Slovenija

Kaj vse morate vedeti, ko imate opravka s policistom?

Ljubljana, 10. 12. 2014 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
239

Policist lahko od osebe zahteva, da postopoma sleče posamezna vrhnja oblačila, če zaradi specifičnosti oblačil z otipom ni mogoče zaznati oziroma odkriti orožja, nevarnih predmetov ali snovi, ki bi jih oseba lahko imela v vrhnjih ali spodnjih delih oblačil. Pri tem od osebe ne sme zahtevati, da sleče tudi spodnje perilo.

Konec novembra je odjeknila novica, da se je 21-letnik v murskosoboškem parku mladim dekletom predstavljal kot policist v civilu. Imel je celo doma izdelano ponarejeno policijsko izkaznico. Takrat so policisti sporočili, da je zavedel vsaj pet žrtev, ki jih je tudi preiskal. Dve je tudi spolno napadel. Sumijo ga vrste kaznivih dejanj, med katerimi sta najhujša spolni napad na osebo mlajšo od 15 let in spolno nasilje. Policisti so sumili, da bi lahko moški napadal že v preteklosti, zato so v javnost poslali poziv, naj se jim morebitne žrtve javijo.

Predstavnico murskosoboških policistov Suzano Rauš smo prosili za podatke, ali se jim je po pozivu oglasila še kakšna morebitna oškodovanka oziroma oškodovanec. Odgovorila nam je, da ni bilo novih prijav.

Kaj so normalne zahteve in kaj ne?

Moški je torej osumljen, da je izredno podlo izkoristil zaupanje, ki ga imajo ljudje do policistov – še posebej otroci in mladoletne osebe, ki možem v modrem večinoma slepo zaupajo, saj jih starši in vzgojno-izobraževalne ustanove tako učijo. Podoben odnos imajo tudi do gasilcev.

Ob tem dogodku so nekateri dojeli, da sploh ne bi znali ločiti prave od ponarejene policijske izkaznice. Da tudi ne vedo, kaj je v policijskem postopku normalno in kaj ne. Še posebej so občutljivi otroci in mladoletniki, ki, kot že zapisano, policistom večinoma v popolnosti zaupajo. In če odrasli sami ne vedo, kaj je prav in kaj narobe, kako na to opozoriti otroke?

Zato smo pripravili nekaj nasvetov in opisali zakonsko predpisane policijske postopke.

Med postopkom upoštevajte ukaze in navodila policistov.
Med postopkom upoštevajte ukaze in navodila policistov. FOTO: Reuters

Zavedati se morate, da med policijskim postopkom morate upoštevati odredbe, ukaze, navodila ali zahteve policista, ki so potrebne za zagotovitev varnosti in nemoteno izvedbo postopka. A zavedajte se tudi, da imate svoje pravice: policist mora med postopkom spoštovati načelo spoštovanja človekove osebnosti in dostojanstva ter drugih človekovih pravic in temeljnih svoboščin, prav tako načelo enake obravnave, zakonitosti, sorazmernosti in načelo strokovnosti in integritete. Še posebej morajo biti previdni, če imajo opravka z žrtvami kaznivih dejanj, invalidi, otroci in mladoletniki, starejšimi in drugimi ranljivimi skupinami. Ne smejo povzročati, spodbujati ali dopuščati mučenja ali drugega krutega, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja.

Če ste v policijskem postopku, imate pravico, da vas seznanijo z razlogi postopka. Od policista lahko pridobite njegove podatke. Če je postopek trajal več kot eno uro, lahko o tem pridobite potrdilo. Morajo pa vas tudi opozoriti o prostovoljnosti pri zbiranju obvestil in o zagotavljanju anonimnosti v skladu z zakonskimi določili.

Policist – tudi tisti v civilu – lahko ugotavlja tudi identiteto mladoletne osebe, pri njej lahko tudi opravi varnostni pregled osebe. Ta se opravi, če policisti v postopku z osebo pričakujejo njen napad ali samopoškodbo.

