Slovenija

Darsu prepovedali dela na cestah

Ljubljana, 19. 06. 2008 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister Žerjav je Darsu med 1. julijem in 1. septembrom prepovedal vsa redna obnovitvena dela, razen na ljubljanskem obroču. Ukrep naj bi preprečil zastoje med turistično sezono.

V času turistične sezone smo vajeni prometnih zamaškov in čakanja v razgreti pločevini. Letos bo morda drugače. Minister za promet Radovan Žerjav se je namreč letos na poletje pripravil s posebnim ukrepom - Darsu je med 1. julijem in 1. septembrom prepovedal vsa redna obnovitvena dela, razen na ljubljanskem obroču.

Minister Žerjav upa, da bo s posebnim ukrepom preprečil zastoje med turistično sezono.
Minister Žerjav upa, da bo s posebnim ukrepom preprečil zastoje med turistično sezono. FOTO: POP TV

"Dogovorili smo se, da bomo v času turistične sezone zreducirali vzdrževalna dela na minimum. Dejstvo je, da smo se vsi vedno bali turističnih sezon in z njimi povezanih prometnih zamaškov. Ne zdi se mi modro, da bi te zamaške delali zavestno, zato bomo vzdrževalna in obnovitvena dela postorili spomladi oziroma jeseni,“ je povedal minister Žerjav.

Začeta dela bodo dokončali, nekaj se jih bo torej le zavleklo v poletno sezono. Odprta so tako pustili vzdrževalna dela okrog ljubljanskega obroča, kjer so možni obvozi, na dolenjski avtocesti pri odseku Šmarje Sap Grosuplje ter prav tako na dolenjski avtocesti pri odseku Vodice Šmartno.

Minister Žerjav je o ukrepu že obvestil upravo Darsa. "Njihov odziv je pozitiven, pripravljeni so poskusiti. Po vseh letih zastojev je treba enkrat za spremembo poskusiti malo drugače,“ meni. Dars bo s seznamom obnovitvenih del tako moral počakati do septembra. Letos so načrtovali dela na odsekih dolenjske, gorenjske, štajerske in primorske avtoceste. Na Darsu so pojasnili, da obnovitvena dela poleti sicer večjih zastojev ne bi povzročala, vsaj med tednom ne. Dodali pa so, da bi bil povečan obseg del v turistični sezoni potreben tudi zaradi prepozno sprejetega letnega plana razvoja.

Poleti smo vajeni prometnih zamaškov. Bo letos drugače?
Poleti smo vajeni prometnih zamaškov. Bo letos drugače? FOTO: POP TV

