Slovenija

FOTO: Napadalec iz Izole se je na hladnokrvni umor zdravnika in svojo smrt pripravljal

Ljubljana, 24. 08. 2016 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min

Koprski kriminalisti so potrdili, da je imel napadalec, ki je v izolski bolnišnici ustrelil zdravnika in policista, raka in da ni bil zadovoljen z zdravljenjem. Umor je očitno načrtoval, pri tem pa je bil pripravljen umreti tudi sam. Med hišno preiskavo, ki so jo opravili na povabilo lastnika stanovanja, so pri morilcu odkrili tudi avtomatsko puško.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Morilec se je na umor pripravljal
    03:02
    Iz SVETA: Morilec se je na umor pripravljal
  • Iz SVETA: Umorjeni policist je bil v policiji 17 let
    00:38
    Iz SVETA: Umorjeni policist je bil v policiji 17 let
  • Iz 24UR: Načrtoval napad
    03:07
    Iz 24UR: Načrtoval napad
  • Iz 24UR: Težave v zdravstvu
    03:08
    Iz 24UR: Težave v zdravstvu
  • Iz 24UR: Policiji več pooblastil
    02:47
    Iz 24UR: Policiji več pooblastil

Na Policijski upravi Koper so razkrili prve ugotovitve kriminalistične preiskave po ponedeljkovi tragediji v izolski bolnišnici, v kateri je 70-letni bolnik – šlo naj bi za Darka Gregoriča – ustrelil svojega zdravnika urologa, 36-letnega Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja, in dva policista. Preiskava je sicer še v polnem teku.

Dean Jurič, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Koper, je predstavil do sedaj znane ugotovitve preiskave ponedeljkovega dogajanja v in pred izolsko bolnišnico.

V ponedeljek so v OKC PU Koper ob malo po 15. uri prejeli več klicev, da v bolnišnici Izola nekdo strelja. Neznani moški naj bi ustrelil zdravnika in nato še policista. Nemudoma so na kraj napotili patrulje različnih policijskih enot PU Koper.

Na podlagi do sedaj zbranih obvestil so ugotovili, da se je 70-letnik iz Svetega Antona pri Kopru med 13. in 15. uro s svojim srebrnim avtomobilom znamke chevrolet aveo pripeljal do izolske bolnišnice in se odpravil do tamkajšnjega zdravnika, ki je osumljenega že dlje časa zdravil. Koprski kriminalisti so pojasnili, da je morilec prišel po izvide k svojemu zdravniku.

Osumljeni je s seboj imel pištolo znamke crvena zastava izbrisanih identifikacijskih oznak, za katero ni imel nobenih dovoljenj in jo je najverjetneje nabavil na črnem trgu. Okoli 15. ure se je na pritličnem hodniku pred recepcijo srečal s svojim zdravnikom, po enominutnem mirnem pogovoru pa je 70-letnik izvlekel pištolo in začel streljati proti njemu. Za zdaj ni informacij, da bi se prepirala.

Zdravnik je takoj skušal zbežati, a ga je napadalec večkrat ustrelil v zgornji dela telesa, nato pa še izstrelil naboj v predel glave. Prav ta je bil za zdravnika usoden, je pojasnil Jurič. 

Po streljanju se je morilec namenil v prostore novega dela urgence. Strele je slišal tudi 43-letni policist Postaje prometne policije Koper, ki je bil v bolnišnici v tistem času zaradi drugih službenih nalog in je prihitel v smeri streljanja. Osumljeni je policista na hodniku urgence pričakal v prehodu iz prostorov splošne bolnišnice v urgentni del in ga enkrat iz neposredne bližine ustrelil v prsi.

Policist je skušal izvleči pištolo in ustreliti, a je omagal in umrl.

Morilec je po strelu v policista ostal brez nabojev v svoji pištoli, zato je vzel službeno pištolo ustreljenega policista, svojo prazno pištolo pa pustil na kraju umora policista. Nato je na dvorišču bolnišnice sprožil še najmanj en strel iz odvzete policijske pištole (policisti sumijo, da je šlo za preizkušanje orožja), nato pa odšel do svojega avtomobila in se odpeljal proti zapornicam pri vhodu na parkirišče.

Okoliščine smrti napadalca še preiskujejo

Na kraj so zaradi obvestila o streljanju takoj poslali več policijskih patrulj. Policista, ki sta prva prispela na kraj, sta takoj zablokirala izhod s parkirišča, saj je morilec že skušal odpeljati s kraja. Policisti so bili namreč obveščeni, da se je odpravil v vozilo chervolet aveo, a težava je bila, da sta se pred zapornico pripeljali dve enaki vozili. Zato sta policista, oborožena z avtomatskimi puškami pristopila vsak k enemu vozilu.

