Slovenija

Mlekuš: Odgovor vlade je pomanjkljiv, Šinkovčeva: Vlada potez sindikata ne razume

Ljubljana, 25. 04. 2019 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA / Ti.Š.
Komentarji
102

Notranji minister Poklukar se je sestal s predstavniki policijskih sindikatov, potem ko so se znova zaostrili odnosi med vlado in policisti. Na sestanku naj bi poskušali razjasniti nesporazume glede dogovora o izplačilu sredstev za povečan obseg dela, a po mnenju predstavnika SPS Kristijana Mlekuša neuspešno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Sestanek s policisti
    02:41
    Iz SVETA: Sestanek s policisti
  • Iz 24UR ZVEČER: Nas čaka nova stavka policistov?
    02:41
    Iz 24UR ZVEČER: Nas čaka nova stavka policistov?

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je popoldne sestal s predstavniki policijskih sindikatov.

V oddaji 24UR smo po pomoti napačno poročali glede navedb državne sekretarke Šinkovčeve. Ta je z zneskom 15 milijonov evrov namreč mislila bruto bruto in ne bruto znesek.

A po mnenju predstavnika Sindikata policistov Slovenije (SPS) Kristijana Mlekuša pravih rezultatov ni prinesel. "Moti nas čas, da so tako dolgo čakali z odgovorom. Odgovor vlade je po prvi oceni zelo pomanjkljiv, ga bomo pa organi sindikata v prihodnjih dneh podrobneje preučili," je po sestanku dejal Mlekuš. Prav tako je dodal, da to ni oblastni akt, temveč dogovor treh strani. "Niti na en argument nam niso odgovorili. Niti na to, da smo naknadno podpisali dogovor o kriterijih z ministrom. Ta del popolnoma izpuščajo," dodaja Mlekuš.

Vlada ne razume potez sindikata

Izjavo za medije je po sestanku s policijskima sindikatoma dala tudi državna sekretarka Melita Šinkovec. S sindikati po njenih besedah ostaja razhajanje glede zneska 15 milijonov. To je celoten znesek, namenjen temu. "Letos smo uspeli zagotovili rekordno visok proračun ministrstva, ki znaša nekaj manj kot 400 milijonov evrov. Plače policistov so se med leti 2014 in 2019 povečevale – za 33 odstotkov," pravi Šinkovčeva. Kot je še dodala, tudi policisti, s katerimi se srečujejo na terenu, pravijo, da so zadovoljni.

Sekretarka je še poudarila, da si bodo tudi v prihodnje prizadevali za odprt in konstruktiven dialog s policijskima sindikatoma, da pa nekaterih njihovih potez ne razume.

V stavkovnem sporazumu so za projekt varovanja schengenske meje predvideli 15 milijonov evrov, a se je zapletlo pri različnem razumevanju, ali so v ta znesek vključeni tudi stroški delodajalca.
V stavkovnem sporazumu so za projekt varovanja schengenske meje predvideli 15 milijonov evrov, a se je zapletlo pri različnem razumevanju, ali so v ta znesek vključeni tudi stroški delodajalca. FOTO: POP TV

Policijski sindikati namreč ocenjujejo, da vlada krši stavkovni sporazum, ki so ga podpisali decembra lani, ter se izogiba uresničevanju sprejetih zavez.

Na ministrstvu za notranje zadeve očitke zavračajo in pojasnjujejo, da so ob prvih izplačilih ugotovili, da je prišlo do nekaterih napak, revizija pa bo pokazala, kje so se napake zgodile oziroma kaj je bil razlog zanje.

V stavkovnem sporazumu so namreč za projekt varovanja schengenske meje predvideli 15 milijonov evrov, a se je zapletlo pri različnem razumevanju, ali so v ta znesek vključeni tudi stroški delodajalca. Vladna stran namreč vztraja, da so, sindikati pa menijo, da bi morali za te stroške zagotoviti dodatna sredstva.

