Slovenija

Štrukelj: Vse bolj dobivam občutek, da vlada zavlačuje

Ljubljana, 19. 04. 2012 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./M.M./V.L./STA
Komentarji
1869

Štrukelj je dejal, da so vladi poslali enoten pisni predlog, v katerem pristajajo na sedemodstotno znižanje plač ob hkratni odpravi obeh četrtin. Semolič poudarja, da referendum ni cilj, bo pa, če vlada ne bo popustila.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja je dopoldne oblikovala enoten pisni predlog glede znižanja plač in ga pred 12. uro posredovala vladi, je povedal vodja koordinacije Branimir Štrukelj.

"Koordinacija je danes izpolnila svoj del obljube, ki jo je dala včeraj vladi, da bo pripravila pisni predlog, ki je bil sicer na pogajanjih že zavrnjen, kar je nekoliko paradoksalno," je pojasnil Štrukelj.

Vlada je po njegovih besedah zagotavljala, da se ne more odločiti o nadaljnjih približevanjih, če ne dobi pisnega predloga sindikatov. "Vse bolj dobivam občutek, da vlada iz nam neznanih razlogov zavlačuje, da se na nek način vleče iz pogajanj in da išče razloge, ki krivde ne bi obdržali na njeni strani," je dodal.

Kaj predlagajo sindikati?

Sindikati v pisnem predlogu vladi pristajajo na sedemodstotno znižanje plač ob hkratni odpravi obeh četrtin, ob tem pa so zapisali tudi pogoje za leto 2013, je povedal Štrukelj. Dodana so napredovanja v nazive, ki so ustavljena že dve leti, in pa pogoj, da se umaknejo standardi in normativi v šolstvu, ki izrazito posegajo v javno izobraževalno mrežo, zlasti v vrtce in osnovne šole.

To je po njegovih besedah zdaj enoten predlog z izjemo dveh ločenih mnenj policijskih sindikatov, ki se razlikujeta od enotnega mnenja ostalih stavkajočih sindikatov. O podrobnostih ločenih mnenj Štrukelj ni želel govoriti, je pa njihovo stališče zanj razumljivo.

Pogajanja se nadaljujejo v ponedeljek

Minister za delo in vodja vladne pogajalske skupine Andrej Vizjak je v današnjem pogovoru Štruklju dejal, naj se o nadaljevanju pogajanj dogovori z Lidijo Apohal Vučkovič, ki na vladni strani vodi podskupino za pogajanja o stavkovnih zahtevah glede plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev. Ob tem je Štrukelj ocenil, "da je to ponovno nek signal, da to ni kakšna resna prioriteta vlade".

Apohal Vučkovičeva je pojasnila, da sta se z vodjem koordinacije stavkovnih odborov dogovorila, da se bodo pogajanja o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev nadaljevala v ponedeljek, ker je za petek že napovedana seja Ekonomsko-socialnega sveta.

Policisti se bodo za svoje zahteve borili do konca.
Policisti se bodo za svoje zahteve borili do konca. FOTO: Blaž Garbajs

Policisti nadaljujejo stavko

Stavka se nadaljuje, pravijo policisti, ki so tudi že zbrali 2500 podpisov za začetek postopka zbiranja podpisov za odločitev o zakonodajnem referendumu.

Vlogo za začetek postopka bodo vložili jutri, nam je povedal predsednik policijskega sindikata Radivoj Uroševič. Po nekaterih podatkih naj bi to storili skupaj s Štrukljem. Referendum, še pravi Uroševič, sicer med uslužbenci javnega sektorja ima podporo. Podporo zbiranju podpisov zanj je včeraj izrekla tudi večina stavkajočih.

Po včerajšnji stavki javnih uslužbencev so jim z demonstracijami pod geslom Absolutno zavračamo danes izrekli podporo tudi v gibanju 15o. Zbralo se jih je 150, s protestom pa želijo opozoriti na to, da varčevalni ukrepi, ki jih predlaga vlada, niso socialni. "Ukrepi razgrajujejo tisto, kar je ostalo od socialne države. V času, ko bi se morali pogovarjati o novih socialnih pravicah, izgubljamo stare," meni Andrej Kurnik iz gibanja.

Se bo kmalu začelo zbiranje podpisov za referendum?

Pravni strokovnjak Miro Cerar je pojasnil, da bo po vložitvi 2500 podpisov moral predsednik državnega zbora določiti rok za zbiranje potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma.

Vendar pa lahko državni zbor pobudo za začetek razpisa referenduma vloži v presojo ustavnemu sodišču, ki bo morda zelo hitro odločilo ali zdržalo zbiranje podpisov. Če bodo podpisi vloženi, Cerar meni, "da bo stvar prej ali slej končala na ustavnem sodišču". V tem času noben ukrep iz tega zakona še ne more začeti veljati.

