Slovenija

Občani so se izrekli proti sežigu odpadkov

Zagorje, 07. 06. 2009 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Zagorju je skoraj 94 odstotkov občanov na posvetovalnem referendumu glasovalo proti sosežigu odpadkov v Lafarge Cementu.

Občani Zagorja ob Savi so se na posvetovalnem referendumu, ki je potekal vzporedno ob volitvah v Evropski parlament, s 93,77 odstotka glasov izrekli proti sosežigu odpadkov v Lafarge Cementu, je po preštetju vseh oddanih glasov povedala tajnica občinske volilne komisije Zori Kovač Ašič.

Lafarge Cement
Lafarge Cement FOTO: POP TV

Na predčasnih volitvah je po besedah Kovač Ašičeve glasovalo 206 volivcev, proti omenjenemu sosežigu pa se je opredelilo 194 volilnih upravičencev. Volilna udeležba pa je bila skoraj 48-odstotna.

Lafarge mora obratovati z vsemi direktivami

Kot je v izjavi povedal okoljski minister Karl Erjavec, je znano, da v Zagorju nasprotujejo Lafargu, vendar je treba vedeti, da ima to podjetje sedež v Trbovljah. Zato bo potrebno pogledati kaj ta referendum sploh pomeni v smislu pravnih zavez.

Erjavec se zavzema, da mora Lafarge obratovati v skladu z vsemi direktivami oz. z vsemi predpisi. Družbi je bilo okoljsko dovoljenje za sosežig odpadkov, to dovoljenje pa zahteva izjemno visoke okoljevarstvene standarde, je ocenil Erjavec. Dodal je, da je možna tudi sodna pot, če kdo misli, da to dovoljenje ni bilo izdano v skladu s predpisi.

Referendum o sežigalnici odpadkov

Občani Zagorja ob Savi niso glasovali le o tem, kdo bo Slovenijo zastopal v Evropskem parlamentu, ampak so na referendumu odločali tudi o sosežigu odpadkov v trboveljski cementarni Lafarge Cement. Referendumsko vprašanje se je glasilo: Ali se strinjate s sosežigom odpadkov v cementarni Lafarge cement Trbovlje?

Okoljsko ministrstvo je 9. aprila Lafarge Cementu podelilo okoljsko dovoljenje, po katerem bo družba lahko v svojih obratih sežigala tudi odpadke, in sicer kot alternativna goriva. To je razjezilo prebivalce sosednje občine Zagorje, zato je občinski svet aprila letos o tem napovedal referendum.

Lafarge cement je na ustavno sodišče naslovilo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o razpisu svetovalnega referenduma o sosežigu odpadkov v trboveljski cementarni, vendar je ustavno sodišče to pobudo maja letos zavrglo. Podjetje se je za omenjeno pobudo odločilo, ker se cementarna nahaja na območju občine Trbovelj, zato občina Zagorje ob Savi ni pristojna za sprejem odloka. Poleg tega so v cementarni trdili, da občinski odlok o referendumu škoduje dobremu imenu Lafarge cementa na trgu in v javnosti.

