Slovenija

Leban in Cekuta zanikata vpletenost

Ljubljana, 13. 05. 2009 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ljubljani se je nadaljevala policijska preiskava v zadevi Patria. Policija je zaslišala Rudolfa Lebana. S finskimi in našimi kriminalisti se je moral sestati tudi Jure Cekuta.

Kot je znano, je Finska pred kratkim izdala nalog za Lebanovo aretacijo.
Kot je znano, je Finska pred kratkim izdala nalog za Lebanovo aretacijo. FOTO: POP TV

V odvetniški pisarni Andreja Kraška so potrdili, da je policija zaslišala poslovneža Rudolfa Lebana, več o tem pa niso želeli povedati. Na državnem tožilstvu pa so povedali, da vse postopke v predkazenskem postopku zadeve Patria vodijo slovenski policisti, pomagajo pa jim finski kriminalisti.

Kot je znano, je Finska pred kratkim izdala nalog za Lebanovo aretacijo. Finski preiskovalci pa so včeraj na povsem neopazni lokaciji kriminalistične policije zaslišali Lebana, ki ga od četrtka uradno išče sodišče v Helsinkih.

Na tožilstvu danes "zaradi poteka predkazenskega postopka" ne torkovega ne današnjega zaslišanja niso mogli ne potrditi ne zanikati.

Generalna policijska uprava v zvezi z zaslišanjem osumljenca v aferi Patria Lebana "v tem trenutku ne more obveščati javnosti o kakršnihkoli novih okoliščinah ali ugotovitvah ter potrjevati konkretnih operativnih ukrepov v preiskavi zaradi interesa nadaljnjih postopkov", so zapisali.

Kot so pojasnili, slovenska policija v zadevi Patria skupaj z državnim tožilstvom nadaljuje s kriminalistično preiskavo, pri čemer izvaja vse potrebne aktivnosti, tudi v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja s tujimi varnostnimi organi.

Ustanovljena je bila tudi skupna preiskovalna skupina, sestavljena iz slovenskih in finskih kriminalistov, ki jih na območju Slovenije usmerja pristojno državno tožilstvo. Na policiji so pri tem poudarili, da finski kriminalisti pri nas ne morejo sami izvrševati policijskih pooblastil in dodali, da so skupne preiskovalne skupine tudi sicer običajna oblika dela policij in tožilstev v EU.

Jure Cekuta zanika očitke o nesodelovanju.
Jure Cekuta zanika očitke o nesodelovanju. FOTO: Dare Čekeliš

Pogovori o vsebini pogodbe

Leban je po poročanju Radia Slovenija dejal, da je na vsa torkova vprašanja odgovoril, tudi danes pa naj bi se pogovarjali o vsebini pogodbe, pri kateri je posredoval. Pri tem je prepričan, "da v njegovi vlogi ni bilo nič nezakonitega oziroma spornega", glede očitkov o nepripravljenosti na sodelovanje pa pravi, da se preiskavi ni izogibal.

S finskimi in našimi kriminalisti se je moral popoldne sestati tudi Jure Cekuta, ki je osumljen kaznivega dejanja nezakonitega posredovanja pri poslu, čeprav sam vpletenost v afero zanika. Kriminalisti so že odpečatili njegov računalnik, danes pa so mu vrnili tudi zasežene telefone.

