Slovenija

''Policija bi bila prva na udaru''

Ljubljana, 13. 07. 2000 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zlati zaklad notranjega ministrstva, ki so ga iz trezorja Banke Slovenije dvignili možje notranjega ministra Petra Jambreka, odpira nova vprašanja. Velike količine zlata različnih starosti in izvorov - od zlatnikov, prstanov, manšetnih gumbov, zobnega zlata do jedilnega pribora sproža številna vprašanja, predvsem glede lastništva.

Kar veliko nekdanjih funkcionarjev se je že odzvalo na zadnja razkritja notranjega ministra Petra Jambreka, oziroma nenadnega odkritja poldrugega milijona mark in večje količine zlata. Ker je minister Jambrek v torek zatrdil, da vsaj del dragocenosti izvira iz časov pred slovensko osamosvojitvijo, smo se sinoči pogovarjali s Tomažem Ertlom, zadnjim republiškim sekretarjem za notranje zadeve Slovenije v nekdanji Jugoslaviji, ki se je do sedaj novinarjev dosledno izogibal.

Danes 68-letni nekdanji republiški sekretar za notranje zadeve Slovenije je v pokoj odšel preko noči. S svojim naslednikom Igorjem Bavčarjem, ki ga je zamenjal, se ni želel srečati. V zadnjih letih se je pred javnostjo skril v domače okolje, v Kočno nad Jesenicami. Ertl pravi, da se je upokojil zato, ker je prišlo do menjave režima in ker se ni hotel vmešavati. Vendar pa pri torkovem razkritju zlata na notranjem ministrstvu, ko je prst uperjen vanj, ni ostal neprizadet. ''Spomnim se, da je bil s predstavnikom Narodne banke narejen točen popis predmetov, ki so bili preneseni v banko,'' pravi Ertl, čeprav se ne spominja, kdaj je bil popis fizično opravljen. Zagotavlja pa, da on podpisal nalog za prenos zlata v Banko Slovenije. Enako jasen je Ertl tudi pri pojasnjevanju izvora zlata, ki naj bi bilo po njegovih beseda večinoma najdeno na vlakih, zaradi strahu pred sodnimi preganjanji, pa se njegovi lastniki niso javljali.

Kljub temu, da bi zlate predmete po takratni zakonodaji morali predati Beogradu Ertl pravi, da so zlato skrili v bančni trezor, saj bi bila po njegovem mnenju v primeru nasilnih dejanj iz Beograda, policija prva na udaru. Špekulacije, da naj bi bil pravi skrbnik zlata Ivan Matija Maček, je zanikal. Zlate predmete naj bi ob primopredaji poslov leta 1980 prevzel od svojega predhodnika Janeza Zemljariča, spominja pa se, da si je te predmete kasneje še enkrat ogledal, čeprav, dodaja Ertl, kasneje naj ne bi zaseženega zlata nihče več preverjal. O skrivnostnem ključu, ki so ga včeraj našli v policijski blagajni poleg zlata Ertl ni vedel, prav tako pa ni bil seznanjen z obstojem drugih blagajn. O najdbi poldrugega milijona nemških mark in večje količine zlata na kriminalistični policiji je Ertl izvedel preko medijev in dodaja, da se po odstopu s položaja v zadevo ni hotel več vpletati, saj si je želel mirno upokojitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja