Slovenija

Policisti bodo zaostrili stavko: 'Heca je konec. Cerar lahko to vzame za skrajno resno opozorilo'

Ljubljana, 15. 12. 2015 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Policisti bodo zaostrili stavkovne aktivnosti, ker vlada "zavlačuje" s pogovori. Policijska sindikata policiste obveščata, da lahko odrejene naloge, ki niso nujne, zavrnejo s sklicevanjem na stavko. Predsednika sindikatov bosta 23. in 24. decembra koristila dopust, k temu pozivata tudi druge policiste.

Okrog 3000 policistov, kriminalistov in ostalih policijskih uslužbencev je 10. decembra na protestnem shodu v Ljubljani izrazilo svoje zahteve do vlade in pokazalo, da so enotni in odločeni vztrajati.
Okrog 3000 policistov, kriminalistov in ostalih policijskih uslužbencev je 10. decembra na protestnem shodu v Ljubljani izrazilo svoje zahteve do vlade in pokazalo, da so enotni in odločeni vztrajati. FOTO: Damjan Žibert
Ker pa kljub pričakovanjem o nadaljevanju učinkovitega dialoga vlada še vedno "zavlačuje s pogovori", bodo policisti zaostrili stavkovne aktivnosti, sta na Facebook profilu Sindikata policistov Slovenije sporočila policijska sindikata Policijski sindikat Slovenije (PSS) in Sindikat policistov Slovenije (SPS).

Pojasnili so, da jih policisti obveščajo, da v določenih enotah nadrejeni odrejajo razne "kontrole" parkirišč, lokalov, ulic, prireditev, ipd. s ciljem iskanja "fantomskih" kaznivih dejanj in storilcev kaznivih dejanj ter raznega ogrožanja, katerega pa ni zaznati. Podobno naj bi se dogajalo tudi pri poostrenih nadzorih in raznih akcijah, katerih edini cilj naj bi bil, po njihovih besedah, "izvajanje represivnih ukrepov zaradi strmega upada statistike".

Zato sindikata policiste obveščata, da lahko pisno ali ustno odrejene naloge zavrnejo s sklicevanjem na stavkanje. "Kot stavkajoči lahko zavrnete vsako nalogo, ki je le preventivne narave in naloge, ki temeljijo na lastni dejavnosti Policije. Praviloma ste v času stavke v policijski enoti in se odzivate le na interventne oziroma nujne naloge, oziroma ko je ogrožena varnost in je treba zavarovati življenje ali premoženje," so zapisali.

Pojasnili so, da se policisti niso dolžni odzivati na klice, ki jih prejmejo na zasebne telefone, prav tako pa se jim v prostem času ni treba javljati na službeni telefon.

"Če ste v dilemi ali gre za nalogo, ki ste jo na podlagi 76. člena ZODPol dolžni opraviti, od nadrejenega zahtevajte, da vam zaradi nerazumljivosti odrejene naloge le-to odredi pisno. Če nadrejeni to stori, pojdite na odrejeno lokacijo, pri svojem delu pa bodite pasivni, če ne gre za interventno nalogo in se zaradi svoje lastne varnosti ne izpostavljate po nepotrebnem," so še zapisali.

Sindikata, ki sta do zdaj pozivala k strpnosti do nadrejenih, ugotavljata, da nekateri posamezniki na policijskih postajah in policijskih upravah odrejajo preventivne ali druge naloge, ki niso nujne. "Predstavniki obeh sindikatov smo glede ravnanja določenih nadrejenih v kolektivih razočarani. Nerazumljivo nam je, da nekdo kljub prizadevanju sindikatov, da se uredi status vseh zaposlenih v policiji, s svojim delom ovira in onemogoča ter želi to preprečiti tudi tistim, ki se zavedajo pomena stavke," so zapisali. Sicer se nadrejeni pri tem sklicujejo na to, da ne stavkajo, kar je njihova pravica, vendar pa s svojim odrejanjem ne nujnih nalog hkrati posegajo v pravice tistih, ki stavkajo, so dodali. Nadrejene, ki bodo z odrejanjem ne nujnih nalog preprečevali stavkovne aktivnosti, bodo zaradi oviranja stavke ovadili.

Hkrati pa se policijska sindikata zahvaljujeta večni vodstvenih delavcev, ki podpirajo stavko in prizadevanja sindikatov.

Koriščenje dopusta 23. in 24. decembra

Predsednika policijskih sindikatov Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič sta se odločila, da bosta zaradi zavlačevanja vladne strani 23. in 24. decembra na podlagi kolektivne pogodbe koristila letni dopust, prav tako ga bodo ta dva dni koristili tudi vsi sindikalni zaupniki in regionalni predstavniki.