Pri tem je osumljeni, ki je bil v drugem chevrolet aveu, skozi odprto okno pričel streljati na 46-letnega policista in ga, kljub oblečenemu neprebojnemu jopiču, ustrelil pod pazduho. Ustrelil ga je ravno na mestu, kjer je stik med jopičem in telesom. Drugi policist je nato izstrelil štiri naboje proti vozilu.

Direktor PU Koper Danimir Rebec in vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič.
Direktor PU Koper Danimir Rebec in vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič. FOTO: 24ur.com

Policista sta na streljanje odgovorila s streli, vsak iz svojega orožja, storilec pa se je nato po do sedaj zbranih obvestili še sam ustrelil v glavo in obležal v vozilu, kjer je umrl še pred prihodom zdravniškega osebja na kraj.

Okoliščine dogajanja na parkirišču še niso povsem razjasnjene, trenutno poteka ogled vozila. Eden od nabojev je bil izstreljen vertikalno, kar lahko nakazuje, da si je morilec sodil sam. Zadela pa naj bi ga tudi dva naboja policistov. Tako še ni znano, ali je storilec umrl zaradi izstreljenih policistovih krogel ali zaradi samomora. Ta odgovor bosta dali obdukcija in balistična preiskava krogle, ki je bila za strelca usodna.

Morilec se je dlje časa pripravljal na umor

Policisti so dejali, da je očitno, da se je morilec naklepno pripravljal na umor in tudi na to, da pri tem sam izgubi življenje. Tisti, ki so ga poznali, so dejali, da se je že dalj časa pritoževal nad lečečim zdravnikom – da ta zavlačuje, da ga želi "uničiti", da ga "ne briga zanj", saj ga že od oktobra ni poslal na potrebna zdravljenja in da ni zadovoljen z zdravljenjem, da ga zdravnik ne napotuje na obsevanja. Morilec je namreč imel raka.

Policisti so ugotovili, da osumljenec na dan streljanja ni bil sprejet v obravnavo v bolnišnici, niti ni bil na ta dan naročen na nobeno zdravstveno storitev. Na dan dogodka je znancu rekel, naj mu uredi pogreb, ter da želi imeti žaro.

Znanec je predvideval, da se je osumljenec sprijaznil, da bo umrl zaradi svojih zdravstvenih težav in zaradi tega ni posvečal večje pozornosti njegovim besedam besede. Ugotovili so tudi, da je osumljenec že dan pred umorom poizvedoval za umorjenim zdravnikom, ki pa je bil odsoten. 

Policisti opravili hišno preiskavo morilčevega doma, čeprav niso dobili sodnega naloga

V torek so koprski kriminalisti na okrožno sodišče v Kopru podali pobudo za opravo hišne preiskave stanovanja osumljenega, a je okrožno državno tožilstvo iz Kopra pobudo zavrnilo. Tako so se odločili, ker da se zoper pokojnega osumljenca ne more voditi kazenskega postopka zato tudi oprava hišne preiskave oziroma najdba dodatnih dokazov ni potrebna.

A so kriminalisti še isti dan vseeno vstopili v morilčevo stanovanje, saj jih je tja povabil lastnik stanovanja. Med hišno preiskavo so našli še avtomatsko puško thompson starejše izdelave, za katero napadalec prav tako ni imel dovoljenja.

Avtomatska puška naj bi bila na postelji, temeljitega pregleda stanovanja pa policija ni opravila. Do njega bo lahko prišlo le, če jih bo za to zaprosil lastnik. Ugiba se namreč, da je imel storilec v stanovanju morda še kakšno drugo orožje ali mogoče celo razstrelivo, čeprav policija tega za zdaj ni potrdila. Ena od možnosti je po Juričevih besedah, da se je nameraval po napadu doma zabarikadirati in po potrebi uporabiti orožje.

Orožje je storilec očitno dobil na črnem trgu, in sicer najverjetneje po letu 2001, ko se je vrnil iz zapora, je dejal Jurič. Pištolo je mogoče na črno kupiti za okoli 100 evrov, vrednost puške thompson, kakršno so našli pri storilcu, pa ocenjujejo na od 400 do 700 evrov.

Rebac: To je najbolj tragičen dogodek v moji karieri

Pretreseni smo in prizadeti, saj smo izgubili 43-letnega kolega Iva Žnidarčiča, je dejal direktor PU Koper Danimir Rebec. "Moram priznat, da je to v moji 34-letni karieri najbolj tragičen dogodek. Izrekam iskreno sožalje vsem policistom in policistkam, svojcem pokojnega in prijateljem," je dejal. Prav tako je izrekel sožalje svojcem in prijateljem zdravnika.

