kar na koncu lahko ogrozi enotno pogajalsko platformo sindikatov in škodi vsem. Kljub vsemu Štrukelj upa, da bo in ena in druga sindikalna pogajalska skupina ohranila enotnost ter se distancirala od "teh samostojnih akcij". Štrukelj tudi meni, da napoved Sindikata policistov Slovenije (SPS) vsaj za zdaj še ne bo vplivala na potek pogajanj med vlado in sindikati o varčevalnih ukrepih za prihodnje leto. "Je pa to seveda zelo tvegana igra, ki se lahko konča slabo za javne uslužbence," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (298)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

suppaflaj
12. 11. 2014 10.13
+3
Samo en krajši komentarček.. V sloveniji se letno zgodi (na oko) 200.000 kaznivih dejanj, 100.000 prometnih nesreč od tega 250 s smrtnim izidom in 2300 s hudimi telesnimi poškodbami. Kje so tukaj še vsi postopki, ki se tičejo javnega reda in miru, tujcev, drog, točenje alkohola....in še bi lahko našteval. Policistov pa je (spet na oko) 5500 (s tem mislim delavcev in ne inšpektorskih fikusev v pisarni).. Že preprost matematični izračun pove, da je policistov veliiiiko premalo, da je veliiiiko preveč dela, ki ga navadni smrtniki ne opazimo. Vsi vidimo inkasantske barabe, ki se skrivajo po grmovjih, ampak...je treba vozit prehitro,govorit po telefonu, bit neprivezan,prijan,zadet? in da je po vrhu vsega, za to kriv policaj, ki me je ustavil?...malo skregano z logiko sicer, ampak razumem, da človeka zaboli, ker udarjajo po denarnici, ki je že tako ali tako prazna... Nihče od komentatorjev se pa ne vpraša, kje so obravnavana vsa nasilja v družini, samomori, umori, ropi...kje so vsa obveščanja staršev oz. svojcev o smrti oz hudih poškodbah njihovih bližnjih... nam pamet res "vidi" samo do tistih nekaj policistov za cesto?.. In dokler bo vsako leto na cestah mrtvih 300 ljudi, bodo še vedno (del njih) stali za cesto in kaznovali kršitelje... Milošević, osnovna plača policista (in to ne začetnika pa je 750-800 eur), tko da ne blodi o plačah okoli 2000 EUR...
Uroš Miloševi?
12. 11. 2014 10.35
+1
vidim da nimaš pojma. policisti se mastijo z dodatki. Pri nas v Ilirski bistrici je policaj z Ptuja ki dobi 900 eur potnih stroškov čeprav spi pri babi v bistrici in že lep čas ni videl Ptuja. potem so tukaj še dodatki za nočno delo, razni tereni. malica, delovna doba in seveda 800 eur osnove pa si izračunaj.
Uroš Miloševi?
12. 11. 2014 10.36
-1
aja pa če manjka policistov jih je pri nas V ilirski preveč in so jih vedno polne gostilne. So pa tudi veliko bolj nevarni poklici ki so veliko slabše plačani
suppaflaj
12. 11. 2014 10.55
+5
Po mojem je tudi v gospodarstvu nočna ura plačana več kot dopoldanska ura..In če je pri vas v Ilirski bistrici en policaj, ki vleče potne stroške in goljufa, to še ne pomeni, da so vsi policaji njemu enaki.. Imeš možnost...oglasi se na policijski postaji in prijavi tega policaja, ki goljufa...je pa res, da je najlažje bit pameten in nič ukrent v zvezi tega... Res je, tudi ostali poklici so nevarni...pri požaru gredo v ogenj gasilci,ampak so policaji med prvimi na kraju...pri prometnih nesrečah reševalci nudijo medicinsko pomoč,ampak so policaji prvi na kraju...u glavnem, policaji se morajo udeležit oz. obravnavat vse te zadeve, kjer gasilci, reševalci,jamarji itd. pridejo pomagat oz naredit svoje delo... In še nekaj.. Če vsi policaji iz Il. Bistrice sedijo v gostilnah, je to še vedno samo slab % vseh, tako da ne meči vseh v isti koš.. Vse skupaj pomeni samo to, da imajo drugi policaji več dela.
suppaflaj
12. 11. 2014 11.00
+4
Aja...ni ti prav, če so za cesto, ni ti prav, če so v gostilni, preveč so plačani...ampak matematika ti pa še vedno ne gre...Vse (približne) številke, ki sem jih napisal zgoraj je potrebno spraviti na papir in posledično na sodišče, tako da....veliko premalo je policije...zato si pa taki, kot si ti in tebi podobni ne dopustijo dopovedat, da policija ni samo tistih nekaj "gostilničarjev" ampak veliko veliko več...kamor pa tvoja pamet (žal) ne vidi.. tako da ne pljuvaj vse počez... Tud Milošević je bil obsojen vojni zločinec, pa niste vsi miloševići njemu enaki, kaj misliš??!!??