"Naj povedo, ali se morda niso zavezali Evropi za nekaj, česar javnosti niso sporočili. Namigujemo konkretno na pogodbo z Evropskim mehanizmom za stabilnost evra, ki je v bistvu pogodba pravno vprašljive narave./.../Kot smo izvedeli, se je vlada zavezala v 15 dneh po ratifikaciji te pogodbe plačati kar 340 milijonov evrov, o katerih do sedaj niso govorili. PSS

Koalicija opozarja, da bi referendum odnesel varčevalne ukrepe, Sloveniji pa prinesel tehnično vlado in upravo iz Bruslja

Na prve aktivnosti v zvezi z referendumom o varčevalnih ukrepih so se že odzvali v poslanskih skupinah vladnih strank. Marko Pogačnik iz SDS pravi, da bi se z referendumom izvajanje varčevalnih ukrepov zamaknilo, kar bi še poglobilo krizo.

Bojan Starman iz državljanske liste Gregorja Viranta se sprašuje, ali res potrebujemo še več referendumov. Ob tem je zanikal, da bi vlada v ustavo zapisovala zlato pravilo tudi zato, da bi se lahko v prihodnje izognila referendumom, saj zlato pravilo tega po njegovem ne prinaša.

Franc Jurša iz DeSUS pa je opozoril, da je nujno, da do rešitve pride v okviru socialnega dialoga. Če nastalega zapleta pogajalci ne bodo uspeli rešiti, bo namreč po njegovem mnenju prišla tehnična vlada, ki bo delala po navodilih iz Bruslja, česar pa si najbrž ne želi nihče v Sloveniji. 

Včeraj je protestiralo okoli 100.000 ljudi.
Včeraj je protestiralo okoli 100.000 ljudi. FOTO: Reuters

Semolič: Referendum ni cilj, bo pa, če vlada ne bo popustila

Sindikati bodo stališče do interventnega zakona predstavili na naslednji seji Ekonomsko-socialnega sveta. "Če bo vlada vztrajala pri vseh teh ukrepih, gremo na referendum, ki pa ni cilj. Želimo, da bi v vladi prevladal razum, da bi v dialogu sprejeli naše predloge," pravi predsednik Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Dušan Semolič.

Semolič želi, da bi usklajeni z vlado prišli pred parlament. Prepričan je namreč, da bi bili kompromisi tudi dobro sporočilo bonitetnim hišam. V nasprotnem primeru pa sindikatom ne bo preostalo drugega kot referendum.

Semolič še poudarja, da je cilj vlade – zmanjšati primanjkljaj na tri odstotke BDP v tem letu, prezahteven ter da bo s tem prizadeta socialna država.

Koalicijske stranke so si enotne, da mora javni sektor deliti usodo zasebnega, ki ga je kriza že prizadela. Gospodarstvo namreč bremena takšnega javnega sektorja ne more več nositi, opozarja koalicija, ki verjame, da bodo državljani tudi v primeru referenduma varčevalne ukrepe podprli.

Vlada želi z interventnimi ukrepi preprečiti "ekscesne regrese"

Na napoved referenduma se je odzvala tudi vlada. V. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje Anže Logar je dejal, da bi bila odločitev za referendum "nekonsistentna s pomembnim delom zahtev sindikatov", saj sami zahtevajo, da vlada prihrani tam, kjer je to mogoče.

Vlada z novelo namreč želi preprečiti "ekscesne regrese", ki v nekaterih družbah v državni lasti po njegovih besedah dosegajo tudi 1700 evrov. Če bodo sindikati vložili omenjeno pobudo, bodo uprave omenjenih podjetij te ekscesne regrese lahko izplačale, je opozoril Logar.

Poleg tega naj bi bil referendum za sindikate neugoden tudi zato, ker bi v primeru zamrznitve novele, regres dobili izplačan pozneje kot v skladu s sporno novelo, ki predvideva le premik izplačila iz maja na junij.

