Slovenija

SPS: Vlada kaže nespoštovanje do policistov in državljanov

Ljubljana, 13. 02. 2015 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan/M.R./STA
Komentarji
126

"V proračunu sredstev za policijo in MNZ obstaja neka meja, pod katero več ni mogoče iti. Razen, če se DZ zavestno odloči in policiji odvzame določene naloge ter s tem zniža nivo zagotavljanja varnosti," pravijo v PSS. Sindikat SPS pa meni, da znižanje sredstev za policijo kaže na nerazumevanje pojma notranje in nacionalne varnosti.

Parlamentarni odbori – za delo, pravosodje, zunanjo politiko, notranje zadeve in  kulturo – so v četrtek obravnavali predlog rebalansa proračuna. Na odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je največ polemik sprožilo dodatno zmanjševanje sredstev policije.

Za 24ur.com so danes na ministrstvu za notranje zadeve pojasnili, da rebalans proračuna predvideva, da bo ministrstvo letos dobilo 304,5 milijona evrov, od tega bi jih 257,2 milijona namenili policiji. Vendar pa to ne zadošča, opozarjajo na ministrstvu. Opozarjajo, da bi policija za izpolnjevanje vseh svojih zakonskih obveznosti potrebovala še dodatnih 34,7 milijona evrov.

Policija
Policija FOTO: Blaž Garbajs

"To kar se dogaja s tem proračunom, je zločin nad policijo," je ob teh podatkih opozoril poslanec SDS Vinko Gorenak. Policija je od leta 2008 po njegovih besedah izgubila 1500 ljudi. Ministrica za notranje zadeve je odobrila zaposlitev 152 novih policistov, a denarja zanje v proračunu ni, je opozoril. Zato je koalicijo pozval, naj do končnega sprejemanja proračuna stakne glave in skuša najti neke "človeške rešitve".

Razpravo je miril minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je predstavil rebalans letošnjega proračuna za področje javne uprave. Po njegovih besedah ta ne posega radikalno v nobeno ključno javno službo, vrši pa na vse pritisk, da racionalizirajo delovanje.

PSS: Obstaja meja, pod katero ni več mogoče. To je ta predlog

Kako bi prenesli ta udarec, smo povprašali oba sindakata. "Prepričan sem, da bodo poslanci razumeli, da v proračunu sredstev za policijo in MNZ obstaja neka meja, pod katero več ni mogoče iti ... S sedanjim predlogom gre za sredstva, ki so dejansko pod to mejo, prihranki pa več niso možni brez poseganja v sredstva, namenjena za plačilo dela, v sredstva za zagotavljanje osnovnih sredstev za delo, opreme ... Razen, če se DZ zavestno odloči in policiji ter policistom odvzame določene naloge in dejavnosti, ki jih sedaj izvaja in opravlja ter pri tem zavestno zniža nivo zagotavljanja varnosti," je povedal predsednik PSS Radivoj Uroševič.

Edino to je po njegovem mnenju v tem trenutku možno, sploh ob splošno znanih dejstvih, da je več kot polovica opreme na meji uporabnosti, da ima Slovenija po njihovih izračunih za skoraj dva milijona evrov že zapadlih obveznosti do zaposlenih v Policiji. "Po našem mnenju so edine rezerve pri sredstvih, namenjenih za delo policije, v plačevanju najemnin za prostore lokalnim skupnostim in drugim najemodajalcem za objekte in prostore, kjer so nastanjene policijske enote," je še dodal.

SPS: Vlada je pokazala nespoštovanje do policistov in tudi državljanov

Policijski sindikat Slovenije (SPS) pa je v odzivu zapisal, da znižanje sredstev za policijo kaže na nerazumevanje pojma notranje in naciolnalne varnosti, hkrati pa tudi na nespoštovanje sklepov odbora za notrano politiko, lokalno samoupravo in pravosodje DZ.

