Slovenija

FOTO in VIDEO: Na Obrežju in Rigoncah ljudje še vedno čakajo na vstop v Slovenijo

Novo mesto/Ljubljana, 20. 09. 2015 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Na Obrežju in Rigoncah na vstop v državo čakajo še številni begunci. Policisti pri prevozu dajejo prednost ranljivim skupinam – otrokom, nosečnicam, bolnim, starejšim, hendikepiranim, družinam z majhnimi otroki. Na Obrežju poteka protest, promet je oviran.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policisti posredovali s solzivcem
    03:26
    Iz 24UR: Policisti posredovali s solzivcem
  • Iz 24UR: Na vstop v Slovenijo čakajo pod milim nebom
    03:02
    Iz 24UR: Na vstop v Slovenijo čakajo pod milim nebom
  • Iz 24UR: Obrežje: Premraženi čakali na avtobuse
    02:27
    Iz 24UR: Obrežje: Premraženi čakali na avtobuse
  • Iz 24UR: Kako najhitreje čez Slovenijo?
    02:01
    Iz 24UR: Kako najhitreje čez Slovenijo?
  • Iz 24UR: Dogajanje na Šentilju
    01:15
    Iz 24UR: Dogajanje na Šentilju
  • Izredne novice ob 17.40
    10:01
    Izredne novice ob 17.40
  • Izredne novice ob 15.20
    10:13
    Izredne novice ob 15.20
  • Izredne novice 12.42
    10:18
    Izredne novice 12.42
  • Izredne novice ob 9.53
    10:43
    Izredne novice ob 9.53
  • Nekateri že tri dni čakajo v Rigoncah
    02:22
    Nekateri že tri dni čakajo v Rigoncah
  • Ministrica za notranje zadeve o begunski krizi
    16:57
    Ministrica za notranje zadeve o begunski krizi
  • Šefic predstavlja razmere
    12:19
    Šefic predstavlja razmere

Na Obrežju poteka protest. A protestirali naj bi slovenski in tuji aktivisti, ki poudarjajo, da mora Slovenija odpreti meje. Nekateri begunci poudarjajo, da želijo našo državo le prečkati. Ne rabimo vode, ne hrane, samo odprto mejo, dodajajo.

Mejni prehod Obrežje je pri izstopu zaprt za osebna vozila, pri vstopu pa je zaprt za ves promet. Prehod Rigonce je za ves promet zaprt v obe smeri. Tako bo ostalo vse dokler se ne bodo aktivisti umaknili.

Novinarka 24UR Tanja Volmut poroča, da so voznike z Obrežja preusmerili na mejni prehod Macelj.

Protest na Obrežju.
Protest na Obrežju. FOTO: Tanja Volmut

In tudi: Železniški mejni prehodi s Hrvaško so po sklepu vlade še vedno neprehodni. O nadomestnih prevozih se lahko pozanimate na spletni strani SŽ.

Čakajo na vstop v Slovenijo

Sicer pa na Obrežju in Rigoncah ljudje še vedno čakajo, da bodo ponje prišli avtobusi in jih odpeljali v sprejemne centre. Njihovo število se nenehno spreminja, saj avtobusi prihajajo in odvažajo ljudi, a na mejo prihajajo tudi novi begunci.

Po zadnjih ocenah je na mejnem prehodu Obrežje okoli 200 oseb, ki želijo vstopiti v Slovenijo, v Rigoncah pa še okoli 200.

Slovenska policija je danes do 16.30 v sprejemnih centrih evidentirala 800 beguncev. Z avtobusi jih prevažajo v sprejemne in nastanitvene centre v Brežicah, Mariboru, Celju in Dolgi vasi.

Današnje dogajanje na Obrežju:

Kdo ima prednost?

V Rigoncih so moški, ki so poudarili, da na vstop na avtobus čakajo že tri dni. Ljudje so obupani, sprašujejo se, ali naj še vztrajajo tam ali pa naj se morda odpravijo naprej proti Obrežju.

Gre za to, da policisti pri prevozu dajejo prednost ranljivim skupinam – otrokom, nosečnicam, bolnim, starejšim, hendikepiranim, družinam z majhnimi otroki.

Deček na Rigoncah: fotografija skrajno levo je nastala včeraj popoldne, sredinska in desna pa danes popoldne. Deček in njegova družina so končno dobili mesto na avtobusu.
Deček na Rigoncah: fotografija skrajno levo je nastala včeraj popoldne, sredinska in desna pa danes popoldne. Deček in njegova družina so končno dobili mesto na avtobusu. FOTO: 24ur.com

Med moškimi, ki na prevoz čakajo že dlje časa, je čutiti nekaj nervoze. Prav slednja naj bi bila razlog za današnja dva manjša incidenta, ki sta se zgodila na Rigoncah. Najprej se je en nasilni moški zaletel v policiste in začel rušiti varnostno ograjo. Policisti so zoper njega uporabili plinski razpršilec. Moški je razgrajal sam, nihče mu v tem početju ni sledil. Policisti so ga nato odpeljali, je poročala novinarka 24UR Vesna Ban. A nato so policisti z drugega konca množice enega moškega kar odnesli. Odstranili so še enega moškega. So pa begunci sami prosili, naj jih odstranijo, saj je bila trojica problematična.

