Slovenija

Policijski pes povlekel deklico za lase

Krško, 09. 10. 2009 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med prikazom vaj je policijski pes skočil med učence in deklico povlekel za lase, da je padla po tleh. Učenka je dobila manjše odrgnine, pes pa je pod desetdnevnim veterinarskim nadzorom.

Na osnovni šoli Jurij Dalmatin v Krškem se je med prikazom policijskega dela zgodil neljub dogodek. Med prikazom vaje vodnika službenih psov je policijski pes stekel med otroke in deklico povlekel za lase, da je padla po tleh. Kot je za 24ur.com povedala ravnateljica omenjene šole Antonija Glas Smodiš, je ''šola v okviru projekta Policija za otroke organizirala kup dejavnosti. Učenci od prvega do vključno petega razreda so si najprej ogledali predstavo 113, v kateri nastopajo živalski liki, ki poskušajo predstaviti potencialne nevarnosti in hkrati pokažejo, da se v teh primerih pokliče na številko 113. Nato je sledila predstavitev policistov, njihov poklic, predstavitev policijske opreme, vozila in službenih živali''.

Predstavitev službenih psov je vključevala tudi vajo poslušnosti, ko je policist vrgel psu palico, ta pa bi jo moral prinesti nazaj. ''Palica je padla v bližino otrok, tja pa je stekel tudi pes, ki je zgrabil deklico za lase in jo povlekel na tla,'' je povedala ravnateljica. Pes deklice ni ugriznil, je pa učenka tretjega razreda dobila odrgnine po hrbtu in ramenu. ''Policisti so takoj odreagirali, deklici pa smo oskrbeli rane,'' je še pojasnila Glas Smodiševa in dodala, da so se policisti takoj opravičili za neljub dogodek, deklico pa so kasneje obiskali tudi na domu.

Prikazi vaj s policijskimi psi so med otroci zelo priljubljeni (simbolična slika).
Prikazi vaj s policijskimi psi so med otroci zelo priljubljeni (simbolična slika). FOTO: PU Koper

Ravnateljica osnovne šole, kjer se je dogodek zgodil, je še povedala, da policisti svoje delo vsako leto predstavijo učencem, letos pa so s seboj pripeljali tudi psa. ''Kljub opozorilom otroci niso bili mirni, kar je psa najverjetneje zmedlo in je reagiral tako, kot je,'' je še dodala ravnateljica.

O neljubem dogodku so policisti takoj obvestili veterinarja in pristojne službe, ki bodo zdaj ocenile, kaj je bil razlog, da je pes tako reagiral, in nato ustrezno ukrepale, je za 24ur.com pojasnil tiskovni predstavnik PU Krško Robert Perc. ''O tem, kaj se bo zgodilo s psom, bi bilo prehitro prejudicirati, saj je treba ugotoviti razloge, zakaj je do tega prišlo. Če gre za pomanjkanje šolanja, bo šel pes v nadaljnje izpopolnjevanje,'' je povedal in pojasnil, da so pse vodili izkušeni policisti vodniki. Pes, ki je deklico povlekel za lase, je star dve leti in je že eno leto z vodnikom, ki je zaključil šestmesečno usposabljanje za vodnika službenih psov.