Uroš Miloševi?
12. 11. 2014 11.36
-2
Fredi34
12. 11. 2014 14.19
+4
Ok dobro, smo skapirali. V Ilirski Bistrici imate enga zafookanega policaja. In ti ga enačiš z vsebi v modrih oblačilih. Nam je veliko bolj jasno kot tebi, če te že zanima.
fofnudl
12. 11. 2014 09.59
+0
Bolno in zaplankano, brezposličar pa jih ima čas cel dan zasledovati.
Uroš Miloševi?
12. 11. 2014 08.38
+0
Banda policijska. kaj pa njim ne paše? 2000 na mesec zato da hodijo po kavicah cel dan
Fredi34
12. 11. 2014 08.55
-3
andro2009
12. 11. 2014 09.36
-2
In potem grem prebrat članek o nesrečnem konju, ki je umrl zaradi malomarnosti lastnika ter nato, kako so se policaji obnašali, ko so prišli na kraj dogodka. V živo jih vidim, arogantne in nastopaške. Fuj.
fofnudl
12. 11. 2014 09.59
+3
andro2009
12. 11. 2014 08.02
+6
Policaji bodo protestirali? Ja kdo pa bo njih zalival s solzilcem in jih pretepal s pendreki, tako kot nas v MB pred dvema letoma? Lahko jaz? Saj ne bom tako surov in barbarski, kot so bili oni. Samo malo bi jih...Se spomnite, kako so dobili v tistem času povišice in dodatke in kako so bili policaji takrat zadovoljni? Hinavci navadni, Mi vas plačujemo, ne vlada! Še teh plač si ne zaslužite in še nekaj, mi sploh nimamo policije, ampak imamo INKASANTSKO službo za lupljenje navadnih državljanov. Sramota!
Fredi34
12. 11. 2014 08.07
+1
In če malo obrneš, imamo sedaj idealno možnost, da se demonstracijam pridružimo. Zdaj si lahko prepričan da bo policist stopil na tvojo stran!!!! Granitne kocke res nebo prijel v roko, ne boš pa dobil solzivca. Ampak Slovenci smo razklani kot vedno in najbolj veseli ko sosedu krava crkne, da bi pa skupaj stopili to pa ne.
andro2009
12. 11. 2014 08.13
+2
Zakaj pa se niso pridružili nam, ko nas je bilo na tisoče v MB in v LJ? A takrat pa je bilo ok, da smo razklani? Grem lahko dat podporo, če bodo demonstrirale recimo medicinske sestre, gasilci ali delavci, ne bom pa podpiral teh hinavskih inkasantov, ki že sedaj dobijo prevelike plače, glede na to, da znajo lovit samo neke vrtičkarje in pretepat protestnike. Moje podpore ne dobijo NIKOLI!
suppaflaj
12. 11. 2014 11.01
+1
Andro....Tvoja letnica rojstva? okoli 1997?
Venividivici1
12. 11. 2014 07.57
+2
Tudi ODBOR 2014 se policistom zahvaljuje za njihovo prisotnost na zborih.
kim jong
12. 11. 2014 07.53
+3
Ko so ljudje zahtevali spremembe na ulicah so stali nasproti in celo ustvarjali incidente da bi tisti ki so s poštenimi nameni prišli na demonstracije izgledali nasilneži. Mediji in politiki so samo gonili mantro o granitnih kockah srž problema pa je ostal. Na žalost tudi za poštene policiste ki niso hlapci raznih miličnikov kot je Gorenak in njemu podobnih.