Novela sicer poleg zamika izplačila regresa zaposlenim v javnem sektorju predvideva tudi začasno omejitev višine regresa v družbah, ki so v najmanj četrtinski lasti države. Regres po noveli ne bi smel preseči minimalne plače oziroma 763 evrov bruto ali 584 evrov neto, vse dokler gospodarska rast ne bo presegla 2,5 odstotka.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1869)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
20. 04. 2012 18.07
-1
Štrukelj in njegovi sindikalni pajdaši se naj malo zamislijo kaj delajo in ščuvajo narod.A se ne zavedajo da bodo krivi za nerede,ki lahko nastanejo.Potem pa spet nebodo krivi oni ampak vlada.Kaj bi bilo,če bi začeli stavkat realni sektor,ki so mnogo bolj upravičeni.Saj mnogi plač ne dobijo redno na regres pa mnogi lahko kar pozabijo.
trobentica09
21. 04. 2012 05.56
+3
problem je, dajemljejo tudi realnemu sektorju in zmanjšujejo ceno dela.Imel boš 500eur plače,ampak boš lahko srečen ker imaš službo.
brabusednet
22. 04. 2012 09.48
Mnogi že če sploh imajo 500 evrov,pa še brez regresa povrhu.Dokler bodo tako propadale gospodarske družbe nebo odkot vzet,tega se sindikati ne zavedajo,ali pa je političo nagajanje pozadi.To je pa zelo nevarno za našo družbo,saj smo po krvi balkanci.
Anton Benedik
20. 04. 2012 12.06
-4
Razni "strukeljcki" ne marajo razumeti,da je Slovenija v razpadu in se mocno trudijo da ta razpad se pospesijo.
Nina Luskovec
21. 04. 2012 12.42
+1
kako pa ti veš,da je v razpadu in kdo ti s čim garantira,da nas bo ta "privarčevani" denar kam pripeljal in da ne bo spet izginil??kot vsakič do sedaj...lepo vas prosim,a res potrebujete pastirja?!
nemarx
20. 04. 2012 09.05
+4
Vlada naj radikalizira svoje ukrepe, ker se s temi štrukljiki itak ne bo možno nič dogovoriti. Predlagam -25% pri plačah in 15% svizcev in ostalih nepotrebnih visokih uradnikov na borzo in naj si v enem letu najdejo rešitev svoje eksistence v samozaposlitvi, saj so menda zelo brihtni in ustvarjalni. Naj bo referendum, jaz sem prepričan, da bo vladne ukrepe podprlo vsaj 55% volivcev. To bo pa res potem dokončni poraz kučanizma, štrukljizma in semoličizma. Če ne sprejmemo teh ukrepov, se moramo tudi mi upokojenci, ki smo pomemben faktor pri odločanju, zavedati, da nas bodo ti kvazi socialisti še enkrat okradli s pomočjo nadupokojencev tipa Kožuhova in Hribarjeva, ki v svojo malho vsak mesec spravita preko 2 jurja € in od nas množice nimata mandata, da nas zastopata. Enkret so nam ti kvazi socialni belosrajčniki že izpraznili blagajno ZPIZ za izgradnjo socialističnih reliktov in za izplačevanje penzij za katere ni podlage v vplačilih (140.000 jih prejema penzijo, vplačevali pa niso). Velik del teh zastonjkarskih penzionističnih prisklednikov prejema visoke penzije in razna dodatke za izmišljene zasluge in nam potem še po glavah serjejo in pametujejo.
Elias47
20. 04. 2012 10.14
+6
Potem pa bodo tisti na oblasti zopet nahitro toliko pokradli, da bo čez nekaj mesecev zopet potrebno začeti "varčevati", takrat pa na takšnih kot si ti.... Paradoks "Saj nisem jaz...": "Ko so prišli po žide se nisem vmešaval, ker nisem bil žid. Ko so prišli po muslimane, se nisem vmešaval, ker nisem bil musliman. Ko so prišli po kristjane, se nisem vmešaval, ker nisem bil kristjan.... Ko so pa nazadnje prišli pome, pa se ni nihče vmešaval, ker ni bilo nikogar več, ki bi mi lahko pomagal..." Tako je pa tudi na pohodu NWO - Fašističnega Suženjskega Genocidnega Novega Svetovnega Reda (kar se pravkar z "gospodarsko ktizo" - "varčevanjem", reformami in spreminjanjem Ustave, in ustanavljanjem tajnih služb) tudi v Sloveniji. Tudi Slovenija je že skoraj nared za NWO - policijsko državo - popolni totalitaren genocidni sistem! Wake d'fak-up zombie!!!
nemarx
20. 04. 2012 10.34
+3