Belgijski ovčar je zdaj v desetdnevni karanteni pod veterinarskem nadzorom, da bodo ugotovili, če je eventualno kaj narobe in če ni, se bo vrnil na dolžnost. ''Pes je bil res brez nagobčnika, vendar ni izvajal nobene vaje v smislu uporabe prisilnih sredstev. Izvajali so vajo poslušnosti in v tej masi otrok, ki so bili prej opozorjeni, da ne smejo kričati, da se pes ne zmede, je skočil med otroke. Staršem deklice smo pojasnili kaj in kako se je zgodilo, in ker ima družina doma tudi psa, so razumeli. K sreči se je dobro končalo. Za nas pa je to en poduk, saj so te vaje zelo popularne in otroci jih radi spremljajo. Otroci so namreč pri teh vajah nemirni in zelo aktivni, zato lahko do tega tudi pride,'' je še pojasnil Perc.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alan_ford22
23. 10. 2009 07.27
fački neč, nobenim neč. ka vas to tak pekli??!?? pa ka pol če je skočo na njo mal. sej ji ni neč. drugo bi blo da je pes doberman, pol bi že glave padale...
ime.priimek
13. 10. 2009 09.28
HHL, ni tako preprosto - treba je ugotoviti, kdo je naredil napako. Če jo je policist, potem nima smisla iz šolanja izločiti živali, ki dela ok. Te zadeve so zelo drage in dolgotrajne, redki psi so sploh sposobni za tovrstno šolanje in ne bo ga mogel jutri nadomestiti nov šolan brezhiben belgijski ovčar samo zato, ker mu je podoben po videzu. Če je tisti, ki je falil, res pes, potem se ga aktivno opazuje ter podvrže dobrim testom in obremenitvam, da se pokaže, ali je dejansko nezanesljiv, ali je zadevo morda sprožil kak tretji dejavnik. V primeru, da se pes izkaže kot šibki člen, potem se ga jasno vzame iz šolanja, ker dejansko nima smisla in je zapovrh še nevarno vlagat v nezanesljivo 'policijsko orodje'.
HomoHominiLupus
10. 10. 2009 21.19
ime.priimek 10.10.2009, 17:10 Evtanazija policista? Zanimiva ideja ... toda, verjetno ne bi bila v skladu z zakonodajo? Vsekakor je potrebno odpustiti psa. Se strinjaš vsaj s tem?
ime.priimek
10. 10. 2009 17.33
Še to - deklici bodo posledice ostale, če: - bodo hudo paniko zagnali starši - je po dogodku začela histerizirat učiteljica in ostalo osebje - sicer nima absolutno nikakršne možnosti za kontakt s prijetnimi, zanesljivimi in socializiranimi psi Drugače je to samo ena od (resda zoprnih) izkušenj, ki ne more ravno zaznamovat njenega celotnega sveta oz. se to da v kratkem času čisto lepo skorigirat.
ime.priimek
10. 10. 2009 17.10
Ma dajte komplicirat. Včasih so otroci prihajali domov potolčeni in se nihče ni obregal v to, danes se toži lastnika potke, ker je bila malomarno tlakovana. Včasih so otroci dražili okoliške pse in so fasali kak ugriz. Doma so jih še dobili za svojo predrznost. Danes... Danes pa se dramatizira na vsakem koraku. Če je bilo res, kot piše (pes je potegnil deklico za LASE), potem tu članek nima skoraj kaj iskat. Pa dobro, ena punčka je padla zaradi psa, ni je raztrgal, ni je pojedel ali ogrizel, pocukal jo je! Še to, policijski pes je natančno šolana žival, ki NI šolana za boje ali morjenje, kot pišete nekateri, ki o policijskih treningih razen mitov, ki se širijo 'rekla-kazala' očitno ne veste nič. Ima možnost napake, seveda, vendar je v tem primeru možno celo, da je napako z nerodnim metom storil policist, pes je bil samo nenatančen pri skoku. Bomo tudi njega evtanazirali, odpustili itd.? Samo zaradi ene napeke, ki ni imela nobenih posledic. Ne dramatizirajte prosim o težkih telesnih poškodbah in smrti - dobila je nekaj odrgnin po ramah in hrbtu, kot bi padla s kolesom recimo. Aja, tudi v tem primeru bi nekateri tukaj pisoči paničarji klicali na kazensko odgovornost šolo, učiteljico, že koga pač, samo da je štala, pa je žur. Če se pri stričku sodničku na ta račun še kaj zasluži zraven, je pa sploh fino. Pazite, da vam otroci ne zrastejo v hipersenzibilne, prestrašene, narcistične, mehkužne mamine ritke, ki si brez vas ne bodo upali niti prdnit. Življenje zna bit blazno grozno, če te naučijo, da se ga moraš vedno in povsod bat. In kje jim bo pri tem ostalo kaj prostora za podjetnost, smaostojnost, pustolovskega duha in sproščeno veselje? Aja, kaj je že to?
