Slovenija

Poleg klestenja plač še zamrznitev pokojnin in transferjev?

Ljubljana, 06. 07. 2010 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada naj bi že prihodnji teden sprejela izhodišča za proračun za prihodnji dve leti. Ta naj bi predvidevala tudi zamrznitev višine pokojnin in socialnih transferjev.

Franc Križanič
Franc Križanič FOTO: Miro Majcen

Finančno ministrstvo pripravlja izhodišča za proračun za leti 2011 in 2012, ki naj bi jih po neuradnih informacijah časnika Delo vlada potrdila že na seji prihodnji teden.

Izhodišča naj bi poleg posega v maso plač za javne uslužbence prinesla še dva varčevalna ukrepa, in sicer naj bi vlada koaliciji in socialnim partnerjem predlagala tudi popolno zamrznitev višine pokojnin in socialnih transferjev, s čimer bi dodatno konsolidirala proračun in javne izdatke. Pokojnine se sicer že od septembra lani le polovično usklajujejo z rastjo plač, višina socialnih transferjev pa je že od takrat v celoti zamrznjena.

Na finančnem ministrstvu so izhodišča za proračun za prihodnji dve leti potrdili, a poudarjajo, da je prezgodaj napovedovati, kakšna bodo konkretna proračunska izhodišča, dokler delovne skupine ne dokončajo svojega dela.

Vlada pa je odločena poseči v plače javnih uslužbencev. Letno država iz proračuna za plače v javnem sektorju nameni 4,06 milijarde evrov, ta masa pa se povečuje, zato si je zadala za cilj, da sredstva za plače za zaposlene v javnem sektorju v letu 2011 glede na leto 2010 zmanjša za pet odstotkov oziroma 200 milijonov evrov, kar pa je za sindikate javnega sektorja nesprejemljivo. Prav zato že razmišljajo o stavki. Še vedno pa čakajo tudi na odgovor vlade, ali se je pripravljena pogovarjati o višini proračunskih sredstev, ki jih želi privarčevati, ali le o načinu. Finančni minister Franc Križanič je včeraj izjavil, da nekaj manevrskega prostora je, a ga vidi predvsem pri strukturi varčevalnih ukrepov pri plačah javnih uslužbencev, kjer se je vlada pripravljen prilagajati predlogom sindikatov, še poroča Delo.

