Slovenija

Vlada zahteva od policistov, da pobirajo denar od prekrškarjev? Vodstvo policije informacije zanika

Ljubljana, 21. 01. 2016 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada naj bi pritiskala na vrh policije, saj bi naj želela blagajno polniti s pobranim denarjem od prekrškarjev. Tako opozarjajo policijski sindikalisti. Bodo vodje policijskih enot zoper policiste, ki ne bodo želeli sodelovati v inkasantstvu, uvajali disciplinske postopke?

Policijska stavka - 2
Policijska stavka - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

Policijska sindikata (SPS in PSS) sta sporočila, da so iz različnih policijskih uprav prejeli podatke, da so včeraj potekali sestanki z vodji enot in njihovimi pomočniki, zadolženimi za področje prometne varnosti.

Slednji so prejeli navodila, da morajo na področju izvajanja prometne varnosti v delovne naloge policistov odrejati konkretne naloge, na podlagi katerih je potrebno ukrepati zoper vse kršitelje cestno prometnih prekrškov.

V primeru, da policisti ne bodo ukrepali, bodo na teren napoteni vodje in njihovi pomočniki, ki bodo zaznavali kršitve in jih sporočali policistom, ki bodo zoper slednje morali ukrepati. V kolikor tudi v tem primeru policisti ne bi ukrepali, bi vodje zoper policiste morali uvajati disciplinske postopke, so sporočili policijski sindikalisti.

"Vse to pa kljub temu, da smo policisti v stavki, ki jo vodstvo policije (ne)podpira, preprečevanje in odkrivanje prekrškov pa ni nujna naloga, ki bi jo v skladu z zakonom v času stavke morali izvajati," so še dodali policijski sindikalisti.

Pobrane kazni
Pobrane kazni FOTO: Policija

Kot je iz uradno pridobljenih podatkov jasno razvidno, pravijo policijski sindikalisti, je bilo zgolj v prvih 40 dneh stavke izrečenih za 4,5 milijona evrov manj kazni, kot v enakem obdobju lani. "Izgovori vodstva policije o poslabšanju stanja na naših cestah prav tako ne zdržijo resne presoje, saj je rezultat v enakem primerjalnem obdobju pokazal, da je število tako prometnih nesreč z najhujšimi posledicami kot tudi število vseh prometnih nesreč močno upadlo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Število nesreč s smrtnim izidom
Število nesreč s smrtnim izidom FOTO: Policija
Število vseh prometnih nesreč
Število vseh prometnih nesreč FOTO: Policija

Navedeno jasno kaže, da zmanjšanje policijskih ukrepov zaradi stavke policistov še nima neposrednega vpliva na prometno varnost, kot to želi prikazati vodstvo policije, pravijo sindikalisti. "Kažejo pa navedeni rezultati na to, da bi konec leta v državnem proračunu lahko zmanjkalo celo 60 milijonov evrov, kar pa je že številka, ki zdrami celo tistega ministra, ki se po nezakonito prejetih nekaj deset tisoč evrih odzove šele, ko ga ljudstvo postavi pred steno in mu kaj drugega niti ne preostane," so še dodali.

Jasno je: vlada pritiska na vrh policije, saj hoče denar

Policijski sindikalisti odločno sporočajo, da gre v danem primeru za vladni pritisk na vrh policije. Zdi se jim očitno, da vlada zahteva, da je denarne globe za vsako ceno potrebno izrekati. Menijo, da je to vsakomur jasno. "Če boste v prihodnjih dneh naleteli na radarje policije ali podobne akcije, boste zato, ker vlada potrebuje denar, ki ga drugače kot iz žepov državljanov, ne zna pridobiti," so kritični.

Stavkajoči policisti bodo poskušali preprečiti 'inkasantstvo'

Stavkajoči policisti sporočajo, da pritiskom ne bodo popustili in bodo "inkasantstvo" še naprej poskušali preprečevati. Menijo, da to nikakor ne more biti nujna in verjetno tudi ne redna policijska naloga. "Zato potrebujemo tudi odločno podporo javnosti, saj je to, kot kaže, edini način, da se vodilni možje aktualne vlade vsaj malo zdramijo in premaknejo. S tem namenom o nameravanih ukrepih vlade in vodstva policije tudi seznanjamo javnost," sporočajo stavkajoči.

"Čeprav pravijo, da ne jamrajo, pa rešitve iščejo izjemno dolgo. Tako dolgo, da so očitno že pozabili, da so rešitve sploh kdaj začeli iskati. Predstavljate si, da ste na 113 poklicali na pomoč policiste, ker imate v hiši vlomilce. Ker policistov v pričakovanem času še vedno ni, pokličete ponovno, nakar prejmete odgovor, da policija še išče rešitve (!?). Stavka zaposlenih v policiji in MNZ je legitimna in zakonita. Če bo vlada s tako intenzivnostjo še naprej iskala rešitve tudi v primeru policijske stavke, se bojimo, da se bo stavka policistov zaključila šele v mandatu naslednje vlade," so zaključili policijski sindikalisti. 