Po kolektivni pogodbi ima namreč policist pravico do izrabe dveh dni letnega dopusta, ki ju sam določi, ne glede na potrebe delovnega procesa, delodajalca pa mora o tem obvestiti najmanj tri dni pred načrtovano izrabo.

"Predvidevamo, da boste zaradi intenzivnega dela z migranti, obilice poostrenih nadzorov ter ostalih nalog (ki niso nujne), ki vam jih v času stavke odrejajo nadrejeni, o ustreznem počitku s koriščenjem letnega dopusta razmislili tudi vi. Prav tako vas opozarjamo, da na delo ne hodite izgoreli ali bolni. Če se slabo počutite, poiščite zdravniško pomoč. Ne glede na vse je naše zdravje na prvem mestu," sta še zapisala sindikata.

O tem, koliko policistov bi lahko izkoristilo to možnost koriščenja dopusta na omenjena datuma, Uroševič ni želel špekulirati, pojasnil je, da bo število znano verjetno konec tedna.

Policijska sindikata Miru Cerarju sporočata, da je taktika zavlačevanja zgrešena ter da policisti zanesljivo ne bodo ostopili od stavkovnih zadev.
Policijska sindikata Miru Cerarju sporočata, da je taktika zavlačevanja zgrešena ter da policisti zanesljivo ne bodo ostopili od stavkovnih zadev. FOTO: Damjan Žibert

Skrajno resno opozorilo Cerarju: 'Heca je konec'

Petrovič pa je ob tem dodal, da lahko to Cerar "vzame za skrajno resno opozorilo". "Heca je konec, dolg je treba plačati, pogajati se je treba resno, ta taktika zavlačevanja in upanja, da bo v nekaj dneh ali tednih zmanjkalo sindikatov, vneme, je popolnoma zgrešena," je pojasnil Petrovič.

V vladi se po Uroševičevih besedah obnašajo kot nekdo, ki pride v picerijo, naroči pico in pijačo, na koncu pa pove, da enostavno tega ne bo plačal, ker meni, da bo zaradi tega nekdo drug prizadet oziroma bo imel iste zahteve. S tem se je odzval na Cerarjeve besede, ki je večkrat opozoril, da če policistom namenijo več sredstev, jih bodo morali vzeti nekomu drugemu.

Prejeli vabilo na pogajanja

Policisti so sicer za sredo prejeli vabilo na pogajanja, ki pa mu niso priložena izhodišča vladne pogajalske skupine, potrjena v nedeljo, sta pojasnila predsednika policijskih sindikatov Uroševič in Petrovič.

Koalicijski partnerji in ministri državotvornih resorjev so namreč izhodišča vladne pogajalske skupine potrdili na nedeljskem sestanku, vsebine izhodišč pa policijskima sindikatoma niso pojasnili.

Policijska sindikata, ki sta skupaj oblikovala stavkovni odbor za stavko, ki poteka od 18. novembra, sta za sredo ob 17. uri dobila le vabilo na pogajanja z vladno stranjo. Želijo pa, da se gradivo dopolni, da se numerično prikažejo vladna izhodišča in natančen izračun, koliko stanejo stavkovne zahteve policistov, je pojasnil Petrovič.

Stavka bo prizadela vlado, ne državljanov

Kot je poudaril Uroševič, od predsednika vlade Mira Cerarja pričakujejo hitro in odločno ukrepanje ter zagotovitev potrebnih sredstev za policijo, pričakujejo tudi, da jih bo seznanil, kdaj bo te zadeve uredil. Policisti bodo po njegovih besedah nadaljevali s stavkovnimi aktivnostmi, ki bodo prizadele vlado in ne državljanov.

Petrovič je pojasnil, da se predsednika sindikatov v teh dneh odpravljata na teren, kjer bosta skupaj z drugimi ugotavljala, ali so spoštovani vsi delovnopravni predpisi. "To je zelo pomembno vprašanje, kajti na račun nespoštovanja predpisov je zdržala južna meja, migracijski tok," je pojasnil. Policisti so po njegovih besedah pokazali izjemno profesionalnost in izvajali naloge, ne glede na to, da so bili obremenjeni "preko zakona".

