Slovenija

Rdeče opozorilo zaradi vročine: pri temperaturah nad okoli 35 stopinj veter ne hladi več

Ljubljana, 31. 07. 2017 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Prihaja četrti vročinski val, najdaljši in najbolj vroč v tem poletju. Temperature bodo pogosto lahko presegale 35 stopinj Celzija, najhuje bo v Beli krajini. Meteorologi so za sredo izdali rdeče opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve. Vročinski val bo zajel tudi Balkan, območje Panonske nižine, Italijo, segal bo tudi proti severu nekje do Poljske.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kje je bilo najbolj vroče?
    01:25
    Iz 24UR: Kje je bilo najbolj vroče?
  • Iz SVETA: Vročina bo huda, a nekaj podobnega smo doživeli že leta 2013
    01:57
    Iz SVETA: Vročina bo huda, a nekaj podobnega smo doživeli že leta 2013
  • Iz 24UR: Ljudje iščejo vse mogoče načine, da bi se ohladili
    03:09
    Iz 24UR: Ljudje iščejo vse mogoče načine, da bi se ohladili
  • Iz 24UR: Suša uničuje poljščine in vrtnine
    02:26
    Iz 24UR: Suša uničuje poljščine in vrtnine

Z današnjim dnem se je po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) pričel letošnji četrti vročinski val. Ta bo tudi najdaljši in najbolj vroč v tem poletju. Spremljale ga bodo visoke temperature, ki bodo pogosto presegale 35 stopinj Celzija.

"Agencija je za sredo za nekatere dele države izdala tudi rdeče opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve, in sicer bo alarm veljal za osrednjo, severovzhodno in jugovzhodno Slovenijo," je povedal meteorolog Benjamin Strajnar

Današnji dan bo spremljalo sončno in vroče vreme, najvišje dnevne temperature pa bodo od 29 do 35 stopinj Celzija. Po napovedih Arsa bo najbolj vroče predvidoma v Beli krajini. Od današnjega dne dalje pa se bo vročina še stopnjevala.

V torek, sredo in četrtek bo tako pretežno jasno in zelo vroče. V torek in sredo bodo temperature še višje od današnjih, in sicer do 37 ali 38 stopinj Celzija, je dejal meteorolog Jure Cedilnik.

"Najhuje bo od srede naprej, temperature se bodo ponekod lahko povzpele tudi do 40 stopinj Celzija," je dodal. "Na Arsu smo zaradi velike toplotne obremenitve izdali najprej oranžno opozorilo, razmišljamo tudi o rdečem opozorilu, če se bodo temperature resnično stopnjevale, " je povedal zjutraj.

Zelo tople bodo tudi noči

Takole vroče bo 2. avgusta
Takole vroče bo 2. avgusta FOTO: ARSO

Na Arsu pravijo, da niso izključeni kakšni temperaturni rekordi. Večinoma bomo imeli dnevne temperature med 34 in 39 stopinjami. ''Zelo tople bodo postale tudi noči, še posebno v večjih mestih ter na Primorskem. Ker je plast toplega zraka razmeroma debela, bodo jutra v gričevju, nekaj 100 m nad nižinami, lahko celo toplejša, kot po nižinah. Na nočno ohlajanje in na dnevne temperaturne viške bo vplival tudi veter. V torek bo pihal južni do jugozahodni veter, ki bo težišče vročine pomaknil bolj v vzhodni del Slovenije, nekaj šibke burje je danes slutiti za sredo zvečer in noč na četrtek, ko utegne biti zato bolj vroče na Primorskem, sploh noč na četrtek bo verjetno tam zelo topla.''

Vročina bo popustila v začetku prihodnjega tedna

Podobne vrednosti meteorologi pričakujejo tudi v četrtek in petek, verjetno še v soboto. V nedeljo ali šele v ponedeljek bo vročina začela popuščati. Po navedbah Arsa se tokratni vročinski val ne bo končal z izrazito ohladitvijo. Do takrat velja tudi trenutno Arsovo opozorilo o toplotni obremenitvi. Ta bo še posebej velika sredi tedna in v drugi polovici tedna, ko bodo precej tople tudi noči.

Meteorologi sicer ne pričakujejo popoldanskih ploh in neviht. Po 7. avgustu pa je verjetnost za padavine pri nas nekoliko večja. Temperature naj bi po napovedih Arsa šle malce navzdol, a ne prav izrazito.

