Slovenija

AVDIO: Policija: S Finci dobro sodelujemo

Ljubljana, 09. 05. 2009 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodelovanje med finskimi in slovenskimi preiskovalci v zadevi Patria poteka zelo dobro, kar so po navedbah policije večkrat poudarili tudi finski preiskovalci sami.

Kriminalistična preiskava v zadevi Patria se nadaljuje, so sporočili iz Generalne policijske uprave in dodali, da slovenska policija skupaj z državnim tožilstvom izvaja vse potrebne aktivnosti, tudi mednarodno policijsko sodelovanje s tujimi varnostnimi organi. Kot še poudarjajo, slovenski in finski preiskovalci zelo dobro sodelujejo, kar so večkrat poudarili tudi finski preiskovalci sami.

V primeru Patria policiji obeh držav dobro sodelujejo.
V primeru Patria policiji obeh držav dobro sodelujejo. FOTO: Jani Dolinšek

Na policiji so že povedali, da od finskih pravosodnih ali varnostnih organov uradno še niso prejeli zahteve po aretaciji dveh slovenskih državljanov, Jureta Cekute in Rudolfa Lebana, saj priporni nalog, ki bi veljal v Sloveniji ali drugih državah članicah EU ni bil izdan. To pa, kot poudarjajo na policiji, ne pomeni, da se o medsebojnih aktivnostih ne obveščajo oziroma da jih finski preiskovalci o navedeni zadevi niso obvestili.

Zaradi interesa nadaljnjih postopkov pa policija javnosti o posameznih aktivnostih oziroma kakršnih koli okoliščinah ali ugotovitvah ne more obveščati. So pa sporočili, da na podlagi naloga za aretacijo v odsotnosti, ki ga pozna finska nacionalna zakonodaja, slovenskemu državljanu ne morejo odvzeti prostosti. To je možno le na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo ali mednarodne tiralice.

''Evropski priporni nalog za prijetje in predajo lahko v skladu z okvirnim sklepom o implementaciji evropskega naloga za prijetje in predajo in zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU finsko pristojno sodišče posreduje neposredno na pristojno sodišče v Slovenijo. Skladno z omenjenim nalogom je mogoče odvzeti prostost in tudi predati lastne državljane državi prosilki. Odločitev o predaji oseb je nato v izključni pristojnosti pristojnih pravosodnih organov Republike Slovenije,'' so še sporočili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 05. 2009 07.05
Tudi Brezigarjeva odlično sodeluje, le da ne vem s kom!
jezek_Slovenski
09. 05. 2009 16.38
mi ježki bomo rešili zadevo!
vasija
09. 05. 2009 15.52
dol z našimi usranimi politiki - vsi nas kradejo - kdaj bo folk končno to dojel in naredu državni puč?!