Slovenija

Nova policijska pooblastila v ustavno presojo

Ljubljana, 22. 09. 2017 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H. / Ti.Š.
Komentarji
20

Varuh človekovih pravic je na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti sprememb zakona o nalogah in pooblastilih policije. Kot bistvene problematične točke so izpostavili optično prepoznavo registrskih tablic, uporabo brezpilotnih letalnikov in zbiranje podatkov o letalskih potnikih.

Varuh človekovih pravic, ki je že med pripravo novega zakona o nalogah in pooblastilih policije opozarjal na številne pomanjkljivosti, je zdaj podal zahtevo po oceni ustavnosti zakona.

Slovenska policija ima od februarja nova pooblastila.
Slovenska policija ima od februarja nova pooblastila. FOTO: iStock

Med drugim opozarjajo, da je zakon pomanjkljiv pri točki, ki govori o optični prepoznavi registrskih tablic. Prepričani so, da zakon ni ustrezen, saj policiji omogoča "množični nadzor, ne da bi bile pri tem zanj izkazane še sorazmerne legitimne koristi družbe". Tehnologijo za prepoznavo registrskih tablic bodo lahko uporabljali v vseh vozilih policije. Zakon sicer omenja, da se morajo sredstva "uporabljati na način, ki ne omogoča množičnega nadzora in obrazne prepoznave", vendar Varuh opozarja, da pojem "množični nadzor" ni nikjer definiran in bi tako v praksi to pomenilo, da bi o tem, kdaj gre za množični nadzor, odločala sama policija. Zato po njihovem mnenju ta določba prekomerno posega v človekove pravice.

Poleg tega so opozorili tudi na del zakona, ki govori o uporabi brezpilotnih letalnikov. Po oceni Varuha je z zakonom dovoljeno "poseganje v ustavno zagotovljeno zasebnost". Kot najbolj kritično vidijo člen 114a., ki dovoljuje uporabo brezpilotnih zrakoplovov za zbiranje podatkov tudi "za dokazovanje kaznivih dejanj in prekrškov in identificiranje kršiteljev oziroma storilcev". Opozarjajo namreč, da to pomeni, da se bo policija lahko sklicevala na ta člen pri sleherni uporabi brezpilotnih letalnikov. 

Državni zbor je nov zakon sprejel 17. februarja.

Kot protiustavno vidi Varuh tudi določilo, da lahko policija po novem zbira "tudi podatke o potnikih za vse komercialne, redne in posebne lete od letalskih prevoznikov, ki svojo prevozno dejavnost opravljajo iz tretjih držav ali iz držav članic EU na ozemlje Republike Slovenije in v obratni smeri oziroma z vmesnim postankom na ozemlju Republike Slovenije". Ti podatki naj bi služili "strateškemu in operativnemu ocenjevanju tveganj posameznikov, ki so povezani s kriminalno dejavnostjo"

"Tudi če se dopusti obdelava vseh teh podatkov vseh letalskih potnikov v imenu boja proti 'terorističnim in drugim hudim kaznivim dejanjem', je to lahko še sprejemljivo najdlje do prihoda teh oseb v državo. Situacija pa je po oceni Varuha bistveno drugačna, ko se takšnim osebam, po enkrat že opravljeni 'preventivni' preveritvi, dovoli vstop na njeno ozemlje. Takrat bi nadaljnja obdelava vseh teh podatkov lahko zadostila ustavnemu načelu sorazmernosti le, če bi bilo na nečem oprijemljivem izkazano, da bi takšni podatki nekega letalskega potnika lahko dejansko prispevali k uresničevanju cilja boja proti terorizmu oziroma hudim mednarodnim kaznivim dejanjem," so pojasnili na Varuhu.

Uporaba brezpilotnih zrakoplovov ali t. i. dronov pri delu policije je po mnenju varuha sporna, ker je v zakonu dovoljena "na tako izrazito splošen način, da ne more več biti zadoščeno iz ustave izhajajoči zahtevi po sorazmernosti s koristmi".
Uporaba brezpilotnih zrakoplovov ali t. i. dronov pri delu policije je po mnenju varuha sporna, ker je v zakonu dovoljena "na tako izrazito splošen način, da ne more več biti zadoščeno iz ustave izhajajoči zahtevi po sorazmernosti s koristmi". FOTO: Reuters

Tudi informacijski pooblaščenec odločitev pozdravlja

Informacijski pooblaščenec je odločitev varuha za vložitev zahteve za oceno ustavnosti pozdravil. Kot je sporočila pooblaščenka Mojca Prelesnik, so predlagatelja zakona in zakonodajalca večkrat opozorili, da številne spremembe iz zakona "v resnici pomenijo uzakonitev možnosti prekomernih in nedopustnih oblik množičnega nadzora nad posamezniki brez ustreznih omejitev in varovalk".

Pooblaščenec upa, da bo ustavno sodišče pri obravnavi zahteve varuha sledilo v Evropi in Sloveniji uveljavljenim visokim standardom glede zahtevanih varovalk ustavno varovane pravice do zasebnosti.