Turbo_Josko
09. 10. 2009 18.50
@ACEG 09.10.2009, 18:25 "Pes ni napadel. Samo opomnil jo je, da je po njegovem šla predaleč." Kako pa to veš? Ti je pes povedal? Ah jaaaaaa, pozabil sem, policijski psi ne napadajo, samo po pasje OPOMINJAJO! Kaj prebrati? Doživeti? Si izkusiti? Lepo se sliši!!! Kajne? Toda, ali je nujno potrebna "nesreča" s težko telesno poškodbo ali celo smrtjo, da bodo nekateri začeli ODGOVORNO ravnati z orožjem, kar službeni psi nedvoumno so? Kaj boš takrat trdil?
ACEG
09. 10. 2009 18.25
Turbo-Josko Pes ni napadel. Samo opomnil jo je, da je po njegovem šla predaleč.In še enkrat: Ali se to lahko zgodi tu in zdaj - naj presodijo za to poklicani. Ker so bili v igri vsi otroci, si upam trditi, da ni bila v nevarnosti." Govorim iz izkušenj.Takih in podobnih situacij sem videl precej. In trditev je na zelo trdnih nogah-je treba kaj prebrati, pogledati iz življenja živali in tudi doživeti.
Turbo_Josko
09. 10. 2009 17.38
@ACEG 09.10.2009, 17:18 "Ali se to lahko to zgodi tu in zdaj - naj presodijo za to poklicani. Ker so bili v igri vsi otroci, si upam trditi, da ni bila v nevarnosti." Presoja gor ali dol, tvoje trditve so na kaj trhlih nogah. Neizpodbitno DEJSTVO JE, DA JE PES NAPADEL! Kdo je za to odgovoren?
ACEG
09. 10. 2009 17.18
Bi si upal trditi, da je takrat ta deklica objela, prijela ali povlekla za roko, oziroma kaj podobnega storila ( kar je normalna otroška igra ) nekemu otroku v bližini. Pes je to razumel kot dogodek v krdelu ( tako na pes obravnava, pa čeprav šolan ), ki ga je potrebno preprečiti. Ali se to lahko to zgodi tu in zdaj - naj presodijo za to poklicani. Ker so bili v igri vsi otroci, si upam trditi, da ni bila v nevarnosti.
kales
09. 10. 2009 15.36
Ne se sekirat to je vse dodobra zavarovano.!
CezDrnInStrn
09. 10. 2009 14.08
Oooo napihnenega dogodka!
deadea
09. 10. 2009 13.30
ce bo moj pes na koga samo hudo zalajal in ne bo na vrvici je velika moznost da me oglobijo. oni pa psa treniranega za borbo pustijo nezvezangea zraven otrok.
deadea
09. 10. 2009 13.28
deklico so obiskali na domu da so se prepricali da starsi ne bodo povzrocali tezav. v nasprotnem primeru bi sestavili lazne izjave in prej poklicali sodnika in tozilca.
Avel Goltnik
09. 10. 2009 13.23
pes nesme gristi predsednik nesme krasti
Tonček Balonček
09. 10. 2009 13.15
"To je specialni pes kateri se nikoli in nikakor nesme zmest! - Nič ni stoodstotnega, tudi noben župnik ne sme spolno nadlegovati otroka, pa s edogaja, tudi v okolici Brežic. Ampak to je sramota za družino in vas, pes je pa le pes in s elahko o tem na široko piše in govori...
belicigo
09. 10. 2009 13.07
Pa si lahko sploh predstavljate, kakšne poškodbe bi lahko urtpela ta mala deklica! Odgovorne z vodnikom na čelu je treba zapret. Še enkrat PES NI NIČ KRIV!!!!!
mica33
09. 10. 2009 12.41
No, psi so nepredvidljivi, šolani ali ne, še vedno so psi z živalskim nagonom, na kar ljudje nimamo vpliva. napaka lastnika, nedvomno. In vsaka taka napaka bi morala biti kaznovana.
belicigo
09. 10. 2009 12.33
Pes ni nič kriv na opazovanje za malo dalj česa bi jaz poslal njegovega vodnika!!!!
pogumn
09. 10. 2009 12.32
poslušen ,ubogljiv ,razHalo psa je zmedlo .To je specialni pes kateri se nikoli in nikakor nesme zmest.To naj bi bil umljiv ... Ali na terenu jih majo samo zato, da napadajo ljudi?PO tem lahko poberejo vaške mešančke ne pa samo pasemske pse. Res je da ima vsak pes svojo naturo ,a do tega nikoli nebi smelo pridt.Tak pes je potencijalno nevaren za okolico .
braindestroyer
09. 10. 2009 12.29
So spet sami klerosi na forumu,da minuse delijo!