Ustavni sodniki so presodili, da Lafarge Cement nima pravnega interesa za sprožitev pobude, saj izid posvetovalnega referenduma ni zavezujoč za občino. Cementarna bi lahko izpodbijala šele občinske sklepe, ki bi trboveljski cementarni naložili kakšne pravne obveznosti, saj bi šele takrat imela pravni interes za spodbijanje. Ta je namreč po ocenah sodišča podan le, če predpis neposredno posega v pobudnikove pravice, pravne interese oziroma v njegov pravni položaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odtok
09. 06. 2009 21.39
Figo zagorsk župan skrbi za zdravje. Non stop je nasekan, v faco je zabuhu, kot bi ga kdo prebutu, če ga za svoje zdravje ne skrbi, kako ga bo šele za druge?. Poleg tega pa se v Trbovljah po prihodu Baroviča skozi gradi in obnavlja ceste, v Zagorju se je pa zdej mal ustavl, ko so denar za zapiranje rudnika pospravl. LP Patriot Trboveljski
BorgQueen
09. 06. 2009 20.11
@hanzz lepo napisano!!!
hanzz
09. 06. 2009 19.38
Nekatere boli, da G.Matjaž Švagan lepo skrbi za svoje ljudi, obnavlja infrastrukturo, podpira podjetja in skrbi za zadravje. V trbovljah nevem... ceste razpadajo, firme propadajo ( razen tistih ki sežigajo odpadke), ljudje umirajo zaradi bolezni, ..... KAM GRE DENAR. Preprosto Župan zrihta fuzbal igriše, busančki špilajo in z tem so glasovi zagotovljeni, ostalo pa spravi v žep. LP ZAGORJEN
BorgQueen
08. 06. 2009 13.54
@domacin...delaš mogoče v Cementarni...in raje umreš ti kot tovarna.......tako razmišljate samo še vi tastari "komunisti."....... (tovarna je moj svet)
BorgQueen
08. 06. 2009 13.51
Jaz res ne razumem ljudi....KAJ VAM JE SLUŽBA NA PRVEM MESTU...ZDRAVJE PA NEKJE ZADAJ? Sej ko človek zboli hitro spremeni mišljenje....... Zaradi 200 delovnih mest se jaz popolnoma NIČ ne sekiram...je ZDRAVJE OSTALIH bolj pomembno!!!!! Sicer pa vsi, ki pravite, da je sežig v tako ozki dolini normalen.....preselte se sem...ali še bolje......CEMENTARNO IN TKI PRESELMO K VAM!!!! Ali pa pridite k nam živet za kaki mesec ali dva pa boste videli kako je, ko še bajte ne moreš prezračiti, ne da bi vohal STRUPENE PLINE IN DELCE iz TKI Hrastnik in iz Cementarne!!!! Velikokrat sem že poklicala center za obveščanje.... in njihova tolažba je sledeča...gospa nič se ne da storiti, ker je inverzija zraka!!!!???? In evo v Zasavju je inverzija zraka 360 dni v letu. ob kakršnemkoli vremenu........(celo ob vetru)...naj mi še nekdo pokaže, kje je na zemlji tako pogosta inverzija!!!??? NE BODITE PAMETNI TISTI, KI NE ŽIVITE TUKAJ IN NE DIHATE TEGA ZRAKA!!! Pa lep pozdrav iz doline z najbolj "čistim" zrakom v Sloveniji.....se Trenta lahko skrije pred nami....raje hodite k nam na rekreacijo...mamo prav lepe hribe...strupene gozdove.............Savo.....
Mandala1234
08. 06. 2009 12.55
ah domačin... Da. Občina Zagorje je Eko krogu dala v lanskem letu cca 2000€. Točne številke ne vem. V tej ceni je bila pokrita tudi Čeferinova pisarna. Referendum pa je seveda plačala Občina, prav tako transparente. Saj je tudi sama razpisala referendum. Kaj tukaj ni jasno? Jaz pravim: hvala bogu, da je v Zagorju takšen župan, da mu je mar za zdravje ljudi.
domacin
08. 06. 2009 12.46
Mandala? Si iz lune padu? Švagan plačuje ekokrogu Čeferina, plačal je referendum, po celem Zagorju visijo transparenti proti cementarn, v vse nabiralnike so šli letaki proti cementarn... Ob tem, da je občina za 10 let zapufana, da se povsod odpušča, o novih delovnih mestih sploh ne bom govoril... Vsi Zagorjani in država plačuje njegovo kampanijo za župana za drugo leto! Namesto, da bi ostale stranke rekle dost je Švagan, pa ga še podprejo. Pa vsi se naj bi ga kao hotl losat. Butale. Ne onesnažena, zarukana dolina!
Mandala1234
08. 06. 2009 12.09