S pravnimi sredstvi bodo zahtevali spoštovanje vseh predpisov za varstvo pri delu in v zvezi z delovnopravnim razmerjem, je napovedal Petrovič. Ob tem je poudaril, da sindikati zanesljivo ne bodo odstopili od stavkovnih zahtev. Med zahtevami je uveljavitev zavez, ki so jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih, kot so povečanje plač za 35 odstotkov, izplačilo presežnih ur ter zagotovitev delovne in zaščitne opreme, ki bo omogočala varno delo.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je sicer pojasnila, da spremljajo stavko policistov in zagovarjajo stališče, da se mora vse, kar bo izpogajano za policiste, enako uporabljati tudi za primerljivo delo drugih uniformiranih poklicev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AtaAufbiks
15. 12. 2015 17.47
-2
Policaii jamrajo, kako majhne plače imajo, nobeden pa ne pokaže plačilne liste!
bravo111
15. 12. 2015 16.11
+9
pa upam da nebo nobenega policaja v službi pa da vidimo situacijo kolk so potrebni pa kolk ne ko je večina tolk pametna.
jg57
15. 12. 2015 15.59
+6
jaz ki sem že večkrat kazen plačal in tudi pike dobil, ne samo v Merkatorju, vas sprašujem ali znate povedati klovnu, da je kloven?
puspan
15. 12. 2015 15.55
+5
Gospoda Petrović in Urošević, ali imata toliko pirhov, da si upata javnosti povedati, koliko vsak mesec kapne v mošnjiček??? Ampak bruto, ne neto.
puspan
15. 12. 2015 15.27
+19
Prav, da je konec heca, ampak začnite najprej pri svojih šefih po pisarnah, ki zaslužijo po 2.000 in več. Če bi bil ta denar pravilno raspodeljen, bi se lahko hvalili, da imamo eno najbolje plačanih Policij v EU.
poluks25
15. 12. 2015 15.18
+3
dejte no dejte, polovica teh policajev je prisla v policijo po trimesecnem usposablanju, na ta usposablanja so se pa prijavli samo tisti ki drugje niso dobili sluzbe ali pa tisti objestnezi ki jih prej ni nihce uopsteval in so si zeleli moc. Sedaj se pa sprenevedajo kak so oni bogi in kak hocejo 32% vecjo placo itd itd..... kakovost dela je tukaj vse bolj postranskega pomena, solidarnost do vseh ki niso policaji je ze vec let ignorantska in sedaj se vam vse to vraca...... Osebno moram rect da glede na neprofesionalno delo policajev prometnikov v ljubljani sedaj voznja v sluzbo velik bolj prijetna predvsem pa hitrejsa......SE ENKRAT, KAKOVOST STORITEV TI DVIGNE PLACO IN NE STAVKA - tukaj je pac kakovost zelo na dnu.....
neutralni
15. 12. 2015 15.45
+1
AlternativeFacts
15. 12. 2015 14.55
+9
Teli policaji so tud komedijanti. kaj bodo zaostrovali, če še osnovnega dela ne opravljajo, kot je varovanje slovensko/šengenske meje. Če ne vedo o kom pišem, naj preberejo zaklenjen članek o bodeči žici in hrvatih, ki jo cvikajo....
tron3
15. 12. 2015 14.06
-6
Cerar načrtno deluje proti policajem, da bi oslabil varnost v Državi, tako kot se je to zgodilo v primeru Radia študent, dopoldne so imeli samo 150 podpisov čez 3 ure pa kr naenkrat 3000, 2850 podpisov je pa prispevalo članstvo ene od političnih strank, ki je v Vladni koaliciji!!!
kapljač1
15. 12. 2015 14.57
+5
kdo je sedaj moteč? Cerar? Kdo? Miha Cerar? Ali predsednik Vlade Republike Slovenije! Ali celotna Cerarjeva Vlada-. O kom se točno pogovarjamo? Se pravilno in točno opredeliti, za dobro izučenega in zavednega policista, Republike Slovenije, tudi kot vprašanje, ne bi smelo biti pretežko. ( razen za te, ki sploh ne mislijo. Kako je možno da so potem policisti, kot podvprašanje)
pinkiiiiii
15. 12. 2015 14.06
-3
Bravo policisti, samo ne obupati, bodite vstrajni.......
banananjamm
15. 12. 2015 13.48
+3