Slednji obsega pregled osebe, njenih stvari in – pri polnoletnih - prevoznega sredstva, pri čemer policisti ugotavljajo, ali je oseba oborožena in ali ima pri sebi oziroma s seboj druge nevarne predmete ali snovi. Pri tem pregledu policisti z rokami pretipajo vaša oblačila, rokavice, pokrivalo in lase ter pregledajo obutev. Varnostni pregled osebe ne obsega telesnega pregleda niti osebne preiskave!

Dobro je vedeti, da sme policist pri podrobnejšem varnostnem pregledu od osebe zahtevati, da postopoma sleče posamezna vrhnja oblačila, če zaradi specifičnosti oblačil z otipom ni mogoče zaznati oziroma odkriti orožja, nevarnih predmetov ali snovi, ki bi jih oseba lahko imela v vrhnjih ali spodnjih delih oblačil. Pri tem od osebe ne sme zahtevati, da sleče tudi spodnje perilo. Policija

Pri varnostnem pregledu stvari policisti pregledajo predmete, ki jih ima oseba pri sebi in bi lahko bilo v njih skrito orožje ali drugi nevarni predmeti ali snovi. Pri varnostnem pregledu prevoznega sredstva, ki je v neposredni bližini in dostopen osebi, ki jo varnostno pregledujejo, policisti pregledajo njegovo notranjost, prtljažnik in druge prostore za prtljago ali opremo vozila. Pri tem ne smejo pregledovati skritih delov vozila, je jasno zapisano v zakonu.

Kdaj lahko policisti opravijo podrobnejši varnostni pregled osebe? Pred namestitvijo osebe v prostor za pridržanje. Pri tem podrobneje pretipajo in pregledajo predvsem notranjost obuval, žepe, notranje dele in prikrita mesta oblačil ali pokrival, ki jih ni mogoče pregledati z otipom, vanje pa je mogoče skriti manjše nevarne predmete ali snovi. Če je potrebno, smejo zahtevati, da oseba posamezna vrhnja oblačila sleče, da jih podrobneje pregledajo. Pri tem policisti podrobno pregledajo tudi vsebino stvari, ki jih ima oseba pri sebi oziroma s sabo.

Kaj pa če ste ženska? Vas lahko tako pregleda moški policist? Varnostni pregled osebe mora opraviti oseba istega spola, razen če pregleda ni mogoče odložiti ali z njim odlašati, pravijo policisti. Zakon torej dovoljuje, da v določenih pogojih pregled izvede tudi policist nasprotnega spola.

Vse omenjeno lahko policisti izvajajo tudi z otroki ali mladoletniki.

Zakoni natančno velevajo, kako morajo policisti ravnati, ko imajo opravka z otroki in mladoletniki.
Zakoni natančno velevajo, kako morajo policisti ravnati, ko imajo opravka z otroki in mladoletniki. FOTO: Reuters

Policisti, ki imajo opravka z otroki in mladoletniki, morajo upoštevati njihovo starost, telesno in duševno razvitost, občutljivost in morebitne druge lastnosti, ki jih je mogoče opaziti.

Kdaj pokličejo starše oziroma skrbnike? Ko policisti izvajajo policijska pooblastila proti otroku, o tem obvestijo starše ali skrbnika, če to zahtevajo koristi otroka, vselej pa, ko so bila zoper njega uporabljena prisilna sredstva.

Ali moram vstopiti v vozilo, ki nima policijskih oznak, policist v civilu pa od mene zahteva, da to storim?

Policisti so nam odgovorili, da policist lahko v določenih situacijah povabi vsako osebo v službeno vozilo, ne glede na to, ali gre za vozilo s službenimi oznakami policije ali brez. Tudi mladoletne osebe.

Ko policisti izvajajo policijska pooblastila proti mladoletniku, ga seznanijo s pravico do obveščanja staršev ali skrbnika, starše ali skrbnika pa obvestijo vselej, ko so bila zoper njega uporabljena prisilna sredstva ali je bilo odrejeno pridržanje.

Pri obveščanju staršev policisti obvestijo enega ali drugega od staršev, če starši ne živijo skupaj, pa tistega od staršev, pri katerem otrok ali mladoletnik živi.