"S sprejetjem predlaganega rebalansa proračuna 2015 za notranje ministrstvo in policijo bi DZ pokazal določeno stopnjo nezrelosti in nerazumevanja funkcioniranja države ter tudi negiranje dela in sprejetih sklepov lastnega Odbora za notranjo politiko, lokalno samoupravo in pravosodje," so zapisali.

Sindikat tudi podpira vse napore vodstva notranjega ministrstva za zagotovitev ustreznega proračuna in si želi da jim bo to tudi uspelo. "Menimo, da vlada z rebalansom ni pokazala samo nespoštovanja do policistov, ampak tudi do državljanov. V kolikor vsem državljanom ni zmožna zagotoviti spodobnega življenja, v sindikatu policistov menimo, da bi jim morala zagotoviti vsaj visok nivo varnosti. Zato se resno sprašujemo, v čigavem interesu dela vlada," so zapisali v odzivu.

V sindikatu sicer razumejo finančni položaj v državi, ker pa so tako vodstvo MNZ in policije, kot tudi SPS javno na seji odbora za notranjo politiko natančno prestavili razmere in stanje v policiji, kakor tudi posledice, ki bodo nastale, če se ne ustavi trend propadanja policije kot stebra države, je po njohovem mnenju predlog rebalansa proračuna 2015 za Policijo še toliko bolj nerazumljiv in neracionalen.

Pomanjkanje kadra in zastarela oprema

Kot je znano, se policija že dlje časa sooča s pomanjkanjem kadra, saj je v zadnjih letih njene vrste zapustilo precej ljudi. Od leta 2010 do danes npr. se je število zaposlenih zmanjšalo za več kot 900, od tega je iz policije odšlo največ prav policistov.

Zadnjo večjo zaposlitev so izvedli v letu 2010. Januarja letos so sicer objavili razpis za 152 prostih delovnih mest za nadzornika državne meje, a zaradi zapletov, povezanih z varčevanjem, ni nobenih zagotovil, da bodo te zapolistve dejansko realizirane.

V okviru varčevanja so policisti tudi zmanjšali število policijskih uprav z 11 na osem, prenesli delovna mesta z državnega na lokalni nivo in združili policijske postaje.

Sredstev primanjkuje tudi za osebno opremo policistov, računalniško opremo in sistem zvez. Računalnike že leta prevzemajo kar od drugih državnih organov, kjer jih menjujejo na tri ali štiri leta. Tudi stavbe policije so energetsko zelo potratne in zato veliko porabijo, predvsem pozimi za ogrevanje.

Lani dobili vsaj nove avtomobile

Policisti so dolgo tudi opozarjali, da se v zastarelih vozilih ne počutijo več varne in ne morejo izvrševati svojih dolžnosti. Od skupno okoli 2000 vozil je bila namreč več kot polovica starejših od 10 let, imela pa so več kot 300.000 prevoženih kilometrov.

