Slovenija

Umirjanje hitrosti na avtocesti

Ljubljana, 06. 03. 2009 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi radarji naj bi na določenih odsekih avtocest zagotovili večjo varnost vseh udeležencev in uporabnikov avtocest. Kršitelji bodo plačilne naloge prejeli na dom.

Mobilni radar
Mobilni radar FOTO: Policija

Na določenih odsekih avtocest, kjer je problematika neprilagojene hitrosti še posebej pereča (na cestninskih postajah, pred prometnimi zaporami zaradi obnovitvenih del, avtocestnih prehodih v dvopasovnice), bodo policisti v naslednjem tednu začeli uporabljati nov sistem za stacionarne meritve hitrosti.

Policisti bodo prihodnji teden na gorenjski avtocesti začeli meriti hitrost z novim mobilnim radarjem.

Meritve se bodo večinoma izvajale brez asistence policistov, kar pomeni, da bodo kršitelji plačilne naloge in obvestila o prekršku pozneje prejeli na dom.

Na Darsu zagotavljajo, da se vse navedene aktivnosti izvajajo "izključno zaradi umirjanja hitrosti na omenjenih avtocestnih odsekih ter zaradi zagotovitve večje varnosti vseh udeležencev in uporabnikov avtocest".

Dars je nabavil tudi šest navideznih ohišij, ki so po zunanjosti popolnoma enaki ohišjem merilnika, Dars pa jih bo samostojno postavljal na mesta zapor.

Opozarjajo namreč, da je neprilagojena hitrost posebej na odsekih avtocest in hitrih cest, kjer je omejitev znižana zaradi različnih razlogov, še vedno pereč problem. "To so odseki, kjer so prometne zapore zaradi obnovitvenih in vzdrževalnih del, na cestninskih postajah, zoženjih štiripasovnic v dvopasovnice, na območju predorov in na drugih delih avtocestnega sistema, ki so s prometnovarnostnega vidika ob neupoštevanju predpisane hitrosti vožnje potencialno bolj nevarni. Hitrost na teh odsekih ni omejena brez razloga, temveč zaradi varnosti cestnega prometa in varnosti izvajalcev del, zato želimo z umirjanjem hitrosti na teh odsekih zagotoviti večjo stopnjo varnosti vsem," so zapisali.