Kdaj ne kličejo staršev, temveč CSD? Če bi bilo obveščanje staršev ali skrbnika v nasprotju s koristmi otroka ali mladoletnika, policisti ne obvestijo staršev ali skrbnika, o postopku pa obvestijo pristojni center za socialno
delo.

Ali mora mladoletnik v času, dokler je sam s policisti, odgovarjati na njihova vprašanja? Odvisno, pravijo policisti. Normalno je, da naj bi vsak občan pri postopku na primer ugotavljanja identitete policistu odgovoril na njegova vprašanja in se s tem izognil drugim oblikam preverjanja identitete (na primer privedba, primerjava prstnih odtisov). Ne obstaja pa zakonska odločba, da kdor koli mora odgovarjati na vprašanja policista.

Kako povabijo mladoletnika na razgovor? V primeru, ko je mladoletnika potrebno vabiti na razgovor, policisti mladoletnika vabijo tako, da hkrati obvestijo starše ali skrbnika, nadaljevanju pa so pri takih razgovorih prisotni ponavadi prisotni starši ali skrbniki. Razen, če je to v nasprotju s koristmi otroka ali mladoletnika – na primer starš je storilec, mladoletnik pa žrtev.

Z izkaznico tako hitro pomahajo, da ne vidiš niti fotografije, imena in drugih podatkov. Kaj storiti?

Velikokrat je moč slišati, da se kriminalisti v civilu s svojo izkaznico predstavijo zelo na hitro. Tako hitro, da podatkov na njej ne vidiš, tudi ne moreš oceniti, ali je na fotografiji res prava oseba. Če se vam to zgodi, lahko od policista v civilu zahtevate (ali ga vljudno prosite), da vam še enkrat pokaže službeno izkaznico, so nam pojasnili policisti in dodali, da imamo tudi pravico, da se nam policist predstavi. To je celo določeno z zakonom, ki pravi, da je policist osebi, zoper katero je izvajal policijska pooblastila, na njeno zahtevo na kraju praviloma pove svoje ime in priimek ter policijsko enoto, v katero je razporejen, glede na okoliščine pa se izjemoma predstavi le z identifikacijsko številko, če oceni, da bi predstavitev z imenom in priimkom lahko povzročila njegovo ogroženost.

Kakšen je izgled policijske izkaznice in katere podatke mora vsebovati, si poglejte v spodaj dodanem dokumentu!

Kaj vse morate vedeti o policijskih postopkih, v katerih se lahko znajdete? Kakšne so sploh razlike med varnostnim pregledom osebe, pregledom osebe in osebno preiskavo? Ali veste, da smejo policisti opraviti hišno preiskavo tudi brez odredbe sodišča? Več v spodaj dodanem dokumentu.

Grafični prikaz policijskih značk in izkaznic
Kaj moramo vedeti o policijskih postopkih?
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

