Slovenija

Poletje je tudi čas kač, pri nas vsako leto zaradi ugrizov zdravijo do 10 ljudi

Ljubljana, 09. 08. 2017 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Do julija so na centru za zastrupitve UKC Ljubljana zabeležili že pet ugrizov kač. Od leta 2010 pa se je zaradi ugriza kače zdravilo že 51 ljudi, nekateri so potrebovali tudi umetno dihanje. Smrtnega primera zaradi kače v zadnjih dveh desetletjih pri nas ni bilo. Ob ugrizu kače je treba mesto ugriza hladiti, mirovati in poklicati reševalce.

Na naših tleh živijo tri vrste kač strupenjač – modras, navadni gad in laški gad.
Na naših tleh živijo tri vrste kač strupenjač – modras, navadni gad in laški gad. FOTO: iStock

Zaradi ugriza modrasa ali gada se je od leta 2010 do letošnjega julija v centru za zastrupitve UKC Ljubljana zdravilo 51 ljudi. V zadnjih dveh desetletjih pri nas ni nihče umrl zaradi ugriza kače, saj so bili vsi pravočasno in ustrezno zdravljeni. Je pa nekaj bolnikov potrebovalo intenzivno zdravljenje, vključno z umetnim dihanjem.

Če ne bi bili intenzivno zdravljeni, bi verjetno umrli. Približno polovica bolnikov, ki so jih zdravili zaradi ugriza kače, pa je potrebovala zdravljenje s protistrupom. Tega imajo v obeh kliničnih centrih, so pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

V zadnjih sedmih letih so v UKC Ljubljana največ bolnikov zdravili leta 2013, ko so zaradi ugriza kače sprejeli kar 12 ljudi, lani so jih sprejeli 10. Letos pa so do julija zdravili že pet ljudi. 

Vir podatkov: Center za zastrupitve UKC Ljubljana
Vir podatkov: Center za zastrupitve UKC Ljubljana FOTO: 24ur.com

Ob ugrizu kače mirovanje, hlajenje in klic na 112

Poleti je z obiskovanjem gora in na sploh pogostejšem zadrževanju v naravi tudi večja verjetnost stika človeka s kačo. Če kača ugrizne, je treba mesto ugriza hladiti, mirovati in poklicati na pomoč reševalce. Ugriza ne sesamo, režemo ali žgemo, prav tako se ne delajo preveze, pravi reševalec Janez Kramar.

Poleti je večja verjetnost, da bomo v naravi srečali kačo.
Poleti je večja verjetnost, da bomo v naravi srečali kačo. FOTO:

V Sloveniji živi 11 vrst kač, od katerih so tri vrste strupene, to so modras, navadni gad in laški gad. "Človek, ki ga ugrizne strupena kača, naj ne hodi, odsvetujem tudi pitje alkoholnih pijač. Poklicati je treba 112 ali pa človeka odpeljati v bolnišnico," je dejal Kramar, ki je tudi inštruktor prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije.

Kače, ki živijo v Sloveniji, sicer po njegovih besedah niso življenjsko ogrožajoče za večino ljudi, so pa nevarne denimo za majhne otroke in kronične bolnike. Vsako leto v centru za zastrupitve UKC Ljubljana zaradi ugriza kače sprejmejo približno do 10 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
09. 08. 2017 09.43
+1
| STA / K.H.,kaj pomenijo te kratice?
RdečiKarton
09. 08. 2017 10.18
+6
Da povzemajo Slovensko tiskovno agencijo... in kratice "avtorja" ki je kopiral z STA.
Maddox
09. 08. 2017 13.22
RdečiKarton
09. 08. 2017 09.29
+17
Pohvale novinarju za članek. Herpetološko pravilno je uporabil termin ugriz in ne zmotno "pik", saj kače ugriznejo z zobmi. Žela namreč nimajo da bi pikale saj niso žuželke. Bi pa popravil naštevanje strupenih vrst namreč pri nas v alpah živi tudi Črni Gad, torej poznamo štiri vrste strupenjač na slovenskem.
dajno
09. 08. 2017 10.01
+20
Drži, le pri črnem gadu se motiš. To ni samostojna vrsta, pač pa črna oblika navadnega gada. Črna oblika se lahko pojavi tudi pri drugih kačah, pogosta recimo pri naši belouški.
trdovrat
09. 08. 2017 12.18
+1
Rdeči, drugače imaš prav glede ugriza, ampak slovenski pregovor, ki je pa verjetno že starejšega datuma pravi "kogar je kača pičila, se zvite vrvi boji"!
RdečiKarton
09. 08. 2017 12.19
+2
Torej morph. Meni osebno eden najlepših evropskih gadov. Najlepši na svetu pa definitivno gabonski gad.
RdečiKarton
09. 08. 2017 12.24
+1
@trdovrat Najverjetneje bi ti pritrdil marsikater slavist. Zato sem zgoraj napisal znanstveno, torej herpetološko pravilno. Ljudske kmečke vraže pa večkrat omenjajo "pik kače". Včasih kmetje niso bili izobraženi in niso poznali razlike med želom in zobmi (očitno). Zastarele terminologije danes niso primerne niti ustrezne.
flojdi
09. 08. 2017 13.27
+7
.hvala, da vem nekaj novega. kače so mi všeč./ ampak vseeno oz malo mimo.. spomin mi je zagodel s ČernimGadom; huda nadaljevanka.