Na ministrstvu za notranje zadeve očitke zavračajo

Dodatno je vzdušje razgrelo dejstvo, da so bila februarja ob plači za januar policistom sredstva za povečan obseg dela izplačana po principu, ki ga zagovarja sindikalna stran, v marcu za februarsko plačo pa po principu, ki ga zagovarja vladna stran. Minister Poklukar je odredil revizijo, Sindikat policistov Slovenije, ki je medtem že imenoval stavkovni odbor, pa je zmotilo, ker je po njihovem mnenju v svojih izjavah javno že napovedal njene rezultate.

Vlada vztraja pri tolmačenju, do so v znesek, namenjen izplačilu povečanega obsega dela, vključeni tudi stroški delodajalca, da gre torej za bruto bruto znesek.
Vlada vztraja pri tolmačenju, do so v znesek, namenjen izplačilu povečanega obsega dela, vključeni tudi stroški delodajalca, da gre torej za bruto bruto znesek. FOTO: Aljoša Kravanja

Na ministrstvu za notranje zadeve očitke zavračajo in pojasnjujejo, da so ob prvih izplačilih ugotovili, da so naredili kakšno napako, revizija pa bo pokazala, kje se je ta zgodila oziroma kaj je bil razlog zanjo. Revizija po njihovih zagotovilih ni namenjena ugotavljanju, katero izplačilo je bilo pravilno.

Vlada vztraja pri bruto bruto znesku

Vlada namreč vztraja pri tolmačenju, do so v znesek, namenjen izplačilu povečanega obsega dela, vključeni tudi stroški delodajalca, da gre torej za bruto bruto znesek. Kot so poudarili, se vlada vedno pogaja o celotnem znesku in mora predvideti celoten znesek javnofinančnih izdatkov. Tako da vladna stran tukaj manevrskega prostora za pogajanja ne vidi.

Sicer pa je sindikate še dodatno razburila poteza vlade, ki je pred današnjim sestankom v sredo pripravila neformalni pogovor z novinarji. V sindikatu policistov takšen način komuniciranja razumejo kot "nedovoljeno in nedopustno izvajanje pritiska na sindikate".

