Slovenija

Policija bo prehitre voznike lovila tudi z nadvozov

Vransko, 23. 08. 2011 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na avtocestah izstopajo posamezniki, ki veliko premočno stopijo na plin, in prav ti so krivi za večino nesreč. Policisti jih bodo v prihodnje lovili z nadvozov, in sicer s šestimi laserskimi radarji.

Policisti bodo prehitre voznike na avtocestah lovili tudi z laserskimi radarji.
Policisti bodo prehitre voznike na avtocestah lovili tudi z laserskimi radarji. FOTO: Policija

Slovenski policisti  bodo po novem s šestimi laserskimi radarji z avtocestnih nadvozov lovili prehitre voznike.

Doslej so policisti hitrost na avtocestah merili s stacionarnimi merilnimi sistemi, sistemom Provida in z merilniki, ki so vgrajeni v policijska vozila. "Zdaj pa uvajamo sistem laserskih merilnikov, ki so podprti z videosistemom, kar pomeni, da imamo za vsako prekoračitev hitrosti fotografijo. Laserski merilniki nam omogočajo, da hitrost na avtocestah merimo z nadvozov. Policisti na nadvozu lahko že s prostim očesom vidijo, da je nekdo v prometnem toku znatno hitrejši," je povedal predstavnik Generalne policijske uprave Robert Vehovec.

Takšnim voznikom bodo policisti z nadvozov izmerili hitrost, in to sporočili policistom na motorjih, ki nadzirajo promet na avtocestah. Ti policisti bodo potem ustavili prehitrega voznika in ga kaznovali. Z laserskim sistemom meritve hitrosti ni možno izvajati masovnih meritev. Ta sistem so doslej policisti uporabljali na regionalnih in lokalnih cestah, v Sloveniji pa imamo šest laserskih merilnikov ter 18 stacionarnih merilnikov hitrosti.

Samo celjski policisti so do konca julija letos ugotovili kar 776 prekoračitev hitrosti. Največ voznikov je hitrost prekoračilo za vsaj 30 in do 40 kilometrov na uro, je povedal pomočnik komandirja Postaje prometne policije Celje Boštjan Cugmas.

