Slovenija

Kot v filmu: Zahteval denar in grozil z orožjem

Ljubljana, 09. 03. 2010 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Neda Došenović/Blaž Garbajs/K.Š./M.M./P.K.
Komentarji
1351

Neuradno: Srečko Prijatelj naj bi izsiljeval primorskega podjetnika, ki ga je prijavil policiji. Podjetje Prijateljeve žene naj bi od države kupljena zemljišča zelo drago prodajalo Luki Koper. Jelinčič in Pogačnik pa naj bi se šla politično trgovino, kar vse skupaj pripelje do afere bulmastifi.

Jelinčič in Prijatelj
Jelinčič in Prijatelj FOTO: Damjan Žibert

Kriminalistična policija v predkazenskem postopku, ki ga usmerja koprsko okrožno državno tožilstvo, na širšem območju Slovenije izvaja obsežne aktivnosti na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete, korupcije in drugih težjih oblik kriminalitete.

Direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek je razložil, da je kriminalistična policija na območju Policijske uprave Koper od sredine lanskega leta obravnavala gospodarsko družbo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj s strani odgovornih oseb. Obstajal je namreč sum korupcije in drugih kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala, s katerimi je bila gospodarski družbi povzročena škoda približno 3,8 milijonov evrov. "V sklopu omenjene preiskave so v začetku meseca januarja letos, kriminalisti zaznali tudi sum kaznivega dejanja izsiljevanja med udeleženci poslov, povezanih z omenjeno gospodarsko družbo, in sum kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksplozivov," je dejal Jevšek.

S tem je bil odrejen prikrit preiskovalni ukrep. Med preiskavo so se pojavili tudi sumi koruptivnih kaznivih dejanj. Takrat so bile osumljene tri osebe.

Današnje dogajanje je rezultat večmesečne kriminalistične preiskave utemeljenih sumov kaznivih dejanj korupcije in zlorabe položaja, v kateri so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi po odredbi pristojnega sodišča in ob usmerjanju državnega tožilstva. Predstavnik policije Drago Menegalija

Preiskava se je nadaljevala, danes pa je dosegla vrhunec. Okoli 12. ure so se pričele grožnje s strelnim orožjem, če ne bo izplačila denarja. Izsiljevani je s pomočjo policije organiziral primopredajo denarja. In tako je drugi osebi v Novi Gorici predal 323 tisoč evrov. Neposredno po predaji denarja so policisti osebo, ki je izsiljevala in grozila, prijeli. 

Iz tako so se začele obsežne policijske preiskave. V vse skupaj naj bi bil vpleten poslanec SNS Srečko Prijatelj. Neuradno naj bi bil prav on tisti, ki so ga policisti ob predaji denarja v Novi Gorici prijeli. Policisti so sicer pridržali tudi prvaka SNS Zmaga Jelinčiča in kmetijskega ministra Milana Pogačnika. Oglasili so se tudi pri murskosoboškem županu Antonu Štihcu, pod policijskim drobnogledom pa je tudi nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar. Finance dodajajo, da je vse skupaj vpleten tudi direktor družbe Inženiring Graj Robert Graj.

Minister Milan Pogačnik
Minister Milan Pogačnik FOTO: Dare Čekeliš

Kaj naj bi kdo naredil?

Vse skupaj se je po neuradnih informacijah začelo s prijavo nekega primorskega podjetnika, najverjetneje iz Luke Koper, zoper poslanca nacionalne stranke Srečka Prijatelja. Prijatelj naj bi bil tega primorskega podjetnika izsiljeval. Policija je tako sprožila preiskavo.

Vpletenost Srečka Prijatelja in Roberta Časarja: Policija naj bi s prisluškovanjem med drugim Srečka Prijatelja ujela pri prijemanju podkupnin. Ugotovila naj bi tudi, da je podjetje, ki je v lasti Prijateljeve žene Aleksandre, od države zelo ugodno kupovalo zemljišča v Sežani in jih zelo drago prodajalo Luki Koper v času, ko jo je vodil Robert Časar. Luka Koper naj bi za ta posel plačala kar 832 tisoč evrov provizije.

Vpletenost Antona Štihca: Nadalje naj bi policijo sled peljala v Mursko Soboto, kjer je Luka Koper hotela graditi svoj terminal. In tako se je pod lupo kriminalistov znašel tudi župan Murske Sobote Anton Štihec.

