Slovenija

Policija zavrača politizacijo primera

Ljubljana, 14. 07. 2008 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policija je v aferi Soscius, v kateri so javnost pricurljali zaupni podatki, potrdila, da je izvedla vse potrebne ukrepe za odkritje storilca.

Policija se je danes odzvala na navedbe medijev, da naj v primeru odtekanja zaupnih informacij v zadevi Socius ne bi izvedla vseh preiskovalnih dejanj. Kot zagotavlja, je izvedla vse potrebne ukrepe za odkritje storilca, a ni uspela zbrati utemeljenih dokazov zoper znanega storilca.

Policija zato ponovno zavrača kakršne koli vplive ali politično motiviranost, ki naj bi jo vodili pri izvajanju njenih nalog, so še navedli.
Policija zato ponovno zavrača kakršne koli vplive ali politično motiviranost, ki naj bi jo vodili pri izvajanju njenih nalog, so še navedli. FOTO: Jani Dolinšek

Kot je policija zapisala v sporočilu za javnost, je ne glede na aktualno družbeno dogajanje dolžna na podlagi zakonskih pooblastil in dolžnosti ob vsaki zaznavi razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj, izvršiti vse potrebne ukrepe.

"V omenjeni zadevi je policija na podlagi usmeritev pristojnega državnega tožilstva izvedla vse potrebne ukrepe za odkritje storilca uradno pregonljivega kaznivega dejanja, vendar pa do sedaj ni uspela zbrati dokazov za utemeljitev suma kaznivega dejanja zoper znanega storilca. Zato je bila na pristojno državno tožilstvo podana kazenska ovadba zoper neznanega storilca
," so zapisali na policiji.

Dnevnik je minuli teden poročal, da naj bi vrhovno državno tožilstvo že leta 2005 dobilo ovadbo, iz katere je razvidno, da bi bilo treba zaradi uhajanja zaupanih informacij v primeru Socius začeti preiskavo zoper ministra za finance Andreja Bajuka. Tožilstvo zanika, da bi bila zoper Bajuka vložena ovadba, Dnevnik pa je ovadbo pridobil po neformalni poti.

Dnevnik je, kot navaja, ovadbo zoper neznanega storilca, iz katere pa je razvidno, da je to lahko samo minister Bajuk, dobil le dve uri potem, ko so z vrhovnega državnega tožilstva, ki ga vodi Barbara Brezigar, poslali dopis, v katerem zanikajo, da bi bila vložena ovadba zoper Bajuka.

Vsebina ovadbe govori o tem, da je zaupna informacija o zadevi Socius leta 2005 odtekla iz pisarne finančnega ministra. Policija je po tem, ko je med preiskavo trčila na Bajuka, ravnala drugače kot pri drugih osumljencih, dodaja Dnevnik. Pri Bajuku naj ne bi opravila vseh preiskovalnih dejanj, vključno s poligrafskih testiranjem. Dodatno naj bi ministra kasneje zaščitilo tožilstvo, kjer ovadba že poltretje leto leži v predalu.

Ozadje afere Socius

Pred dnevi je nekdanji državni tožilec Boštjan Penko poudaril, da je želel začeti kazenski postopek zoper ministra aktualne vlade, pa mu to ni bilo omogočeno. Minister, o katerem je govoril Penko, je minister za finance Andrej Bajuk, je poročal Dnevnik. Vse pa naj bi bilo povezano z zadevo Socius, ki so jo kriminalisti začeli obravnavati leta 2005.

Že junija leta 2005 naj bi se v javnosti pojavili podatki, da Urad za preprečevanje kurupcije sumi direktorja svetovalnega podjetja Socius Leonarda F. Peklarja pranja denarja. Peklar je bil predsednik nadzornega sveta Telekoma in Mure, v letih 2003 in 2004 pa naj bi na svoj bančni račun prejel 12 nakazil v skupni vrednosti več kot 177 milijonov tolarjev (737.000 evrov). Nakazilo naj bi izvršila družba Bados Consulting iz Züricha.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
14. 07. 2008 19.56
Če so zdaj pri Sociusu, bodo pri Zidarjih in Šrotih nekje čez dva olimpijska ciklusa, takrat bodo gospod Janša že v penziji, pa Brezigarjeva tudi!
baltbaltazar@email.si
14. 07. 2008 19.05
Dnevnik je zelo verodostojen vir informacij, še posebej če vemo da je Šrot njegov lastnik...
Marija Krebs
14. 07. 2008 18.16
Pri nas pa se dogajajo nečednosti. Mimogrede: Se je Karel Erjavec opravičil Vladimirju Barta za napačno obremenjen TRR - je denar z obrestmi vrnjen?
tovarišinajuriš
14. 07. 2008 16.33
Hura!Dnevnik je pridobil ovadbo po neformalni poti,proti Bajuku pa ni bila vložena ovadba.Bratje, nekdo laže ! Sestra Barbara,kaj bo po volitvah ?
reklamacija
14. 07. 2008 16.29
policaji so dobri samo za kurje tatove,pa se tiste dobijo na tak nacin,da mladoletnike pretepavajo za informacije,pisejo lazne ovadbe,svojim ovaduhom dovolijo drogo prodajat v zameno za dolocene informacije.....itak pa vecina policajev v delovnem casu polezavajo kot siti p.r.a.s.c.i!