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abeceda123
08. 07. 2010 12.13
Problem pokojnin izhaja iz dejstva, da najvišja ne bo več cca 2000 EUR. Če ima direktor povprečno mesečno plačo 30.000 EUR, bo prejel tej vsoti ustrezno pokojnino. In tako je po vsem svetu.
Anton Ahac 1
08. 07. 2010 12.05
Zamrznite vse plače ,pa ne bo problem pokojnin
Mateja Kodelja 1
07. 07. 2010 09.48
Banda pogoltna.....pokojnine bi tudi najraje znižali, kaj?!? Preden to naredite, bi vsakega od vas dala na poskusno obdobje - kako preživeti z minimalno penzijo en sam mesec......potem bi se pa videlo. Banda ušiva!!!
poetess
07. 07. 2010 08.59
SEBASTI - se popolnoma strinjam. Tam naj naredijo RED, ne pa na ubogih penzijah.... Finančni minister tako in tako ne bo nikoli prikrajšan... mislim, da ni sposoben tega resorja!
SEBASTI
07. 07. 2010 07.38
Kaj pa če bi ukinili nekaj ministrstev, zmanjšali št. poslancev, zmanjšali vsaj za polovico št. občin, zmanjšali vsaj za 2/3 št. zaposlenih na ministrstvu za obrambo, pa raznorazne komisije v parlamentu so tudi odveč, same sebi namen, pa protikorupcijska komisija je dejansko brezpredmetna, pa naštevam lahko v nedogled.
Franc Mihi? 1
07. 07. 2010 06.29
Ob sedanji pravni zavesti v Sloveniji je po Udetovih besedah kazenska, odškodninska in civilna odgovornost iluzija, kar pomeni, da nihče od pristojnih in odgovornih za svoja dejanja ne odgovarja. Za razliko od Slovenije v Avstriji ne prevladuje kultura, da se pravičnost ne izplača, da je junak »iznajdljivec« Več kot je nelegalnih poslov, več kot je korupcije, manj davkov in prispevkov pobere država, manj se izplača biti pošten, bolj mora država dvigniti davke in prispevke … Dokler se lumparija bolj izplača kot inovativnost in je sleparjenje bolje plačano od znanja in sposobnosti, bo do sprememb prišlo šele, ko bodo ljudje prisiljeni začeti jesti travo.
Franc Mihi? 1
07. 07. 2010 06.25
Dejstvo je, da je bila slovenska "zgodba o uspehu" utemeljena na blokadi razvojnega potenciala nacije. Prebivalstvo RS lahko namreč vzdržuje sorazmerno visoko raven blaginje le, če pri tem "goljufa", ko sodeluje v dejavnostih obsežne sive ekonomije. Sem sodita še izgorevanje na delovnem mestu in preobremenjenosti žensk, ki pripomore k upadu rodnosti in pospešuje procese staranja prebivalstva. Gre za to, da dosedanji model države blaginje posameznikov ne usposablja za preživetje na svetovnih trgih, temveč jim omogoča, da se zatekajo v pred moderno delovanje v okviru krvnih sorodstev in sive ekonomije Ta razvojni model so podpirale vse dosedanje slovenske vlade.
Franc Mihi? 1
07. 07. 2010 06.16
Za proračun nepobranih davkov! Pošteni morajo tako podpirati nepoštene?!
Franc Mihi? 1
07. 07. 2010 06.10
Za proračun nepobranih davkov Delo, 27.12.2008 Slovenija bo tako očitno še nekaj časa na vrhu lestvice držav z največjim obsegom neprijavljenega dela. Po nekaterih ocenah nepobrani davki v Sloveniji znašajo toliko kot letni državni proračun, o dejanski višini pa lahko le ugibamo, pravijo na finančnem ministrstvu. Problem so predvsem veliki kršitelji, ki izrabljajo delavce ter se izmikajo plačevanju davkov in prispevkov.
ninaia
07. 07. 2010 01.05
@viliboh zgeda,da nisi edini,ki se ti take stvari sanjajo ... hehehe
-gorenjka-
06. 07. 2010 21.45
vstalaPrimorska 06.07.2010, 13:23 12 Ko bo takoimenovana "vlada" začela z resnimi ukrepi, kot je uspešno pobiranje davkov, preprečevanje kraje podjetij, postavitev nagrad na realna tla, zmanjšala splošno korupcijo, ukinila socialno pomoč bankam in tajkunom, uvedla resnost pri kaznovanju gospodarskega kriminala (a so koga že obsodili?), potem... no potem jim bom morda verjel, da je treba plače klestiti. .....pravljica za lahko noč za otroke,ki še ničesar ne razumejo....triletnim je že ne smeš več pripovedovati..... :-)
402576
06. 07. 2010 19.41