Nato pa so se septembra lani vendarle lahko razveselili novih jeklenih konjičkov. Vozni park policije je obogatel za skupno 328 vozil – 321 jih je bilo dobavljenih do 15. septembra, še sedem vozil pa je policija prejela konec leta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prassek
13. 02. 2015 18.51
+10
Nazadnje so policisti stali nasproti mirnim protestnikom in scitili koga?
banananjamm
13. 02. 2015 20.54
-5
Slovenija ima najbolj poštene ljudi na svetu, mirne protestnike, vedno trezne voznike, nihče ne dela prometne prekrške, nihče ne krade, nihče se ne pretepa. Imamo pa samo 1 pereč problem!!!! Policijo ki je vsega kriva!!!!!!! Ta policija samo nadleguje zgoraj opisane poštene ljudi. Upam, da policjo cimprej ukinejo, da bomo postali druga švica!!!!
odpisan2x
13. 02. 2015 17.59
+6
ne enačit organe represije z državljani slo,vsaj z mano ne ,drugim pa kakor jim paše
Prassek
13. 02. 2015 17.53
+11
Ko bodo harali po priviligirancih se bo marsikaj popravilo. Tudi za njih.
odpisan2x
13. 02. 2015 17.31
+12
tko policaji,ko boste ugotovl kako je izginl 57 miljard v davčnih oazah se vam bom vedno priklonil ko vas bom srečal
banananjamm
13. 02. 2015 20.50
-1
Res je!!!!! Policaji s 650€ place in 10 let starimi vozili so izvozili ta denar!!!! Tega še ni v javnosti, ampak sem to izvedel iz zaupnih podatkov!!!!!! Predlagam , da se ukine policija in ustanovi nova iz komentatorjev tukaj!!! Po pisanju so tako sposobni, da bo naša slovenija v 3 mesecih nova švica!!!! Podpišite peticijo "Ukinimo Policijio!!!"
banananjamm
13. 02. 2015 23.06
+0
šel sem zato, ker se tam nič ne delam pa dobim 3000 € plače!!! Zraven pa lahko še kazujem poštene državljane kot si ti. V bistvu sploh ne hodim v službo, mi policija vsak mesec 3000 € nakaže, denar pa pobere od vas davkoplačevalcev!!!! Kaj češ lepšega....nič ne delam...cel mesec doma....3000 € plače.....pa še ženske imajo rad policiste...........a si ljubosumen moralizator????? Saj bo, ne skrbi mogoče boš pa tudi ti enkrat izpolnil pogoje pa dobil službo v policiji......
banananjamm
13. 02. 2015 23.30
+4
odpisan2x sem ugotovil kako je izginilo 57 milijard v davčnih oazah!!!! Politiki so jih pokrali!!! Veš kateri? Tisti, ki ste jih volili in jim zaupali državo in denar!!!!! no zdaj se mi pa lahko prikloniš!!!!
šumar
13. 02. 2015 17.29
+1
vlada naj se raj ukvarja sama s sabo me pa z drzavljani zarad koga pa smo tam kot smo
murglpal?ek
13. 02. 2015 17.31
+4
Nekako ne razumem , kaj si hotel povedat......hmmmmm
murglpal?ek
13. 02. 2015 17.28
+9
A tile gospodje se ne morejo vozit z 10 let starimi vozili!!!! Ostali se pa lahko, ali kaj...mamo jim......kaj pa rabijo boljše avtomobile za potikanje po kavarnah, za druga jih itak ne rabijo...pol jih pa gledaš...sovoznikov sedež na pol spuščen,sončna očala,frizure kot nekakšni kavboji,obnašanje na ravni prepotentneža, v žepu pa bosanski cigareti, seveda zastonj......plače jim je potrebno znižati na 530€ in uvesti obvezno dnevno 2 urno peš patruljiranje.
jolbešpoš
13. 02. 2015 17.27
+9
Loh jih kar ukinejo, za kazni in to nezakonite jih ne rabmo, gospodarskega kriminala niso niti 10% raziskal, pa so miljarde v igri, v grmovjih skrivat in od naroda kasirat zna vsak tepec.
murglpal?ek
13. 02. 2015 17.29
+1
AtaAufbiks
