Slovenija

Naj vam praznikov ne pokvari gneča na cesti

Ljubljana, 26. 04. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Med prvomajskimi prazniki bo povečan promet na mejnih prehodih, na cestah proti turističnim krajem in proti slovenski obali oz. Hrvaški. Policisti voznikom svetujejo, naj se pravočasno odpravijo od doma, naj spremljajo informacije, predvsem pa naj vozijo strpno in varno.

V prazničnih dneh, ki prihajajo, policisti pričakujejo povečan promet na mejnih prehodih oz. daljše kolone in čakalne dobe za prestop državne meje, predvsem na meji s Hrvaško. Možni so tudi občasni zastoji na cestah, ki vodijo do mejnih prehodov.

Največ potnikov in vozil med prvomajskimi prazniki v obeh smereh bo najverjetneje na Gruškovju, Obrežju, Metliki, Petrini, Jelšanah, Starodu, Sočergi, Dragonji in mejnem prehodu – kontrolni točki Sečovlje. Voznikom zato svetujejo, da uporabljajo manj obremenjene mejne prehode.

Gnečo lahko pričakujemo na mejnih prehodih, na cestah proti večjim turističnim krajem, proti Obali in Hrvaški.
Gnečo lahko pričakujemo na mejnih prehodih, na cestah proti večjim turističnim krajem, proti Obali in Hrvaški. FOTO: POP TV

V skladu z veljavno uredbo o določitvi mejnih prehodov lahko državljani Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švicarske konfederacije ter hrvaški državljani mejo prestopijo tudi na mejnih prehodih za meddržavni promet Podplanina, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, Rogatec, Zgornji Leskovec, Ormož, Razkrižje in Gibina.

Policisti opozarjajo še, da je prehajanje zunanje schengenske meje dovoljeno le na mejnih prehodih in v določenem delovnem času. Policisti pri vseh osebah, ki prehajajo zunanjo mejo, tako pri vstopu v državo kot izstopu iz nje, opravijo temeljno mejno kontrolo z namenom, da ugotovijo njihovo identiteto na podlagi predložitve potnih listin. Pri državljanih tretjih držav pa poleg temeljne mejne kontrole opravijo še temeljito mejno kontrolo, ki obsega strožje preverjanje pogojev za vstop in izstop ter obvezno žigosanje potnih listov.

Na mejnem prehodu Vinica zaradi gradbenih del možni zastoji

Omejitev prometa tovornih vozil bo veljala v petek od 8. do 21. ure in ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure.

Na območju mejnega prehoda Vinica bodo predvidoma do konca maja potekala gradbena dela za izgradnjo novega mejnega prehoda. Mejni prehod bo med gradnjo normalno obratoval, bo pa promet potekal dvosmerno z občasnimi polovičnimi zaporami in bo urejen z ustrezno prometno signalizacijo. Vozniki lahko za prestop državne meje uporabljajo tudi mejna prehoda za mednarodni promet Metlika in Petrina.

Zastoji tudi proti Obali in turističnim krajem

Predvsem na začetku in koncu praznikov pa lahko nastanejo zastoji tudi v smeri proti večjim turističnim krajem in na relaciji proti slovenski obali ter Hrvaški. Do zastojev lahko pride tudi ob morebitnih prometnih nesrečah in na cestah, kjer potekajo obnovitvena dela. Policisti zato voznikom svetujejo, naj ostanejo strpni in naj se zastojem ne poskušajo izogniti s kršenjem prometnih predpisov.

Zaradi pričakovane večje gostote prometa policisti opozarjajo tudi na varnost v bližini cestninskih postaj. Vozniki naj poskrbijo za varno približevanje cestninskim postajam, prehod in ponovno vključevanje v promet, ki naj bo v skladu s prometno signalizacijo.

Na začetku praznikov bo zaradi napovedanega lepega vremena in različnih prireditev na cestah pričakovati tudi večje število voznikov motornih koles. V petek pa sta načrtovani tudi dve prireditvi, in sicer blagoslov motorjev v Novi Štifti in motoristična prireditev Slovenski dan na Grobniku, ki se ju navadno udeleži veliko motoristov.