Vpletenost Zmaga Jelinčiča in Milana Pogačnika: Prvak SNS in minister za kmetijstvo naj bi se v vse skupaj ujela čisto slučajno. Policija naj bi namreč med prisluškovanjem Srečku Prijatelju ugotovila, da se gresta politično trgovino. Jelinčič naj bi bil prek Srečka Prijatelja od Pogačnika zahteval, da se mu uredi zemljišče za njegov letalski muzej v Ajdovščini, v zameno za to pa naj bi SNS Pogačnika na interpelaciji, ki ga čaka zaradi bulmastifov, podprla.

Kriminalisti so skupaj z Jelinčičem zapustili prostore poslanske skupine SNS v državnem zboru.
Kriminalisti so skupaj z Jelinčičem zapustili prostore poslanske skupine SNS v državnem zboru. FOTO: Kanal A

Kaj pravijo akterji?

Danes je bila v prostorih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS opravljena policijska preiskava. Z ministrom Milanom Pogačnikom so kriminalisti opravili razgovor. Ministrstvo je kriminalistom predalo vso zahtevano dokumentacijo in s policijo tudi korektno sodeluje. Več informacij ministrstvo trenutno ne more posredovati, ker preiskava še poteka in jo vodi kriminalistična policija. Ministrstvo za kmetijstvo

Policisti še vedno zaslišujejo kmetijskega ministra Milana Pogačnika in poslanca SNS Srečka Prijatelja. Predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pa so izpustili oziroma so pri njemu doma končali hišno preiskavo. Sicer so ministra Pogačnika več ur zasliševali na ministrstvu, nato pa odpeljali še na policijo.

Policisti so sicer potem ko so zaključili pregled prostorov poslanske skupine SNS v državnem zboru odšli na sedež stranke oziroma na dom njenega predsednika Zmaga Jelinčiča na Tivolski v Ljubljani, je pojasnil odvetnik Aleksander Čeferin.

Jelinčič je ob zaključku preiskave v državnem zboru novinarjem izjavil, da gre v preiskavi za "udarec gospe Kresalove".  Žurnal24 sicer poroča, da je hišna preiskava potekala tudi na domu Prijatelja na Krasu.

Preiskava na občini Murska Sobota je trajala dobre štiri ure, takoj po njej pa je župan Štihec sklical tiskovno konferenco in zatrdil, da ni osumljenec, da ni bil pridržan in da je prostovoljno sodeloval pri preiskavi. "Pri preverjanju informacij sem sodeloval prostovoljno kot odgovorna oseba mestne občine, z željo doprinesti k pojasnitvi zadev. Naša mestna občina posluje pregledno in zakonito in ne želim, da nanjo pade kakršen koli dvom o zakonitosti našega dela.“ Pojasnil je, da je bilo vse to zaradi preiskave dokumentov zaradi prenosa kmetijskih zemljišč na občino v zvezi z gradnjo letalskega centra. Zatrdil je, da takega prenosa zemljišč ni bilo in tako tudi dokumentov verjetno ni. Prav tako pravi, da ni povezave z Luko Koper. Preiskovalci pa so zasegli precej dokumentacije.

Vsega skupaj so policisti naredili pet hišnih preiskav, nekatere še potekajo, pri tem pa sodeluje 60 kriminalistov in 20 policistov. Po podatkih predstavnika policije Draga Menegalije so hišne preiskave opravili oziroma jih še opravljajo na območju Kopra, Nove Gorice, Ljubljane in Murske Sobote, in sicer tako pri različnih fizičnih osebah, kot v prostorih določenih državnih institucij. "Išče se poslovna dokumentacija in drugi materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku," je razložil Menegalija.

Robert Časar, nekdanji predsednik uprave Luke Koper
Robert Časar, nekdanji predsednik uprave Luke Koper FOTO: Dare Čekeliš

Korupcija, zemljišča in Luka Koper

Premier Borut Pahor je dejal, da je za preiskavo izvedel šele, ko so bili postopki že opravljeni. O tem ga je obvestila Kresalova. Dodal je, da tako kot v drugih primerih, o tem ne želi in ne sme biti predhodno obveščen, ker bi to lahko pomenilo skušnjavo, v katero niti noče pasti.