Tudi veter nas ne hladi več 

Po nižinah bo sredi dneva in zgodaj popoldne velika toplotna obremenitev, takrat se izogibajte večjim naporom na prostem, uživajte dovolj tekočine in lahko hrano.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi dnevne vročine in toplih noči bo toplotna obremenitev človeškega telesa res velika. ''Pri temperaturah zraka nad okoli 35 stopinj veter ne hladi več, ampak nas samo še segreva, kot fen.'' Suho in vroče vreme bo povečalo požarno ogroženost, tudi kmetijska suša bo zajela dodatne površine Slovenije. Zaradi precej jasni dni in posledično velike količine UV sevanja se bo povečala tudi verjetnost za visoke koncentracije ozona, veter zahodnih smeri pa bo lahko zanesel ozon k nam tudi iznad industrijskega bazena Padske nižine.

Nasveti NIJZ za ravnanje ob hudi vročini

Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur lahko škodljive vplive preprečimo.

Ne pozabimo na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči (med 10. in 16. uro) poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Posebno pozornost je treba nameniti najbolj občutljivim ljudem, to so starejši in otroci. Ogroženi so tudi bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, mobilnost in sposobnost presojanja. Mednje sodijo bolniki s srčno žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami in nepokretni.

Bodimo pozorni na kakovost hrane, ki jo uživamo. V vročini se hrana hitreje pokvari, zato obstaja večja nevarnost zastrupitev. Hrano shranjujemo v hladilniku. Pozorni bodimo predvsem na meso, hitro pokvarljive mesne izdelke in živila, ki vsebujejo jajca ali mlečne beljakovine. Sadje in zelenjavo dobro operemo.

Na NIJZ svarijo pred tem, da bi človeka ali žival pustili v zaprtem parkiranem avtomobilu. Malo odprto okno ali prejšnje ohlajevanje avtomobila s klimo namreč ne prepreči segrevanja avtomobila, opominjajo.

Najpogostejše težave, ki jih imajo ljudje ob daljših obdobjih vročine, so kožni izpuščaji, vročinski krči, vročinska izčrpanost, omedlevica in vročinska kap, navajajo na inštitutu.

Ob tem na NIJZ priporočajo, da v primeru, ko bi bila oseba prizadeta zaradi pregretja, pomagamo tako, da jo umaknemo na hladno, na primer v senco ali hladen prostor. "V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč in obolelega ves čas hladimo," priporočajo na NIJZ, ljudem pa svetujejo tudi, naj se ljudje z zdravnikom posvetujejo o neobičajnih težavah, ki ne minejo ali se večajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vročinski rekord za zdaj drži Cerklje ob Krki 

Na spletnih straneh Agencije RS za okolje je moč pobrskati tudi po podatkih o najvišjih temperaturah. Kot kaže preglednica o vremenskih rekordih, zadnjič osvežena pred letom dni, so najvišjo temperaturo izmerili v avgustu 2013 na letališču Cerklje ob Krki, in sicer 40,8 stopinj Celzija.

Ta temperatura je bila sicer izmerjena na samodejni meteorološki postaji. Na istoimenski, kilometer oddaljeni klasični postaji, pa je opazovalec z maksimalnim živosrebrnim termometrom izmeril 40,6°C.

Tudi to je visoka temperatura, a bi pomenila "zgolj" izenačenje dotedanjega rekorda pri klasičnih meritvah, doseženega 5. julija 1950 ob 14. uri po lokalnem času v Črnomlju. So pa takrat v Črnomlju merili le z navadnim živosrebrnim termometrom in najvišja temperatura tistega dne je bila verjetno celo še kakšno stopinjo Celzija višja, navajajo meteorologi.

Hkrati pojasnjujejo, da so izmere rekordno visokih temperatur zaradi različne mikrolokacije postaj težko primerljive. Rekord iz leta 1950 je bil denimo dosežen v večjem kraju in na južnem pobočju, na letališču Cerklje ob Krki pa na ravninskem svetu.

Kot zanimivost pa še to: Tudi na današnji dan, 31. julija, so meteorologi v preteklosti zaznali temperaturno odstopanje, in sicer so se leta 1958 zbudili v izjemno toplo jutro, še posebej na Primorskem. V Ajdovščini se je ohladilo le do 24,5 stopinje Celzija, v Komnu na Krasu do 24,3 stopinje Celzija, v Kopru do 24 stopinj Celzija ter v Postojni in Čepovanu do 19,6 stopinje Celzija.

Temperaturni rekordi v zadnjih desetletjih

ObdobjeVrednostDatumPostaja
1951-196039,66.7.1957Solkan
1961-197037,311.7.1968Turški vrh 
1971-198036,57.8.1971Ambrus
1981-199037,727.7.1983St. Fužina
1991-200038,220.8.2000Metlika
2001-201040,513.8.2003Metlika
2010-201640,88.8.2013letal. Cerklje

V Bosni do 42 stopinj, na Mont Blancu zaradi pomanjkanja vode zaprli gorsko kočo

Vročinski val bo sicer zajel tudi Balkan, območje Panonske nižine, Italijo, segal bo tudi proti severu nekje do Poljske. Slednja je izdala že rdečo stopnjo vremenske ogroženosti.

