Slovenija

Policija spet poostreno nad motoriste

Ljubljana, 13. 07. 2012 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Policisti izvajajo poostren nadzor nad vozniki motornih koles, ozorni pa bodo tudi na tiste, ki najbolj ogrožajo varnost motoristov. To bo že tretji letošnji poostren nadzor nad motoristi.

Policija
Policija FOTO: Policija.si

Vozniki motornih koles so še vedno med najbolj izpostavljenimi udeleženci v cestnem prometu. V policiji so zato skupaj z drugimi pristojnimi službami pripravili več aktivnosti za izboljšanje njihove prometne varnosti. Že tretji poostreni nadzor nad vozniki enoslednih motornih vozil letos se je začel danes in bo potekal do nedelje.

Po vsej Sloveniji v tem času izvajajo poostrene nadzore, med katerimi bodo zlasti preverjali spoštovanje cestnoprometnih predpisov, preprečevali agresivno vožnjo ter ugotavljali tehnično brezhibnost motornih koles in mopedov. Pozorni so tudi na druge udeležence v cestnem prometu, ki s svojimi dejanji pogosto ogrožajo varnost motoristov, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Prvi poostreni nadzor nad motoristi letos je potekal med 22. in 25. marcem, drugi pa med 13. in 15. aprilom.