Celotna zgodba naj bi se začela v Luki Koper. Kot pišejo Finance, naj bi se vse vrtelo okoli sporne preprodaje zemljišč na Orleški gmajni v Sežani, v katero je bila vpletena žena Srečka Prijatelja, Aleksandra Prijatelj. Gre za zemljišče, veliko 63 hektarjev, kjer naj bi se gradil logistični center. V tistem času je bil Prijatelj občinski svetnik Sežane in zelo zavzet za projekt. 

Med spornimi posli so bili po naših informacijah tudi nakupi zemljišč v Novi Gorici in Murski Soboti. Luka Koper je večinoma kupovala pri podjetju Premik.net, kjer je direkotorica podjetja Aleksandra Prijatelj. Podjetje naj bi od kmetov kupovalo kmetijska zemljišča po simbolični Darsovi ceni 5 evrov, Luki pa naj bi zemljišče prodajali po dobrih 45 evrov za kvadratni meter. V teh poslih je Luka nakazala za 823 tisoč evrov provizij in to je jedro težav. Podjetje Premik.net je bilo lani eno najuspešnejših podjetij. Aleksandra Prijatelj naj bi od tega posla za svetovanje prejela 100 tisoč evrov oziroma za svetovalno uro naj bi dobila 1.100 evrov.

Kriminalistična preiskava v zvezi s prodajo tudi teh zemljišč je potekala skoraj pred letom dni, ko so kriminalisti obiskali Luko Koper. Delničarji Luke Koper so takrat imenovali posebnega revizorja, čigar naloga je bila preveriti  vodenje poslov družbe v zadnjih petih letih. Takratni predsednik uprave Robert Časar je ob tem dejal, da revizija ne bo pokazala nič slabega, saj so ravnali gospodarno. Njegova naloga je bila preveriti tudi vodenje poslov v zvezi z Orleško gmajno v Sežani.