Prejemniki proračuna za leto 2015 v milijonih €. Ministrstvo za finance 3.251 €, Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko 292 €, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo 198 €, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 418 €, Ministrstvo za infrastrukturo 914 €, Ministrstvo za okolje in prostor 519 €, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti 1.407 €, Ministrstvo za javno upravo 149 €, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport 1.618 €, Ministrstvo za kulturo 155 €, Ministrstvo za obrambo 342 €, Ministrstvo za notranje zadeve 317 €. Vsi navedeni podatki so v milijonih €. Vsak pri sebi naj si vzame čas in naj razmisli, kdo največ dela in v kakšnih pogojih. Kdo je na snegu, dežju, na +40 , podenvi, ponoči, 24 ur, 7 dni v tednu, koga napadajo, koga ubijajo, kdo rešuje migrantsko krizo na tak način da je vse mirno za ostale državljane, kdo mora gledat prometne nesreče s smrtinim izidiom ali hudimi telesnimi poškodbami, utopljence, samomore.......in še in še. Vsak naj si pogleda lestvico in naj vsak pri sebi razmisli kdo si koliko zasluži in kaj je pravično. Lp
meduSox
15. 12. 2015 14.26
+6
ves kdo si zasluzi? med sestre, streznice, gasilci, penzionisti pa ne oni stari ampak ti novejsi z malimi penzijami, mladina brez sluzb, DELAVCI V GOSPODARTVU... ti si zasluzijo... za nevarnosti in dolznosti ki jim jih to delo prinasa so vedeli preden so sli v to sluzbo tak kot vsak drug clovek ve za svoj poklic...
neutralni
15. 12. 2015 15.43
+1
Adolph
15. 12. 2015 13.37
+0
Mozakarji,ne se dati komandirati od tega zateglega advokata, . . .. .. . .
kapljač1
15. 12. 2015 13.32
+12
Da bi se danes ponovilo leto 91, si s to policijo ne predstavljam, da bi mejo zadržali dalj kot za pol ure.
kapljač1
15. 12. 2015 13.44
+10
Sploh pa si ne znam predstavljat , da bi nek Zoran Petrovič takratnega predsednika države,naslavljal kot svojega "pivskega bratca- ejgaaa". Oziroma določal , kdo bo med "streljanjem" šel za dva dni na dopust.
bravo111
15. 12. 2015 13.45
+3
Kaj se obremenjuješ če pa itak večina tukaj pravi da jih ne rabimo tak da nevem zakaj glava boli
kapljač1
15. 12. 2015 13.46
+5
Seveda Ne rabimo! Vendar takšnih kot se kažejo. Pa si predstavljaj državo brez policije? Samo sam znak in napis "policija" ne pomeni nič, kot ne pomeni nič, če imaš v uniformi "vola".
bravo111
15. 12. 2015 13.56
-5
kapljač1
15. 12. 2015 14.01
+1
globoko zajami sapo. Primi se za nos, stisni nosnici in v sebi štej do 10. Izdihni počasi. To 5x ponovi in vedno dodaj še malo več sekund , da si izravnaš vrednost co2 do vrednosti kisika. Prevč kisika namreč škodi. Nisi vedel? Boš imel bolj čist nos, pa v trenutku se boš počutil bolje. ( Butejkova metoda)
MurglPoni
15. 12. 2015 14.57
-4
Ti si to preveč ponavljal in ti je co2 napolnil možgansko votlino :)
kapljač1
15. 12. 2015 15.32
+1
škodlo tebi ne bo, tudi če se boš kr naprej ponavljal, kaj bi ti oponašal. Vse za zdravje. ( se mi je zdelo da sem nekaj zapisal, kar bo koristilo mnogim. Pa enim spet ni prav))
bravo111
15. 12. 2015 13.22
+1
Upam da vsi vzamejo dopust ki jim pripada pa da nobenega tista dva dni ni v službo pa bomo vidli potem kako boste vsi negativno nastrojeni potem pametni pa bomo vidli kolk se policisti potrebujejo pa kolk ne.
Bosna4ever
15. 12. 2015 13.16
+10
Vsi so pametni, da že smrdi ko treba ljudi pozvat, da jih volijo za položaj. Janša uničil kar je ostalo od države pa se vedno piska. Jelinčič je itak samo gobec, po Fb in raznih portalih se prlizuje narodu z glupim izjavam, kot da je nepismen in ne civiliziranan. Dokler bojo zagrizeni za Janso in te stare politike oziroma govn. od ljudi bo Slovenija takšna
Jožajoža
15. 12. 2015 13.10
+0