V prometnih nesrečah je leta 2011 umrlo 30 voznikov enoslednih motornih vozil, od tega kar osem v aprilu, hudo poškodovanih pa je bilo 214. V letošnjem letu je do četrtka življenje izgubilo 11 motoristov, v enakem obdobju lani pa 17. Poleg tega je v obeh letih v tem obdobju umrl tudi en voznik kolesa z motorjem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alenka30
13. 07. 2012 13.40
-3
kljub telje akciji že spet ne bodo kaznovani tisti, ki delajo največje probleme po cestah, ki so kao frajerji na motorjih. So posamezniki ki mislijo da so sami na cesti, prehitevajo čez polno črto, v ovinek, izzivajo na križiščih,.... Takim je treba motor vzet za celo življenje, ogrožajo vse v prometu in hkrati sebe.... Je pa res da je zelo malo takoh ki vejo kaj je motor in tudi vozijo tako kot je treba.
povrsniste24kur
13. 07. 2012 15.41
+5
est
13. 07. 2012 12.58
+8
Ko so policaji štrajkali je bilo najmanj nesreč na slovenskih cestah. Kaj vam to pove?
random.slo
13. 07. 2012 12.42
+4
Prav je tako. Saj ne rečem, motor je užitek in vem, da ne kupi motorist 1200 kubičnega motorja za vožnjo 50 km/h...ampak v dveh tednih se mi je 3krat zgodilo, da je šla skupina motoristov prehitevat v povsem nepregleden ovinek...predlagam, da gredo prostovoljno pomagat na Sočo, da vidijo, kakšne posledice lahko doletijo motorista. Niso pa vsi motoristi isti, da ne bo pomote
imnesi
13. 07. 2012 11.17
-17
Po eni strani podpiram te akcije, po drugi se mi pa zdijo nepotrebne. Pri motoristih gre za skupino udeležencev v prometu, ki vsi po vrsti kršijo prometne predpise in s svojo vožnjo ogrožajo predvsem sebe, druge pa malo manj. Zato mi je v bistvu vseeno kaj se z njimi dogaja. Seveda pazim na cesti na vse udeležence, ampak tisti, ki zavestno vozi med pasovi, med avtomobili, z dvojno dovoljeno hitrostjo in podobno, si pa res ne zasluži še dodatne ekstra pazljivosti in nekega spoštovanja od drugih udeležencev v cestnem prometu.
realen
13. 07. 2012 11.35
+15
ne filozofiraj.....vozniki avtomobilov niso/nismo nič boljši. Pač je motor majhen,hiter in okreten. S tem ko motorist na PREGLEDNEM delu prehiti nekega ateja po polni črti itd, še ne pomeni da je za odstrel. Zavedati se morate, da je motor veliko bolj poskočen od avtomobila in za prehitevanje porabi veliko manj časa in prostora.....To še ne pomeni da divja..... Pač izkoristi svojo "prednost". Ne pravim in ne zagovarjam,da je to pravilno....pravim da ne bit tako ozkogledni.
NitroNory
13. 07. 2012 11.35
+15
no no...spet niso vsi motoristi norci....nekateri se prav v neki normalnih mejah vozimo...občasno gre kaj čez omejitev, vendar ne ogrožamo niti sebe še manj pa ostalih...itak se točno ve, da malokateri udeleženc v prometu spoštuje predpise in ne dela prekrškov....tisti pa, ki so norci bodo divjali z motorji, avti in vsem mogočim kar bodo imeli v rokah...sicer pa te akcije so dobrodošle...učinek pa nevem, če je tako velik...tisti, ki nekaj misli se bo teh akcij tudi udeležil in bo nasvete upošteval v prometu...najpametnejši piloti pa so preveč pametni, da bi se kaj takega udeležili
imnesi
13. 07. 2012 11.49
-14
Nisem še videl motorista, ki bi vozil po predpisih. Niti vsaj približno ne. Če vidite kdaj koga, ki se uči vožnje z motorjem (avtošola), se spomnite, da tisti "kandidat" vozi po predpisih! Zdaj pa pomislite, kako vozi ta kandidat in kako vsi ostali, ki se vozijo z motorji. Opazite kakšno razliko? Ne rečem nič. Zaradi mene lahko divjajo, saj ogrožajo predvsem sebe. Samo ne mi jokat s tistimi apeli da naj pazimo še posebej na motoriste, ki so ogroženi. Kdo pa jih ogroža? Mislim, da predvsem sami rinejo v težave.
realen
13. 07. 2012 11.57
+7
"ogrožajo" jih gumbci, ki gledajo samo ravno ali v radijo ali se pogovarjajo po mobitelu in jih nič ne briga kaj se dogaja okoli njih...če že hoečš odgovor na takšni ravni.... Kaj pa kolesarji...ti se tudi ne držijo prometnih predpisov, pa paziš na njih..... Še enkrat...motoristi so zaradi svoje "majhnosti" in hitrosti,gibčnosti....lahko spregledljivi. To jim ne daje pravico kršiti predpise...vendar tudi drugim ne daje pravico, da ne pazijo na te udeležence v prometu. Kajti hitro se lahko zgodi, da zaradi take miselnosti spregledajo motorista,ki se pa je držal predpisov. Pika in amen.
imnesi
13. 07. 2012 12.04
-8
motorista, ki se je držal predpisov? ha ha...
random.slo
13. 07. 2012 12.47
+1
V prometu nisi sam in moraš gledati na vse, to je dejstvo...tudi kolesarji niso tako nedolžni. V Ljubljani jih je dosti, ki gredo na polno čez prehod, ne da bi pogledali levo ali desno, voznik ga pa zelo hitro spregleda, nesreča pa je lahko dosti razsežne narave...moja sestrična dela kot višja medicinska sestra in verjemite, da vidi grozne stvari
Kane
13. 07. 2012 13.12
+5
imnesi, ne govori neumnosti. Da ne bom začel naštevati kolikokrat me je oseba v avtu opazila da se peljem in nato zavila na moj pas direktno v bok...torej bi vsakemu takemu vozniku moral odbiti stranko ogledalo, saj ga kot mi sami dokazuejo sploh ne potrebujejo, če ga ne uporabljajo.
maja_d@email.si
13. 07. 2012 13.29
+7
No no, ko smo že pri motoristih, ki se ne držijo predpisov ... kot da je pri voznikih avtomobilov kaj drugače. Tudi oni se po predpisih vozijo samo v avtošoli. Greš pa po naselju 55, so pa vsi za tabo živčni. Greš 90 po ovinkasti cesti, kjer je omejitev 90, te vsi prehitevajo. Motoristi prehitevajo (ponavadi) tam, kjer vidijo, da lahko, da jim bo zneslo, pa če tudi vidijo, da bodo naredili prekršek. Kot da vozniki avtomobilov ne. Res, nekateri motoristi sami izzivajo. Ne pa tlačit vseh v isti koš. Tukaj je primerna indijanska modrost, ki pravi: prijatelja spoznaš, ko si teden dni hodil v njegovih mokasinih. (Torej bo kolesar spoznal, kaj moti avtomobiliste šele, ko bo sam sedel za volan ... velja pa za vse udeležence v prometu)
Hroscarka
14. 07. 2012 23.55
+1
imnesi; poleti sem več na motorju kot v avtu. Prometnih predpisov se držim veliko bolj kot marsikateri voznik avtomobila. Zato ker je 5% motoristov divjakov, še ne pomeni da smo vsi za v isti koš!
Libra77
13. 07. 2012 10.48
-15
Imaš otroka, družino, svojce, sodelavce, ki te imajo radi? Izberi 4 kolesa, airbag, ABS in pločevino, ki te ščiti in pozabi na dvoje koles. Vseeno posebej pazim nate ko sem v avtu, ker se zaradi tvoje odločitve in želje po adrenalinu morem dodatno s tem ukvarjati. Bravo wheelie1 Lp
imnesi
13. 07. 2012 11.13
-2
realen
13. 07. 2012 11.32
+2
prav tako moraš paziti na pešce, kolesarje itd....
Libra77
13. 07. 2012 12.42
-1
Jaz razumem minuse, delijo ga tisti, ki so sebični in jim je vseeno če otrok zaradi npr. kamenčka na cesti izgubi očeta ali mater. Samo da hzerc pupma...
wheelie1
13. 07. 2012 09.14
+16
Poostreni nadzori nad določenimi skupinami udeležencev v prometu že, ampak lepo bi bilo, če bi uporabili malo več fantazije. Razumem, da (tudi) policija mora reagirati ob povečanju števila PN z udeležbo motoristov, ampak vidi se, da je to ogromen aparat, ki ima zelo dolg reakcijski čas. Zakaj? To je že druga akcija policije z motoristi kot ciljno skupino nadzora, ki bo potekala ob vremenu, ki je motoristom izrazito neprijazno. V takšnih primerih na cesto zapeljejo le najbolje usposobljeni. Divjaki - torej tisti, ki predstavljajo potencialno največjo nevarnost zase in druge, ostajajo doma in čakajo lepo vreme, da se zapodijo po cestah. Osebno sem naklonjen poostrenim nadzorom, ampak gospodje policijski uradniki - bodite bolj fleksibilni in načrtujte smiselno! Smiselno glede na kraj, čas, način in metode izvedbe nadzorov.
eosss.slo
13. 07. 2012 10.05
+8
wheelie1 se popolnoma strinjam, v Sloveniji je stalna praksa, da se načrtuje brez razmišljanja, samo da se nekaj dela... pomembno je, da lahko na koncu meseca rečejo, da so izvedli toliko in toliko akcij, kaznovali toliko in toliko voznikov in po nekem samo njim poznanem modelu nato izračunajo, da so s tem povečali prometno varnost za X %. Vsi pa vemo, da represija in kazni nimajo velikega pozitivnega učinka, precej večji učinek bi imelo recimo nagrajevanje zglednih voznikov, ampak potem ne bi polnili proračuna, kar pa seveda ni v interesu oblasti.
Slava_Rusiji
13. 07. 2012 08.25
+5
Spet bodo inkasanti na delu.