Slovenija

Polh: Zamrznitev stavke ne obstaja, ne mislimo stopiti koraka nazaj

Ljubljana, 13. 03. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24 UR ZVEČER
Komentarji
307

Je Fides s potezo, da ne vztraja več na takojšnjih izplačilih višjih plač, na pogajanjih storil korak nazaj? Bo šla vlada zdravnikom naproti ali zaradi pomanjkanja denarja v državni blagajni vztrajala pri daljšem zamiku začetka izplačevanja višjih plač? Kaj lahko po dvomesečnem pingpongu med stavkajočimi zdravniki in vladnimi pogajalci sploh še pričakujejo pacienti, razen nedelujočega zdravstvenega sistema? Na vprašanja sta odgovarjala predsednik zdravniškega sindikata Fides Damjan Polh in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež.

"Skrajni čas je, da se stavka zamrzne. Stavka danes ne koristi prav nič pri pogajanjih, škodi pa pacientom. In zanjo ni prav nobenega razloga več," je v ponedeljkovi posebni oddaji 24ur Forum dejal premier Robert Golob. Da je poziv brezpredmeten, pa odgovarja predsednik zdravniškega sindikata Fides Damjan Polh. "Vlada je imela dovolj časa za pogajanja, da nam pove, da bo uresničila podpisane sporazume, in da nam ponudi kaj novega," je pojasnil. 

Poudaril je, da v dveh mesecih pogajanj niso dobili nobene oprijemljive ponudbe. "Zamrznitev stavke ne obstaja. Lahko se jo prekine z nekim novim sporazumom, ki daje zaveze. Vlada ne želi nobenih finančnih posledic za leto 2024, v redu. Ko jih vprašamo, kaj pa nudijo, pa se stvar konča," pravi in dodaja, da so ujetniki tako vlade kot drugih sindikatov, "s katerimi so se zmenili, da bodo zadeve preložili na naslednje leto in leta po tem". 

Denis Kordež, državni sekretar na ministrstvu za zdravje, se s Polhom ni strinjal, saj da so že večkrat ponovili, da v letu 2024 za posamezni sindikat ne more biti finančnih učinkov. "S Fidesom smo se jasno pogovorili o tem, na kakšen način lahko pridemo do dogovora," je povedal in dodal, da če stavke ne morejo zamrzniti, naj jo za ta čas prekinejo. Dogovori bi po njegovih besedah lahko začeli veljati tudi s 1. januarjem 2025, a bi se morali zgoditi v okviru zdravstvenega stebra, skupaj z drugimi v zdravstvenem timu. "Ker morajo biti vsi zaposleni v zdravstvu obravnavani enako," je dodal. 

Gre za predstavo za javnost?

Je Fides pri zahtevi za takojšnje izplačilo višjih plač stopil nazaj? "Mi nismo in tudi ne mislimo stopiti koraka nazaj. To poslušamo že dva meseca. Dobesedno blefirajo. To je dobesedno predstava za javnost in medije. Na koncu pacienti trpijo to vladno aroganco. Javni sistem se sesuva in oni to dovolijo pred očmi vseh nas. Mi se trudimo dokazati, da nas je premalo, da delamo prekomerno nadurna dela, da enostavno izgorevamo na delovnih mestih, zato da bi ta država imela primerno zdravstveno oskrbo," je povedal Polh. 

Kordež je povedal, da število zaposlenih v javnem zdravstvenem sistemu v zadnjih letih narašča, čeprav morda prepočasi. Nato pa je povedal, da je glavni razlog trenutne stavke zdravnikov vezan samo na plače za delež zdravnikov. "Mi smo v tej situaciji izključno zaradi parcialnih dogovorov, ki so se sklepali v preteklosti. Stališče je, in stališče je neomajno, da rešitve, kakršne koli že bodo, morajo biti celovite za vse zaposlene," je poudaril in Polha izzval, naj pove, zakaj smatra, da bi zdravniki morali biti obravnavani drugače kot drugi v zdravstvenem timu. 

Pogajanja med Fidesom in vlado
Pogajanja med Fidesom in vlado FOTO: Bobo

Polh je odvrnil, da vlada krši tisto, kar je podpisala. "Jaz ne vidim razloga, zakaj mi ne bi zahtevali tega, kar je bilo izpogajano in podpisano. Če živimo v pravni državi, kar dvomim, bi to moralo biti že zdavnaj rešeno. Če želijo to rešiti, morajo nekaj ponuditi. Doslej niso ponudili ničesar," je povedal Polh in ponovil, da gre za predstavo za javnost. 

"To ni nobena predstava za javnost in ni res, da ponudbe ni bilo. Ponudbe so bile, ponudbe so formulirane. Zakaj smo na tej točki? Danes smo na pogajanjih skupaj zavzeli stališče, da je mediacija pot, po kateri bomo nadaljevali naša pogajanja," je razložil Kordež in dodal, da bi pogajanja z mediatorji, če bo šlo vse po načrtih, lahko nadaljevali že prihodnji teden. 