Zaradi visokih temperatur in močnega UV indeksa je bosanska meteorološka agencija izdala oranžno opozorilo za celo državo, poroča Radio Sarajevo. Temperature se bodo gibale od 32 do 39, ponekod na severu in jugu Bosne in Hercegovine pa bi lahko dosegle tudi 40 ali 41 stopinj. 

Tako vročega poletja v državi ne pomnijo v zadnjih 20 letih. 

Na italijanski strani najvišje gore v Alpah Mont Blanca pa so zaradi pomanjkanja vode zaprli gorsko kočo, ki stoji na 3071 metrih nadmorske višine. Snežna odeja, ki je doslej oskrbovala kočo z vodo, se je zaradi visokih temperatur stalila. Koča je tako ostala brez vode za kuhanje in osebno higieno.

"Nismo imeli druge izbire kot zaprtje. Že več tednov nas je pestilo pomanjkanje vode. Zdaj so pošle tudi naše zadnje rezerve," je dejal upravitelj koče Davide Gonella. Izrazil je upanje, da bo prihodnje leto bolje.

Italija se zaradi dlje trajajočih visokih temperatur sooča s pomanjkanjem vode brez primere. Dežele vzdolž reke Pad so se tudi odločile, da bodo omejile rabo vode za kmetijstvo. Ukrep je začel veljati danes.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vox populi
01. 08. 2017 10.10
ma ti nasveti NIJZ ravnanje v času visokih temperatur lahko škodljive vplive preprečimo. Ne pozabimo na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči (med 10. in 16. uro) poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem, Pravijo. Ma dobesedno KOMU SO NAMENJENA TA NAVODILA??????!!!!. Vsi pač NISO V PISARNAH, NA PLAŽAH, morju dopustu bolje rečeno NA POČITNICAH!!!!!!! ker pri nas se dopustu govori reče navaja POČITNICE. verjetno ne dojamem, da POČITNICE so mišljene za ŠOLSKO OBDOBJE ŽIVLJENJA in nato se to obdobje konča. Pač delo ne zajame SAMO IN LE DELO v pisarnah razložite prosim. Razložite, zahtevajte zakonsko, da so OBREMENJAJOČI ČASI.
pizzamargerita
31. 07. 2017 23.01
+3
torej moramo emigrirat v afriko???
proofreader
01. 08. 2017 09.24
BožidarMacur
31. 07. 2017 22.59
+1
A lahko animacijo?
bububu123
31. 07. 2017 21.43
+9
Sever Nemčije. max 25 stopinj danes. v naslednjih dneh do 23 stopinj. super vreme
Malamiška
31. 07. 2017 21.35
+8
Leta 2003 so v našem kraju zabeležili 79 dni s temperaturo najmanj 30°c.To poletje je zabeleženo tudi v Gunessovi knjigi rekordov.Zapomnila si ga bom za vedno.Med otroci so razsajale norice in med okuženimi nas je bilo tudi nekaj odraslih.En teden telesna temperatura 40°c.Temu lahko rečem res peklenska vročina.Zato,smilijo se mi bolniki,zdrav človek si že kako pomaga.Koneckoncev vse mine nič ni za večno.
BildiTheEmperor
31. 07. 2017 22.03
+1
Ne vem no. Očitno nismo vsi ljudje isti. Zame 30 do 35C ni nič posebnega
staridida
31. 07. 2017 22.22
+0
kokicas
31. 07. 2017 21.27
+3
Ja počasi bi treba rezervirat apartma v Dolomitih, zima je že za vogalom
Uporabnik427732
31. 07. 2017 20.27
+7
Za vse ostalo ste katastrofa, za vreme pa 1a. Bravo 24 ur, edino tu pa vam res lahko zaupam.
sofokles
31. 07. 2017 20.21
+3
Mene pa zebe v sluzbi. V dolgih rokavih pri 19 stopinjah celzija. Zunaj pa tak lep sonček...
-zvitisir-
31. 07. 2017 22.55
+2
lahko menjama službe če želiš...pri nas je bilo zadnji vročinski val med 45 in 50...zdaj bo najbrž še več. Pa to 8 ur nonstop...
hovdec
31. 07. 2017 20.17
+4
Počakajte še nekaj tednov. Sploh ne veste kakšno presenečenje nam pripravlja zima!
staridida
31. 07. 2017 20.11
+7
kure majo že odprte kljune
hondica
31. 07. 2017 20.27
+2
c00kies
31. 07. 2017 19.45
+6