br.0001s
10. 12. 2014 21.00
+2
Bogataja iz rogaške si dajte naučit manir. bomo še vidli kdo se ne rabi predstavljat,,,
iGURT
10. 12. 2014 19.50
+0
Evropske države pogosto poudarjajo, da je Evropa nastala na antifašističnih temeljih. Kljub temu pa so se ob glasovanju v Tretjem odboru OZN članice Evropske Unije, skupaj s Slovenijo, znašle v svetovni manjšini držav, ki so bile vzdržane na glasovanju o »Resoluciji o boju proti glorifikaciji nacizma, neonacizma in drugega delovanja, ki prispeva k razširjanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in z njimi povezane nestrpnosti«.
flojdi
10. 12. 2014 19.29
+2
. hecno.. v prvi polovici mojega prvega stoletja me je doletel en sam oPravek s policisti. ( dobili so moj 14dnevni zaslužek zaradi Moje prekoračitve hitrosti za Celih 7km. in to je vse. ( le kdo in zakaj se tako rad po nepotrebnem srečuje z njimi ...me zanima
ja0
10. 12. 2014 17.18
+0
ali med preiskavo oz. med tem ko nas ustavi policist lahko policista snemamo z mobilnim telefonom ?
buco1993
10. 12. 2014 18.08
+4
buco1993
10. 12. 2014 18.11
+2
Potem ze vnaprej ve da mora delat po zakonu, ce pa ne pa pritozba in pa vsekakor tozba da se naucijo da niso bogovi
srebrnibreg
10. 12. 2014 18.45
-5
Če sem policist pa bi to opazil, da me nekdo snema bi se mu slabo godilo.
peet001
10. 12. 2014 19.55
+0
kateri koli osebe po zakonu ne smeš smenati brez njegovega privoljenja. torej je policist bil tiho samo v primeru tožbe bi ga na
iGURT
10. 12. 2014 20.01
+1
Uradna oseba, uradni postopek... .... snemaj, za svojo varnost.
iGURT
10. 12. 2014 20.40
+0
Če ste posneli policiste in menite, da ste v objektiv ujeli sporna in nezakonita ravnanja mož v modrem, potem lahko posnetek in fotografije predložite kot dokazno gradivo v postopku zoper uradno osebo. "Menimo, da bi tak posnetek imel dokazno vrednost. Tudi v drugem odstavku 14. člena Pravilnika o reševanju pritožb (Uradni list RS, št. 1/04, 117/05 in 111/06) je določeno, da lahko policist in pritožnik v postopku preverjanja pritožbe predložita listine in druge dokaze,“ je razložil predstavnik policije.
iGURT
10. 12. 2014 20.41
+1
... bili so posnetki ki so dokazovali nedolžnost obtoženih, MB vstaje, in jih niso hoteli upoštevat.
LordKEK
10. 12. 2014 21.32
+0
ONniON
10. 12. 2014 17.14
-1
Policisti Junaki !
mkug5g
10. 12. 2014 16.46
-5
mar je to dobronamerno svarilo cerarja
murinar
10. 12. 2014 16.29
+13
O.K. nič narobe z človekovimi pravicami .Vsakomur pripadajo.A nič ,nič se ne govori o DOLŽNOSTIH !Jaz še nikoli sisem imel opravka z policaji ,razen v promrtu-izvajanje kontrole. Pa tudi kazen sem plačal a sem bil sam kriv! Premalo je samokritike in preveč kazanja na druge! Saj ,kaži druge ,da od sebe odvrneš pozornost!
peet001
10. 12. 2014 19.58
-1
greš z avtom pa maš star avto pred teboj pa zavijeta dva iz bifeja vidno pijana ustavi pa tebe ker imaš star avto in te zafrkava kukr je mogoče sam da bi mi kej najdu . po tej logiki se sedaj nasmejo več voziti tisti kateri nimajo za nov avto al kako
suzuki bandit1200
10. 12. 2014 16.15
+4
1.čl. policiskega zakona se glasi; policaj ima zmeraj prav. 2.čl ; če slučajno nima prav, drži se 1.člena.
Ramzess
10. 12. 2014 16.14
+2
Sicer pa o postopkih se da razpravljati.
Ramzess
10. 12. 2014 16.12
+0
"Policisti, ki imajo opravka z otroki in mladoletniki, morajo upoštevati njihovo starost, telesno in duševno razvitost, občutljivost in morebitne druge lastnosti, ki jih je mogoče opaziti. Kdaj pokličejo starše oziroma skrbnike? Ko policisti izvajajo policijska pooblastila proti otroku, o tem obvestijo starše ali skrbnika, če to zahtevajo koristi otroka, vselej pa, ko so bila zoper njega uporabljena prisilna sredstva." Žal je teorija eno praksa pa drugo. Ko obvestijo starše je del postopka že mimo. CSD pa je tudi že med tem zraven.