Dober gospodar ne ubije edinega prašiča, da bi si privoščil en sam zrezek, ampak počaka, da se prašiči namnožijo, seveda pa je te prašiče potrebno tudi krmiti, torej je potrebno delati, potem pa pridejo tudi zrezki. Štrukljeviki, bi pa potamanili še zadnjega prašiča, potem pa bo kar bo. Razredno in versko obračunavanje, ki se mot po tvoji glavi, pa spada na področje fašizma, nacizma in komunizma in nima z gospodarstvom in varčevalnimi ukrepi nobene zveze. Jaz sem buden in sem oddelal svojih 40 let in to ne v JU.
trobentica09
21. 04. 2012 05.59
+2
kakšno varčevanje, kdo pa ve kam bo šel denar, pri osemsto miljonih, se pa dva res ne poznata
slonenecsem
20. 04. 2012 06.54
+6
...pa ko tole berem...pa komentarje berem...škoda ker ni Zokiju ratal vlado sestavit, da bi on zdaj krvavi pot potil....no pa saj ga ne bi, ker bi itak vse naredil prav tako levičarjem, novinarjem, raznim psihologom in drugim, ki ustvarjajo javno mnenje...Janša pa najboljš, da bi kar izginil z zemljinega površja...joj kolk ste patetični....50let se že drstite in razpredate svoje mreže...zdaj ko je pa kriza znate pa sam pametovat in nasprotovat....seveda denarja ste dosti nagrabili...da se lahko preseravate......amapak človek obrača Bog pa obrne!
Feels_good_man
20. 04. 2012 07.42
+6
Janša je pred par leti vse vladne ukrepe blokiral in govoril da ljudstvo šparanja ne bo prenašalo in da se bomo videli na trgih in ulicah, kjer bodo ljudje ustanovili Drugo Republiko. Zdej ko sam jé to kar si je skuhal so pa spet krive sile kontinuitete
gregor153
20. 04. 2012 10.14
+5
Zakone mora podpreti vlada. Seveda pa je bila prejšna vlada ala zares, lds in edino slovensko resnično levico sd obsojena na propad. Kar se je pa z referendumom zavrnilo je pa blokiralo ljudstvo in ne sds.
Elias47
20. 04. 2012 10.16
+2
...reforme so padle zaradi ljudi... ljudje smo glasovali proti kratenju naših pravic!!!
recis
20. 04. 2012 12.38
+2
Ne samo Janša, vsakokratna opozicija eno govori, ko pa pride na oblast je pa druga muzika.
KarEnJaz
20. 04. 2012 00.49
+26
ZGODBA O BELI KREDI... Res je. Komentarje ali karkoli že navadno preberem, se z njimi strinjam ali pa pač ne. Kakorkoli že, prav je, da mislimo različno. Ampak v tem trenutku mi je, priznam, malce prekipelo udrihanje vse vprek po delavcih v JU. To ne pomeni po levih, desnih, srednjih, velikih debelih ali malih, temveč po delavcih JU. Ki jih ne potrebuje ne vlada, niti več ljudje ne. Morda so nekateri komentarji na mestu, nekatere rešitve dobre, zanimive, predvsem pa različne. Sam nisem politično opredeljen, a zvesti zaslepljenci določenih strank boste v zgodbi gotovo opredelili tudi mene. Pa dajte. Naj se vam srce izlije - drugega vam ni preostalo: ne nam v JU, ne vam v realnem sektorju. Pa tole na stran. Sam opravljam forenzične preiskave. Za tako delovno mesto je treba kar nekaj truda, uspehov, si preverjen po dolgem in počez. Pa izobraževanja, terenska, izobraževanja po različnih področjih dela, odhodov od doma in družine. Imeti tudi visokošolsko izobrazbo ipd. Pa to sploh ni poanta zgodbe... zgodba je drugje. Ni nas prav veliko, ki to delo opravljamo, smo bili na stranskem tiru vedno in povsod, v senci dogajanj, v senci uspehov policije na splošno. Pa to ni nikogar bolelo. Bili smo povsod, bolj ali manj prisotni, delali ponoči, v snegu v dežju, v smradu, na kontaminiranih območjih, se zagovarjali po sodiščih, iskali dokaze, uporabljali nevarna kemična sredstva za to, delali in delali. Po 12 ur, po 24 ur, tudi po 36, če je bilo to " v interesu preiskave". Beli, rdeči, mugeljski, grosupeljski - ni važno. Skratka tukaj smo, vidite nas pa zelo redko. Tudi prav, nismo medijske zvezde in tudi nočemo biti. Aja, pa kazni ne pišemo, katerim je to trn v peti. Naše delo je po alineah nekako tako: preiskovanje