Vroče je, ni kaj. Naša mala državica se počasi, vendar vztrajno spreminja v peskovnik.
tedoVV2HCmedo
31. 07. 2017 21.43
+2
Naša oblast se trudi, da bomo Slovenci na istem standardu kot ljudje v afriških puščavah.
keved
31. 07. 2017 19.37
veter ne gladi
staridida
31. 07. 2017 19.43
-4
BobbyP
31. 07. 2017 19.15
+1
Nad ali okoli? LOL....eki.
deejay2
31. 07. 2017 19.02
+8
Gledam zdej 24ur...jao. Samo jamranje ker je vroče. Pop TV ima fetiš na vremenske pojave. Ko je malo vroče, je to že osrednja novica v poročilih. Ko je malo snega, je sneg top novica.
lipov list
31. 07. 2017 18.37
+15
pa nehite ze nabijat z to vrocino....sej bo cez 1 mesec ze mrzlo
mariomandzukic
31. 07. 2017 17.54
-12
dans je blo v Kninu ze ob 7 zjutraj 31 stopinj,jaz se trenutno nahajam 30 km od Knina in vrocina je res neverjetna,blizu 40.v naslednjih dneh pa se temperatura niti ponoci nebo spustla pod 29.te vrocine je se najlazje pretrpet na ksnem jadranskem otoku,saj imajo otoki svoje mikroklime.ko je na kopnem mrzlo je na otokih vedn za ksne 2,3 stopinje topleje,po drugi strani,pa ko je zlo vroce,je na otokih vedn ksne 2,3 stopinje hladneje.drgace pa sta Knin in Mostar trenutno najbol "vroci" mesti v Europi,jutr napovedujejo preko 40
BildiTheEmperor
31. 07. 2017 18.01
+13
pojdi na izvir Soče in boš zaznal samo prijeten hlad. V teh dnevih je SLOvenija zakon
mariomandzukic
31. 07. 2017 18.14
-3
soca mi je prehladna za kopat.bi pa sou ja za ksn vikend na soco,kr se nikol nism bil.tesko se jaz poleti locim od morja,tko sem navajen ze od malih nog.
jakec1575
31. 07. 2017 17.51
+8
Butalci skovikajo kaj nam pa morejo. Poglejte kaj vam morejo. Narava. Pa ce verjamete v Alkalaje ali druge znastvenike. Dejstvo je, da se spremembe dogajajo in bolj žalostno dejstvo je, da slovenska država ni odzivna na spremembe v + ali -. Nivoji podtalnice so nizki. Butalci se kar skovikajo imam klimo in hladen pir. Ko bodo prvic redukcije vode in iz pipe ne bo priteklo, bo pa kriva država in vsi v njej. klime Slovenija ne more spreminjat lahko pa se spremeni v najbolj odzivno državo, ki ima prihodnost. Tudi zaupati trgu in verjeti, da ko bo hrane zmanjkalo, da se bo dalo kupiti od velikih je naivna. Akcijski plan in rezerve morajo biti taksne, da lahko slovenijo v enem letu spremenimo v cvetoci vrt. nekaj kar lahko le sanjamo. Mislim sposobnost organizacije. Zadrževanje vode, namakalna polja, poplavne zascite, neurna odzivnost itd... Slovenija je se na zacetku. Edino alrami pa delujejo in priprava ter civilna zascita.To pa jeze zmanjsalo mnogo skod. To pohvalim.
hiphopa
31. 07. 2017 21.20
+1
A veš, da če hočeš narediti zadrževanje vode, da moraš nekomu dobesedno rit polizat v Ljubljani. Taka je resnica....
SKRIPT
31. 07. 2017 17.41
-1
nekdonekje
31. 07. 2017 17.33
+8
Takole, za vse "pametne", je bolj vroče kot v 70ih in 80ih letih, vsaj kakšne 2-3 stopinje. UV žarkov je neprimerno več, ko sem se kot mulec namazal s faktorjem 8 sem bil lahko cel dan na soncu, pa me ni nič ožgalo, zdaj bi bil faktor 8 bolj za okras. Pa tudi, vsaj zdi se mi tako, je precej bolj soparno in težek zrak.
BildiTheEmperor
31. 07. 2017 17.39
-11
hah. jaz sem ves dan na soncu brez faktorja pa sem bele polti in mi ni nič. Folk ima neke druge težave. Nobene sopare nikjer. Po mojem imate tako slabo zračenje domov in pisarn. Priporočam šotor
Abica
31. 07. 2017 17.26
+9
"Tudi veter nas ne gladi več".... Pa HLADI tudi ne....
Ramzess
31. 07. 2017 17.34
+3
Topel veter težko, kot topla voda tudi ne.