Zahteva za objavo popravka MNZ
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buksl12
26. 04. 2019 18.14
+1
Vlada ne razume nič pa mojem ne vedo kaj je njihovo delo.Kako so se sestavljali ni nič presenetljivega da ne vedo zakaj so tam kjer so
jakec1575
26. 04. 2019 09.56
+5
za 200 jurjev na mesec pri 9000 policistih se država sramoti. Zanimivo, da se pri milijonih ob prave in namisljene nadure v zdravstvu nihce ne obregne. A ni to zanimivo. Lazje se je lotiti krpanja cevi ki pusca pri 1 kapljici na sekundo, kot pa na delu kjer manjka pol cevi. Tja nihce ne dreza rad.
Zbujen
26. 04. 2019 10.23
+4
Če vzamejo 2 MIO MIROVNEMU inštitutu, Filantropiji in Pravno-informacijskemu centru nevladnih organizacij, jim bo ostalo za nadure, pa še pri delu jih bodo "nevladniki" nehali ovirati (in rušiti našo teritorialno suverenost). Ker te organizacije ne bodo več mogle usmerjati ljudi iz BiH proti Slo, bodo tudi policisti na koncu lahko delali manj.
hotchilipoper
26. 04. 2019 09.29
+2
Najbolj se nasmejem,ko pravijo da policaj skrbi za mojo varnost
kritika1
26. 04. 2019 09.13
+1
Gospodje policisti dovolj vas imam, zelo rad bi slišal, da bi se pogovarjali o varnosti o razvoju slovenske policije, njeni boljši učinkovitosti .. in seveda potem tudi o plačah. Namesto tega vse od osamosvojitve sledijo stavka za stavko, izsiljevanje, negodovanje ... Niste zadovoljni z nikomer in ničemer. Morda se hudo motim in bil bi vesel da se, morda je to samo politično preigravanje sindikata vendar sindikat je VAŠ. Vem, da je v vaših vrstah veliko izjemnih strokovnjakov, predanih delu .., žalosti pa me, da niste dojeli motiv delovanja sindikata enega in drugega lahko bi predrzno rekli levega in desnega, neodvisnega zagotovi nimate! Že davno sem zapisal, da bi rad dočakal dan, ko bomo državljani in policisti na istem bregu, da se bomo prijazno pozdravili vedoč, da drug brez drugega ne zmoremo, da ste servis varnostnih storitev in da boste v okviru svojih pristojnosti delovali v mojo in vašo korist za skupno varnost nas vseh. Po vsem kar preberem, slišim, ste še vedno sistem, ki deluje po neki svoji logiki, ko je na enem bregu policija, na drugi pa mi neposlušni državljani, ki vam delajo težave za povrhu pa imate ne grbi še največjega sovražnika, to je delodajalec - država, ki vas premalo plačuje, tako vsaj vi mislite oziroma vas je sindikat v to prepričal. Gospodje policisti, povejte mi ali se bo tudi varnost povečala za toliko kot so se vam plače? Lahko pričakujemo več varnosti, boljše storitve, hitrejši odziv, bolj profesionalen pristop in delo policistov - tega nam do sedaj še niste povedali kaj dobimo v zameno za večje plačilo, saj vas plačujemo vendarle mi - državljani. Nam morate položiti račune, vlada je samo posrednik! Zelo cenim vaše delo, nikakor pa ne cenim delo vaših sindikalistov in ti vam delajo veliko škode.
Zbujen
26. 04. 2019 10.24
+4
Varnostni ukrepi se začnejo z navodili s strani vlade - torej pri ministrici, ne pri zadnjem prometniku!!!
jesenvoyo
26. 04. 2019 09.12
+2
In kaj piše v samem sporazumu (bruto ali bruto,bruto) to bi moralo veljati.
noire
26. 04. 2019 08.44
-2
'Plače policistov so se med leti 2014 in 2019 povečevale – za 33 odstotkov'. Brez komentarja
jakec1575
26. 04. 2019 09.56
jakec1575
26. 04. 2019 09.57
+1
Zbujen
26. 04. 2019 10.25
+1
Mamuth
26. 04. 2019 07.09
+4
A dremanje v avtih je povečan obseg dela ?
LOPOVIGOTOVISTE
25. 04. 2019 21.01
+1
EHH KAJ STE PA VOLILI TW SRACKOJE...
HaryGolt
25. 04. 2019 20.59
+8
Policija ne podpiram vas, ker ste nesposobni. Lp
jakec1575
26. 04. 2019 09.57
+1
ariazus .
25. 04. 2019 20.57
+2
Hoteli ste Sarca,imejte GA! Placujte!
MeaParvitas
25. 04. 2019 20.57
+11
Dajte faksimile tega dogovora na splet, pa da vidimo, kaj so podpisali...Zdaj pa sestankujejo in se prepričujejo, kaj je kdo kdaj mislil ter mečejo stran denar za oslovsko senco. Smo še hujši kot v Butalah...