Fredi34
12. 11. 2014 07.49
+6
Najprej, nisem policaj. Samo to da se skrivajo po grmovjih pa je malo bosa. Ljudje malo pomislite kaj pišete in pred pisanjem malo vklopite mužgančke. Res je da nas kdaj policisti kaznujejo in smo včasih besni na njih, ampak večinoma po naših krivdah. Nikoli pa ne pomislite na delo policista v prometnih nesrečah, nočnih posredovanjeh zaradi motenja reda in miru, posredovanjih pri pretepih, včasih ubojih itd.... Vam grejo po glavi samo slike slikane nekje v Črni Gori in to enačite z našimi policisti. Malo se zbrihtajte no.
janezccc
12. 11. 2014 08.57
+4
tron3
12. 11. 2014 07.41
+7
Štrukeljček, pridno slediš navodilom tasta, je tako?
fofnudl
12. 11. 2014 07.32
-1
Oglejte si film CATASTROIKA.
fofnudl
12. 11. 2014 07.30
+11
Štrukelj bi policaje žrtvoval kot ovce, samo da bi njegovi šolniki nič ne izgubili pri plačah. PODMUKLOST PSS - Uroševič pa bo izgubil še 1000 članov sindikata, ker on pa se ne bi pridružil protestom, saj on zastopa sebe in pisarniške molje.
Skopušnik Janez
12. 11. 2014 07.29
+3
Lopovi delat se spravte če vam ne paše izigravanje šerifa!!!!'
fofnudl
12. 11. 2014 07.31
-2
janezccc
12. 11. 2014 07.41
+3
Patiana
12. 11. 2014 07.45
-1
Saj bodo šli - ko ti bodo napisali položnico boš pa spet jokcal.
janezccc
12. 11. 2014 08.47
+2
A to je torej to slavno,težko,nevemkaj delo?
sandi43
12. 11. 2014 07.21
-1
janezccc hodil bi v šolo pa nebi rabil švicat,brihta
redtraktor
12. 11. 2014 07.30
-3
Bravo sandi 43, samo, švicarji žal de dojemajo.
janezccc
12. 11. 2014 07.32
+3
A si ti z lune? O ja,šolo imam,delo tudi,mi ni treba preveč švicat,ampak ko je vojna je vojna za vse dragi moj. JASNO?!?
fofnudl
12. 11. 2014 07.32
-1
janezccc
12. 11. 2014 07.35
+2
janezccc
12. 11. 2014 07.08
+7
Se komu zdi izplačana plača jurja za skrivanje po grmovju premalo? Dobrodošli na trgu dela, za pol manj narod fajn švica.
janezccc
12. 11. 2014 07.17
+11
In ko grmovjarji začutijo realnost,ki jo doživljamo vsi,začnejo jokcati.ojoj,20 evrčkov so mi ukradli jokcate. Mamu vam, ko mi pa vi vsak dan kradete,je pa v redu a ne? jok brate,odpade!!!
redtraktor
12. 11. 2014 07.23
+1
janezccc@ A tebi da kradejo vsak dan? To pomeni, da vsak dan kršiš cestnoprometne predpise, pretepaš partnerko, se grdo obnašaš na javnem kraju..... Ma, še nagarbat te je treba, n samo kaznovat. Kak "miličnik" bi te že naučil reda in discipline!!!
janezccc
12. 11. 2014 07.29
+4
No ja,tole pravi tisti,ki ima polno rit,pa ne od svojega dela verjetno. Sicer pa ko se narod zbuja jih tepejo,ko pa njim zagusti pa jokcate.prav vam je policajčki. Verjetno si zgoraj navedel svoja ravnanja,jaz s temi stvarmi nimam težav
redtraktor
12. 11. 2014 07.39
-1
Polno rit imam, to priznam, od česa jo imam ti nima smisla razlagat, ampak od tebe je sigurno nimam, ker lenuh z borze nima komu kaj dat.
janezccc
12. 11. 2014 07.47
+5
Če bi pošteno zaslužil,bi me pa res zanimalo od kje imaš polno rit,ampak narod pošteno dela pa se mu jemlje in dokler policajev to ne zadane jih boli k. Ampak šiba doseže vse. Borze ne poznam,delam in plačujem jokcanje policajev.