Vodstvo policije zanika navedbe o navodilih stavkajočim policistom

V vodstvu policije so danes zanikali navedbe policijskih sindikatov. "Vrh policije ne preprečuje stavke policistom, še najmanj pa z inkasantstvom," so poudarili.

Shod policistov - 1
Shod policistov - 1 FOTO: Damjan Žibert

Kot so na policiji pojasnili, je v sredo na državni ravni potekal sestanek, na katerem so bili prisotni predstavniki vseh policijskih uprav, namenjen pa je bil ukrepom za obvladovanje migrantske krize. To je bila po njihovih navedbah "osnovna in tudi edina tema sestanka, kar pa je očitno nekdo poskusil uporabiti za medijski spin".

"Ni bilo sestanka niti navodil, še manj pa groženj z disciplinskimi postopki za neukrepanje s strani vodstva policije," so se v vodstvu policije odzvali na navedbe stavkovnega odbora policijskih sindikatov.

Dodali pa so, da vodstvo policije tako od predstavnikov sindikata kot tudi od vseh drugih zaposlenih pričakuje, da bodo tudi v času stavke dosledno opravljali zakonsko predpisane naloge. Ob tem so pojasnili, da sta med nalogami, ki so jih med stavko policisti dolžni opravljati, tudi nadzor in urejanje prometa na javnih cestah, te naloge pa morajo v skladu z zakonom opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (333)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
22. 01. 2016 17.24
+3
Se pravi, da sindikalisti lažejo samo, da bi očrnili vlado. So že na nivoju svečkarjev.
Kapitol
22. 01. 2016 16.32
+0
Hello, da vas malo pozdravin v stilu vašega PV-ja "peace, ljubav, bok". Sem malo skoknil poledat kaj so "socijalno čuteči" kaj danes vkradli, oz. zas..ali, evo pa vidim običajne vsakodnevne novice, vse po starem torej....
srebrnibreg
22. 01. 2016 17.24
+4
Ne rabiš lepiti iste pravljice na vsak članek.
puspan
22. 01. 2016 16.27
-1
Pravilno, od kje pa naj si vlada denar za svoje gaže vzame.
Transformerji
22. 01. 2016 12.12
+2
Naj bodo razno razni inšpektorji ali policisti, vsi so samo inkasanti. Inkasanti so pa tudi sodniki, za razliko od navedenih, verjetno pobirajo denar od najbogatejših. Kaj drugega si v našem izrojenem pokvarjenem sodnem sistemu tudi ne morem kaj drugega predstavljati.
enakostzavse
22. 01. 2016 11.07
+1
Kdo izmet sindikalistov je to izjavil, dragi novinarčki. Ima dokaze za te obtožbe? Če ne, krivdna odpoved, vas pa pred sodišče. Da vsaj prekličete tole pisanje po načinu, "baba vidla- baba rekla. Zelo neprofesionalno, celo zavajujoče pisanje, potrebno kaznovanja.
sinhron
22. 01. 2016 11.02
-2
Tem policijskim sindikalistom ne verjamem , da vlada vrši pritisk nanje , sami so izgubili kompas in tisti , ki stoji za tem ! Janševa vlada ( 2004 -2008 ) jim je obljubila vse mogoče , samo da so imeli sindikalni mir , izpolnili niso niti ene obljube , samo sprejemali so take zakone , ki še sedaj zahtevajo od vlad zategovanje pasu in plačevanje anuitet , a policijski sindikati so se šele sedaj zbudili in izsiljujejo vlado in vse nas davkoplačevalce !
enakostzavse
22. 01. 2016 11.09
+1
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ To je pač ena vrsta izsiljevanja vlade. Seveda bi odgovorni za te neresnične trditve morali odgovarjat.
staridida
22. 01. 2016 10.46
+2
Sem slišal, da prometni policaji imajo normo-vsak dan marajo pobrati toliko keša, drugače se jim plača zniža-zdaj pa vidim, da bo to držalo...
enakostzavse
22. 01. 2016 11.05
-1
sem pa jaz slišal da ste podporniki lopova janše, tudi shizofreni lopovi. Zdaj vidim da to res drži.
srebrnibreg
22. 01. 2016 17.25
To kar si ti komaj sedaj slišal že velja desetletja.
lizing
22. 01. 2016 10.40
+7
Bravo po svojih ljudeh je treba udart ja seveda v isti sapi pa omogočit stotisočim ilegaalen vstop v državo . Ja res smo iztirl in to čist
ROMELS
22. 01. 2016 10.26
+8