eh matura pa vsi ostali... nihče ne govori ničesar o zaprtju kakšenga podjetja. Zasavje je najbolj onesnaženo območje v Sloveniji. Čisti dobiček Lafarge Cementa na zaposlenega je 30x tolikšen kot naprimer v drugem Zasavskem podjetju (ETI). In tudi ETI še živi. Zdaj... če imajo 30x večji dobiček že s sedanjim delovanjem (s katerim itak kršijo zakon - dokazano prekomerno onesnaževanje), ne rabijo še dodatnega dobička. V Zasavju je potrebno gledati, da bi bilo manj industrije ki onesnažuje okolje, ne pa dodajati še dodatne onesnaževalce - kot je naprimer sosežig. Nobeno novo onesnaževanje v Zasavju, ne glede na to v katerem kraju je, ne pride v poštev. V zadnjem času sta bili narejeni dve zdravstveni študiji, ki sta dokazali, da je v Zasavju močno povečano obolevanje za pljučnimi boleznimi, rakom, boleznimi prebavil... še dodatno povišano pa je v dvokilometrskem pasu okrog največjih onesnaževalcev (na 1. mestu Lafarge cement že brez sosežiga nevarnih odpadkov). Zdaj to.. da si Zagorjani špukajo v lastno skledo, ker je več zaposlenih Zagorjanov kot Trboveljčanov je pa itak čisto zgrešena miselnost... Kaj ti bojo delavna mesta, če ti bližnji umirajo za rakom? Koliko ljudi lahko umre, da se ohrani delavno mesto? Koliko je cena enega človeškega življenja? Pa prosim da poveš to "bajno" odškodnino, ki jo dobivajo "najbolj glasni" iz Eko kroga - in seveda zraven navedi še vir.
Odtok
08. 06. 2009 11.48
Zagorjani so bedaki. V Lafarge-u je baje zaposlenih več Zagorjanov, kot ostalih zasavcev, tako da sami sebi v skledo špukajo. Poleg tega, pa če bi vi vedeli koliko denarja oziroma odškodnine naj bi dobili najbolj glasni iz Ekokroga, bi se vam zmešalo, saj so pokasirali bajne vsote.
domacin
08. 06. 2009 09.24
Kakšen bi bil odstotek, če bi bilo vprašanje Ali se strinjate s sosežigom odpadkov v Toplarni/Svei Zagorje? (kjer to delajo že leta...).
manco-capac
08. 06. 2009 08.13
Sežigalnice odpadkov imajo širom po razvitih državah, potreben pa je nadzor nad obratovanjem le teh. Prepoved pa bi pomenila isto, kot če bi se proti Aidsu borili tako, da nehamo seksati, namesto da bi uporabili kondom!
jovankabroz
08. 06. 2009 06.35
pri tej stvari bodo imeli korist samo eni!to pa vsi vemo kdo so!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pa naj bo referendum uspesen ali ne Lepo vas prosim nebodite tok naivni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DragicaJ
08. 06. 2009 03.36
Zasavci vedno vedo, kaj nočejo. Povečini ničesar, zato je tako, kot bi bili zamrznjeni v času. Izgleda, da je ta dolina pozabljena od Boga in od Hudiča .
BorgQueen
08. 06. 2009 01.26
No vsaj nekaj....... jaz bi še kemično v Hrastniku vzela pod drobnogled.....zanimivo je kolikokrat je v Zasavju inverzija zraka...... ERJAVEC pa lahko pride živet v Ravensko vas pa bo videl kaj pomeni "SVEŽ ZRAK"!!!
b77
08. 06. 2009 00.11
zakaj pa ne raziskujete in proizvajate visoke tehnilogije ker ste tako pametni!?
534bgb
08. 06. 2009 00.05
to je bil res nor referendum. le kdo bi volil da ga ustrelijo??? haloo
parkway drive
07. 06. 2009 23.39
ma cementarno bi mogl sežgat!zasavci rabmo saj mal čistga zraka piz...!!!
yarrick
07. 06. 2009 22.51
Očitno smo trboveljčani res butasti, ker tole stoji v naši občini da pa se bo kaj spremenilo mora pa zagorska občina razpisat referendum; SRAMOTA za vse prebivalce Trbovelj. Ja itak da sežigajo vse po vrsti, še malo pa bodo pri nas skladiščili visokoradioaktivne odpadke. paa na to ne bomo sploh nič naredili. ŽAlost in sramota sta v tej dolini( še bolj pa v tej državi da to sploh dopušča !!!)
alterego
07. 06. 2009 21.12
problem? pa jade, kolk jih je pa pršlo na referendum?
Gautama
07. 06. 2009 14.46
V zagorju redno opravlajo meritve, ki jih si jih slako lahko ogledaš na zagorski spletni strani. zakaj bi živeli na slabšem kot ostali slovenci če lahko živimo še boljše saj imamo čudovito okolico