Novomeški policisti pravijo, da so trije moški kršili javni red in mir. Moške niso aretirali, temveč jih odstranili in izdali jim bodo plačilne naloge. Takoj, ko bo mogoče, jih bodo odpeljali naprej.

Aretacija moškega v Rigoncah
Aretacija moškega v Rigoncah FOTO: Vesna Ban

Omenjena novinarka sicer poroča, da so begunci sami spisali seznam, kako bodo vstopali na avtobuse. Sistem funkcionira. Moški in družine, ki so po dolgem času le dobili svoj prostor na avtobusu, jočejo od sreče in olajšanja.

Preberite tudi: V hrvaškem Tovarniku so nekatere družine ujete že nekaj dni, saj jih vsakič, ko pride prevoz, mlajši in samski moški izrinejo. Družina iz Sirije pravi, da sploh ne gre za begunce iz Sirije.

"Ne drži, da so v Rigoncah na avtobus čakali več kot 24ur. Zadnji avtobus je od tam odpeljal ob enajstih zvečer, zjutraj pa smo poslali še enega," je zatrdil Šefic. Priznava pa, da je na tem mejnem prehodu manj avtobusov, a kot pravi le zato, ker je pritisk na Obrežje precej večji.

Na Obrežju okoli 16.20:

Na Obrežju okoli 17.20:

Mnogi so spali na odprtem, bila pa je deževna noč

Prostovoljci so beguncem danes razdeljevali šotore, dežne plašče in dežnike. Nekateri begunci na prehodih občasno tudi z vzklikanjem zahtevajo prost prehod čez mejo, sicer pa je situacija mirna in brez posebnosti. Za njimi je deževna noč, prespali so v šotorih, mnogi pa kar na prostem, saj ni bilo dovolj šotorov za vse.

Nočno dogajanje na meji s Hrvaško:

Večji angažma vojske in civilne zaščite

Železniški mejni prehodi s Hrvaško so po sklepu vlade še vedno neprehodni. O nadomestnih prevozih se lahko pozanimate na spletni strani SŽ.

Vlada je sledila predlogu ministrice za obrambo Andreje Katič in sprejela sklep, da bo Slovenska vojska s svojimi zmogljivostmi zagotovila logistično podporo drugim državnim organom pri oskrbi migrantov. Za postavitev začasnih nastanitvenih centrov za migrante in njihovo oskrbo pa je zadolžila civilno zaščito.

Pristojni državni organi so na Slovensko vojsko že naslovili prošnje za zagotavljanje določene pomoči pri izvrševanju nalog v zvezi z obravnavo migrantov. Ministrica je pred sejo vlade sicer dejala, da bo vojska pomagala glede na potrebe. Da bi pomagala policiji pri varovanju meje, pa za zdaj po besedah Katičeve ni predvideno.

Pomoč vojske sicer predvideva tudi zakon o službi v Slovenski vojski, prav tako sodelovanje ministrstva za obrambo za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito predvideva kontingentni načrt.

V sklopu logistične podpore lahko Slovenska vojska zagotavlja predvsem zmogljivosti za prevoze, pripravo in razdeljevanje obrokov prehrane, pomoč pri postavljanju terenskih namestitvenih zmogljivosti, primarno zdravstveno zaščito, vključno z reševalnimi vozili za transport obolelih, ter druge logistične zmogljivosti, s katerimi razpolaga, pojasnjuje ministrstvo za obrambo.

Civilna zaščita pa zagotavlja improvizirana bivališča v začasnih nastanitvenih centrih, vzpostavlja organizacijo delovanja v teh centrih in koordinira vključenost vseh deležnikov. S pristojnimi organi in organizacijami bo organizirala sprejem in nastanitev migrantov, oskrbo s hrano in drugimi osnovnimi pripomočki za življenje, zdravstveno oskrbo, varovanje in drugo po potrebi.

Petino prebežnikov predstavljajo družine

Po zadnjih podatkih ministrstva za notranje zadeve smo sprejeli že 2500 migrantov, vse pa so že identificirali in registrirali. Le sedem oseb je zaprosilo za azil.

Največ prebežnikov je v Slovenijo prišlo iz Sirije, Iraka in Irana, je povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic. Petino vseh predstavljajo družine. Za zdaj je praznih okoli 800 ali 900 nastanitvenih zmogljivosti, v centrih pa je nenehno gibanje števila ljudi, eni odhajajo, drugi prihajajo.

Vsi želijo naprej

Ljudje si večinoma želijo v Nemčijo in Skandinavijo.