Mobilni radar
Mobilni radar FOTO: Policija

Darsovi vzdrževalci, ki postavljajo prometne zapore, namreč opažajo veliko število trkov v opremo za zapore, vendar se te nesreče končajo le z manjšo materialno škodo. V letu 2008 je bilo skupno 53 takih nezgod na območju prometnih zapor, še piše na Darsovi spletni strani.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sdspecy
18. 03. 2009 13.01
delajo tako znanost iz cest, da se bomo nekoč nehal po njih vozit, ker ne bo več vzdržno!!!
sdspecy
18. 03. 2009 12.58
"Število prometnih zapor je odvisno od vsakoletnega obsega obnovitvenih del na avtocestnem sistemu in hitrih cestah, ki so nujna in bodo s širjenjem avtocestnega sistema tudi v prihodnje pogostejša." Nekako se vedo znova zavestno "pozablja" na čedalje slabšo kvaliteto pri izgradnji infrastrukture in neučinkovitemu nadzoru nad izvajanjem vzdrevalnih del, kar je glavni razlog neverjetnemu številu in časovnim dobam slednjih. Interesantno je, da se je v zadnjem času, ko je število prometnih nesreč s hudimi posledicami znatno upadlo, število policijskih kontrol in njihova prisotnost na cesti znatno povečalo (kar sicer pozdravljam, vendar 10 let prepozno!). Da le nima to kakšne veze s trenutno gospodarsko krizo in krpanjem proračuna?? Ah, ne, to je sigurno preganjavica... "Hitrost na teh odsekih je omejena zaradi varnosti cestnega prometa in varnosti izvajalcev del." O teh izvajalcih del 99% časa ne DUHA ne SLUHA! PS: Kmalu bomo po regionalnih cestah hitreje prišli na cilj, kot na avtocestah! Če si bomo le nabavili jeep-a!!!
Buena Vita
09. 03. 2009 14.15
zgembo5 veš da kupijo ta fejst makine,in veš,ker jih plačajo sami,ne njihovi ta stari,se stemi makinami vozijo po predpisih ker vse te tvoje cvetke peljejo tudi 60 in 50 in 90 km,,in se držijo pravil,,če jev osel za volanom,potem je druga zgodba
cs21
09. 03. 2009 13.44
ma enkrat te bo en nabasu in ti ne bo nikol več na paamet pršlo da se ne boš umaknu-al pa ti bo zobe zbil pa boš mel svoje 'frajerisanje' z neumnikanjem. a mislš če se ne umakneš da si ne vem kolk pomemben-pač umakn se če kdo hoče hitr pelat-sej nisi ti polcaj al pa ne vem kaj-lohk ti sam povem da tvegaš nesrečo al pa svoje zobe. pa nenazadnje noben ne kup audija r8,al pa bmw 6 in podobno zato da bo vozu 130 na avtocesti. pa tud če voz 200 to tevbe ne briga in je to njjegov problem-ne deli si sramote brezveze.
Uporabnik215111
08. 03. 2009 15.54
12urZaKompam Ne ni se problem umakniti, ampak če je omejitev 130km/h in se jaz vozim 140km/h ( se pravi že sam se ne držim omejitve ), za sabo pa vidim debila ki se vozi 200 ali več, se mu ne bom umaknil!!! Naj zmanjša hitrost na "normalno".
_kleman_
08. 03. 2009 14.21
citiramo: "V letu 2008 je bilo skupno 53 takih nezgod" mislim da se vozniki strinjamo da je to resen problem in je to problematika v katero je potrebno vložiti precej denarja...še več pa ga bodo potegnili ven seveda=) na zdravje=)
vip_mb
08. 03. 2009 14.13
Suckhead : Si pomislo mogoče da radarja ni blo not pa da te zato ni slikal. SI pa buča ena ja ... Vse ki grejo več kot 10km/h preveč slika , če je not radar seveda. Sta pa baje samo 2 za celo slo.
Mirno
08. 03. 2009 13.53
PREKLETI PRASCI SAMO ZA DENAR SE JIM GRE!!!!!!!!
12urZaKompam
08. 03. 2009 13.23
tisti k pravte da vozte 140 pa vs hočjo zrint iz prehitevalnega pasa... a se je tak problem umaknt? tut sam grem kdaj 160km/h pa če vidm da je za mano en hitrejši se bom umaknu. A vm se je tok izpod časti se umaknt na desno stran?
finec
08. 03. 2009 06.56
Vsak dan se mi na avtocesti dogaja, da me hoče kdo izriniti, ker vozim samo 140, kar me zelo revoltira čeprav se mi ti smilijo, ker vem da so to revčki, ki se niso sposobno dokazati v postelji in se zato izživlajo na cesti.
bakzak
07. 03. 2009 23.50
Tudi če dajo še ne vem koliko radarjev na ceste ne bo to nič proti temu, kar lahko naredijo s satelitskim nadzorom. Čakajte, da se vzpostavi satelitsko cestninjenje in seveda čez čas tudi satelitske radarske meritve hitrosti. Ta sistem ti bo lahko zmeril hitrost na bilo katerem delu bilo katere ceste in le to primerjal z dovoljeno hitrostjo na tistem odseku. Mater, to bo dragi hec...
federal
07. 03. 2009 21.44
Še ena nova stvar z staro policajsko teorijio: kazni gor nesreče dol. Tako neumni so samo še naši policisti v EU. Dajte jih malo v svet poslat da se zapankana g**** nuči kako se stvari delajo.
aryan
07. 03. 2009 20.44
A da bi pa tote kolovoznice imenovane ceste zrihtal to pa ne. Lažje je ljudi kaznovat (kot, da ima to kak smisel) kot pa ceste zrihtat. Kaj pa bo radar pripomogel k varnosti? Mimo radarja po omejitvah naprej pa prosto po prešernu al kok že gre to? Menim, da bi odgovor na vprašanje zakaj je toliko nesreč dobili v tem, da bi totim ignorantom lahko povedal, da so ceste še iz sredi bivše juge, pa da je število motoriziranih prevoznih sredstev narastlo za več 100% v 50 letih, ceste pa še zmeram iste. Pardon bolj uničene sem mislil
Suckhead
07. 03. 2009 18.58
Js sm se 180 mimo radara plo že pred mesci pa nč nism dobo domo:-) Pod 150 pa tk ne gre:-)
deadea
07. 03. 2009 14.11
kupi se lahko sprej s katerim se presprica reg. tablica in se na sliki ne vidi stevilka. lahko pa si tudi kupimo posebne lucke katere namestis na mesto za osvetlitev reg. tablic katere svetloba tudi ne dovoli jasne slike. te zadeve niso drage in se splacajo v vsakem primeru. najbolj primitivno pa je da s crnim lepilnim trakom spremenite stevilko ali dve
dolzvlado115
07. 03. 2009 12.09
RABIJO DENAR ZA UBRISANE
zvizgec
07. 03. 2009 11.58
KOMAJ ČAKAM DA JIM EN TO KANTO UKRADE AL PA ZAŽGE KOT UNGA NA GORENSKEM
zvizgec
07. 03. 2009 11.53
najbolje da vsem avtomobilom omejijo hitrost na 130km/h ne vem zakaj dovolijo prodajo avtomobilov ki majo ne vem kok konj in letijo čez 250,sej s to omejitvijo bi bil še vedno problem v naseljih tja pa postavit vse radarje pa bi se nekako izšlo,sam ljudje smo itak taki pacijenti da nesreče bojo vedno ne glede na vse. bi pa vprašal policijo zakaj radarje postavljo tik pred tablami v naselju a je tam tok nesreč a nebi raje v naselju postavili radar,sam potem najbrž ne bi bilo zaslužka a ne, pa kazni bi morala biti glede na zaslužek pač v procentih od plače ker za ene je 500e malo za ene pa celo premoženje in rabijo že kredit za to
gomulka
07. 03. 2009 10.29
Daj NE JOKAJTE toliko okrog radarjev. Če niste sposobni sami sebe kontrolirat, se vozite z avtobusom ali vlakom.
motofrik
07. 03. 2009 09.06
Namesto, da bi popravili ceste, pa cestninske ovire pospravili, bodo raje kasirali na ta račun. Seveda, only in Slovenia. Tapravih divjakov tako ne bodo dobili, samo take z 10/uro več.