Minister Žerjav pričakuje, da bo posledično zastojev manj: “Zato smo tudi šli v projekt sistema cestninjenja z vinjetami,“ dodaja pa, da vinjete niso primarni razlog za to odločitev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
20. 06. 2008 11.38
Končno en pameten minister v tej vladi. Vsa pohvala.
exim@t-2.net
20. 06. 2008 09.20
roko1: pa ti veš, da se minister Žerjav v tisti tvoji namišljeni vladi ne vidi? Je preponosen, predvsem se pa ne prodaja!!
valy_slash
20. 06. 2008 08.45
Kot prvo bi rada čestitala za to potezo ministru Žerjavu! Končno ena pametna. Če bo zastojev dejansko manj me res ne zanima zakaj to počne. Nekdo v prejšnjih komentarjih je vprašal kaj bo z delavci? Dela je ogromno!!! Poglejte lokalne ceste. Že v okolici LJ najdemo prvo tako, ki bi dejansko potrebovala celotno popravilo, npr. Ižanka. Če kdo pozna to cesto in taki, ki se radi peljete po lokalnih cestah, veste o čem govorim:) In takih je v Sloveniji še in še. Lp
ales206
20. 06. 2008 08.32
Minister Žerjav, čestitam na takšni odločitvi, ki smo jo čakali že od same samostojnosti in končno da je en minister zbral pogum in tako odredil.
balon200
20. 06. 2008 08.13
Žerjav je car. Predlagam ga še za en mandat, tudi v naslednji vladi, ki upam, da bo koalicija Zaresa, LDSa, SDja in Desusa. Ni naboljša varianta, ampak vse je bolje od Janšistov.
Tonček Balonček
20. 06. 2008 07.40
Menda ja ne bodo asfaltirali in betonirali pozim, saj nismo na Siciliji! Pa kaj si bodo še izmislili pred volitvami? Še dobro, da otroci ne morejo voliti, sicer bi vlada verjetno sprejela dekret, da lahko do volitev ostanejo še kar na morju s i odpočijejo, tja jim bodo pa poslali bone za prehrano? Pa sasj vse to plačujejo iz naših žepov, nekaj prerazporerajo, to e vse!
ostja12
20. 06. 2008 07.30
čestitke njegovim svetovalcem,drugače je pa g.Žerjav navaden slabič!BZ!
unikat.33
20. 06. 2008 07.02
Škoda, da bo minister Žerjav samo do jeseni, bi si zaslužil še en mandat ....
mila3
20. 06. 2008 06.39
Dragi moderatorji in bralci, oprostite mi za ta dvojni klik. Pri prebiranjju sem zmotno menila, da je bil post brisan. Iz tega razloga sem post poslala ponovno. Hvala.
mila3
20. 06. 2008 06.38
Bolj kot vse, je minister Žerjav postal pravzaprav eden najprepoznavnejših ministrov te vlade. Čeprav si marsikateri njegov ukrep ni prislužila slednja, ampak njegova stranka. Nihče od nas ne bo vedel, čemu ta sicer všečna poteza. Če bi bila zares iz srca, bi ministru dala roko, ker pa smo bili že tolikokrt nahecani, se bojim, da je ta stvar bolj protiutež, ki bo uravnovesila (ne)učinke, ki bodo prišli z vinjetami. Kajti gnetenju na cestah se ne bi mogli izogniti - pa naj bo to z vinjatami ali brez. Izhajajoč iz tega, bo najbrž res držalo, da se je minister prestrašil (ne)učinkov vinjet, in enostavno prepovedal dela, zaradi katerih je bilo do sedaj (roko na srce) bistveno manj gneče v spomladanskih in jesenskih mesecih. Žal se ne morem znebiti niti tega občutka, da se vse zopet dogaja le in zgolj zaradi usmeritev in iniciativ Evrope, namreč za koga jih najboj skrbi (Evropo) in koga bo najbolj radodarno sprejela ta "(ne)gneča" na naših cestah? Nas ne. Kajti bolj ali manj bomo Slovenci takrat na počitnicah, nas bodo pa dela počakala, ko bomo z visokim pritiskom čakali v vrstah septembra. Zatorej tej vladi preprosto ne verjamem ničesar več. Učimo se iz zgledov in kaj nam pomagajo zloženke in besede, če neverbalna komunikacija in neformalni viri, govorijo več. Čeprav naj priznam, da se je Žerjav izpostavil bistveno več koz njegovi kolegi, ki so na svojih položajih 3/4 dalj časa kot on. Slovenci smo pač manipulativen narod: manipuliramo in še lažje smo zmanipulirani. Institucije na zavestno pehajo v stiske ... to pa je že druga stvar. Pa pozdrav