Najprej naj policija začne pri ministrih pa v šolstvu , zdravstvu pa še kje se bo mogoče odkrilo, da lopovi ne mirujejo. To so prvi med prekrškarji v državi.Tu bodo največ pokasirali.
cmer?ek5
22. 01. 2016 08.37
+15
Potam pa lahko "državljani" zahtevamo,da zaprejo vse naše kradljivce in lažljivce,,,,!!!
enakostzavse
22. 01. 2016 11.10
+0
ne seri, prvi bi bil na vrsti tvoj firer , lopov janša in njegovi hlapci v stranki.
hotchilipoper
22. 01. 2016 08.34
+21
Po grafih vidim,da se s stavko policajev prometna varnost izboljšuje,zato s stavko kar nadaljujte
wolfterier
22. 01. 2016 09.58
+8
Solidarni smo s policisti,zato upoštevamo predpise !
RdecaZvezda
22. 01. 2016 08.15
+16
Policistom kateri so v štrajku mi državljani pomagamo na tak način,da ne delamo prekrškov,zato jih ne more nihče obsojat ,da ne opravljajo svojega dela korektno,če so se pa postavili po robu in nočejo več kasirat kar v tri krasne,pa naj razmisli vlada,katera jih že 2 meseca vodi žejne čez vodo.
helter skelter
21. 01. 2016 21.54
+24
Rešitev bi bila, da se kompletno javno upravo razpusti, odpusti, in se ves javni sektor postavi na novo, z novimi pravili, pogodbami, brez vez, žlahte, brez izsiljevanj javnih sindikatov, s toliko ljudi, kolikor jih ta država res potrebuje..... Ampak za kaj takega bi pa morda kakšna prihodnja vlada res morala imeti jaj.. do poda. Vendar uspeh bi bil zagotovljen.
290ktober
22. 01. 2016 08.21
+5
enakostzavse
22. 01. 2016 11.22
-2
bitls, na novo postavit vse to aparaturo ? Kje boš pa nešel ljudi, brezmadežne in poštene, katerim se gre za dobro države in posledično dobro vseh ljudi ? Kje in kako bi ti tole uredil ? Prosim za odgovor, v nasprotnem boš izpadel kot janšistični nabijač. Kar pa mislim da itak si.
Fifi 24
21. 01. 2016 21.39
+32
Sedaj tudi nižje intelegentni vidijo(upam) da so slo visoke kazni (4 x večje kot v nemčiji) namenjene polnjenju žepov ne pa varnosti na cesti...nesreč je enako kot prej
TechnoX
22. 01. 2016 08.08
+11
Še manj nesreč je. Ker smo pod manjšim stresom med vožnjo.
trava@pinkponk.com
21. 01. 2016 21.39
+24
vlada nimate kaj zahtevat denar od nas dokler vaši ministri ne vrnejo pokradeni denar,ko boste njim pobrali denar jih odstavili ŠELE POTEM SE LAHKO OGLAŠATE.JA SA RAJI JE TREBA DENAR POBRAT VI PA GA LAHKO KRADETE.BANDA
enakostzavse
22. 01. 2016 11.25
+0
Jožajoža
21. 01. 2016 21.33
+1
ste videli,m ni nekaj nesreč. sedaj se vidi, kdo so najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč. policaji. nesreč je manj, ker policaji sedaj ne delajo, so nekje na smučanju v tujini.
tepee
21. 01. 2016 21.27
-1
mene je ustavil,ker sem telefoniral,saj je bilo zelo nujno,pa me je samo opozoril,da se med vožnjo ne telefonira,namesto,da bi mi napisal položnico.No,pa je šlo po gobe 60 eurov,za ta denar bi si lahko kupili skret papir in brisače na policijski postaji.
enakostzavse
22. 01. 2016 11.27
+1
Te boli da te ni kaznoval. Sprejemajo tudi donacije in jim lahko nakažeš prostovoljno teh 60 €. Ali samo nabijaš ?
Relin Quish
21. 01. 2016 21.26
+2
Glej, če mi ne bo nekdo zdaj počasi mojega gnarja vrno, bo cela norija.
ONniON
21. 01. 2016 21.19
+19
vladajoča klika zadnjih 6 let je slovenijo spravila v najhujšo krizo po osamosvojitvi,kar poglejte statistične podatke, javni dolg znaša že 32 milijard, še nikoli nismo imeli toliko revščine., izseljenih ..itd
enakostzavse
22. 01. 2016 11.28
+0
hahahahahahah, še eden ko misli da se z lažjo nekam pride. Si bil v šoli pri doktor janezu hahahahahah
asdfghjklqwertz
21. 01. 2016 21.14
+24
Dobesedno še samo čakam dan, ko bodo izdali zakon, da vso plačo moremo nakazovati državi, oni pa nam bodo dali tistih 200 eur na mesec, ali koliko jih že dobijo socialni problemi.
Relin Quish
21. 01. 2016 21.26
-2
Večini Slovencev bi to ustrezalo, vsaj Godina pravi tako.