Vehovec je sicer izpostavil, da večina voznikov na avtocestah spoštuje omejitve hitrosti, kar pomeni, da se hitrosti na avtocestah umirjajo. "V prvem polletju smo policisti tako obravnavali manj prometnih nesreč na avtocestah, vendar pa so bile njihove posledice v prvem polletju letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani hujše. Zabeležili smo namreč več mrtvih in tudi večje število hudo ter lažje telesno poškodovanih," je povedal. Vehovec je tudi opozoril, da neprilagojena hitrost še vedno ostaja poglavitni vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Letos je tako zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 26 prometnih udeležencev, lani pa je zaradi prevelike hitrosti na slovenskih avtocestah cestah umrlo 45 ljudi, kar predstavlja 33 odstotkov vseh, ki so lani izgubili življenje na slovenskih cestah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rko
24. 08. 2011 08.45
bedarija. preselimo se drugam
Uroš Mernik
24. 08. 2011 07.36
Zakaj v tej blesavi državi že nekdo ne podre cestninskih kvazi postaj in premakne te blesave "vlake-tovornjakov" na železnico, ali pa vsaj naj pogledajo na HR kako to izgleda ko teče promet tekoče in brez radarjev 600 km skupaj. Če bo šlo tako naprej najboljše da nam dajo kar v avtomobile merilnike, ki bodo ob prekoračitvi direktno javili v center in avtomatsko poslali globo in pike. BEDA !
jurcek
24. 08. 2011 07.23
zakaj je vecina nesrec zaradi prevelike hitrosti samo pri avtomobilih nizjega cenovnega razreda....
boeing7
24. 08. 2011 01.13
DODGE-RAM: Haha dej hehaj no. Ta način ustavljenja prehitrih voznikov, so prevzeli od Američanov. Tam je policaj na mostu, recimo 10 policijskih avomobilov, pa v vrsti čaka na " podvozu " , ki je skrit ob avtocesti in potem policaj na mostu samo pove znamko avtomobila, barvo, tablico in grejo policajo po vrsti za prehitrimi vozniki ! Samo da tam imajo res dodelan sistem, med tem ko v SLO so bolj ?
piki_jakob
24. 08. 2011 01.05
dokler bo folk jamru tkole po forumih ipd, bodo veselo višal kazni, ko bo pa folk enkrat utihnu, jih bodo pa zlo hitr znižal - stara modrost - dokler folk jamra bodo prtegval, ko bo pa folk utihnu, bodo pa dojel da se neki kuha in bodo popustil...
DODGE-RAM
24. 08. 2011 00.24
aston martina od 007 rabim pa ne vem če bo ker čako na nadvozu
Marko Novak 1
23. 08. 2011 23.57
nesreče se ne bodo dogajale če bodo upoštevali vse zakone in ko bodo odstranili starejše ljudi iz ceste. 70 domenknight:če je tisti človek res garal za avto bo delal in vozil tako da ga bo obvaroval in ne bo delal razgrajal in reskiral za odvzem. in tisti ki ima dobre avte ima tudi denar za kazni in ostalo. so pa tudi eni ki dajo za avto ogromno in imajo komaj za jest pa imajo kredit za 50 let. še vedno mislim da bi morala biti AC brez omejitve kot ponekod v nemčiji,če bi naredili nesrečo pa bi bile visoke kazni.
Simon Stegel 1
23. 08. 2011 23.49
Ah ko te ustavijo tipu le reces, da naj ti pokaze sliko, ker ti jo mora, ce te ustavi. Potem pa lahko oba potrpezljivo cakata, da vsi policaji spokajo masinerijo do njega, drugace lahko oporekas postopku :) Da tako naredi 10 voznikov garantiram, da se policajem ne bo vec dalo :)
__jan__
23. 08. 2011 23.04
kolikor vem je v zakonu napisano da policist ne sme biti oddaljen od vozila več ko 3m ko meri hitrost nisem nobenega avtomobila videl zato me zanima ali to drži ?
Andrej Pe?nik 1
23. 08. 2011 22.59
pred petnajsim letom je bilo 50% manj nesreč kaj mi grejo na jetra jaoooooo odkar smo v EU je tudi turistov več vsako leto je več voznikov
kadabra
23. 08. 2011 22.56
en velk val za policisko državo! sramota... dejte še ene par novih zakonu sprejet pol smo pa res TOP!
Tadej Prašnikar
23. 08. 2011 22.55
po mojem mnenju so po cestah veliko bolj nevarni "nedeljski" vozniki, ko izven naselja namesto dovoljenih 90, vozijo 60 (to počnejo zaradi vse višjih kazni).. potem pa so zadaj vsi nestrpni in se dogajajo škarjice ali še kaj hujšega... to je veliko bolj nevarno kot pa 150 na AC!!!