"Končno so se zbudili," je povedal Polh in dodal: "po dveh tednih, ko smo mi že dali zeleno luč". Pojasnil je, da so že pred dvema tednoma dobili vabilo od odvetniške zbornice, ki je k mediaciji povabila obe strani. "Dva tedna so rabili, da so nas vprašali, če smo za mediacijo, čeprav smo mi pozitivno odgovorili že takoj, ko smo dobili vabilo. Spet eno sprenevedanje. Zavlačevanje. Lahko sami presodite, kam to vodi. Vlada se igra z vsemi nami," je prepričan. 

Na vprašanje, ali se mu zdi humano, da na URI Soča ne opravljajo pregledov invalidov za vozniške izpite, je Polh povedal, da je to zelo preprosto rešiti. "To je administrativna zadeva, ki bi jo vlada lahko rešila z enim odlokom in podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj. Ni potrebno, ker tudi ni na spisku minimuma zahtevanih del, to da se administrativna dela med stavko opravljajo. Vse je na strani vlade, ki bi lahko to rešila," je odločen Polh. 

Kordež je na drugi strani povedal, da nikakor ne morajo govoriti o administrativnem postopku, saj da gre za strokovne preglede, ki jih morajo osebe opraviti, zato, da se jim lahko varno podaljša vozniško dovoljenje. "Z enim preprostim odlokom, ki bi to avtomatsko podaljšal? Jaz mislim, da je to izjemno nevarno. Kdo bo prevzel odgovornost, če pride do nesreče posameznika, ki bi moral opraviti ta pregled, pa ga ni," je navedel. 