13. 02. 2015 16.56
+11
Kdaj pa bodo obtoženi tisti policaji, ki so na mariborskih protestih pretepali najstnike in jih s ponarejenimi dokazi po krivem obtožili?
banananjamm
13. 02. 2015 17.24
-11
Ukinit policijo pa se bo v sloveniji cedilo med in mleko!!!!! Vsega je policija kriva!!!!! Manj policije več varnosti!!! Še nižje plače policistom in bodo delali bolj!!!!! še več jih da odpoved in bo manj kriminala!!!!!!! brez policije bomo v sloveniji končno rešeni in bomo zadihali normalno!!!!!!
murglpal?ek
13. 02. 2015 17.37
+10
Banana@ o katerem kriminalu ti govoriš...če o pokradenih 50 milijard € potem rezultatov ni,rezultate imajo samo v grmovju z radarjem v roki in potem skačejo na cesto kot zajci....
iamghetto
13. 02. 2015 16.54
+5
policaji pa nespostovanje do nas smrtnikov
AtaAufbiks
13. 02. 2015 16.54
+11
Policaji naj razumejo, da je kriza in da denarja ni! Za tako stanje pa so tudi sami krivi, ker so ščitili tiste lopove, ki so krizo ustvarili in naj zato zdaj ne jokajo! Če jim kaj ni prav, lahko zamenjajo službo. Naj gredo za trak v tovarno za minimalca, bodo vsaj delali!
banananjamm
13. 02. 2015 17.05
-6
ataaufbiks prosim prijave se na razpis, pravkar portebujejo nove policiste. Boš ti vse to hitro rešil in spravil slovenijo na pravo pot!!!! ti bomo vsi hvaležni!!!!!
tepee
13. 02. 2015 16.48
-7
Vsi komentatorji proti policistom-policiji:Ali najprej pokličete mamo,ko ste v nesreči ali policijo?????????
AtaAufbiks
13. 02. 2015 16.50
+6
Gasilce in ambulanto! Policaji so samo za zgago!
KREN49
13. 02. 2015 16.53
+3
a daj daj, še un lopov je sam poklical polcaje hihiihih
iamghetto
13. 02. 2015 16.55
+2
rajsi mamo, polivcaji samo dreek mesajo potem
banananjamm
13. 02. 2015 16.58
-6
ataaufbiks pokliče rešilce in gasilce, ko mu poškodujejo avto na parkingu........vsaj rešilci ne pridejo zastojn
tepee
13. 02. 2015 17.01
-7
če ti ukradejo avto,pokličeš ambulanto ja,verjamem???????
sonofabitch
13. 02. 2015 17.36
+7
Saj če so ti ga ukradli "brazilci" se bodo tudi policaji samo obrnili, bi še mama več naredila
AtaAufbiks
13. 02. 2015 21.18
+2
Še nikoli v življenju NISEM poklical policajev in jih tudi NIKOLI ne bom!
janezštajerski
14. 02. 2015 00.01
Enkrat so mi ukradli na Teznu-MB pasoš in avtoradijo iz avta.Čez pol ure pridejo,pol ure hodijo okoli avta.Potem pa me vpraša en;Ali ste se po kraju usedli v avto.Sem potrdil z da.Potem pa itak nič ne moremo vse prstne odtise ste zbrisali.Nasvidenje,če bomo kaj izvedeli vas pokličemo.Čez 4 leta pa me zaprejo Madžarski policaji na meji,ker je nek Romun kradel avte v mojem imenu in z mojim pasušom. K sreči se je še kar dobro končalo in dokaj hitro.Ampak povem vam madžarski policaji pa so nula proti našim.Pa jih ne zagovarjam.Brez njih še bo več kriminala. Res pa je,da način dela in kontrole v prometu nekaterim policajem ni ravno jasno.In te globe za prometne prekrške kršijo marsikateri moralno-etični zakon.
banananjamm
13. 02. 2015 16.25
-4
Pri JANZELJ-u je zgodba takšna. Rad je prevečkrat pogledal v kozarec, večkrat kršil cestno prometne predpise, bil pameten pred možmi postave in rezultat je več kot očiten. Izguba vozniškega dovoljenja, ter visoka denarna kazen.....Zdaj pa nima niti denarja, niti prevoznega sredstva in benti na spletnih straneh. Je pa to pozitivno za ostale, vsaj na cesti ga ni........