Notranja ministrica Katarina Kresal pa je danes po poročanju radia dejala, da gre "v preiskovalnem postopku za sodelovanje dveh držav, saj so bila dejanja, katerih so osumljenim v zadevi Patria, storjena v različnih državah. V sodelovanju vidimo dosežek večje kakovosti in hitrosti, ne pa nadomestek našega lastnega dela. Gre za sinergijo dveh policij," je pojasnila Kresalova.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neurath
14. 05. 2009 08.17
Komur niso edini vir informacij slovenski "usmerjeni" mediji že nekaj časa ve, da gre pri aferi Patria za finsko notranjo zadevo. Patrija ima kot podjetje korenine v finski socialistični preteklosti in ima sedaj velike probleme, ko mora nastopati na odprtem trgu.Podobno kot pri nas tudi na Finskem postavlja direktorja Patrie in nadzorni svet kar vlada in podobno kot pri nas imajo na Finskem polariziran politični spekter. Poleg tega gre za medsebojno industijsko špijonažo med Patrio in Steyer-jem. Zakaj ne zaslišujejo CVIKLA in KOSA , ki vse vesta in sta SOAVTORJA AFERE ????
RADO62
13. 05. 2009 22.16
Nič ne bodo odkrili...Bodo pa zanesljivo finski preiskovalci pokasirali mastne dnevnice in se z veseljem še kdaj pomudili v naši sončni domovini.... Iz stališča promoviranja turizma je ta preiskava dobrodošla, kaj drugega pa itak ni bilo pričakovati.... heh
Tonček Balonček
13. 05. 2009 20.08
Čimnprej rabimo novo republiko in naj s evse pozabi, nova sprava je pomembna, najbolje PAHOR-JANŠA kolaicija, mi gremo naprej, ne pa da gledamo nazaj! Tistih par miliard EUR nas ne zanima, niti tistih par deset tisoč žrtev, pustimo Tita, patrije, hrvaško orožje, meje in izbrisane, zdaj se bomo združili in korakali naprej! A ni to idila? Še doma je ni moč uresničiti! Morda pa je Janez Janša tisti, ki mu vedno uspe!? Kaj bi ta človek dosegel, če bne bi bilo prejšnje ženske, Kučana, Drnovška, Golobiča, Pahorja, Fincev, Sanaderja? maksimalno, ampak nekako ne more, sodišča so počasna, pravice ni, še vedno je komunist po srcu... Mogoče na drugem svetu, nikoli se ne ve.... Skupaj z Ruplom in bajukom bi mu gotovo uspelo, če se pridruži še Vizjak (posrečen priimek za vizije), nam ne more spodleteti, praktično bomo "nategnili" ves zahodni gospodarsdko-bančni sistem! Tega levaki seveda ne obvladajo, hočemo prejšnje!!!
neo1
13. 05. 2009 19.43
Spicelj...bla bla bla... Če bi pospravili v žep bi že 100 evrov, bi že davno tega aretirali in to obesili na veliki zvon... tako, pa o zasliševanjih, obtoževanjih, podkupovanju poslušamo že dobro leto, pa še nobenega dokaza niso do sedaj pokazali. Zanimivo, a ne? he he
SPICELJ
13. 05. 2009 19.32
lahko je Janši in njegovim kameratom govoriti o novi republiki,ko pa so pospravili v žep 57 mio€ samo pri tem poslu....
miha040
13. 05. 2009 18.56
cvikl največji tajkun vseh časov... njega zaprite ko je imel namen s sistemsko tehniko delat neke posle v zvezi s patrio, ki pa pri njih sploh ne obstajajo oz imajo tanke samo na slikah..
neo1
13. 05. 2009 18.56
bla, bla, bla... eno samo prazno mlatenje slame! Rezultatov pa nobenih, nobenih obtožnic... pa kao že dobro leto raziskujejo, pa še niso nobenega zaprli. Finski bedaki in naša policija, se delajo iz vseh norca!
Tonček Balonček
13. 05. 2009 18.43
Pa saj je vseeno, komu bo po godu, važno je, da bo narod korakal po poti resnice, blagostanja in napredka, da bomo delali, pa čeprav sestavljali hilzne, oklepnike in gasmaske ter živeli v vero v lepšo prihodnost! Saj potem spet nastopi amnezija, rečeš pač, da si bil zaveden in da sploh nisi vedel, za kaj gre, pa je stvar rešena.
Jože Pernek
13. 05. 2009 18.20
Tonček Balonček 13.05.2009, 18:15 kdor koli bo na prestolu ne bo pogodu vsem
itevs
13. 05. 2009 18.18
A ta fora bo še enkrat užgala?
Tonček Balonček
13. 05. 2009 18.15
Janeza na prestol, Cvikla in Kosa pa na križ! Kučan je vsega kriv, njega bomo aretirali in mu pravično sodili ter ga primerno kaznovali! Pa tisto čarovnico Kosem Starine tudi! Komaj se je je rešil, hvalabogu!
Tonček Balonček
13. 05. 2009 18.03
Mi hočemo mitinge, da se izve resnica, začnimo po gostilnah, na piknikih in proslavah, kjer bomo slišali marsikaj vzpodbudnega, predvsem o svetli prihodnosti in obilici de3las, skrbi za družine in podobne floskule, o vodji in njegovih jajcih ter sposobnostih! Saj ni važno, kaj je res in kaj ni, pomembno je upanje, to nam pa stalno vliva le neomarksist in turboklerofašist v isti osebi (neoinovacija)!! Stare mame, matere in vsi preostali pošteni Slovenci, zružimo s eob tem ognjišču, edinemu upanju našega naroda, ki nas bo z ustavnimi spremembam, pripeljal v drugo republiko, z malce sreče pa celo v prvo monarhijo!
JozaFric
13. 05. 2009 18.03
Začnite raje pri Cviklu in njegovem propadlem poslu z Sistemsko tehniko
JozaFric
13. 05. 2009 17.59
Rudi ne daj se. Cvikla v zapor!
KatiFafi
13. 05. 2009 17.48
Volitve se bližajo! Banda rdeča!!!
brgnt
13. 05. 2009 17.41
Valjda- volitve se bližajo!!! To človek ne more verjeti, kakšne manipulacije,
Braveheart
13. 05. 2009 17.30
Gre za rdečo sinargijo! Začnite pri Cviklu - on ima odgovore!