Slovenija

'Zid na slovenski meji? Pretepenih 500 beguncev? Gre za absurdne navedbe!'

Ljubljana, 22. 09. 2015 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska policija ostro protestira, saj nekateri tuji mediji objavljajo zavajajoče podatke. Tako ne drži informacija, da so naši policisti pretepli 500 beguncev, prav tako ne, da na meji gradijo zid.

"Ostro protestiramo proti izrazito zavajajočemu poročanju nekaterih tujih medijev o dogajanju v Sloveniji v zvezi z migrantsko situacijo," se glasi uvodni stavek sporočila za javnost, ki so ga objavili na spletni strani policije.

Menijo, da nekateri tuji mediji aktivnosti slovenske policije in drugih državnih institucij predstavljajo v izrazito negativni luči. In vse to kljub temu, da policija "zelo dobro in odgovorno opravlja svoje delo, kljub temu, da policisti obvladujemo varnostno situacijo v zvezi z množičnim prihajanjem migrantov v Slovenijo, zaradi česar so varnostne razmere v državi stabilne in ne prihaja do nekontroliranih dogodkov, in čeprav je za prispele tujce v sprejemnih centrih dobro poskrbljeno kljub velikemu migracijskemu pritisku, ki smo mu izpostavljeni v zadnjem tednu, o čemer ažurno poročamo, vsi podatki pa so tudi javno dostopni".

In kljub javni dostopnosti vseh podatkov, nekateri tuji mediji sploh teh podatkov ne upoštevajo, so ogorčeni policisti. "Raje objavljajo povsem netočne in nepreverjene informacije, ki niso resnične," dodajajo.

'Absurdne navedbe'

Obrežje
Obrežje FOTO: Damjan Žibert

Policisti opozarjajo na dva primera: "Tako na primer nikakor ne drži informacija enega od tujih medijev, da naj bi Slovenija na svoji meji gradila zid; še bolj absurdne pa so navedbe drugega tujega medija, da naj bi slovenska policija prejšnji teden pretepla 500 beguncev."

Pravijo, da sploh ne vedo, od kod tem novinarjem ti podatki, in dodajajo, da je resnica povsem nasprotna.

"Slovenska policija na svoji zunanji meji spoštuje pravila in vse postopke s tujci izvaja strokovno ter v skladu z nacionalno in evropsko zakonodajo, pri čemer posebno pozornost namenjamo ranljivim kategorijam oseb. V policiji smo zavezani k spoštovanju temeljnih načel človekovega dostojanstva in načela sorazmernosti, zato migrante obravnavamo ne glede na etnično poreklo, vero, politično prepričanje ali državo njihovega porekla in brez kakršne koli diskriminacije, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja," poudarjajo slovenski policisti.

Preberite tudi: Državni sekretar na MNZ Šefic je demantiral navedbe predvsem italijanskih medijev, da Slovenija postavlja ograjo po zgledu Madžarske. "Nobenih ograj ne postavljamo," je bil jasen.

Obravnavali toliko ljudi, le dvakrat morali posredovati

Opozarjajo, da so do sedaj registrirali že 2.700 migrantov, pri čemer pa je bil le v dveh primerih proti posameznikoma, ki sta na mejnem prehodu kršila javni red in mir, uporabljen plinski razpršilec. Pri tem tudi ni bil nihče poškodovan.

'Neetično, nekorektno in neprofesionalno'

"Tudi glede domnevnega zidu na meji je poročanje tujih medijev neetično, nekorektno in neprofesionalno! Prehajanje državne meje je zaradi obvladovanja migrantskega toka v skladu s schengenskimi pravili resda pod večjim nazorom, a mejni prehodi niso zaprti in prestopanje meje za ves potniški in tovorni promet še naprej poteka nemoteno," so kritični.

Kaj torej pričakujejo oziroma zahtevajo naši policisti? "Ob vseh javno dostopnih informacijah, ki jih vsakodnevno posredujemo domači in tuji javnosti, pričakujemo, da bodo mediji korektno poročali o dogajanju v zvezi z migracijami v Sloveniji," pravijo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3