"Pomislimo drugače, kaj je vlada naredila, da bi stavko prekinila? Nič. Ponavljamo, nič. In tako vleče za nos nas in vse ostale." Polh je poudaril, da stavke ne bodo prekinili, saj da za to ni nobenega razloga. "Še posebej zaradi vsega, kar se dogaja zadnje čase. Diskreditacija, žaljivke. Celo iz ust premierja smo slišali besede, ki niso primerne za njegovo pozicijo. Zdravništvo je ogorčeno, kako se z nami obravnava, kako se vlečejo ven razne zgodbe. Zadeve so precej bolj komplicirane kot so videti," je sklenil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (307)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
14. 03. 2024 09.33
+3
Bravo zdravniki. Pogumno naprej. Ste edini sindikat, ki ne sklepa kravjih kupčij pod mizo. Sicer pa so pri nas vse stavke "specifične". Vsi stavkajo na delovnem mestu in delajo naprej, sindikalni voditelji, ki jih ni nikoli nihče izvolil, imajo pa plače kot ministri, pa se pogajajo z vlado. Rezultat pogajanj pa je znan že v naprej: igre za neumne
marko1310
13. 03. 2024 20.45
+5
Polh in Fides imam občutek da se ne borijo za zdravnike, ampak je to sam pritisk na vlado po direktiva SDS, a je to normal da Ploh dela na štiri strani itak premal denarja, POHLEP, POHLEP, zakaj ne gre delat v tujino, ker bi dost manj dobo denarja kot v Slo, pa tud več delo.
zibertmi
13. 03. 2024 17.59
+10
iz častnika dnevnik-Nismo vsi Fides Izpisala sem se iz Fidesa. To sem nameravala že dolgo, saj me ta sindikat že dolgo ne predstavlja več. Mislim, da tudi večino slovenskih zdravnic in zdravnikov ne. Resnici na ljubo velika večina njih ni niti vanj včlanjena. V medijih se je pojavila številka 10 odstotkov.
son?ek11
13. 03. 2024 17.51
+12
In ta polh naj bi bil zdravnik???? Bruh 🤡
JanezAn
14. 03. 2024 17.36
MojTok
13. 03. 2024 17.12
+13
Zahtevajo nemogoče v zelo slabih razmerah. Bi podprl, če bi se vsaj čakalne vrste izboljševale. Kje je šele kvaliteta zdravljenja? Za nič ni nič!
Betuul
13. 03. 2024 16.57
+13
Ta Figes dela sramoto vsem zdravnikom na tem🌎svetu!!!
Maxx365
13. 03. 2024 16.52
+15
Ko že očitate vladi, da se ne drži dogovorov tudi Hipokratova zaprisega je moralna zaveza, ki pa se je ne držite. Fides še ščuva zdravnike, da se je ne držijo.
Betuul
13. 03. 2024 16.49
+11
Na Avijon pa v palestino&gaza med zdravnike brez meja !!
Betuul
13. 03. 2024 16.47
+8
Eno figo🤞Boš dubu gor g. Polh predsednik avdicijske panorame Fides !!!
borjac
13. 03. 2024 16.37
+14
Umazani, pohlepni Fidesovi osebki, zakaj jih novinarji vprašajo zakaj organizirajo politično stavko ??
son?ek11
13. 03. 2024 16.22
+11
Kaj pa če bi mi vsi, ki plačujemo zavarovanje, oz.nsm ga kar odtrgajo brez vprašanja, šli strajkat proti tem fidesovcem??? Dost jih imamo!!!
Betuul
13. 03. 2024 16.53
+3
To so ob novem letu mislal da bo kaj od ploščadi! pa In vse tiho je bilo!!!Edin če bi zad za 🪧traktoristi🚜🪧🚜🪧🚜🪧🚶🚶‍♀️🪧🚶šli še 🚶🏽‍♂️Pacienti proti Fides
Pikapikapika
13. 03. 2024 16.21
+9
Naj gredo stavkat, ko ne bo takšnih čakalnih vrst, ko bo vsak pacient obravnavan. Zdravniki imajo V/II stopnjo izobrazbe, plače imajo že zdaj vrhunske. Delajo pri privatnikih popoldne, dopoldne pa malo jamrajo. Pa res morem povedat, da jim je težko. Nič popustit, samo izsiljevanje.
son?ek11
13. 03. 2024 16.16
+10
Viktorija 13,upokojenci si sami plačujejo zavarovanje, saj se jim odtrga od pokojnine!! Socialcem pa zavarovanje plačuje država, saj dobijo polno denarno pomoč in še vse plačano zavarovanje!!
ArkaMast
13. 03. 2024 16.05
+8
Ta štrajk je dosegel samo eno. To, kako dobro so plačani. Zaslužijo, a ne pretiravati prosim. Kdo ima danes 5.000 + ? .... čitilka? Res?
brezvode
13. 03. 2024 15.53
+12
Saj tudi zdravniki ne držite svojih obljub ravno tisti ki zdaj stavkate ste prisegli s figo v žepu, ker ste študirali na račun družbe in sedaj družbi takole vračate, sram vas je lahko
periot22
13. 03. 2024 15.37
+11
Fides - grobarji sram vas naj bo!!!!!!!!
Victoria13
13. 03. 2024 15.27
+1
A lahko ukinete to obvezno plačevanje za zdravstvo od plače. Tudi zaporniki, socialci, azilantje, begunci, upokojenci ga sami ne plačujejo. Bomo že sami našli zdravnika, ki nas bo zdravil in mu plačali. Državni uslužbenci z ministrico na čelu, vključno z Golobom so nesposobni spravit zdravstvo v fazo delovanja.
ArkaMast
13. 03. 2024 15.50
+0
oježeš
13. 03. 2024 15.59
+2
Seveda ti pričakuješ rešitve, katerih greh je že od osamosvojitve do danes, v roku enega mandata, zraven pa še veliko nagajanja in podtikanja, da se ja ne bi kaj rešilo, kar bi predhodnike pahnilo v ogorčenje ljudi, ker niso bili sposobni ničesar rešiti. V triintridesetih letih samostojnosti, napak predhodnikov ne moreš v enem mandatu spraviti na zeleno vejo. Sploh pa ne, ko se gre za denar. Požrešnost vseh je vsakodnevno večja, po drugi strani se pa financira tiste, kateri bi se morali sami preživljati s svojim delom. Recimo, vse politične stranke, občine, cerkev in še kup drugih, ki samo molzejo državo, ni pa od njih nobene koristi ne za državo, ne za državljane.
zibertmi
13. 03. 2024 15.59
+3
kakor to razumeš.plačujemo javni sektor vse življenje.ko si otrok zate plačujejo zdravstvo starši ,ko se zaposliš pa sam.ko rabiš zdravnika,ga pa ni
son?ek11
13. 03. 2024 16.11
+5
Upokojenci plačujejo sami, saj se jim odrga od pokojnine!!! Socialcem pa plačuje država!!!
smuuki
13. 03. 2024 16.15
-2
Samo12
13. 03. 2024 16.52
+5
Zakaj? Ker se ne dajo in ne križarijo z njimi po rajskih otokih na privat jahtah? Kdo ke podpisal dvoživke ? Nesposobna sekta, ki stoji tudi sedaj za Fides!!
zapiramvamustaaa
13. 03. 2024 15.23
+12
boste stopili kmalu nazaj ko bo narod odšel na ulice stavkat da vam plačo zmanjšajo za vašo diabolično izsiljevanje.
Victoria13
13. 03. 2024 15.19
+14
Prosim, da vsem zamrznete plačevanje za zdravstvo in dodatno zavarovanje, dokler zdravniki stavkajo in tudi plače jim ne izplačujte! Popoldansko delo pri privatnikih pa ukinite!
Senzor
13. 03. 2024 15.03
-3
Vprašana sta plesala tango, korak naprej in korak nazaj.