kaj nas boste napali. ne nam grozit, slovenija smo mi ,državljani. vi policajčeki, ste samo v službi naroda in narod si bo uslužbence izbiral sam.
foxterier
15. 12. 2015 13.20
-9
ja bravo Jožajoža. Kar začni zbirati...... pa da vidimo rezultate, če boš tvojim izbrancem ponudil take delovne pogoje in plačo, koliko jih bo.....
neutralni
15. 12. 2015 15.41
+2
Jožajoža
15. 12. 2015 15.55
+1
nesposobni ste v javni upravi zaposleni preko vez, sposobni in z višjim IQ so pa doma. trgovček v uniformi dobi 1200 evrov na mesec plus obleko i,hrani ga država, ostali visoko izobraženi. če imajo srečo , pa delajo ko trgovci v trgovskih hišah za 360 evrov neto plus dodatek do minimuma. veste, težko se je kateri koli vladi pogajat z nekom, ki zaradi neizobraženosti in nizkega IQ določenih stvari ne dojema. in takšni gledajo samo na sebe in svoje koristi. en sindikalist si je nadel celo očale, ker si misli , da tako izgleda pametnejši .
bravo111
15. 12. 2015 16.05
+0
Jožajoža ne pametuj preveč pa ne govori neresnice.
SICERTO1117
15. 12. 2015 12.57
+2
Delat ,al pa odpoved raja vas ne podpira , tko kot vi nas ne podpirate
kapljač1
15. 12. 2015 12.54
-2
Petrovič pa je ob tem dodal, da lahko to Cerar "vzame za skrajno resno opozorilo". Predsednik Vlade republike Slovenije , gospod Miro Cerar, se reče, ti zarukan človk, ki je postal policaj, pa misli, da si lahko dovoli vsako retoriko, tako kot v štali.
neutralni
15. 12. 2015 15.40
+0
omerta 1
15. 12. 2015 12.45
+4
Ko so se pa drugi borili na ulicah za bolj posteno drzavo so jih pa te isti policisti tepli kot pse in zalivali s solzivcem za 20e dodatka! Tud tega njihovega strajka ne razumem, se vedno ti napise kazen z nasmehom, to so bolniki, ki uzivajo v ponizevanju drugih, kar je tudi razlog zakaj so policisti. Povejte mi en razlog, zakaj bi moral nekdo, ki dela v javnem sektorju s skoraj minimalno izobrazbo, imeti vecjo placo kot ostali v tem istem sektorju? Mrs delat!!
buco1993
15. 12. 2015 12.49
+6
Model1a
15. 12. 2015 13.03
+0
omerta očitno si bil na demonstacijaj ti tisti, ki si gra itne kocke metal v policijo in si bol za to ustrezno "nagrajen"... ali pa očitno še premalo. Pojdi na kakšno policijsko postajo in prosi za še... sigurno ti bodo z veseljem ustregli.
foxterier
15. 12. 2015 13.22
-9
omerta? Si kako kazen dobil ker si bil priden fantek? Tisti ki dela z pištolo, ki je zunaj ves čas, ki se vozi z klumpom (nevarni avtomobili) in nosi glavo vsak dan na ulico, zasluži večjo plačo in boljše razmere .....
neutralni
15. 12. 2015 15.39
+2
AtaAufbiks
15. 12. 2015 12.45
-8
Kako visoko plačo bi pa policaji radi imeli? A jim res ni dosti 1500€, kot dobijo zdaj? Za nič delat?
buco1993
15. 12. 2015 12.49
+4
Model1a
15. 12. 2015 13.04
+4
a bejž bejž... daj kak dokaz o tem... marsikdo še 1500 bruto nima... neto pa porda kak komandir... nehaj buče prodajat
bravo111
15. 12. 2015 13.21
+1
Monson
15. 12. 2015 13.27
+9
Pop pa naj plačilne pokažejo...nobeden je ne upa!! Ne se skrivat z neto plačo, povejte izplačila in le ta so zelo dobra!!!
ojster10
16. 12. 2015 08.23
-1
Dame in gosp. Iz države ste naredili banano republiko. Nas boste z višjimi plačami lažje pendekirali, ko bomo zahtevali da poiščete lopove, ki so nam ukradli in zapravili državo. Kje ste bili, ko so uničili Tam, Mercator
vicom
15. 12. 2015 12.39
+12
Kdo laže? Policaji ali novinarji ? Pa kdo stavka ? Zakaj sem potem danes zjutraj sem dobil položnico za telefoniranje med vožnjo... Na nobenega se ne morem več zanesti.
mogerad
15. 12. 2015 12.41
+10
a si poklical policijo med vožnjo če štrajkajo
bravo111
15. 12. 2015 16.06
-1
Ja očitno si provociral z telefonom pa se policaju smejal v glavo pa si dobil to kaj si zaslužiš