Slovenija

Policiste skrbi znatno poslabšanje varnosti v cestnem prometu

Celje, 17. 11. 2011 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prometna varnost se je zaradi ohladitve in martinovanja v zadnjem tednu dni drastično poslabšala, opozarjajo celjski policisti. Da se "črni" teden ne bi nadaljeval vse do konca veselega decembra, so voznikom pripravili nekaj nasvetov.

Zimska idila na Primorskem in v Italiji-13
Zimska idila na Primorskem in v Italiji-13 FOTO: Dare Čekeliš

Prometna varnost se je v zadnjem tednu dni drastično poslabšala, opozarjajo celjski policisti. Od minulega petka do danes se je namreč na celjskem območju zgodilo več hujših prometnih nesreč s hudimi posledicami. "Umrlo je še ne 22-letno dekle, tri osebe so tako hudo poškodovane, da se v celjski bolnišnici še vedno borijo za njihova življenja, prav tako so se v prometnih nesrečah hudo poškodovale še tri osebe,“ so nad poslabšanjem varnosti na svojih cestah zaskrbljeni celjski policisti.

Kje so razlogi za takšno stanje?

Kot je sporočil predstavnik Policijske uprave Celje Elvis A. Herbaj, je za dogodke krivih mnogo dejavnikov. Prvi razlog za mnogo nevarnejše ceste je gotovo ohladitev, zaradi česar so ceste marsikje že poledenele in postale močno spolzke. "Voziti moramo bolj previdno, predvidevati moramo, da se v senčnem, zatišnem ovinku, na mostu, ob potokih, rekah ali na kakšni drugi izpostavljeni legi lahko pojavi spolzko vozišče, da je na cestah ogromno divjadi, predvsem srnjadi. Posledično je treba vsaj za nekaj kilometrov znižati hitrost vožnje,“ opozarjajo možje v modrem in dodajajo, da morajo imeti vozniki na vozilih nameščene zimske pnevmatike oziroma morajo poskrbeti za ustrezno opremo.

Pazite, da se vaš "veseli december“ ne spremeni v najhujšo nočno moro!

Tudi na Celjskem ni bilo malo voznikov, ki so vozili, čeprav so pili. Kljub vse pogostejšim jasnim napovedim policijskih kontrol so namreč minuli konec tedna pridržali 15 voznikov, ki so jim izmerili več kot 1,10 promila alkohola v organizmu. Zasegli so 12 vozil.

Verižno trčenje na Hrvaškem
Verižno trčenje na Hrvaškem FOTO: dnevnik.hr

Glede na zadnje poslabšanje varnosti pa policiste upravičeno skrbi hitro približajoči veseli december. "Vsem voznikom sporočamo, da bodo policisti do konca letošnjega leta, pravzaprav vse do konca prve polovice januarja naslednjega leta, posebno pozornost pri kontroli voznikov namenjali ravno psihofizičnemu stanju. Prav tako bodo pozorni na prekoračitve hitrosti,“ opozarjajo in dodajajo, da bodo pozorni tudi na nepravilno uporabo mobilnih telefonov.

Poostrene aktivnosti bodo policisti izvajali tudi na avtocesti, saj ugotavljajo, da se po njej vozi vedno več pijanih voznikov. Pretekli petek so tako med vožnjo zalotili kar dva voznika tovornih vozil, ki sta vozila pod vplivom alkohola. Obema so izmerili skoraj 2,5 promila alkohola v telesu.

Policija: Ne polnimo proračuna, pač pa zagotavljamo varnost!

"S tem opozorilom, predvsem pa z aktivnostmi, ki jih bodo policisti izvajali v prihodnjih dneh, želimo vsem udeležencem cestnega prometa posredovati jasno sporočilo, da aktivnosti policije niso usmerjene v polnjenje proračuna, kot marsikdo namiguje, temveč le in zgolj v zagotavljanje večje varnosti vseh, ki uporabljamo cestno infrastrukturo,“ še pravijo.

Zimska idila na Primorskem in v Italiji-8
Zimska idila na Primorskem in v Italiji-8 FOTO: Dare Čekeliš

Še nekaj nasvetov za varno vožnjo v poznojesenskih oziroma zimskih razmerah:

- za krmilo vozila sedite le, če imate ustrezno vozniško dovoljenje in ste psihofizično sposobni za vožnjo ter ste ustrezno spočiti;

- če po navodilih zdravnika uživate psihoaktivna zdravila – če tega ne upoštevate, najprej ogrožate sebe, nato pa še vse druge udeležence v cestnem prometu;

- za vožnjo po cestah uporabljate le tehnično ustrezna in brezhibna vozila;

- vedno in dosledno upoštevajte vsa splošna prometna pravila ter vsakokratno prometno signalizacijo;

- za vožnjo vedno uporabljajte le prometno infrastrukturo, ki je dovoljena za uporabo;