JANZELJ
13. 02. 2015 16.33
+8
Erik ali si pripadnik priviligirane kaste ali pa K9?! Kako lahko podpiraš nekoga, ki ščiti lopove in udarja po raji??
banananjamm
13. 02. 2015 16.36
-7
Ne vem v kateri državi ti živiš ampak ko jaz pogledam skozi okno se ljudje svobodno sprehajajo po ulici, peljejo otroke in 4-nožne prijatelje na sprehod.....očitno sem slep ker ne vidim kako policija tepe uboge in nedolžne ljudi in jim krši človeške pravice........hja pač ti si verjetno že mnogo krat dobil s pendrekom...........pa bolje razumeš te zadeve.
JANZELJ
13. 02. 2015 16.41
+11
Živim v ZLOveniji v kateri se dokapitalizira banke, ter vzema lačnim starcem in otrokom iz ust, nekdo pa vse to mirno opazuje ter veselo kima!
banananjamm
13. 02. 2015 16.48
-5
In ker si ti drugačen se boš priključil policijskim vrstam in popravil to krivico!!!! Mislim, da je pravkar aktualen razpis za policijo. Želim ti veliko sreče pa da narediš psihofizične teste sprve. Reši nas Janzelj!!!! Jaz verjemem , da ti nisi samo močen na tipkovnici, pridi in pokaži sloveniji kako se to dela in naredi red!!!!! Slovenci ti bomo hvaležni do groba!!!!!!
tepee
13. 02. 2015 16.51
-5
JANZELJ,ni ti več pomoči,pokliči mamico.
JANZELJ
13. 02. 2015 16.56
+6
Vidim iz katerih vrst prihajaš! Zapomni si, da te mi hranimo! tepee ne boj se imam PIPS s seboj za take žuželke, kot si ti!
JANZELJ
13. 02. 2015 16.57
+2
Lahko pa mi napišeš številko tvoje mamice:)
tepee
13. 02. 2015 17.03
-3
tepee
13. 02. 2015 17.03
-3
tepee
13. 02. 2015 17.03
-3
JANZELJ
13. 02. 2015 17.12
+3
Pravijo, da je zelo zasedena, a lahko daš direktno številko prosim?
banananjamm
13. 02. 2015 17.20
-2
Janzelj kako lahko ti koga sploh hraniš, če si brezposlen????
JANZELJ
13. 02. 2015 17.37
+1
Za tvojo banano bom vedno zbral, ne skrbi, drugače si jo boš pa sam vzel mar ne!?
1maribor
13. 02. 2015 18.01
-4
JANZELJ s cem pa te hranis ti policiste?Vsak placuje svoj davek drzavi,tud policist...ki pa za razliko od tebe,se mogoce kaj koristnega naredi....tak da on isto hrani tebe kot ti njega...al ne?
JANZELJ
13. 02. 2015 18.06
+3
Torej meni policija plačuje prispevke, ali kako?? Ne razumem??? Jaz moram nekaj ustvariti! Inkasanti pa se napajajo iz davkoplačevalskega denarja, če se motim me popravi prosim!
deratizacija
13. 02. 2015 16.24
+6
Policistke in policisti bi lahko organizirali oboroženi štrajk. Kako se že takemu štrajku reče?!
deratizacija
13. 02. 2015 16.23
+1
Policistke in policisti bi lahko organizirali oboroženi štrajk. Kako se že takemu štrajku reče?!
Entropy
13. 02. 2015 16.22
+5
Ali ste vedeli,da; Policija ni bila ustvarjena za zasčito in služenje prebivalstva.Ni bila ustvarjena,da ustavi kriminal,vsaj ne kot večina ljudi razume. In zagotovo ni bila ustvarjena,da spodbuja pravico.Policija je bila ustanovljena zaradi nove oblike plač delovne sile kapitalzma, ki se je pojavila sredi in poznega 19.stoletja zaradi grožnje temu sistemu iz strani delovnega razreda.Pred 19.stoletjem,ni bilo policije,ki bi jo poznali kot tako,kjerkoli v svetu. V Severni Ameriki,je bil sistem izvoljenih stražnikov in šerifov,ki je bil veliko bolj odgovoren prebivalstvu na zelo neposreden način,kot je policija danes.Na jugu,je bila najbljižja stvar