"Za vodje ni težjega trenutka, kot svojcem umrlega sodelavca sporočiti žalostno novico, da se njihov najbližji ne bo vrnil več domov iz službe, ki jo je opravljal vestno in pošteno. Skupaj z generalnim direktorjem policije in komandirjem PPP Koper smo to žalostno novico svojem sporočili še isti dan," je dodal. 

V Ljubljani je danes skupaj z generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom obiskal hudo ranjenega policista, ki se zdravi v ljubljanskem kliničnem centru. Kot je dejal Rebec, je ta preživel izključno zaradi hitrega odziva in strokovne oskrbe v bolnišnici Izola in UKC Ljubljana, za kar se jim je iskreno zahvalil. Zdravstveno stanje policista je stabilno in trenutno okreva.

"Vsem policistom, ki so bili udeleženi pri navedenem izredno stresnem dogodku, je bila že na kraju samem ponujena psihološka pomoč, ki sta jo nudili dve naši psihologinji. V nadaljevanju pa je bila psihološka pomoč nudena tudi drugim policistom PPP Koper in PP Izola, ki so bili zaradi žrtev med njihovimi sodelavci najbolj prizadeti," je pojasnil.

Ob takih trenutkih se vsi še bolj zavedamo, da poklic policista ni primerljiv z drugimi poklici in v vsakem trenutku pomeni tudi nevarnost za življenje policista že samo zaradi tega, ker nosi policijsko uniformo, je povedal. "Naredili bomo vse, da do takšnih dejanj ne bo več prihajalo, čeprav 100-odstotne varnosti ni mogoče zagotoviti. To se je pokazalo tudi v tem primeru, ko je bil policist ustreljen oziroma umorjen na tako brezobziren način, da sploh ni imel možnosti, da bi se branil," je še dodal. 

Sožalje družini in prijateljem umorjenega 36-letnega urologa je na svoji Facebook strani izrekla tudi Evropska zveza za urologijo. Kot so poudarili, je zdravnik pomembno prispeval k projektom izobraževanja in urjenja mladih urologov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dogodek odprl razpravo o vsesplošnem stanju družbe, varnosti in delovnih pogojih zaposlenih v zdravstvu in policiji

streljanje pred izolsko bolnišnico - 5
streljanje pred izolsko bolnišnico - 5 FOTO: Primorske novice

Zdravniška zbornica Slovenije in zdravniški sindikat Fides medtem odgovornost za vse večje napetosti pripisujeta državi. Po njihovem opozorilu so tisti, ki so si za poklicno pot izbrali skrb za zdravje in varnost državljanov, izpostavljeni vse hujšim grožnjam, zato pričakujejo ukrepe. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je že sklicala vodstva vseh slovenskih bolnišnic na temo zagotavljanja varnosti.

Tragični dogodek je ponovno razvnel razpravo o zagotavljanju ustreznejših delovnih pogojev policistov. Premier Miro Cerar je po pogovoru z vodstvom notranjega ministrstva in policije sporočil, da bo tudi v prihodnje policistom in drugim uslužbencem zagotovil vladno podporo glede ustreznih delovnih pogojev.

Napadalec v preteklosti izvedel dva oborožena ropa pošte

S koprske policijske uprave so dan po napadu sporočili, da je 70-letni napadalec streljal z nezakonitim orožjem in da napada niso mogli preprečiti. Napadalca je policija v preteklosti že obravnavala za kazniva dejanja z uporabo orožja, bil je obsojen in dosojene kazni odslužil. Obenem so pojasnili, da je bil napadalec do leta 1981 v rezervnem sestavu milice, ni bil pa rezervist v samostojni Sloveniji in iz tega naslova torej ni imel orožja.

Jurič je danes na tiskovni konferenci povedal, da je leta 1998 napadalec dvakrat izvedel oborožena ropa pošte. Prvega marca, pri čemer je odnesel okoli 4.000 evrov v tolarjih, drugega pa avgusta. V drugem primeru je odnesel okoli 1.300 evrov v tolarskih bankovcih. V obeh primerih je oropal pošto v bližini svojega doma.