požarov, požigov, pedofilije, posilstev, umorov, detomorov, vlomov, ropov, prometnih nesreč, delovnih nesreč, letalskih, železniških, pomorskih... nesreč. Tukaj veste, kdor še ni doživel, ljudje umirajo, so poškodovani, razmesarjeni, nekateri urejeni in nekateri smrdljivi, druge že nažirajo črvi. Veste, tukaj so mrtvi otroci. Smo na kraju! Smo, ker moramo biti. Noben po lastni želji. In mrtvi otroci - mladostniki in dojenčki - tisti, ki so pred petimi minutami še bili živi in so svojim staršem razlagali, kaj bodo, ko bodo veliki. Mi smo tam, ko obležijo. Vpričo staršev velikokrat. Ob sestricah, sorodnikih in ob truplu. Jaz osebno za 980evrov neto plače, z dodatki pa 1150. In z mrliči smo tudi na obdukcijah, z njimi smo tudi v travmah, ko stvari podoživljamo doma. Vsi po vrsti. In vse te obrišemo z belo kredo - kjer so nazadnje ležali. Pa naj bo to Janez ali Janezek, Vinko ali Fredi, Marko ali Anja, Maja ali Nina. Za vse je ista bela kreda. Zame 980evrov - dodatke pojem ali zavozim. V času varčevalnih ukrepov mi bodo plačo, ki je več let zamrznenja, še zmanjšali. In vzeli dodatke. Vzeli dostojanstvo in nekaj malega ponosa. Pa to ni važno. Ker nekaterih to ne zanima. Zanimati pa vas mora vsaj nekaj drugega: se zavedate, da nam bodo tudi bele krede dali manjše? Za krajše črte risati? to pomeni, da bom z eno kredo lahko obrisal le še enega otroka. Naj to pomeni: otrokom ste vzeli prihodnost, naj jim še življenje? Saj ti dve stvari gresta z roko v roki. In poanta vsega tega pisanja je le ena. Ni moja plača!!! Ampak to, da je bela kreda za vse ista. Včeraj sem dobil novo. Kdo bo naslednji? Imate garancijo, da ne vi? Ali celo jaz? Torej, končno: beli in rdeči, zeleni in rumeni, suhi in polsuhi in vsi - bodite v tej mali Sloveniji enotni. Živimo v soodvisnosti, za soliranje smo premali. In dajmo otrokom prihodnost, ker za nas je itak ni. In potem Janez reče:" Stavkajo tisti, ki niso občutili krize." S samo enim namenom: notranja vojna. Ne dovolimo si. Za konec dodam še to: v policiji je nenormalno veliko političnega revanšizma. Jaz sem se izpostavil, ker me računalniški forenziki lahko izsledijo. In me bodo. Ne govorim prav, ne razmišljam prav. In kaj sploh imam za pisati po forumih. Mobing bo. Ga pričakujem.
zdrava.pamet
20. 04. 2012 07.13
+6
Saj veste da potrebujemo policijo ...pa veste da....povsod so ljudje, ki so sposobni in morajo za malo denarja narediti grozne stvari in jaz bi vam osebno privoščila še večjo plačo...sem pa prepričana da se mnogim ne zdi prav, da nekateri v pisarnah...tudi na policiji, občinah in še drugje dobijo dosti večjo plačo kot vi,za manj stresno in odgovorno delo....to v evropi ni normalno in tudi pri nas ne bi smelo biti...
dule100
20. 04. 2012 08.31
-1
Popolnoma se strinjam s tabo ! Samo predlog, kako do denarja, ki ga ni ?
Erin Straus
20. 04. 2012 15.29
+0
bela kreda gor -dol , smo dobro videli ja kako delate, ko so unzga ubogega dedca skoraj pojedli trije mastifi, super ste nardili,ni kej!!! upam da bo janez potalal knjige in bodo šli delat tisti, ki denar res potrebujejo!
Huey
20. 04. 2012 00.21
-12
Izgleda da sem jaz edini kret-en v tej burkina faso republiki, ki je mnenja da pozitivna vrednost gospodarstva, drži vse skupaj gor? Javna uprava...da ne boste pozabili poklikat smrkce in kravce na FB.....
lnterReflections
20. 04. 2012 00.39
+13
Tudi Cerkev vzdržuješ, ki ne plača niti centa davka.
RoccoS
20. 04. 2012 04.00
-3
res je, vendar jih nočem podpirat... isto kot JU dokler ne začne delit usode realnega gospodarstva!
vetlan
20. 04. 2012 09.24
+1
RoccoS, kaj če bi obratno. Naj se realni sektor pridruži javnemu sektorju v bitki za boljše življenje.
M_teorija
20. 04. 2012 00.00
+15
Le kje je tisti veliki beg možganov, ki jih napovedujejo "Miliči"! Glede na to kako jim je hudo bi morali že vsi pobegniti!?