Fredi34
12. 11. 2014 07.47
-2
Najprej, nisem policaj. Samo to da se skrivajo po grmovjih pa je malo bosa. Ljudje malo pomislite kaj pišete in pred pisanjem malo vklopite mužgančke. Res je da nas kdaj policisti kaznujejo in smo včasih besni na njih, ampak večinoma po naših krivdah. Nikoli pa ne pomislite na delo policista v prometnih nesrečah, nočnih posredovanjeh zaradi motenja reda in miru, posredovanjih pri pretepih, včasih ubojih itd.... Vam grejo po glavi samo slike slikane nekje v Črni Gori in to enačite z našimi policisti. Malo se zbrihtajte no.
janezccc
12. 11. 2014 07.50
+3
Preveč filme gledaš,nisem rekel da je njihovo delo lahko,ampak saj če greš za policaja,potem veš da ne boš šmink prodajal,ali pač?
redtraktor
12. 11. 2014 07.58
-2
janezccc@ kaj zdaj nazaj vlečeš, če si zaje..., si zaje... . Bodi moški in priznaj, da si (saj veš kaj).
janezccc
12. 11. 2014 08.51
+1
Predlagam ti odnos sam s seboj, ker kaj pametnejšega očitno ne znaš. In ko končaš,ponovi vajo dokler te pamet ne sreča. Srečno!
janezccc
12. 11. 2014 08.54
+1
Predlagam ti odnos sam s seboj,saj kaj bolj pametnega očitno nisi sposoben. Ko končaš,ponovi vajo!
no9
12. 11. 2014 07.05
+14
sem podpiral policiste, vse dokler me niso ustavili in me hebali v glavo zaradi prekoračenih 5km/h... tam se je potem vse končalo.
janezccc
12. 11. 2014 07.18
+11
O tem govorim,ampak kifeljci so že v službi,mislim na portalu po minusih sodeč
redtraktor
12. 11. 2014 07.27
+0
no9@ Ja tud za 5 km/h preveč (tam se namreč začne, ker prej časti policija) se plača. Če pa so te jebali v glavo, a to pomeni, da si jim ga potegno???
Sentis
12. 11. 2014 06.58
+20
Ko so bili množični protesti po vsej Sloveniji, so stopili na njihovo stran. Takrat bi se morali postaviti na stran ljudstva, bi se dalo marsikaj spremeniti. Zdaj pa naj samevajo na protestih...
janezccc
12. 11. 2014 07.20
+8
Prav jim je,naj se zavedajo kako boli,če ti nekdo krade
StopTTIP
12. 11. 2014 06.51
+9
Pri "glasovanju" glede kazni za dva "lopova" v včerajšnjih člankih (prvi : "mladenič" ponarejal vinjete, drugi: "nižji uradnik" izsiljeval z izmišljenimi kaznimi) je bil rezultat več kot zgovoren... 85% ljudi je prepričanih, da bo "nižji uradnik" oproščen in celo napredoval na Ministrstvu (mimogrede - okoljskem....)
StopTTIP
12. 11. 2014 06.44
+7
Štrukl nima časa... se trenutno ubada z "nižjim uradnikom" in študira, kako bi si v bodoče podkupnine (plan B) delila 50:50....
dr.dare
12. 11. 2014 06.00
+15
Še nisem policista srečal... samo inkasante do sedaj!!
kobran
12. 11. 2014 06.18
+5
Imaš srečo! Kadar ti bodo kasirali lopovi in to brez tvoje krivde bo veliko večji račun ,kakor za tvoje krivde ,ki jih počneš na cesti
dr.dare
12. 11. 2014 06.41
-2
janezccc
12. 11. 2014 09.05
+2
imamo pa res srečo,kobran,cimveč te sreče ti želim
sprint
12. 11. 2014 05.29
+21
Leta 91 so policisti prvi začeli sesuvati državo. Oziroma milica in njihovi rezervisti. Tako je. Zadnji čas je, da stopijo skupaj in sesujejo tudi to iznakaženo tvorbo z imeno Slovenija. Samo dvomim. Med njimi več ni "miličnikov" z jajci in pogumom, če pa so, so v manjšini in masi za upokojitev.
Patiana
12. 11. 2014 07.49
+2
No, prva je bila carina - sam to malokdo ve. Oni so namreč zaprli pipico Beogradu, da so naši potem imeli denar speljat zadevo.
janijankov
12. 11. 2014 00.35
+0
1 Tim 5,18 .........Pismo namreč pravi: Ne zavezuj gobca volu, kadar vrši žito! in: »Delavec je vreden svojega plačila.«