dreko123
23. 08. 2011 22.35
hcaine8, hja pod Titom se je veliko kradlo, samo se je nakradeno tudi dosti delilo oz. so lahko kradli vsi po malem. V kapitaluzmu se pa enako krade oz. še več, samo da gre ves denar samo nekaterim osebkom pri koritu v žepe, med tem ko ostali propadajo in životarijo... Se spomnim kako so govorili da gre ves denar v beograd in da ko se osamosvojimo bo denarja na pretek... hmm hja teoretično je res in bi skoraj moralo biti tako. Kje se potem zalomi glede na to da si slovenija na Forbesu lasti 1. mesto kot najbolj obdavčena država na svetu. Kar pomeni, da ga davkov res ne morejo več dvigovati, so pa tukaj prometni "prekrški" - zlata jama za državni aparat brez dna. Kje si videl da bi bile včasih vladne stavbe v najemih???? pa kje je sploh še kdo to videl?
blitvanija
23. 08. 2011 22.34
Te bom opazu, skrbi me, ko so bodo naselil še v podvoze
blitvanija
23. 08. 2011 22.31
Omejitev 130 me ne moti. Itak števec za 10 laže, pa še uniformiranci oprostijo 10%. Bolj me motijo nenormalne omejitve v naseljih - cesta ravna, pregledna, omejitev pa 30 ali celo manj. *
mirko53
23. 08. 2011 22.29
Ne pozabite:edini primer, kjer so si bile vse stranke v parlamentu enotne, je bil ravno novi zakon o varnosti v prometu in to so koncemkoncev VASI predstavniki.In to z leve in desne!Pa to ni edini razlog, da mojega glasu ni nihce od sedanje generacije politikov vreden!
Skoti Pipen
23. 08. 2011 22.17
@dreko123 Lahko pa voziš po predpisih, a? Omejitve hitrosti, če še ne veš, poznajo in imajo povsod po svetu..
hcaine8
23. 08. 2011 22.13
@dreko123 Se strinjam z vsem, razen s tvojo trditvijo, da je za vse kriv kapitalizem. Pod Titom so takratni veljaki OGROMNO nakradli, kar se lepo vidi na švicarskih bančnih računih. Bila je le ta razlika, da ker ni bilo demokracije, so vedeli da bodo na oblasti še dolgo, zato so kradli počasneje in zvrstilo se je precej manj lopovov. Mišljenje ni bilo nič drugačno. Omejitve in kazni v kapitalizmu... Poglej Nemčijo, na AC nima omejitve (čisto nič več nesreč nimajo od nas), tudi kazni so za razumne prestopke nižje. Ne gre za krivdo kapitalizma, gre za krivdo nesposobnih vlad. Konkretno pri omejitvah vsak prometni minister najlažje prikaže napredek z zaostrovanjem zakonov, poleg tega pa še malo napolni blagajno, da se odnešeno manj pozna.
LAcaliente
23. 08. 2011 22.12
PRAVILNO!...Kaznuje naj se ljudi, ki se izživljajo nad pedalko za gas (pa me ne zanima kok hitr mora kam pridt, bi šou pa tok prej!!!)...obenem pa naj se sankcionira tudi voznike, ki ovirajo promet oziroma ne upoštevajo da je desni pas VOZNI in levi samo PREHITEVALNI, tiste ki se vključujejo na AC z 50kmh...!!! Sploh pa ne vem zakaj bi vsak bum-bar danes MORAL imet izpit, ker več kot polovica Slovencev NE ZNA VOZIT in ne spoštujejo cestno prometnih predpisov in ne spoštujejo soudeležencev v prometu!!! Ko pa nabaše na kazen so mu pa vsi drugi krivi sam on pa ni gasirav!
dreko123
23. 08. 2011 22.08
folk po forumih ne bomo nič naredil se bo treba v real lajfu uzbunit, bo treba it na ceste, kake peticije, referendumi, kar koli! Tko ne gre več naprej. Poglejte kaj ta država dela z nami! Ko smo bili v socializmu smo se kregali čez komuniste, svobodo itd... poglejmo kaj imamo pa sedaj, skoruptirano kapitalistično policijsko državo brez dna in seveda brez osnovnih pravic, kjer ti lahko policaj napiše kazen za par mesečnih plač in odvzame avtomobil kadar mu paše. Lahko si mu samo antipatičen... pa komu bo verjelo sodišče tebi ali nekemu policajčku ki je komaj kadetsko šolo naredil in ima že pooblastila preko vseh meja! Nas kdo državljane kdaj vpraša glede teh absurdnih zakonov? Kako lahko država sprejema tako absurdne zadeve, ki se neposredno tičejo naših denarnin in svoboščin brez da bi se posvetovala z ljudstvom? Vlada mora biti glas ljudstva in mora delati za ljudstvo ne pa proti njemu!!!