Slovenija

Poletja je konec

Ljubljana, 01. 09. 2016 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trije poletni meseci so za nami, začela se je meteorološka jesen. Kljub temu nas bo vreme ta teden še razvajalo, medtem ko se bo naslednji začel precej kislo. Junij, julij in avgust pa si bomo zapomnili po razmeroma hitri in pogosti menjavi sončnih in nestanovitnih, padavinskih obdobij, pravijo na Arsu.

Ne le prvi šolski dan, danes je tudi prvi dan meteorološke jeseni. To pa je tudi priložnost za pogled nazaj, na tri poletne mesece – junij, julij in avgust. Zapomnili si jih bomo po razmeroma hitri in pogosti menjavi sončnih in nestanovitnih, padavinskih obdobij, so o njem zapisali vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso). "Ekstremne vročine ni bilo, temperature so se dvignile do največ 35 stopinj Celzija, pa še to le izjemoma in redkokje (na Goriškem). Poletnih krajevnih neurij je bilo ob takem tipu vremena po Sloveniji razmeroma precej. Predvsem so bili ob nevihtah dokaj pogosti močni nalivi in sunki vetra, ponekod pa je padala tudi toča," so dodali.

Prvi dve tretjini junija sta minili v znamenju padavin, količina dežja je večinoma krepko presegla mesečno povprečje. V zadnji tretjini meseca smo dočakali prvi vročinski val, a le na Primorskem, drugje so temperature okoli 30 stopinj Celzija vztrajale le dva do tri dni. V juliju so se tako vroči dnevi menjavali s hladnejšimi, a se jih je kljub temu nabralo kar nekaj. Drugače pa je bilo avgusta, ki je precej skoparil z dnevi, ko se je živo srebro povzpelo nad 30 stopinj. V Ljubljani, na primer, so bili taki zgolj trije, in sicer 4., 15. in 29. 8., pravijo na Arsu.

10. avgusta so temperature padle globoko pod dolgoletno povprečje.
10. avgusta so temperature padle globoko pod dolgoletno povprečje. FOTO: ARSO



"Vmes smo imeli med 10. 8. in 12. 8. tudi dokaj hladno obdobje, ko so bile najvišje dnevne temperature le okoli 20 stopinj. V najhladnejšem jutru tega poletja (12. 8.) so temperature po Sloveniji večinoma padle pod 10 stopinj Celzija (Ljubljana 9,2, Babno polje 0,7 stopinj C)," še dodajajo.

Skratka, res vročih dni to poletje ni bilo veliko, sploh če ga primerjamo z lanskim. Od začetka junija so jih v Ljubljani našteli 19: štiri v juniju, 12 v juliju in tri v avgustu, a nikoli več kot pet zapored. "Najbolj vroče je bilo 11. julija, ko smo izmerili 33,7 stopinje Celzija, a o kakšnem izrazitem vročinskem valu v letošnjem poletju sploh ne moremo govoriti. Le na Primorskem je bil julij razmeroma vroč in suh," ugotavljajo slovenski vremenoslovci.

Lani smo v enakem obdobju v Ljubljani kar devetkrat izmerili temperaturo nad 35 stopinj C, letos niti enkrat. Vročih dni, torej tistih nad 30 stopinj, pa je bilo več kot pol manj kot lani, ko smo jih zabeležili kar 43, dodajajo. A to je le ena plat medalje. 70-krat se je v teh treh mesecih temperatura v prestolnici povzpela nad 25 stopinj, medtem ko se je lani to zgodilo 68-krat. Povprečna temperatura obdobja (21,2 stopinje Celzija) pa tako tudi letos za stopinjo presega povprečje v letih 1981–2010. "Zanimivo je, da sta v prejšnjem stoletju le poletji 1994 in 1998 bili tako topli kot letošnje," še pravijo vremenoslovci.

Kaj nas čaka v teh dneh? 

Danes bo pretežno jasno. Pozno popoldne in zvečer bo v notranjosti Slovenije delno jasno s spremenljivo oblačnostjo in predvsem v severozahodni Sloveniji bodo posamezne plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na Primorskem do 31 stopinj Celzija. Jutri bo sončno z občasno povečano oblačnostjo, zjutraj bo ponekod po nižinah megla, napovedujejo na Arsu.

V soboto bo pretežno jasno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo, v nedeljo popoldne pa bo od zahoda oblačnost naraščala in v severozahodni Sloveniji se bodo zvečer začele pojavljati padavine, deloma nevihte, ki se bodo v noči na ponedeljek širile proti vzhodu.

Preverite vremensko napoved za vaš kraj.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: 24ur.com

Hladen ponedeljek, nato iz dneva v dan topleje

V ponedeljek se bo prek naših krajev pomikala hladna fronta, do četrtka ali petka pa bomo na severnem obrobju višinskega jedra hladnega in vlažnega zraka, ki bo imelo središče nad Italijo in Jadranom. Nad nami bo prevladoval vzhodni veter.

V ponedeljek in torek bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo, v bližini morja bodo krajevne nevihte. Od srede naprej bo več sončnega vremena, čeprav bo občasno tudi pretežno oblačno s krajevnimi padavinami. Verjetnost za dež bo najmanjša v petek in soboto. Po ohladitvi v ponedeljek bo nato iz dneva v dan nekoliko topleje. Na Primorskem bo vse dni pihala burja, še pravijo na Arsu.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iphone4
01. 09. 2016 20.52
-5
hrvaska zakon
Mare61
01. 09. 2016 16.17
+0
Zakaj konec ?
staridida
01. 09. 2016 13.38
+7
Juni , juli in avgust-babe prmir pust-no od danes naprej jih pa lahko nabijamo...
nastjamarko
01. 09. 2016 13.20
+4
Jutri pa na morje. Coln je ze pripravljen
Worldy
01. 09. 2016 13.19
+1
Rekordno vroče???