Vsi, ki imajo dovoljenje za zadrževanje v Sloveniji, se namreč lahko prosto gibajo. Veliko jih je tako že odšlo proti Avstriji. Odločitev, da center zapustijo, je izključno njihova, je poudaril Šefic in dodal, da policija skrbi za begunce tudi na poti.

Možno je tudi gibanje iz centra v center, saj imajo ljudje dovoljenje slovenskih organov z veljavnostjo šestih mesecev. Prav tako je na voljo še dovolj praznih postelj.

Tudi časovne omejitve, koliko časa lahko ljudje ostanejo v centrih, ni. Tam se lahko odpočijejo, naspijo, poskrbijo na higieno, najedo, dobijo tudi kakšen kos oblačila, če ga potrebujejo. V namestitvenih centrih so okrepili medicinsko oskrbo, za resnejše primere pa poskrbijo v zdravstvenih ustanovah.

Za urejanje razmer ob prehodu beguncev so na policiji okrepili redne patrulje ter aktivirali 154 pripadnikov posebne policijske enote in 37 rezervnih policistov. Zato je za varnost na vseh območjih ustrezno poskrbljeno, je ocenil.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je dejala, da je Slovenija pod velikim migracijskim pritiskom. Situacija je pod nadzorom, migrante nastanjujemo v za to predvidene kapacitete. "Slovenija je pokazala, da kot prva država v EU spoštuje varovanje evropske južne meje," je dejala ministrica. Potrebna je skupna evropska rešitev, je poudarila in dodala, da v tem trenutku nosimo veliko breme in veliko odgovornost. Slovenija bo schengen varovala do konca, je še sporočila.

Izpostavlja pa, da policisti svoje naloge opravljajo v izjemno zahtevnih pogojih, prav tako delavci uprave za zaščito in reševanje, medicinsko osebje ter civilna družba in lokalne skupnosti. Posebej je izpostavil občino Brežice, kjer da so vzpostavili učinkovit in kompetenten sistem, "ki daje dobre rezultate". Delo v namestitvenih centrih poteka tekoče, brez večjih zapletov, je našteval Šefic. Za prehrano pa skrbi tudi Slovenska vojska, je še dodal.

Kot še pravi Šefic, slovenska policija zelo dobro sodeluje s sosednjimi organi, izpostavil je predvsem avstrijske kolege. Nekaj težav je le s hrvaškimi, a upa, da se bo sodelovanje izboljšalo.

S prevozi beguncev zdaj ni nobenih težav, zagotavlja Šefic. Priznava, da je do nekaj zapletov prišlo v soboto, ko so potrebovali dve uri, da so zagotovili avtobuse.

So pa v teh dneh angažirali veliko avtobusnih prevozov. Možno je le, da ne utegnejo vseh takoj pripeljati, ko se nabere veliko ljudi. To se Šeficu ne zdi dobro. Ob tem je zanikal informacijo, da avtobusov v Rigonce ni bilo več kot 24 ur. Res je, da so se osredotočili na Brežice, ampak je tudi z Rigonc avtobus odpeljal v soboto zvečer in danes dopoldne, je dejal.

Na splošno operativna skupina na ministrstvu, zadolžena za obvladovanje razmer, ocenjuje, da aktivnosti potekajo dobro, da se postopki vodijo ustrezno, prav tako da je ustrezna in pravočasna oskrba migrantov.

Prva večja skupina beguncev prispela v Ljubljano, a so pot takoj nadaljevali proti Avstriji

Na ljubljansko železniško postajo je okrog poldne prispel vlak iz smeri Logatca, na katerem je bilo več kot 100 beguncev. Gre za prebežnike, ki so prenočili v namestitvenem centru v Logatcu, zjutraj pa so se odpravili na železniško postajo. V Ljubljani jih je velika večina nadaljevala pot z vlakom proti Mariboru, od koder želijo priti v Avstrijo.

Manjša skupina približno desetih prebežnikov je počakala na direktni vlak proti Avstriji. Na železniški postaji sta za red skrbela dva policista, prebežnike pa so usmerjali tudi nekateri varnostniki. Med begunci je bilo veliko družin z majhnimi otroki. Prihajajo pretežno iz Sirije, Afganistana, Iraka in Irana.

Varnostno osebje na železniški postaji je povedalo, da v Ljubljani pričakujejo prihod še drugih vlakov z begunci, a še ni jasno, od kod.

O zadnjih informacijah s terena poročajo tudi naši novinarji:

MNZ pričakuje rahlo umiritev razmer glede dotoka prebežnikov

Potem ko je v Slovenijo v minulih dneh prispelo več kot 2000 prebežnikov, na notranjem ministrstvu pričakujejo, da bo begunski val nekoliko popustil. Je pa pričakovati, da bodo tisti, ki so za zdaj nastanjeni v centrih po Sloveniji, še naprej odhajali proti meji z Avstrijo. Že v soboto popoldne in zvečer se jih je tja odpravilo več sto. Avstrijci jih sprejemajo. Iz Slovenije so sprejeli že več kot 1200 ljudi. Kako dolgo bo še tako, ni jasno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3