MeaParvitas
25. 04. 2019 21.13
+8
Če je bilo podpisano bruto bruto je potrebno stisnit za vrat vlado, če pa samo bruto pa sindikaliste...nesposobna pogajalska stran naj trpi posledice. No, na koncu koncev jih bomo vsi v svojih denarnicah.
PanterTheBlack
25. 04. 2019 20.54
+17
Ta Bobnarjeva je na vsaki sliki, če je govora o policiji. Tudi misli, da je lepa, če ima dolge grive pod službenim pokrivalom in namalana z kilo poudra. Lep zgled daje resnim in mladim policistom, res
Pan1
25. 04. 2019 21.33
+4
Zbujen
26. 04. 2019 10.26
+1
Lasje me ne motijo pa tudi izgled ne, dokler bodo naši policisti na južni meji, ne pa na radarjih (odvisno od njenih navodil).
DuhSaSjekirom
25. 04. 2019 20.39
+13
Vesna vrni se in zamenjaj tega salabajzera.
Slovenijadeželadoma?a
25. 04. 2019 19.41
+28
Vesna je bila odlična notranja ministrica. Tale Pokljukar pa je v službi nevladnih organizacij.
aloalo
25. 04. 2019 19.35
-2
Vojska vas podpira!
Slovenijadeželadoma?a
25. 04. 2019 19.35
+17
Pokljukar odstopi.
Slovenijadeželadoma?a
25. 04. 2019 19.35
+26
Naj pride nazaj Vesna. Ona je vsaj imela jajca. Tale Pokljukar jih žal nima.
Pan1
25. 04. 2019 21.33
+3
Krematorij666
25. 04. 2019 19.27
+4
Policija...podpiram vas in vaša prizadevanja. Dovolj je tega macehovskega odnosa do vas, ki nam pomagate in se zrtvujete za našo varnost. Stopite na cesto in stavkajte za boljši jutri. Ne se vklanjati vladi. Konkretno in upravičeno dvignite zahteve in ne popustitve dokler vlada ne popusti. Podpiram vas in vas bom tudi, če bo ta oblika protesta potekala do mojega bridkega konca...ali pa vsaj dokler mi ne poteče pogojno vozniško dovoljenje...lp
najboljšisosed
25. 04. 2019 19.44
+5
Mislim da bo vlada pripravila nov zakon bruto, bruto.
Vitruvio
25. 04. 2019 19.13
+29
Gospodje POLICAJI za plačilo je potrebno delati in se dokazati kar vam ni uspelo v zadnjih 28 letih ! LJUDSTVO mora na ulice ne policija
najboljšisosed
25. 04. 2019 19.32
-4
Bolj podrobno opiši, tvoje trditve so pomanjkljive.
Akuster
25. 04. 2019 20.40
+11
Policija v večini vse naredi, ampak ko oni predajo svoje delo tožilstvu, tam nastane mrk. Zakaj pa se to dogaja, pa je tako vsem jasno!! Sedaj je zakon šel tako daleč, da policist brez razlogov ne sme več dilerju ali narkomanu vzeti droge in to vse pove o zvezanih rokah policije!!!
Zbujen
26. 04. 2019 10.29
Za začetek naj jim vlada z vratu spravi "nevladnike", ki aktivno sodelujejo pri tihotapljenju ilegalcev v Slovenijo!!! Azile Pakistancem, Maročanov, ipd. bomo pa mi plačevali....
FC Chelsea2
25. 04. 2019 18.50
+10
Ja kdo vam je kriv, če ste na vladi sami nepismeni, da ne razumete stvari? Mogoče boste hitreje dojeli, če bo nova stavka?
najboljšisosed
25. 04. 2019 19.32
-1
NDM
25. 04. 2019 18.18
+45
nekateri policisti so samo inkasanti, komaj cakajo da poberejo izpit..seveda na njih pritiskajo sefi
HerrFlick
25. 04. 2019 19.01
+20
pojma nimaš kaj govoriš. če je za nek prekršek predpisana kazen, potem prekrška ne storiš in ti ni treba plačati. Če delaš prekrške, potem plačuj. Zavedaj se pa, da so predpisi z razlogom...tebi je inkasantstvo ko ti policist da kazen za prehitro vožnjo, ne zavedaš se pa, da je to način za umirjanje prometa. Pomisli, da naslednjič, ko policist ne bo inkasant, in bo divjaka spustil naprej, na havbi lahko pristane tvoj otrok, mati, žena... kaj boš rekel takrat? takrat boš šinfal čez policiste, ker tga norca niso spravili s ceste
Akuster
25. 04. 2019 20.44
+6
Če bi ti vedel, da imajo policisti že skoraj vse radarje in alkoteste pod nadzorom nadrejenih, potem nebi pisal, da so inkasanti, ampak samo opravljajo tisto, kar jim vodstvo policije odredi in tu več ne morejo izigravati, saj se beleži delovanje naprav in vse ostalo.