Slovenija

Pri nas voda poplavljala kleti in ogrožala stanovanjske hiše, na Hrvaškem nov vročinski val

Ljubljana/Zagreb, 14. 09. 2015 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./V.L./K.H.
Komentarji
101

Močne padavine so ponekod povzročale nevšečnosti. V občini Bovec je voda iz naraslega potoka ogrožala stanovanjske hiše. Zemeljski plaz ogroža stanovanjsko hišo v Preddvoru. V Krškem pa je nekaj odjemalcev ostalo brez elektrike. Medtem se na Hrvaškem veselijo novega vročinskega vala.

V prvi polovici noči bodo na območju zahodne in severozahodne Slovenije (Posočje, Idrijsko-Cerkljansko hribovje, zahodni del Gorenjske) ob nevihtah možni močnejši in dolgotrajnejši nalivi, opozarjajo na Agenciji RS za okolje in prostor (Arso). Ob nalivih je možen hiter porast manjših vodotokov in hudournikov na omenjenih območjih.

So pa padavine že povzročile nekaj nevšečnosti. Veliko dela so imeli predvsem gorenjski gasilci, ki so iz poplavljenih kleti črpali vodo, sprožil se je tudi zemeljski plaz. Za severozahod države še vedno velja oranžni alarm, uprava za zaščito in reševanje pa opozarja, da sta Soča v Kršovcu in Koritnica že presegli opozorilne vrednosti.

V Mali vasi v občini Bovec je voda iz naraslega potoka ogrožala stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bovec so postavili protipoplavne vreče in preprečili razlitje vode v naselje, piše Uprava RS za zaščito in reševanje. Voda je poplavljala cestišče in ulice, tamkajšnji gasilci pa so poleg postavitve protipoplavnih vreč očistili objekte in sprostili zamašene meteorne kanale. Gmotne škode ni bilo.

V Šenčurju je vozilo obtičalo v vodi v podvozu, meteorna voda pa je poplavljala kleti. V Preddvoru zemeljski plaz ogroža stanovanjsko hišo. Na Jesenicah pa naraščajoči hudournik ogroža hišo. V Krškem je zaradi okvare na daljnovodu Senovo - Brestanica več odjemalcev ostalo brez elektrike.

Kot so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje, reke v zgornjem Posočju in na širšem območju Bohinja hitro naraščajo. V noči na torek bodo reke na omenjenih območjih še nekoliko narasle, na izpostavljenih mestih pa lahko poplavijo.

Meteorne vode so kleti poplavile v Kobaridu, Gorjah, Radovljici in Bohinju. Voda je dve stanovanjski hiši ogrožala tudi v Svetem duhu v občini Škofja Loka, gasilci pa so objekta zaščitili s protipoplavnimi vrečami.

Nekaj pred 18. uro pa se je v Kokri v občini Preddvor za stanovanjsko hišo sprožil tudi zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo. Kot na spletni strani poroča uprava za zaščito in reševanje, je voda nekaj materiala v objekt nanesla skozi okna, gasilci pa na kraju izvajajo preventivne ukrepe. Plaz si bo v torek v jutranjih urah ogledal geomehanik, oseba, ki je živela v objektu, pa se je začasno preselila k sorodnikom.

Do petka bodo temperature naraščale, konec tedna pa spet 'strmoglavile'.
Do petka bodo temperature naraščale, konec tedna pa spet 'strmoglavile'. FOTO: 24ur.com

Vračajo se toplejši dnevi

V torek popoldan se bo zjasnilo, sreda pa bo v zahodni in ponekod v osrednji Sloveniji zmerno do pretežno oblačna s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, drugod bo večinoma sončno. V četrtek bo sončno in toplo, le v zahodnih krajih bo več oblačnosti. Oba dneva bo pihal jugozahodnik. Temperature se bodo ta teden dvignile do 29 stopinj Celzija, toliko naj bi izmerili v petek, medtem ko bo konec tedna spet slabši in hladnejši, temperature pa okoli 21 stopinj Celzija.

Kot napovedujejo slovenski meteorologi, bo namreč naše kraje v soboto prešla hladna fronta, nato se bo v višinah nad našimi kraji zadrževal dokaj hladen zrak. V soboto bo oblačno in deževno, ohladilo se bo. V nedeljo in ponedeljek pa bo bolj sveže in spremenljivo z nekaj plohami.

Preverite še, kakšno bo vreme v vašem kraju.

Poletje ne popušča. Vročinski val se vrača na Hrvaško

Medtem pa se naši južni sosedje kopajo v jesenskem soncu in poletnih temperaturah. Današnje jutranje temperature so bile praktično po vsej Hrvaški višje od povprečja za ta letni čas, višje pa bodo tudi dnevne temperature. "Poletje se je vrnilo," se veselijo Hrvatje. Današnje dnevne temperature so se gibale med 25 in 30 stopinjami Celzija, naslednje dni pa bodo temperature še višje. Najbolj vroč bo četrtek, ko se bodo termometri v notranjosti države povzpeli tudi čez 30 stopinj Celzija, v Slavoniji celo do 36 stopinj Celzija. Temperature morja so še vedno prijetne za namakanje in se gibljejo od 22 do 25 stopinj Celzija.

