Slovenija

Na postajah vroče, pridržani še vedno na hladnem

Ljubljana, 09. 07. 2012 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/Blaž Garbajs
Komentarji
130

V teh vročih dneh smo preverili, kako vročino prenašajo naši policisti. Večina policijskih postaj je namreč starejše gradnje in nimajo urejenih centralnih klimatskih sistemov, tako da marsikje temperature presežejo 30 stopinj Celzija. A policisti se znajdejo po svoje.

Na Generalni policijski upravi so za 24ur.com pojasnili, da ima ministrstvo za notranje zadeve centralni klimatski sistem urejen le v novogradnjah. To pomeni, da so prijetno ohlajeni prostori v schengenskih policijskih postajah, na policijski postaji Ljubljana Moste, v Gornji Radgoni ter v nekaterih najetih prostorih na Dimičevi in na Kersnikovi. "Večina poslovnih prostorov, ki jih zasedata ministrstvo in policija, pa je starejšega datuma gradnje in je zato klimatizacija teh prostorov urejena parcialno," pojasnjujejo na GPU in dodajajo, da so ohlajene posamezne pisarne in sistemski prostori. Večinoma gre za prostore, kjer so računalniki oziroma računalniški strežniki.

Komandir PP Ljubljana Bežigrad Rado Kerč
Komandir PP Ljubljana Bežigrad Rado Kerč FOTO: Blaž Garbajs

V primeru, ko se v delovnih prostorih občasno pojavljajo temperature višje od 28 stopinj Celzija (v vročinskem valu, ki je minula dva tedna zajel Slovenijo, je to praktično vsak dan), se na notranjem ministrstvu poslužujejo začasnih organizacijskih ukrepov. To pa pomeni, da si zaposleni delovni čas prerazporedijo tako, da lahko javni uslužbenci, ki delajo v pisarnah, na delo prihajajo po t. i. poletnem delovnem času. Prav tako si lahko privoščijo pogostejše in daljše odmore med delovnim časom, če pa jim delo to omogoča, pa lahko nekoliko zmanjšajo intenzivnost opravljanja svojih delovnih obveznosti.

Takšne vročine tudi računalniki ne prenašajo

V poletnih mesecih so temperature na mnogih policijskih postajah že zjutraj okoli 30 stopinj Celzija.
V poletnih mesecih so temperature na mnogih policijskih postajah že zjutraj okoli 30 stopinj Celzija. FOTO: Blaž Garbajs
Termometer večino dneva kaže prek 30 stopinj Celzija, prav tako jih pred postajo čakajo razgreta službena vozila. V pisarnah je vroče in zatohlo, a nič kaj prijetnejše ni delo na terenu v tej vročini. Pa vendar je delo treba opraviti, dodajajo naši sogovorniki, ki imajo za prvo osvežitev na voljo vodo iz pipe oziroma pijačo v plačljivih avtomatih.

Odpravili smo se na najbližjo policijsko postajo Ljubljana Bežigrad, da povprašamo, kako si policistke in policisti pomagajo v teh vročih dneh. Ta dan so temperature končno padle pod 30 stopinj Celzija, zato smo pričakovali, da na postaji ne bo vroče. A je bilo že ob prihodu na postajo očitno, da se ob vročih in sončnih dnevih zaposleni na postaji ’kuhajo’. Temperatura zunaj je bila 26 stopinj Celzija, v njihovih prostorih pa 29 stopinj Celzija. Okna so bila na široko odprta in v posameznih pisarnah je bilo moč videti tudi kakšen vključen ventilator. Da je bilo prejšnja dva tedna neznosno vroče, nam je zagotovil komandir postaje Rado Kerč, ki se je kratke ohladitve zelo razveselil. Spominja se časov, ko je začenjal svoje službovanje. Tudi takrat je bilo naporno delati v poletnih mesecih. Pisarne so bile vroče in zatohle, avtomobili so bili brez klime. Čeprav ni zagovornik klimatskih naprav, pa je zadnja dva tedna, ko so se temperature v Ljubljani gibale tudi okoli 35 stopinj Celzija, le s težavo prenašal vročino. Svojim zaposlenim na postaji je omogočil, da si svoj delovni čas prilagodijo tako, da lahko v službo prihajajo bolj zgodaj zjutraj, ko so temperature na postaji še ’jutranje’. A žal to velja le za administrativno osebje, ostali namreč opravljajo delo v izmenah. Temperature so se gibale okoli 32 stopinj Celzija, česar tudi računalnik ni več prenesel, kaj šele človek, opozarja administratorka, ki na postaji dela že vrsto let, pa takšne neznosne vročine ne pomni. "Zaradi same vročine se računalnik izklopi, ker ne more več delati. K sreči imamo vsaj nova okna in žaluzije, ki malce pomagajo, drugače je pa neznosno in vsako leto huje," pravi administratorka Tatjana Kolenc.

