Slovenija

Policijski konj naprodaj

Ljubljana, 17. 06. 2008 06.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Žival je za težko delo pri policiji že prestara, za rekreativno jahanje pa še zdaleč ne. V dveh letih so na tak način nov dom poiskali petim konjem.

Hanoveranec Wiking, za katerega policisti iščejo kupca, se je skotil 10. aprila 1993. Prodali ga bodo najboljšemu ponudniku, najnižja možna cena je 540 evrov.
Hanoveranec Wiking, za katerega policisti iščejo kupca, se je skotil 10. aprila 1993. Prodali ga bodo najboljšemu ponudniku, najnižja možna cena je 540 evrov. FOTO: Policija
Slovenska policija ima službene konje razporejene v dveh enotah, in sicer na Postaji konjeniške policije Ljubljana in na Postaji vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor.

Le še danes imate čas, da se odzovete na ponudbo za nakup 'odsluženega' člana policijske konjenice, 15-letnega konja Wikinga. Rjavec namreč ni več primeren za delo s policisti, saj ima neozdravljivo bolezen, poleg tega je tudi prestar, je sporočil predstavnik policije Leon Keder. "Pri nas bi delal le še kratek čas, za rekreativno jahanje pa bi lahko bil uporaben še več let,“ je dejal Cveto Možina s postaje ljubljanske konjeniške policije.

Konji dosežejo okoli 30 let, pri policiji pa jih upokojijo že pri desetih ali petnajstih letih. Bolj kot starost na to vpliva zdravstveno stanje. Delo v konjenici je namreč zahtevno, živali pa so zaradi opravljanja policijskih nalog bolj obremenjene kot "družinski“ konji.

Da je tak način iskanja novega doma za upokojene živali primeren, dokazujejo izkušnje iz preteklih let. Policisti so se za prodajo konja prvič odločili pred devetimi leti, v zadnjih dveh letih pa so tako prodali pet živali. Razpis ni nikoli ostal brez odziva, najvišja dosežena cena pa je bila 1.501 evro, je sporočil Keder.

Najugodnejšega ponudnika bodo izbrali do konca julija.
Najugodnejšega ponudnika bodo izbrali do konca julija. FOTO: Dare Čekeliš

Prav ponujena cena je glavno merilo pri izbiri kupca. Ponudba je namreč javna, torej ima vsakdo pravico do nakupa. Prav tako naj ne bi preverjali, kam žival prodajo. Vendar smo izvedeli, da temu ni tako. "Da ga ne bi ubili za prehrano, temu se poskušamo izogniti. Načeloma so vsi kupci enakopravni, saj gre za javni poziv,“ je razložil Možina.

V Sloveniji dve konjenici

Največja pasma konj je vprežni konj shire ali "prijazni velikan“, najmanša pa falabella, ki ni večja od psa. Rekorder je "konjiček“, ki je dosegel dva metra in tehtal okoli 1290 kilogramov.

V Sloveniji imamo dve policijski konjenici, in sicer v Ljubljani in Mariboru. V prvi imajo 13 živali, v drugi so štiri. Ponavadi kupujejo konje, stare med pet in sedem let, izjemoma tudi mlajše in starejše. Hanoveranec Wiking se je, na primer, celo skotil v policijskem hlevu.

Službene konje sprva urijo individualno, saj jih morajo privaditi na nove življenjske pogoje. Med drugim na delo v mestu, na cestni promet ter z njim povezan hrup, pa na zmanjšano vidljivost in hojo po asfaltu in betonu namesto po mehki travi. Po začetnem uvajanju pa konje in konjenike čaka skoraj vsakodnevno usposabljanje po skrbno izdelanem programu.

Tudi sicer konji zahtevajo posebno skrb. Vzdrževati je treba njihovo kondicijo ter poskrbeti za hlev in opremo. Vse to je delo policistov na konjih. Trenutno jih je petnajst, enajst v Ljubljani in štirje v Mariboru. Seveda pa jim ne uidejo niti redne naloge policije.

Delo policistov konjenikov je zahtevno. Opravljajo namreč vse policijske naloge, poleg tega pa morajo skrbeti tudi za živali.
Delo policistov konjenikov je zahtevno. Opravljajo namreč vse policijske naloge, poleg tega pa morajo skrbeti tudi za živali. FOTO: Damjan Žibert


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.