Kot so še izpostavili pri pooblaščencu, jih veseli, da je varuh upošteval stališča Evropskega sodišča za človekove pravice, da je pri spoprijemanju z novimi komunikacijskimi tehnologijami nujna povečana pozornost pri varovanju zasebnega življenja. Prav tako mora razvoj metod nadzora z najnovejšimi tehnologijami spremljati razvoj pravnih varovalk.

Varuh je po ugotovitvah pooblaščenca sledil tudi praksi ustavnega sodišča, ki zakonodajalcu nalaga, da skrbno pretehta težo ukrepa, s katerim se brez privolitve posameznika posega v njegovo zasebnost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

walter2
23. 09. 2017 19.27
+2
Ne motijo me pooblastila policije,ker skrbijo za našo varnost!Me pa zelo motijo pooblastila lokalnih šerifov-redarjev!
ferencz 1
22. 09. 2017 19.49
-1
Kaj pa paralizatorje ni dala na presojo! ?
marmilan
22. 09. 2017 18.21
-3
Lopovi se spet pritožujejo. Mene to sploh ne moti. To moti svečkarje in puklavega kaplara.
wolfterier
24. 09. 2017 16.23
+2
Kaj pa mali krofasti sekretar,a se strinja...
ssbobo
22. 09. 2017 17.30
+4
A potem se nebodo več vozili z osmimi pari nakradenih reg. tablic na svoje podvige določeni osebki.......
McSurfer
22. 09. 2017 16.59
+0
Nimam česa skrivati, lahko me preverjajo do onemoglosti. Barabe pa "cvikajo",to pa in to skrbi varuha pa še marsikoga.
2realforu
22. 09. 2017 17.53
+0
Tvoj argument je isti kot kaj če mi svoboda govora, saj nimam nič za povedat, ne gre se zato da ima kdo kaj za skrivati, gre se zato da postajamo policijska država kjer nam za popolnoma vsako stvar gledajo čez ramo, se opravičujem ampak zame to ni način, država bi morala zaupat ljudem in ljudje bi morali zaupati državi ampak v sloveniji tega ni že od 91ga.
Ramzess
23. 09. 2017 10.56
+0
2realforu, ko folk ne dojame ozadja, ima pač neumne izjave. češ saj nič ne skrivam, ... pa saj sploh ne gre za to, pač pa za popoln nadzor oblasti (ni mišljena uradna) nad ...
wolfterier
23. 09. 2017 12.00
+3
Nad bedaki mora biti popoln nadzor,saj smo že državo zapravili !
?akula
22. 09. 2017 14.30
+5
V primeru človekovih pravic je v naši državi ogromno pomanjkljivosti. Najmanjša je nadziranje registrskih tablic, saj to počnejo že skoraj po vsem svetu.
MirkoSedlar
22. 09. 2017 13.37
+8
Ta varuhinja ima očitno zelo kosmato vest (poleg nog) Da jo skrbi kdo,kje in zakaj bo koga gledal spremljal.....
wolfterier
22. 09. 2017 16.36
+7
Preveč varuhov,premalo policajev.Lopove varujejo,pošteni pa plačujejo !!!
TitCankar
22. 09. 2017 13.20
-6
Sramota kakšno nedemokratično policijsko ministrico imamo sama represija jo je, neizkušena kimavka. Da bi čim prej odletela kajti ta je hujša od korejskega samodržca. Spada v bivši yyu sistem.
wolfterier
22. 09. 2017 16.37
+4
Kaj si pa ušpičil,da se jo bojiš,Titek...
2realforu
22. 09. 2017 12.50
+1
Policisti dobivajo preveč pooblastil, glede na to da se pri nas dogaja večinoma gospodarski kriminal bi morali dobiti pooblastila da lahko brez naloga preiskujejo korupcijo v našem parlamentu ne pa da dobivajo pooblastila za nadaljne je**nje ljudi, teh zakonov nebom nikoli priznaval in če se bo v bližini moje okolice vozil dron ga bom sestrelil.
Entropy
22. 09. 2017 12.25
+6
Prstni odtisi v potnih listih,pri odprtju bančnega računa jih zanima vse,celo obkrožiti morate ali ste pripadnik kakšnega političnega gibanja,češ protiteroristični zakoni..policijska pooblastila se večajo in se tudi bodo večala,tonemo v Orwellovsko družbo popolne kontrole(zaradijahačevkamel,medtem k vi košarko gledate,pa se tega niti ne zavedate,potem se boste pa vprašali,kako smo sploh prišli do te točke. Edini namen policije je da ŠČITI in SLUŽI GOSPODARJEM DRUŽBE.Policija,je edina in prva oblika varstva,vladajoče elite,zaradi nje je težko izpeljati spremembe in menjavo vadajoče elite.
yurife
22. 09. 2017 14.48
-1
wolfterier
22. 09. 2017 16.39
+5
Zmeraj več kriminala,premalo ukrepanja !!!
marmilan
22. 09. 2017 20.25
-2
Ti si sigurno svečkar ker svećkarje to najbolj moti pa tvojega puklavega kaplara tudi.
wolfterier
23. 09. 2017 12.02
+2
Tvojega krofastega pritlikavega sekretarja pač ne...