Ventilator je usmerjen v računalnik, ki se zaradi vročine pregreva in ugaša.
Ventilator je usmerjen v računalnik, ki se zaradi vročine pregreva in ugaša. FOTO: Blaž Garbajs
Policijsko uniformo sicer nekoliko prilagajajo letnim časom, kar pomeni, da imajo policisti v poletnih mesecih lahko srajce s kratkimi rokavi, še vedno pa morajo nositi dolge hlače in nizke čevlje z usnjenim ali poliuretanskim podplatom. Za vroče poletne dni imajo prilagojeno uniformo le policisti na kolesih.

In dela za policiste v poletnih mesecih ni malo. To je namreč čas, ko je več vlomov, tatvin in vandalizma. Na postaji imajo klimatsko napravo v prostoru, kjer policisti sprejemajo stranke in z njimi opravljajo razgovore, v prostoru za pridržanje ter v prostoru, kjer je dežurni policist. "V prostoru, kjer policisti opravljajo razgovore s strankami in sprejemajo zapisnike, je ena od dveh klimatskih naprav, ki jih imamo vgrajene na postaji. Prav je, da stranka pride iz vročega v ohlajen prostor," opozarja Kerč in dodaja, da to prispeva tudi k temu, da se lahko stranka, če je razburjena, umiri.

Dežurni policisti so si letošnje poletje oddahnili, saj so jim prenovili prostore in vgradili klimatsko napravo.
Dežurni policisti so si letošnje poletje oddahnili, saj so jim prenovili prostore in vgradili klimatsko napravo. FOTO: Blaž Garbajs

Eden najstarejših dežurnih na postaji policist Robert Bernik pravi, da je bilo včasih zelo težko delati, saj je bilo v majhni dežurni sobici zelo zatohlo. Zdaj, po prenovi in montaži klimatske naprave, pa so končno ’zadihali’. Kako vroče je bilo leta pred prenovo, se še dobro spominja tudi Boštjan Zadravec, nekoč dežurni, zdaj vodja lokalno informacijskega sistema: "Včasih je bila stara dežurna soba nenormalna. Bilo je vroče, sonce se je upiralo v beton. Imel sem brisačo, da sem se lahko brisal."

Prejšnji teden, ko je bila na postaji že zjutraj temperatura nad 30 stopinj Celzija, so si policisti, ki so se vrnili s terena, nekaj ohladitve poiskali v teh dveh prostorih, vsaj za kratek čas, da so lažje zadihali, opozarjajo naši sogovorniki.

V prostoru, kjer so kriminalisti, imajo prenosno klimo, ki so jo kupili z zbranim denarjem.
V prostoru, kjer so kriminalisti, imajo prenosno klimo, ki so jo kupili z zbranim denarjem. FOTO: Blaž Garbajs

A tudi to klimo so na postaji dobili šele z lanskoletno prenovo dežurne sobe. Prostore, v katerih je Policijska postaja Ljubljana Bežigrad, so začeli uporabljati leta 1979. Po večletnih prizadevanjih so jim lani končno prenovili okna in žaluzije na vzhodni strani stavbe, ki je hkrati najbolj vroča. Sprememba se že pozna, a še vedno je na postaji vroče. Nekateri si pomagajo tako, da so si na strop v svoji majhni pisarni pritrdili ventilator, v prostoru, kjer so kriminalisti, pa imajo celo majhno prenosno klimo, ki so si jo kupili z zbranim denarjem in jo uporabljajo za najbolj vroče dneve.

Zasilna rešitev je lahko tudi stropni ventilator.
Zasilna rešitev je lahko tudi stropni ventilator. FOTO: Blaž Garbajs
Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih v 25. členu najava, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Izjema so tako imenovani vroči delovni prostori, kjer temperatura zraka lahko preseže 28 stopinj Celzija, vendar mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, hodnikih in stopniščih, ki so v povezavi z vročimi delovnimi prostori, ni višja od 20 stopinj Celzija.

Letos so na postaji začeli razmišljati tudi o tem, da bi zbrali denar in kupili klimatsko napravo, ki bi jo namestili na strop hodnika v zgornjem nadstropju, kjer je najbolj vroče. "Odprli bi vrata pisarn in z eno klimo poskušali vsaj malo ohladiti več prostorov na enkrat," pojasnjuje komandir postaje, ki pravi, da se policistke in policisti zavedajo, da je kriza in da mora država varčevati z investicijami. Zato se znajdejo po svoje in glede na dobro voljo ter spodbude, ki jih je bilo slišati med zaposlenimi na postaji, jim to dobro uspeva.

A policisti prav dobro vedo, da se v teh vročih dneh ne ’kuhajo’ samo oni. Dobivajo klice na pomoč od občanov, ki so zaradi vročine obnemogli, prav tako opozarjajo, da je v takšni vročini treba pregreto vozilo dobro prezračiti, preden sedete za volan. Da se ne bi zgodilo najhuje, opozarjajo, da naj ljudje nikar ne puščajo otrok v avtomobilu, ker se le-to na soncu hitro segreje. Podobno velja tudi za domače živali. Če se ljudje že nekako uspemo prilagajati visokim temperaturam, pa je to živalim bistveno težje, zato pred odhodom od doma poskrbite zanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3