Policisti so ga takrat prijeli, na sodišču pa je bil obsojen na 4-letno zaporno kazen. Takrat so pri njem opravili preiskavo in mu zasegli orožje. Policija tako ugotavlja, da je po prestani kazni novo orožje nabavil na črnem trgu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policista obiskali tudi premier in ministrici: 'Vlada bo storila vse, da takšne situacije preprečimo'

Ranjenega policista so v kliničnem centru danes obiskali tudi premier Miro Cerar, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ter ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Ob tej priložnosti se je premier sestal tudi z vodstvom UKC Ljubljana, kjer je, kot je dejal po srečanju v izjavi za medije, vsem zaposlenim v zdravstvu izrazil svojo polno podporo ter podporo vlade. Po besedah premierja vlada že sicer išče možnosti za izboljšavo pogojev v zdravstvu kot takem ter njihovi varnosti.

Cerar je ob odhodu iz UKC Ljubljana dejal, da je dogodek vse zelo pretresel, nekoliko pa se je bilo mogoče pomiriti ob novici, da je stanje ranjenega policista stabilno in da bo z njim vse v redu. Pri tem je poudaril, da je skupaj z ministrico za zdravje in ministrico za notranje zadeve tukaj "danes tudi zato, da predvsem izrazimo vso podporo zdravstvenim delavcem. Vlada bo storila vse, da skupaj z zdravstvom pa tudi drugimi deležniki v družbi takšne situacije preprečimo".

Premier je danes v izjavi za medije v Gornji Radgoni izrazil zavedanje, "da je to tragedija, ki se ne sme več zgoditi". "Vlada dela intenzivno na tem, da se stanje v Sloveniji izboljšuje in izboljšuje se," je še dejal. Ob tem je spomnil, da sedaj prehajamo v ključno fazo pri zdravstveni reformi – za obravnavo so namreč pripravljeni trije zakoni. Prav tako je bilo namenjenih več milijonov evrov za skrajševanje čakalnih vrst za letos jeseni in v prihodnjem letu, je spomnil premier.

Ob tem je izrazil razumevanje, da so kriza in mnoge slabe politike ljudi pripeljale do izgube upanja. Vendar meni, da bo vlada s svojim delom to upanje zdaj povrnila, skupaj z državljani pa si bo ministrski zbor prizadeval za ustvarjanje ozračja, ki bo preprečevalo takšne dogodke.

Kolar Celarčeva: Čakalne dobe ne morejo biti vzrok za ponedeljkov tragičen ekscesni primer

Čakalne dobe po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc niso in ne morejo biti vzrok za takšen tragičen ekscesni primer, kakršen se je v ponedeljek zgodil v izolski bolnišnici.

Zavrnila je možnost, da bi bil motiv za ponedeljkov tragičnem napad v Izoli dolge čakalne vrste. "Dejstvo je, da je situacija v družbi taka. Postajamo nestrpni, se ne poslušamo, ni zaupanja, ni nekih moralnih in etičnih načel. To je nekaj, kar bo treba na urediti na širši ravni," je poudarila.

Kot je dejala, je v njeni pristojnosti predvsem gradnja zaupanja, spoštovanja ter sodelovanja med bolnikom in zdravstvenim osebjem, "če je namreč to porušeno, lahko prihaja do nesoglasij in težav," je pojasnila.

Kritična je bila do Zdravniške zbornice Slovenije in zdravniškega sindikata Fides, ki sta po ponedeljkovem napadu odgovornost za vse večje napetosti pripisala državi. "Začudena sem in zdi se mi nespodobno, da se tak ekscesni primer zlorabi za politično manipulacijo in sindikalni boj," je poudarila.

Glede ukrepov, s katerimi želi vlada izboljšati pogoje v zdravstvu, je ministrica spomnila, da bodo z direktorji vseh slovenskih bolnišnic prihodnji teden skušali ugotoviti, kakšne so varnostne razmere pri njih, kakšne protokole imajo in kako se zaposleni odzovejo v izrednih razmerah.

"Uspela sem dobiti strokovnjake, ki bodo predstavili določene zadeve. To bo šele začetek nekega daljšega procesa, v katerem želimo izboljšati varnostne razmere. Naše upanje je, da se bo zdravstveno osebje počutilo varno. Če se bodo oni počutili varni, se bodo varne počutili tudi bolniki," je pojasnila.

Dotaknila se je tudi projekta, ki ga v šestih bolnišnicah s 1. septembrom začenja ministrstvo. Kot je ponovila, bodo na osnovi modre knjižice standardov in normativov, ki jo je pripravila zdravniška stroka, merili število posegov, ki jih opravi posamezen zdravnik ter koliko časa porabi zanje. Na podlagi teh podatkov bodo lahko ocenili primerno obremenitev bolnišnice. Kot je dodala, bodo podatki pomagali vodstvu pri oblikovanju normativov in standardov pri sklepanju pogodb. "Ko bomo imeli te rezultate bomo pristopili tudi k izračunom," je dodala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1