- hitrost vožnje vedno prilagodite prometnim, vremenskim in drugim razmeram; če s svojo vožnjo ovirate druge voznike, se jim na primernem mestu umaknite in jim omogočite varno vožnjo;

- med vožnjo vedno vozite po sredini desnega smernega vozišča;

- se pred vsako spremembo vožnje prepričate, da to lahko varno storite, svojo namero pravočasno nakažete in preden opravite premik, še enkrat preverite, ali boste lahko varno opravili manever;

- posebno pozornost posvetite prehitevanju – če ni nujno, raje vozite za vozilom pred seboj;

- brez potrebe ne ustavljajte ali parkirajte na vozišču. V primeru okvare ali poškodbe vozila morate poskrbeti za ustrezno zavarovanje;

- pri srečevanjih na ozkih delih vozišč z nasproti vozečimi vozili poskrbite, da ne pride do ogrožanja enega ali drugega;

- v zimskih razmerah se vozniki osebnih vozil izogibajte prevozu priklopnih vozil. Če se takšnemu prevozu ne morete izogniti, poskrbite, da je tudi priklopno vozilo tehnično brezhibno, da je tovor pravilno naložen in zavarovan, vozilo ne sme biti preobremenjeno;

- izogibajte se prevozu alkoholiziranega sopotnika na prednjem sedežu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