Vročina se vrača, morje pa je še vedno prijetno za kopanje.
Vročina se vrača, morje pa je še vedno prijetno za kopanje. FOTO: Thinkstock

Če že razmišljate, da bi se konec tedna odpeljali na Hrvaško, potem vam ta del novice ne bo všeč. V soboto popoldan se bo namreč vreme skisalo, v nedeljo pa se bodo temperature gibale 'zgolj' okoli 20 stopinj Celzija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ka pa mislis
15. 09. 2015 07.57
Se vreme ma rajs kockice kot slovenistan
Neopredeljeni
15. 09. 2015 01.35
+11
Starcem, ženskam in otrokom, bom osebno šel razdeljevat vodo in hrano. to je to. Ja, sem proti, da hodijo čez slovenijo v nemčijo in švedsko. Če bi bežali pred vojno, bi jim bila dobra prva varna država. Turčija, ali pa recimo njihove bogate z nafto sosede. Zakaj že jim oni nič ne pomagajo?
jebivoje
15. 09. 2015 05.56
+3
so izjavili da so preveč drugačni od njih , in jih sploh nočejo
DAEMONIUM
15. 09. 2015 00.45
+17
Vsaka cast madzarski vladi, ki sciti svoj narod in imajo jajca da recejo nemcem odlocni NE! Naj jih imajo Nemci, Avstrijci, mi tega naroda sigurno niti pod razno ne rabimo. Evropa je poplnoma nespsobna in se ji niti sanja ne s cim se igrajo. Schengen je preteklost, to je dejstvo ker so ga unicili nesposobni eu politiki in ti prisleki za katere se niti tocno ne ve kdo so al sirijci, teroristi ali kaj tretjega? Kaksna vojna divja v afriki da se celo crnci selijo?
hualakb
15. 09. 2015 00.33
-11
Upam, da bo lepo soncano vreme vstrajalo cimdlje, da bo lahko cimvec beguncev prislo v Europo in Slovenijo, kjer jih bomo toplo sprejeli. Dobrodosli in vse dobro, cloveku v stiski je potrebno pomagati. Morda nam bo cez nekaj let to dobroto vrnil z obrestmi.
DIWG
15. 09. 2015 00.43
+12
Britancem, Francozom in Švedom že vračajo... so že trikrat preplačali pa to... Na Švedskem recimo policiji sploh več delat ni treba. So se imigranti sami javili da bodo skrbeli za red in uvedli šeriatske policaje. Tudi zakone so malo spremenili in razbremenili sodišča. Tako recimo posilstvo ni več hudo kaznivo dejanje ampak le manjši prekršek za katerega dobiš kazen 180 ur družbeno koristnega dela (Švedska)
popaj33
15. 09. 2015 00.13
-1
Jurčki bodo :)
Gojcic
15. 09. 2015 00.06
+4
Veste zakaj se tem o beguncih ne da komentirati na tem portalu? Zato, ker so 24ur od USA, americanom pa ni v interesu posvojiti Sirijcev. Zatorej nasemu narodu dajejo dezinformacije, da bi cimvec ljudi mislilo, da toplo sprejemamo ekonomske migrante in da so nasprotniki beguncev v manjsini. Tako naj bi se vsak, ki ne goji simpatije do njih cutil rasista in ksenofoba, potemtakem naj bi zacutil, da sam kot manjsina se temu ne more upreti in je nemocen. Tako naj bi scasoma vsi mislili, da jih moramo sprejeti ne glede na stanje v nasi drzavi. Samo, da bi cimvec beguncev sprejela Evropa in cimmanj ZDA. Najbolj zalostno pa je dejstvo kako poceni so novinarji 24ur, da so se pustili prodat za denar in kariero, sli so se dlje! Prodati zelijo se splosno mnenje o narodu, kar ni nic drugega kot veleizdaja svojega naroda! Pri vsem tem zlu (podlosti) ni niti potrebno omenjati, kako so subjektivni prispevki in kaksni zmazki od "clankov" so to. To je svoboda govora in izrazanja svojega mnenja na 24ur in na A kanalizaciji Tej bi prodali se svojo lastno mamo za kariero.
marstrm
14. 09. 2015 23.52
+1
Na Obali je bilo danes 27 stopinj in še bolj bo toplo do vikenda morje ima idealnih 24 . Slovenija je pa druga celina :)
elektroncek
14. 09. 2015 22.39
+11
menim da so trenutno bolj pomembni begunci kot slovenski narod ... kam gre ta slovenija
24pišancov
14. 09. 2015 22.56
-5
Daj prim se za tamalga pa pejd odtočt,al pa povej kaj bi rad ne ovinkari