mila3
20. 06. 2008 06.37
Bolj kot vse, je minister Žerjav postal pravzaprav eden najprepoznavnejših ministrov te vlade. Čeprav si marsikateri njegov ukrep ni prislužila slednja, ampak njegova stranka. Nihče od nas ne bo vedel, čemu ta sicer všečna poteza. Če bi bila zares iz srca, bi ministru dala roko, ker pa smo bili že tolikokrt nahecani, se bojim, da je ta stvar bolj protiutež, ki bo uravnovesila (ne)učinke, ki bodo prišli z vinjetami. Kajti gnetenju na cestah se ne bi mogli izogniti - pa naj bo to z vinjatami ali brez. Izhajajoč iz tega, bo najbrž res držalo, da se je minister prestrašil (ne)učinkov vinjet, in enostavno prepovedal dela, zaradi katerih je bilo do sedaj (roko na srce) bistveno manj gneče v spomladanskih in jesenskih mesecih. Žal se ne morem znebiti niti tega občutka, da se vse zopet dogaja le in zgolj zaradi usmeritev in iniciativ Evrope, namreč za koga jih najboj skrbi (Evropo) in koga bo najbolj radodarno sprejela ta "(ne)gneča" na naših cestah? Nas ne. Kajti bolj ali manj bomo Slovenci takrat na počitnicah, nas bodo pa dela počakala, ko bomo z visokim pritiskom čakali v vrstah septembra. Zatorej tej vladi preprosto ne verjamem ničesar več. Učimo se iz zgledov in kaj nam pomagajo zloženke in besede, če neverbalna komunikacija in neformalni viri, govorijo več. Čeprav naj priznam, da se je Žerjav izpostavil bistveno več koz njegovi kolegi, ki so na svojih položajih 3/4 dalj časa kot on. Slovenci smo pač manipulativen narod: manipuliramo in še lažje smo zmanipulirani. Institucije na zavestno pehajo v stiske ... to pa je že druga stvar. Pa pozdrav.
pijanec22
20. 06. 2008 01.44
pajtlerblanka: e daj ne bluzi no. Če imaš izpit, se vsedi v avto, pa se poleti pelje v katerokoli tujo državo. Presenečena boš nad količino del na njihovih avtocestah.
ForwardThinking
20. 06. 2008 00.52
KONČNO!!!!! Da se to enkrat naredi! To je pa daleč najboljše dejanje kakega ministrstva v Sloveniji!
TargeTinO
20. 06. 2008 00.10
drzavljan35
20. 06. 2008 00.01
BRAVO - BRAVO - BRAVO ZERJAV !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Koncno POTEZA, ki se bo cutila !!!
diksn
19. 06. 2008 23.50
sicer se bomo zastojev v ljubljani in okolici res znebili, bojo imeli pa v Kopru letos veselice :) Vsak vikend štau do kozine 100%
Buena Vita
19. 06. 2008 23.24
končno ena poteza ki je oky,kje ste pa videli da se dela med sezono,popravlja,prosim lepo to se je počelo v komunizmu da so si cestarji zaslužili žulje na bradah,ko so počivali na lopatah,z prekrižanimi rokami,,,eeeeeeeee cari miei,tiempi passati
undertaker
19. 06. 2008 23.04
Aaa ideja. Za tovornjake 5x cestnino kot je bila sedaj (tujce). Potem pa se naj čez Hrvaško vozijo in ne bodo več tako hudo jezni na naše vinjete. Bodo imeli turizem (sicer ne na morju, ampak na počivališčih bodo pa lahko služili) hehehehe.
undertaker
19. 06. 2008 23.01
Načeloma sem hud kritik Dars-a in tega, kar na lastni koži skusim vsak dan (mb-lj-mb; vsak del.dan). Vendar, tokrat, moram priznati, da se stvari izboljšujejo, precej po zaslugi tega ministra (delovišča pogosto končajo pred predvidenim rokom, na deloviščih celo zadnje čase vidiš ljudi, ki dejansko delajo nekaj, vinjeta - ni za prehvaliti, minimalistične nesreče so se naučili počistiti hitro, itd). Briga me, zakaj ta poteza (ali predvolilna ali pred jezo tujcev), pomembno je, da bomo tudi mi imeli nekaj dobrega od tega. Sedaj bi se edino še (nekateri) ljudje morali naučiti voziti in bi bilo že skoraj pravljično :) Aja - pa nekaj bi še morali na tovornjakarskem tranzitu narediti, potem bi pa res bilo.
pravicnez@gmail.com
19. 06. 2008 22.45
Vsaj en minister, ki misli trezno in za dobrobit Slovencev, ostali, delajo za svojo rit.