Kot so nam dejali na Luki Koper, se danes pri njih ni nihče oglasil. Dodali so, da je Orleška gmajna res bila del revizije, ampak niso ugotovili nobenih nepravilnosti in zato so že v prvem krogu z zadevo zaključili, saj niso našli nič problematičnega. "Revizija ni policija. Revizor pregleda, če so vsi računi, pogodbe, sklepi tako kot morajo biti. Revizija nima posebnih metod in sredstev na voljo, da bi odkrivala kazniva dejanja," je dejal predstavnik za odnose z javnostmi Sebastjan Šik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1351)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pošten Zvezdaš
11. 03. 2010 16.18
Politiki,če bi vernili ukradeni denar.Gospodarski problem bi tajkoj bilo rešeno V Slovenuji.Apak lopovi so naj bol glasni in znajo samo lajat .
albertinum@excite.com
11. 03. 2010 14.48
Tkole je tud Janša vzel keš za patrijo, sam Janša nagrebe mal več, tkole cirka 20 mio.
bron
11. 03. 2010 12.07
OD KORUPCIJE DO DENARJA SE ZAČELA JE TURNEJA KDO BO POTEGNIL TAKRATKO SE BO PA ŠE VIDELO.
Garfield7497
11. 03. 2010 11.48
SEDAJ KRIMIČEM NE GRE V GLAVO ZA PROVIZIJO VSAK POSREDNIK VZAME PROVIZIJO IN TO NIKOGAR NE BRIGA KAKO VISOKA JE ČE SI TI PRIPRAVLJEN PAČ TOLIKO PLAČATI JO PAČ PLAČAŠ,ČE NE NEDOBIŠ TISTO ZA KAR SI ZAGRET HALOOO
nefretete
11. 03. 2010 11.40
SherlockH 10.03.2010, 14:45 0 24 ur je odličen pokazatelj, da javni sektor zaposluje večino levakov, tako in drugače, heh. Uh, Šerlok, kje si bil včeraj, ko je bila druga izmena?
politik70
11. 03. 2010 10.43
Ja Kresalkino maslo..... je zapisalo se nekomu... Deloma ima prav! Kdo pa je ustvaril to kao kaotično stanje? Kdo vsak ljubi dan iz različnih virov in lukenj ustvarja ?
Pošten Zvezdaš
11. 03. 2010 08.33
@tonček Balonšek, nisem proti,če imaš tako rad J,J.Ampak nimaš prav,da umešavaš družine.Kako bi ti regiral ,če bi od tvoji družini komentirali.Jaz posebno mislim,da nebi bilo lepo.Mi komentiramo politiko ne pa o nedolžnim.Nezamerim pa nikomur ,vsak ima svoja mnenja.
Axel Ales
11. 03. 2010 07.29
Ni je estarde čez domačo politično: "nama šta, nema ljudi" cirkus. Saj bi bilo vse v redu, če nas ogled tega pogrošnega spektakla ne bi toliko stal. Če že ne kruha, pa vsaj iger...
SherlockH
10. 03. 2010 14.45
24 ur je odličen pokazatelj, da javni sektor zaposluje večino levakov, tako in drugače, heh.
Mitja Remec
10. 03. 2010 14.41
Kresalino maslo;)
saintjozef
10. 03. 2010 14.34
Ko so mene vprašali koga bom volil, sem rekel: site prašiče. Pa so v prejšni vladi prišli na oblast lačni in uspešno izpraznili naše skupno korito in se čudite, da ni kaj za jest? Ko pa si nekdo poizkuša prislužiti plačo na pošten način in dela kar MORA! (KK), se reče temu, da je zlorabil svoj položaj s političnim pritiskom, a ne g.FEJKSCEGI? Sami se bomo izbrisali. Živeli lopovi.
afrodita.029
10. 03. 2010 14.24
VSI SO G N I L I !!!
shotalick
10. 03. 2010 13.59
sej bo usak na svoj sekret prsu. enga pa po enga naj takole dobivajo. Z enim zamahom 3 muhe..bomo vidl kaj bo iz tega. Mi smo itq na robu propada, oni nam višajo plače za 100€..a sami si delijo astronomske zneske, ki jih mi navadni smrtniki tudi sanjati ne moremo. sprašujemo se koga volit? nobenga, kajti osnovnošolec ima več zdrave pameti, kot pa naši politiki in poslanci. državo so pripeljali do bankrota, žepe so nafilali, samo še čakamo lahko, kdo nas bo kupil. slabo se nam piše. lp
Lojze Kojzek 1
10. 03. 2010 13.59
sama gniloba v tej državi eden je bolj kot drugi pokvarjen in takšni so v politiki sram naj bo vsakega ki voli takšne kandidate,kaj se pa še skriva ,ki nobeden še ne ve
playback
10. 03. 2010 13.57
Fejkscegi in SchelockH strinjam se z vama. Bog pomagaj takšni državi, bi lahko samo rekel, pa kaj ko nas je zapustil. So ga komunisti vrgli iz razpela, sedaj pa delajo kar hočejo.Oče razsvetli jim pamet, saj od zasvojenosti z oblastjo ne vedo več kaj delajo!!
Beno Messner
10. 03. 2010 13.22
TU JE TOLIKO ENIH MILJONSKIH BOGATAŠEV NA RAČUN VSEH NAS,DA BOG POMAGAJ,A ISTOČASNO VELIKO TAKIH,KI NIMAJO KAJ ZA JESTI,....V SLOVENIJI JE VELIKO PRIKRITE RESNICE!!!!!!!!!!DEJSTVO JE,DA POŠTENI LJUDJE TRPIMO,ONI KI PA KRADEJO PA ŽIVIJO V OBLAKIH OD VSEGA IN NJIH NOBENA RECESIJA NE MORE OPLAZITI,.....LAHKO BI CELO KNJIGO NAPISAL,...
M-teorija
10. 03. 2010 13.20
gomesgomes 10.03.2010, 13:17 Menda bo pa ja navijal za kake tilie.
Beno Messner
10. 03. 2010 13.17
NO GOZDRA?!POVEJ KOGA PA NAJ VOLIMO?????LEVE ALI DESNE?????POŠTENE ALI NEPOŠTENE????VSI SO NAS OKRADLI,....
Fejk Scegi
10. 03. 2010 13.05
Kresalka je zlorabila svoj položaj s političnim pritiskom na policijo, da je sprožila to ackijo, ki ima edini namen preusmeriti pozornost. Je že pač tako, da se je preveč govorilo o tem kako je podpisala milijonsko pogodbo z osebnim prijateljem za najem prostorov, potem forsirala slab zakon o izbrisanih, na podlagi katerega bo njen Senička zaslužil ogromne zneske, ko bo zastopal izbrisane ko bodo tožili za odškodnino. Resno razmišlam, da bi se izselil iz te skorumpirane udbomafijske države!
gozdra
10. 03. 2010 13.01
Če boš volil Kitajce boš imel namesto 400 EUR samo še 40.