pliciji suženjska patrola. Potem,ko s severna mesta rastla in se polnila,večino z imigrantskimi delavci,ki so bili fizično in socialno ločeni od vladajočega razreda,bogate elite,ki je vodila različne občinske vlade in katera je najela na stotine in potem na tisoče oboroženih moških,da uvede red v novi delavsko-razredni soseščini. Razredni konflikt poznega 19.stoletja v ameriških mestih,kot so Chicago,ki je doživel velike stavke in nemire leta 1867, 1877, 1886 in 1894. V vsakem od teh nemirov,je policija napadla stavkajoče z eksremnim nasiljem. Pri odpravljanju posledic teh gibanj,se je policija zavzeto predstavljala kot tanko modro črto,ki ščiti civilizacijo,pred neredim delavnega razreda.Ta ideologija je bila povzeta od takrat dalje! Seveda,vladajoči razred ni dobil vse,kar je želel.Moral je pritiskati na več mestih delavskega razreda, če so hoteli obdržati kontrolo-to je razlog,zakaj,so se občinske vlade umaknile in niso poskušale ustaviti nedeljskega pijančevanja in zakaj so najeli toliko priseljencev policistov,zlasti Ircev.Toda kljub tej koncesiji, so se poslovneži organizirali in se prepričali,da postane policija vse bolj izolirana od demokratičnega nadzora. Policija se je medtem bolj in bolj oddaljila od prebivalstva in si nadela uniformo;ustanovila svoja lastna pravila zaposlovanja,napredovanja in odpuščanja;delovala je in zgradila edistveno esprit de corps(moralo); in samo sebe poistovetila z redom.In kljub pritožbam zaradi korupcije in neučinkovitosti, je pridobila vedno več podpore s strani vladajočega razreda,v takšnem obsegu,da so v Chicago naprimer,poslovneži darovali denar za nakup policijskih pušk,artilerij,pištol,zgradb ustanovili so tudi policijsko pokojnino iz lastnih žepov!!!
banananjamm
13. 02. 2015 16.32
+1
Zanimivo.....v bistu če te prav razumem ti države v katerih je policija niso všeč, kot so npr. norveška, finska , švedska, nemčija , avstrija, slovenija itd. Predlagam ti , glede na to da ti pač policija v državi ne paše izbereš kakšno destinacijo, kjer policije ni. Imaš veliko izbiro, npr islamska republika, potem veliko afriških držav, ipd...... Prosim te za povraten informacije, kakšno je življene tam brez policije......verjetno se cedita med in mleko......
528Hz
13. 02. 2015 16.21
+7
Prav je tako, še več jim naj poberejo tako, da si bodo zapolnili kako je, če se postaviš kontra ljudstvu, ki te plačuje. Takrat ste imeli možnost samo sneti čelade pa ste raje tepli rajo. Za to dejanje vam bo še dolgo žal. Le ščitite še naprej lopovsko bando in se zgovarjajte na to, da morate po zakonu branit politike. Pa naj vam bo jasno, da na koncu odločajo ljudje ne politiki.
JANZELJ
13. 02. 2015 15.56
+11
Pri nas sedijo samo zeliščarji ter lačni tatovi paštet!
JANZELJ
13. 02. 2015 15.55
+9
Koliko stečajnih upraviteljev, podkupljenih uradnikov, lopovskih zdravnikov, pokvarjenih politikov ste zaprli? Nič!? Torej naj bo temu primerno plačilo! Spomnite se, kdo vas plačuje preden naslednjič uporabite pendreke!
sonofabitch
13. 02. 2015 15.44
+9
Ko se pa ljudje postavijo proti tem, ki vam znižujejo plače in pravice jim pa stolčete glave z pendreki, še premalo vam vzamejo.
BioBenz
13. 02. 2015 15.22
+7
manj ko so plačani manj bodo delali ko bo gorel parlament....BRAVO...odlična poteza