Policisti voznike opozarjajo na strpno in varno vožnjo.
Policisti voznike opozarjajo na strpno in varno vožnjo. FOTO: Policija.si

Nekaj nasvetov za prijetne in varne praznike

Da bodo prazniki prijetni in varni, policisti vsem udeležencem v prometu svetujejo:

– hitrost in način vožnje prilagodite omejitvam in prometnim razmeram,

– naj vas ne zavedejo ugodne razmere za vožnjo (večina voznikov ima v lepšem vremenu in na suhih cestah zmoten občutek varnosti, zato precenijo svoje sposobnosti in vozijo hitreje in manj previdno),

– upoštevajte pravila defenzivne vožnje,

– na pot se odpravite spočiti, z ustrezno opremljenimi vozili,

– vozite previdno, odgovorno in zbrano,

Po Sloveniji bodo organizirana številna kresovanja, pikniki in druge javne prireditve. Vse občane opozarjamo na nevarnost požarov zaradi nenadzorovanega kurjenja v naravnem okolju. Prav tako se v tem času v povečanem številu pojavijo kršitve voženj z vozili v naravnem okolju. Upoštevajte predpise, ki urejajo varstvo okolja, predpise, ki urejajo javna zbiranja in druge predpise, ki jih zasledimo na tem področju. PU Nova Gorica

– vozite na zadostni varnostni razdalji,

– bodite pozorni na pešce, kolesarje, voznike koles z motorji in motornih koles,

– v vozilu morate obvezno uporabljati varnostne pasove,

– med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona, ne ukvarjajte se s sopotniki, radijskim sprejemnikom ipd., saj to lahko vpliva na varnost vožnje,

– vozniki koles z motorjem in motornih koles: prilagodite hitrost in način vožnje svojim sposobnostim ter lastnostim ceste (pri vožnji dosledno uporabljajte čelado in druga zaščitna sredstva),

– pešci, kolesarji in drugi udeleženci: bodite pazljivi, dosledno upoštevajte cestnoprometne predpise in s svojimi ravnanji ne izzivajte nevarnih situacij.

Če se vam kljub temu zgodi kakšna neprijetnost, ki zahteva obravnavo policije, se nemudoma obrnite na najbližjo policijsko postajo ali pa dogodek prijavite na interventno številko policije 113.

Naj bodo varna tudi stanovanja in vaše imetje

Stanovanja, hiše in drugi prostori niso v času prvomajskih praznikov nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar pa imajo storilci, če smo odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja.

Poskrbite, da bo varen tudi vaš dom.
Poskrbite, da bo varen tudi vaš dom. FOTO: iStockphoto

Zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo in vzpostavimo občutek, da je v hiši, stanovanju ali v drugem prostoru vedno nekdo prisoten. Najboljša rešitev je, da nekdo, ki mu zaupate, popazi na vaše stanovanje. Prosite ga, naj prazni vaš poštni nabiralnik, večkrat parkira na vašem dvorišču, spušča in dviga rolete itd. Poleg tega zagotovite, da okoli objektov ni predmetov, ki bi jih storilci lahko uporabili (npr. lestve, razno orodje ...). Preverite delovanje in zaščito ključavnic ter senzorjev za zunanjo razsvetljavo, alarmne naprave, v prostore lahko namestite časovna stikala. Delovanje alarmnih in video sistemov lahko po potrebi vežete na službe, ki se ukvarjajo z varovanjem premoženja in objektov. Na telefonskih odzivnikih ne puščajte sporočil, kot so na primer "ni nas doma" ali "smo na počitnicah". Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične (monitorje, računalnike, projektorje ...) in druge vrednejše predmete fotografirajte ali označite z individualnimi lastnostmi.

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Prav tako ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...), ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja.

Naj vaše vozilo na parkiriščih ne postane tarča tatov in vlomilcev! Na vidnih mestih ne puščajte torbic, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih, še svetujejo policisti.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lenoritis24
26. 04. 2012 18.45
+1
če nebi imela hrvaška morja tudi zastojev nebi bilo
titovka
26. 04. 2012 10.48
+3
NAM DOLOČENIM JE ŽE ITAK PRAZNIKE UNIČILA NAŠA NELEGITIMNA OBLAST!!!!!!!
saintjozef
26. 04. 2012 08.57
+3
Torej gremo vsi praznovat na cesto!
jcl2010
26. 04. 2012 08.45
+8
pri teh cenah bencina ,najbrž ne bo gužve na cesti
SLObunkeljn
26. 04. 2012 16.35
bo bolj gneča na travnikih in pašnikih kjer bo obubožana raja nabirala regra
AlterEgoist
26. 04. 2012 08.32
+4
Pripravite se predvsem na zastoje zaradi stavke policistov! Včeraj čakal na Starodu 45 minut za izstop iz Slovenije (kolona dolga samo 400m ob prihodu!), res pa sem popoldan ob povratku čakal v enako dolgi koloni na hrvaški strani 20 minut, čeprav Hrvati ne štrajkajo, na naši strani pa sploh brez čakanja. Stavko sicer podpiram, moti me le to, da v prometnih informacijah niso niti enkrat omenili čakalnih dob za prestop meje, ki so nastale kot posledica stavke. V obeh primerih je uradno "promet preko mejnih prehodov potekal tekoče in brez zastojev", razen Bregane, kjer so kamioni čakali do pol ure za izstop !!!!