povrsniste24kur
17. 11. 2011 23.24
+1
najbolj smotano je to, da je 3/4 naših policajev tako spranih v glavo, da v resnici mislijo, da delajo za našo dobro s takimi ukrepi. to je žalostno. da pa policajk sploh ne omenjam.
dado4008
17. 11. 2011 23.23
+1
pa kako se kljub takim kaznim lahko varnost slabša?!Bol ko zvišujejo kazni,več nesreč je.Potemtakem z novim zakonikom nekaj ne štima.Predvidevam da bodo naši inteligentni snovalci prometne zakonodaje sedaj staknili glave skupaj in po tehnem in napornem pomisleku predlagali briljantno rešitev in sicer:povišat kazni,še eno vojsko policajev zaposlit in ajd kasirat,da bo naša varnost boljša.
prehlad
17. 11. 2011 20.20
+1
VAŽNO ,DA KASIRAJO.
tali?ni tom
17. 11. 2011 17.37
+1
meglo imajo tepci v glavah ! sploh tako imenovani prometni"strokovnjaki"! kje so časi v lepi jugoslaviji ko smo se mulci z mopedi podil pa če že je takrat miličnik ki je imel takrat več pameti kot sedaj vsa policija in njeni pomagači skupaj slučajno ustavil si moral spustit gume na mopedu pa si šel peš domov , če si ga pa resno lomiil je padlo okrog ušes pa je blo ! in sisi zapomnil ! da bi se spotikal ob traktoriste ni šans , sam vozim traktor od leta 76 in NIKOL ni noben zahteval izpita zanj in izpit da si lahko karkoli registriral kot danes ! pa smo takrat spoštovali miličnike in je bil njihov poklic resnično privilegij in najprej so pomagali ljudem ne kot danes ko najprej vpraša če si pil in ti porine tester v zobe ! do sedaj so samo šoferje oziroma ljudi popolnoma zdriblal in marsikomu uničili življenje zlasti mnogim starejšim kmetom ki nimajo izpita za traktor pa si ne upajo več na njive in njive zarašča plevel ! in mnogo je takih in žal tudi vse več nas bo ki nekoč ne bomo več taki zdravi kot to zahtevajo sedaj ko za vozniški izpit rabiš več zdravja kot astronavt ! po moje gre res vse v maloro , sploh odkar imamo v sloveniji toliko samooklicanih strokovnjakov ki nimajo pojma o stvareh o katerih razglabljajo ! kar se pa tiče te zlajnane hitrosti ki je res večkrat višja kot je prav , pa tut nekateri se ga nacukajo kar tut ni prav se sprašuje KDAJ BOJO POLICVAJI KAZNOVALI VZDRŽEVALCE CEST V SLOVENIJI KER PO MOJE ZA NAJMANJ POL NESREČ SO KRIVE IZREDNO SLABE ,SPOLZKE,LUKNJASTE IN Z NEPRAVIMI NAKLONI IN PREOSTRIMI OVINKI TUDI TAM KJER NI POTREBE ZGRAJENE CESTE ! SPLOH NOVA AVTOCESTA NOVO MESTO LJUBLJANA TAM PRI TREBNJEM IN NAPREJ IMA OVINKE DA MORAŠ MET JAJCA DA SE PELJEŠ DOVOLJENIH 130 KO JE MOKRA , ŽESSUHA NESE VEN V OGRAJO PA VIŠNJA GORA OBE STRANI ! znanec iz nemčije nikakor ni mogel razumet da imamo take ovinke na avtocestah ! to je en večjih problemov -CESTE! in tle je treba začet ne pa pr položnicah !
24cefur123
17. 11. 2011 17.20
+1
Policija: Ne polnimo proračuna, pač pa zagotavljamo varnost! ni take stvari na svetu kot je varnost ali kontrola to je iluzija..sami pred sabo nekatiri niso varni. potem pa se imamo pametnjakoviče ki so za se strozje kazni,,posledica tega pa je Da se ustava ki je edina u dobrobit cloveka brise in cez par let nebomo mel nobene pravice..primer policija uzame m0j avto moj izspit ki je bil brez napak opravljen in plačen se pravi je moja last. ce bi bilo pa kontra bi dobil pa tole. kz1 211člen tatvina Kdor vzame komu tujo premično stvar z namenom, da si jo protipravno prilasti, se kaznuje z zaporom do treh let. l.p. p.s. folk vi ste ovcke ko na farmi vas majo od vsakega pa imajo korist..
ikoms
17. 11. 2011 16.02
povrsniste24kur pa davki,prispevki,trošarine,davek na davek....pa ni dovolj?
ikoms
17. 11. 2011 16.00
+1
če nam tile plavci nebi talali položnice na vsakem koraku(v zadnjih parih letih so uvedli čez 3000 novih prekrškov)bi imel že nove gume na avtomobilu.
povrsniste24kur
17. 11. 2011 15.52
+1
jaz sem optimističen kar se slovenije tiče. mislim, da ne moremo bankrotirat, dokler plavi poberejo za 10mio € kazni samo v enem tednu...
periot22
17. 11. 2011 15.46
+1
kasiranje, kasiranje, kasiranje............in nič drugega!!!!!!!!
Tic Pavlin
17. 11. 2011 15.46
+1
hmmm.. namen: -Visoke kazni in aktivnosti policije za povečanje prometne varnosti rezultat: -Slabsa prometna varnost (sklepajoc po tem clanku) -Visji prihodki v proracun Jaz vidim le 2 mozni razlagi. -Da nam nekdo laze o namenu -Da je nekdo skrajno nesposoben pri uresnicevanju svojih ciljev
YONSON
17. 11. 2011 15.03
+1
Kje so razlogi za takšno stanje? Še malo pa bomo imeli spet : PAR NEPAR Pa depodit za črez mejo.
franceljtancelj
17. 11. 2011 15.00
Mene pa skrbi, ker imajo policisti prenizke plače! V DBP imajo za isto delo 2000eur. Oprema, orožje obleka in službena vozila niso niti za v smeti več dobri. Kako pa to vem? Ptiček mi je povedal. Povedal pa bo še marsikaj, zdajle bo mraz, ga bom postavil na hladno ko ga bo zazeblo bo pel, da bo luštno poslušat.
bre11
17. 11. 2011 14.20
zavarovsalnice skrbi ne pa policaje oni samo delajo kaj jim zavarovalnice ukazejo sramota
rci2950
17. 11. 2011 14.13
santamaura, kakšen prekšek je to bil??
snifff
17. 11. 2011 13.56
Policiste skrbi znatno poslabšanje varnosti v cestnem prometu EHHH, pa ja da ne, jaz pa mislil da je Kresalin Jackpot zadostil vsem pogojem na cesti.... Bravo Katarina, treh čistih nimaš v glavi, hohoho like ever
santamaura
17. 11. 2011 13.44
rci295017.11.2011, 13:160 Prav zanimivo je tudi to, da se ob vsakem takem članku namesto samokritičnosti posamezniki raje lotijo omalovaževanja dela policistov. Tako vsak posamezni komentator da vedet, vsem, kakšen voznik je sam.... Ko policist napiše položnico vozniku, ki z svojo vožnjo ni ogrožal nikogar, da vedet, vsem, kakšen policist je sam....
rci2950
17. 11. 2011 13.16
Prav zanimivo je tudi to, da se ob vsakem takem članku namesto samokritičnosti posamezniki raje lotijo omalovaževanja dela policistov. Tako vsak posamezni komentator da vedet, vsem, kakšen voznik je sam....
robert.74
17. 11. 2011 13.12
Zadnji članki, so nanesli na meglo! Spoštovani sovozniki:"Zadnjo meglenko na avtomobilu, se uporablja le v primeru, ko za vami ni nobenega vozila, ne pa da jo uporabljate tudi v koloni in se greste kdo ima močnejšo"! Pa še to.Pri novejših vozilih ob prižganih dnevnih lučeh ne svetijo zadnje, tako da si dobro oglejte vaše vozilo, če vam takrat svetijo luči!To velja predvsem podnevi. Pa ne prižigajte zadnjih meglenk in ne živcirajte voznikov za vami!
PissingOnTalmud
17. 11. 2011 13.11
Megla jih mantra pa ne vidijo kasirat.
hubertfast
17. 11. 2011 13.01
Pa še to, ker so malemu Jankoviču izrekli 500€ in še avtomobil so vrnili nazaj, pričakujem isto tudi pri vseh ostalih katerim so zaplenili avto. Ta mali Jankovič je dobil minimalno kazen za svoj prekršek. To je dokaz kakšna pravna država obstaja pri nas.