Huey
19. 04. 2012 23.56
+7
Vsa ta dogajanja niso nič. Počakajte da se delavec dvigne in vkoraka v ljubljano...tisti delavec ki dela za vašo plačo!!
leila123
20. 04. 2012 00.05
+6
Huey
20. 04. 2012 00.17
+3
leila123
20. 04. 2012 00.32
+4
lnterReflections
20. 04. 2012 00.40
+8
Velik del gre tudi v Vatikan, pa Ciper, Pa Lihtenštajn.
zdrava.pamet
20. 04. 2012 10.18
Ja res smo delavci ovce...res bi morali priti v ljubljano in tam ostati, potem pa se ne bi več vsi delali norca iz nas in iz naših firm...od katerih bi vsi radi svoje visoke plače vlekli...ker to je vaša pravica...edini v evropi si to kao zaslužite, ker ste pametni,ker živite na tuj račun...
trobentica09
21. 04. 2012 06.03
M_teorija
19. 04. 2012 23.54
+12
Pa res, kje je tista solidarnost, ki je bila nekoč. Kaj res nihče ne vidi, kako je bogate prizadela ta kriza, reveži imajo pa očitno še dovolj in jim je treba vzeti, da reši bogate duše. Ker pa to ne bo dovolj bi bil smiselen ukrep, da se za njih začne zbirati zamaške!?
lnterReflections
19. 04. 2012 23.56
+9
Pa Cerkev je kriza prizadela, da se še njih naprej financira iz proračuna, saj donacije niso dovolj!
Huey
19. 04. 2012 23.58
+4
M_teorija
19. 04. 2012 23.59
+7
Če samo pomislimo na tisti rek: "Reven kot cerkvena miš"! Ja kako revne so cekrvene miši, ko jim je odzvonil Zvon!?
M_teorija
19. 04. 2012 23.41
+8
Nisem bral komentarjev, ampak vem, da imajo levi prav in desni samo, kadar čipi ne delujejo!
lnterReflections
19. 04. 2012 23.49
+6
Rockfeller razmišlja o čipih, da bi jih ugrajeval v ljudi, ker Cerkev izgublja na moči, pa potrebuje alternativo za vgrajevanje čipov.
SL0VENSK0
19. 04. 2012 23.32
-2
sem poslušal pahorja in jankoviča dons, še tedva na levici se ne morta poenotit,kje se bodo potem z desnico
lnterReflections
19. 04. 2012 23.36
+4
Pri levici ni tako kot na desnici, kjer transeksualec Ludi Milo, Žerjav, PreVirant in Kahla kimajo Majerju!
SL0VENSK0
19. 04. 2012 23.38
-2
tito-idol
19. 04. 2012 23.39
+1
SL0VENSK0
19. 04. 2012 23.40
-1
to sam on ve,skoz ga omenja, to je ljubezen :)
zek
19. 04. 2012 23.19
-2
Da bo vsem jasno kako se ŠTRUKELJ in ostali sindikalni voditelji borijo za tiste z NIZKIMI PLAČAMI ! Štrukelj je poslal vladi predlog -- IZRAVNAVA PLAČNIH NE SORAZMERJI IN NATO 7% ZNIŽANJE PLAČ In sedaj poglejte kaj to v resnici pomeni za zaposlene v javni upravi --- DELAVEC V 13 PLAČNEM RAZREDU KI IMA SEDAJ 728 eur PLAČE bi z odpravo plačnih NE sorazmerji dobil 40 eur in bi njegova bruto plača znašala 768 eur nato pa bi jo znižali za 7% TOREJ BI MU TKOJ UZELI 55 eur IN NJEGOVA PLAČA BI BILA REALNO NIŽJA ZA 15 eur ----- Pa poglejmo kaj tak predlog g Štruklja pomeni za DELAVCA V 56 PLAČNEM RAZREDU KI IMA SEDAJ 4200 eur PLAČE bi z odpravo plačnih NE sorazmerji dobil 350 eur in bi njegova plača znašala 4550 eur nato bi jo znižali za 7% TOREJ BI MU ODUZELI 315 eur IN NJEGOVA PLAČA BI SE REALNO POVEČALA ZA 35 eur. Za katere plače se bori g Štrukelj ? ----- VSI TISTI DELAVCI V JAVNI UPRAVI Z NIZKIMI PLAČAMI ,KI STE VČERAJ PROTESTERALI IN SE BORILI ZA PLAČE VEDITE DA SE NISTE BORILI ZA SVOJE NIZKE PLAČE AMPAK STE SE BORILI ZA TISTE Z VISOKIMI PLAČAMI (Štrukelj vas ima tako za norca in zvami samo MANIPULIRA )
uh...ja
19. 04. 2012 23.40
-1
zek...mrbit maš clo prav...pa se mi zdi da tole matematiciranje le ni glih čist pravo.... namreč...pravi se da plačno nesorazmerjne ni linearno...?? bogsigavedi kaj že to pomeni...sam mene na gimnaziji (valda je blo v gimnaziji??!!) so učil da je linearno tko pa tko...uno ta drugo pa mal drgač... ???
M_teorija
19. 04. 2012 23.46
+5
Ja zek pa ne še ti!? Pa Štrukljev sindikat je med zadnjimi, ki bi bil za dokončanje in odpravo plačnih nesorazmerij in šele potem linearno znižanje. V tem primeru tisti, ki so bili dosedaj najbbolj visoko (med njimi prav šolniki) bi relativno največ izgubili!