bunak
10. 12. 2014 16.09
+21
Policaji me še nikoli niso otipavali, žal tudi plicistke ne!
Ramzess
10. 12. 2014 16.09
-1
"Vse omenjeno lahko policisti izvajajo tudi z otroki ali mladoletniki." Da, itak znano, skratka vedno ko so otroci ali mladoletniki v postopku, morajo imeti ob sebi, jih mora spremljati odrasla oseba, ki je sorodnik (ni izgovora), ... če ga samega obravnavajo se to smatra za manipuliranje in zlorabo. Od države dan varuh in spremljevalec ni neko jamstvo, je isto kot če bi otrok bil sam, ... še vedno je možno manipuliranje in ...
ONniON
10. 12. 2014 16.07
-2
policsti v uniformi so mi všeč !
Ramzess
10. 12. 2014 16.05
+2
"Policist – tudi tisti v civilu – lahko ugotavlja tudi identiteto mladoletne osebe, pri njej lahko tudi opravi varnostni pregled osebe. Ta se opravi, če policisti v postopku z osebo pričakujejo njen napad ali samopoškodbo." Vi to resno, daleč od tega, ... oz. ne samo zaradi tega. Sploh rabi razlog?
Ramzess
10. 12. 2014 16.03
+0
"Če ste v policijskem postopku, imate pravico, da vas seznanijo z razlogi postopka." Itak vedno, ... logično. Policaj ne sme nič skrivat, ... to se smatra za manipuliranje, upravičeno sumljivo.
Ramzess
10. 12. 2014 16.01
+0
"Morajo pa vas tudi opozoriti o prostovoljnosti pri zbiranju obvestil in o zagotavljanju anonimnosti v skladu z zakonskimi določili." Anonimnosti, ... tega državne službe nekako ne poznajo.
Ramzess
10. 12. 2014 15.59
-3
"še posebej otroci in mladoletne osebe, ki možem v modrem večinoma slepo zaupajo, saj jih starši in vzgojno-izobraževalne ustanove tako učijo. Podoben odnos imajo tudi do gasilcev" Enako velja za praktično vse predstavnike državnih ustanov, ... otroci ne vedo na kaj smejo odgovarjati in kaj ne, ... kaj šele da bi videli manipuliranje in trike v marsičem.
Ramzess
10. 12. 2014 15.55
-5
V glavnem vedeti kje so meje česarkoli, od ravnanja do vprašanj, ker policaj ne ve ali noče vedeti, ...
primorec91
10. 12. 2014 15.42
+20
Ko imate opravka s policisti, se morate zavedati, da kakšnemu žena že dolgo ni dala in posledično obstajo velika verjetnost, da bo to frustraijo prenesel na vas zato mu prikimajte tudi če vidite, da revež ne zna šteti niti do deset in se ga tako čim prej rešite.
Kotejebegamad
10. 12. 2014 14.24
+6
aaaaaa, ce me murjak dubi z gramom zelenga v zepu, lahko izvede hisno preizkavo? tko pac pise v pdf..
Verbena
10. 12. 2014 14.29
+2
..če obstaja sum, da bi še kaj skrival..ti lohka celo bajto obrnejo narobe.....pr enemu so jo..še preverjal so, če niso kje dvojne stene !!!
prašek
10. 12. 2014 14.46
+3
Verbena ...... Najprej morajo dobit nalog za preiskavo. Dobili pa ga bodo samo pod pogojem, da imajo res trdne sume !
Razumnež
10. 12. 2014 14.47
-4
v hišo lahko vstopi samo če je ogroženo življenje (nasilje)... pa še za to nisem 100%. Zaradi travce bi potreboval sodni nalog.
prašek
10. 12. 2014 14.50
+1
Pa en lep, sončen, tovariški pozdrav vsem tovarišem in tovarišicam !
MUNGATUMBA
10. 12. 2014 14.54
+0
Vstopijo lahko, če je v nepremičnini ogroženo življenje "vpitje na pomoč", če se v njej skriva pobegli zapornik in ali če so krvave sledi okoli nepremičnine....pa ne mi z zunanjim svinjakom(koline) pribijat...
Verbena
10. 12. 2014 15.01
-1
..ja seveda..sej kar tako ne smejo pridrvet...razen, če ne gre za kaj res nujnega...
Ramzess
10. 12. 2014 15.55
-1
Sum ni dovolj za nič, potrebni so dokazi, pika.