24pišancov
14. 09. 2015 22.31
+24
Sem mal prelistal tole spletno stran,pa moram rečt da bolj kretenskiga poratala ni v tem osončju (ušla bradavica,jo prepoznate,tudi zame je napočil čas,vam prehitro pride,rodila ena koza iz talentov ITD..... Zdaj me pa zbiste luzerji
Verbena
14. 09. 2015 22.10
+12
Oh, da bi bilo še čimdalj časa tako prijetno toplo vreme, da bomo lohk kasneje kurli pa, da nas bi Bog imel vsaj tolko rad, da bi nas vse naravne katastrofe zaobšle, ker imamo že tistih v parlamentu in v vladi dovolj !!!!
B?AN
14. 09. 2015 21.44
+18
A migranti so tudi del naravnih katastrof?
pingosok
14. 09. 2015 21.52
+4
Saj ti lahk o vremenu pišeš,če želiš .Samo tukaj ni blokade in cenzure.Samo tukaj lahko komentiramo. Kapiši-tudom-ponjemaješ ?!
c00kies
14. 09. 2015 21.34
+5
To si poglejte novinarji: /watch?v=BKTeF9WsqXA <-- to je svoboda govora!
1xy
14. 09. 2015 21.57
+1
komentarji so še bolj udarni kot sam skript.....
c00kies
14. 09. 2015 22.06
+2
sej to sem želel izpostaviti, to je svoboda govora, ne pa naša tiranija :)
Nikiiy
14. 09. 2015 21.17
+13
Slovenija razpada, nič več razen kriminala ne deluje govorijo kako se pripravljajo na kaj že če nič v tej državi na papirju ne deluje..Konec Evrope..Slovenci oborožite se vojna bo....
freiburg61
14. 09. 2015 21.13
+1
celje laško nič .....vroče 27
Nikiiy
14. 09. 2015 21.04
-1
G ( noj ) se seli na zahod...
kristijan perosa
14. 09. 2015 21.03
+9
Pricakujemo vecje stevilo migrantov pri nas...v moji okolici jim bo hitro zal da so tu..
cekinar
14. 09. 2015 21.34
+4
mam na zalogi od JNA še nekaj protipehotnih min(paštetk) ,če rabiš še to za vsak slučaj.
Verbena
14. 09. 2015 22.04
+0
...ej..ljudje so se vedno selili v upanju na boljše življenje...ne vem, kaj za vraga imajo eni pol tu tolk proti ljudem, ki so po koncu vojne prestopal, tudi na črno, mejo Jugoslavije in odhajal drugam....pa kar vsi naj bi bli kao belogradisti !!!..enim pač ne potegne, da eni v socializmu niso videli napredka,da ni svobodne volje..in so odšli to iskat drugam...podobno sedaj prihajajo drugi k nam, v Evropo...
elektroncek
14. 09. 2015 22.41
+1
ne ne .. zato ker potem kasneje .. bodo takšni kot si ti najbolj jokali in bežali pred njimi .. mi vas bomo mrali pa spet branit ..tipično...
kristijan perosa
14. 09. 2015 23.17
Namesto novih 19 colskih felten in gum bom kar tebe kontatiral Cekin
pingosok
14. 09. 2015 21.00
+20
Merklova se je oglašala nedolgo nazaj,da so begunci dobrodošli-zakaj jim pa sedaj vrata pred nosom zapira ??!
pingosok
14. 09. 2015 20.57
+35
Pa ste se eni iz Madžarov norčevali-največja ajca imajo !!
kristijan perosa
14. 09. 2015 20.59
+31
c00kies
14. 09. 2015 21.00
+25
Iniesta
14. 09. 2015 21.02
-14
pingosok
14. 09. 2015 21.03
+20
Nikoli nam niso delali težav-za razliko od nekoč "bratske" kroejše.
Iniesta
14. 09. 2015 21.06
-6
S tem ko so postavili ograjo bodo navalili preko nas ...
c00kies
14. 09. 2015 21.07
+11
Iniesta - zato pa jo potrebujemo tudi mi ;)
pingosok
14. 09. 2015 21.10
+13
@inesta-saj pa imamo pred hrvati šengen ! Čuvat je treba zunanje meje !
alenka.NN
14. 09. 2015 23.12
+2
še dobro, da imamo na južni meji šengen...edini adut, ki nam je še ostal, pa vse kaže, da bodo tud tega zapravli...
Tretja Švica
14. 09. 2015 19.55
+25
Kaj bi bilo z menoj v Ita ali Avstriji ali napr, v Nemčiji, če me dobijo brez dokumenta, tahujš zločinc bi bila, ti pa se sprehajajo čez celo azijo in evropo, lol, pa vsi so Sirci, jih pa v face pogledaš, pa vidiš da je vse drugo, halo!!!!!!!!!!!!!?????????
Tretja Švica
14. 09. 2015 19.53
+28
Bravo, Madžari!!!!!!!!!!!!!!!! in vzhodna Evropa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!