zek
19. 04. 2012 23.58
+2
hibernacija Ja delno imaš prav vendar pa verjetno še nisi slišal za predlog,ki bi plače zniževal SELEKTIVNO --- TAKOJŠNJA ODPRAVA NE SORATMERJI potem pa selektivno po razredih - začeli bi z 12 in nato za vsak razred 0,4% do 30 razreda naprej pa po 0,3%----- PRIJATELJ PO TEM PREDLOGU BI UČITELJI IZGUBILI MED 7% IN 12% SAJ JE VEČINA RAZVRŠČENA MED 31 IN 43 RAZREDOM ---- JA SAJ PRAVIM DA ŠTRUKELJ MANIPULIRA Z VAMI (no drugače povedano bori se za visoke plače)
M_teorija
20. 04. 2012 07.17
+3
Če malo operiramo s tvojimi številkami se absolutni dvigi ne ujemajo s procenti, ki si jih navedel!?
tito-idol
19. 04. 2012 23.16
+1
Zato,ker so oboji UFO.
lnterReflections
19. 04. 2012 23.13
+1
Zakaj se je Janković takoj znal dogovoriti s policaji, Majer in Borut pa ne? Ker imamo tisti, južno od Drine pogajalske sposobnosti:).
SL0VENSK0
19. 04. 2012 23.29
+2
te pogajalske sposobnosti se niso ravno pri sestavljanju koalicije pokazale :)
lnterReflections
19. 04. 2012 23.31
+3
Ne, s PreVirantom se je težko pogajati, ker je že v naprej dogovorjen.
SL0VENSK0
19. 04. 2012 23.33
+0
lnterReflections
19. 04. 2012 23.46
+1
Za njiju se je pa že v štartu vedelo, da ne bosta šla.
TANAJA79
19. 04. 2012 22.50
+7
Tole je bilo danes nekje napisano, kopiram od neznanega. Medtem, ko nekateri hodimo v trgovine po hrano, ki je v akciji, naj povem, da srečujemo vas bogate riti, kako med delovnim časom zahajate v trgovine, in kupujete vsemogočo navlako, ki ni nujno potrebna. Jamrate, kako vam je hudo, kako ste zabasani z delom, nakupujete pa seveda v času, ko ste uradno na delu! Pa ne morem verjet , kakšen avtopark je bilo danes v dopoldanskem času moč videti pred Lidlom. Avtomobili cenovnega razreda 20000 evr plus, mnogo vas poznam, ki delate prav v javni upravi. In te vaše sprehode po trgovinah, naj potem plačuje raja, ki si tega užitka med delovnikom ne more privoščiti in morajo kupiti nek izdelek po bistveno višji ceni, če ga želijo imeti, ker ponavadi akcijske izdelke poberete vi , ki najbolj jamrate, kako morate delat , delate pa nič! Pa nabila bi vam takšne kazni in normo , da vam jasno ne bi bilo! Plačo pa znižala na minimalko, potem pa se španajte med delovnim časom! Naj vam oklestijo plače in s tem razbremenijo gospodarstvo in ljudi zaposlene v njem, ker kdor nič ne dela si ne zasluži dobre plače!
Huey
19. 04. 2012 23.08
+1
Javne pijavke mislijo da jim plačo nosi božiček!
irhaela
19. 04. 2012 23.10
+4
TANAJA79, se strinjam, če pa je res tako hudo, pa naj si vlada zmanjša plačo na 1000 eur bruto, pa bo tudi javna uprava pristala na ta znesek, za vse v javni upravi z vlado vred...potem bomo na konju! In pa brez prijave na stroške v EU!
irhaela
19. 04. 2012 23.13
+2
Huey, kaj pa tisti, ki garajo v bolnišnicah kot so bolničarke, čistilke, ki prejemajo plače v JU po 510 eur, Ali ste pomislili na otroke, ali ste pomislili na še večje dodatne stroške samo na račun otrok, ki nam jih nalaga vlada!!!
uh...ja
19. 04. 2012 23.19
-1
Tanaja79...vse spoštovanje...ampak 1. kako tip/tipinja ve da je med delovnim časom...kajti če je to res potlej to naj bi veljalo tudi zanjo/zanj 2. torej ista praksa tudi na drugi strani...samo avto je moteč...??? mislm...bog dej da bi sosedu krava crknila noooooo...
trobentica09
21. 04. 2012 06.35
+1