podn od vlade..še malo pa bomo lahko šli živet v gozd ker ne bo denarja za pokriti vseh stroškov pa bomo živeli kot tarzani..vlada zgleda da želi da vsi spocrkamo..me zanima kaj se bo zgodilo takrat ko bo prišel čas grmad nazaj?
yeyo.white
06. 07. 2010 19.41
@nikajana a kr zaljiv sem? se mi zdi, da sem postavil precej primerna vprasanja. ne vem zakaj omenjas delovno dobo, ki je nepomembna. pomembne so specificne izkusnje in znanje. kaj ti pomaga ce 19 let prodajas sadje, zadnje leto si pa 'borzni posrednik.' in govoril sem o znanju. dandanes je borzni posrednik lahko vsak telebajsek. tistih nekaj evrov za izpit in licenco, nekaj casa za ucenje precej osnovnih in preprostih stvari pa je stvar zakljucena. znanje? nikakvo. birokratsko. posredniki so samo se eni birokrati z izjemno omejenim znanjem. tako se res lahko zaposlis samo kot najnizji nivo delovne sile, ki je, ce zadevo zavtomatiziras, niti ne potrebujes. zato taka placa. roko na srce, tako delo ni veliko vec vredno - glede na splosno stanje v sloveniji. ceprav me res zanima v kaksni gnili firmi delas, da nimas cca 800e place. neto. vec zelo tezko dobis. in se ena zadeva - najbolj pomembna. ukvarjas se z borznim posrednistvom. a ti ni nikoli na pamet prislo, da bi pa to znanje razsirila na analitiko in zacela sama zase trgovat? zakaj je vedno potrebno it po najlazji poti pa se to na pol?
titovka
06. 07. 2010 19.23
hahahaha, treba vzeti tistim, ki niso kradli...in upokojnci niso kradli saj so svoje pokojnine zaslužili.sedaj so pa kaznovani za tisto kar so ustvarjali leta in osamosvojiteljska gospoda pokradla vse kar se dalo pokrasti!!!!!!čestitam vam managerji!!!!!
Levji
06. 07. 2010 18.29
To vlado moramo podpreti še naslednji mandat in konec leta 2014 bomo dočakali tako željeno blaginjo: najnižja pokojnina 1000 evrov najnižja plača 1000 evrov itd.:!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
odbogaposlan
06. 07. 2010 17.35
kdaj bodo oklestsli tiste, ki so pokradli milijone in miljarde, razne boškote, igorčke, bičkote in podobne?
Adolph
06. 07. 2010 17.16
KONCNO! Slovenci,kdaj boste zaceli konkurencno delati,in ne samo pokusat DRUGIM SOLITI PAMET . . ..
vetrolov
06. 07. 2010 16.41
a pri dokapitalizacijah tajkunskih firm pa klestenje ni predvideno.? tu se z našim denarjem rešuje zavožena gospodarska politika par nesposbnih a "posvečenih", nedotakljivih in oh in sploh managerjev, rešuje nekaj nenasitinh debelih riti, na cesto pa zaradi njihove nesposobnosti lete tisoči ! te oklestite, in to dobesedno !
MIZANTROP
06. 07. 2010 16.28
Pahor, v dveh letih ti ni uspela bistvena naloga. Nisi rešil kapitala v lasti udbomafijske hobotnice FORUM21. Situacije ni rešilo niti žrtvovanje Mure, Merkur se potaplja, gradbeni del FORUMA21 je na dnu, najboljši sosed menda še ima denar za prevzem pogorišča Merkurja. Dviguješ davke in zmanjšuješ delavske pravice, ovira pa so ti lastni, tako imenovani javni uslužbenci, ki ti predstavljajo zadnjo oviro za ukinitev delavskih pravic. Kmečka logika pove, da tvoja politika pelje v propad, tako da se sploh ne čudim da ti poskuša na fin način pobegnit sam famozni minister za gospodarstvo Lahovnik.
MIZANTROP
06. 07. 2010 16.20
Lepo javnofinančno stanje imamo. Najemajo se novi krediti, finančno se pomaga Grčiji, zmanjšujejo se plače in zaposlenost, uvajajo se novi davki in dvigujejo stari, dvigujejo se globe za razne prekrške. Večina prebivalstva pa je prezadolžena iz preteklih let, tisti na pozitivni ničli pa se komajda prebijamo skozi položnice, dodatna zdravstvena in pokojninska zavarovanja, če ukinejo regres za malico in potne stroške pa padem tudi jaz v rdeče številke. In kaj vse to pomeni za javne finance v prihodnosti??? Še večji primanjkljaj, ker ni potrošnje. Jahte in haciende pa ne bodo obdavčene. Pri delu na črno se preganja natakarice, zdravnikov pa nihče ne preganja v njihovih tajnih ambulantah na črno.