oba sva v JU, ona z magisterijem v tujini 900eur neto, jaz z univerzitetno izobrazbo 1100.Študiral sem redno brez faliranja do 25ga leta, ona do 27. Kje je tu pravica.V vsaki firmi zadnjih deset let bi imela plačo faktor tri.Zakaj smo študirali, pa ne ekonomijo,ampak glasbo.Prepričan sem, da grem lahko v marsikakšno fabriko in se izučim za delo v treh mesecih.Pa obratno?Tisoče ur vadenja inštrumenta ne pomenijo nič?Delavci so premalo plačani, ampak problem je razmerje.V Nemčiji ima delavec 3500 eur neto, profesor glasbe 6000, magister 8000 in doktor 10000.Cene pa so enake kot tu,veliko eksistenčnih stvari, pa je mnogo ceneje, npr.obleke, stanovanja, internet itd.S temi ukrepi bodo posegli v vse sloje.Zategnimo si pas, pa saj si ga zategujemo, odkar je prišel euro.Cene so nore, marže 200 procentne.Zopet Nemčija.Milka je bila 1marko dvajset, sedaj je, točno preračunana v euro.Pa pri nas.sto tolarje, sedaj euro.Stanovanja, noro.Nobene regulative.V tujini je točno določena najemnina, toliko kvadratov, lega,letnik, toliko denarja, pogodbe na petnajst let, brez sprememb praktično.Pri nas pa si veleposestniki, ki so kupili stanovanja po jazbinškovem zakonu, kar sami zmišljujejo cene, ker vedo da ljudje nimajo izbire.Imam zn anca v slovenski vojski, na položaju.Off the record mi je dejal, da imajo polne hangarje, še zapečatenih lesenih zabojev, v katerih so radarji, ki so jih kupili pod nujo pred leti.Niti odprli jih niso.Sedaj pa teh radarjev, ne morejo prodati, ker so zastareli, pa še vzdrževanje, ni poceni..Zakaj ne vedemo finančne policije, ki bipreverila od kod ljudem denar.Osem dni, da pkažeš prihodke in kako si prišel do npr.avtomobila, drugače zaseg.Zakaj lahko zapreš firmo, ki vsi vedo da si jo zavozil in meni nič tebi nič odpreš drugo.NIkoli več v Sloveniji.Pika, plus zaseg.Tako kot Sanaderju.Varčrvanje, prosim lepo, psek v oči,.Postali bomo talci lastne države.Si to želite?
lnterReflections
19. 04. 2012 22.46
+3
Kdaj se bo Majer nehal maščevati Kučanu, ker ga niso hoteli izvoliti za predsednika ZSMS (danes LDS)?
dcl
19. 04. 2012 22.57
+2
tito-idol
19. 04. 2012 22.41
+2
Solatar na slo1,če gospidarstvo ne bo plačevalo JS ne bo potrošnje.Svetovni bob leta.
lnterReflections
19. 04. 2012 22.44
-2
A ti imaš rad Majerja, ker ima največ komunistov v SLO, pa ker tita pogrešaš?
tito-idol
19. 04. 2012 22.49
+0
Frane Šajn
19. 04. 2012 22.40
+4
Ni nam rešitve toliko posranih hlapcev ne najdeš na kupu v nobeni afriški banana državici kot tukaj! Desničarski hlapčki zavoženi sram me je da sem Slovenec, izpišite se iz državljanstva ste sramota za njen obstoj! Kar hodite s ponujeno ta zadnjo v Evropo vas takoj nabašejo ne bo treba čakat!
tito-idol
19. 04. 2012 22.39
-1
Vse bolj imam občutek Štrukelj,da si umsko omejen.
lnterReflections
19. 04. 2012 22.40
+1
Še vedno manj kot Majer, ker bolj kot Majer ne moreš bit. Imam dokaze, da je Majer umsko omejen.
Frane Šajn
19. 04. 2012 22.40
-5
Ti imaš to diplomo že dolgo v žepu, pa vseeno blebečeš!
dcl
19. 04. 2012 22.42
-3
lnterReflections
19. 04. 2012 22.45
+0
Majer se že 20 let maščuje Kučanu, ker ga niso izvolili za predsednika ZSMS (danes LDS).
irhaela
19. 04. 2012 22.34
+5
Na Janševo arogantno izjavo, da stavkajo samo tisti, ki imajo višje dohode, lahko rečemo, da je skrajno ciničen in aroganten, sploh na pa račun brezposelnih in delavcih z minimalnimi plačami, kakor češ, da oni ne stavkajo! Dajmo dajmo brezposelni, zbudite se iz otopelosti in stavkajte tudi vi, tudi vsi zaposleni z minimalnimi plačami, stavkajte in povejte: DOVOLJ VAS IMAMO, HOČEMO DELATI, DAJTE NAM DELO IN DOSTOJNO PLAČO!!!!" Dajmo, brezposelni, dajmo Vladi dati glas, ne stop! NIč več laganja, kraje in korupcije v vladi! RKC pa naj se umakne tja, kjer ji je mesto! AMEN!
dcl
19. 04. 2012 22.43
+1
RKC je prisklednik, cakajo da jim bo mayer dal se en mal zemle.
Frane Šajn
19. 04. 2012 22.44
-3
Pa kaj bi ti od tega hlapčona N*1 pričakovala!
Frane Šajn
19. 04. 2012 22.44
-3
Uporabnik113189
19. 04. 2012 22.46
+3
Ni problema, kje so delovna mesta, da gremo vsi delat?
dcl
19. 04. 2012 22.48
+4
haha jasisti so se prebudili, talajo minuse ko da bi jim kdo placal. hmm morda pa le?