Slovenija

Pol milijona evrov pomoči

Kropa/Kranjska Gora, 19. 09. 2007 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vlada je najbolj prizadetim v neurju ponudila pomoč v višini 500.000 evrov, premier pa je pozval k solidarnosti.

Stanje se na najbolj prizadetih območjih počasi normalizira. Ponekod pa bo potrebno še nekaj dni, da bodo vse prometnice prevozne, je poudaril Janša.
Stanje se na najbolj prizadetih območjih počasi normalizira. Ponekod pa bo potrebno še nekaj dni, da bodo vse prometnice prevozne, je poudaril Janša. FOTO: Dare Čekeliš

Vladni obisk Gorenjske poteka prav v času, ko je regijo prizadela huda naravna nesreča, zato je celotna vlada danes veliko pozornosti namenila odpravljanju posledic ujme in zato tudi korigirala program obiska.

Vlada je v okviru svojih pristojnosti tudi naročila vsem službam, da čim prej zagotovijo normalno delovanje infrastrukture, komunikacij in oskrbe z elektriko ter pitno vodo. "Stanje se sedaj tudi na najbolj prizadetih območjih počasi normalizira. Ponekod pa bo potrebno še nekaj dni, da bodo vse prometnice prevozne in da bo povsod vzpostavljena telefonska komunikacija," je opozoril premier.

Žal se je obisk odvijal drugače, kot smo pričakovali in želeli," je uvodoma dejal premier Janez Janša, ki je izrazil sožalje svojcem žrtev, ki so umrle v povodnji, in pozval k solidarnosti v prihodnjih dneh, ko bo potrebno prizadetim pomagati tudi na individualni ravni. Pozdravil je odziv humanitarnih organizacij in izrekel priznanje reševalnim službam, gasilcem, civilni zaščiti in vojski. Ker je ujma terjala človeška življenja, pa bo vlada na četrtkovi seji obravnavala predlog, da bi petek razglasili za dan žalovanja.

O škodi, ki jo je torkovo neurje povzročilo, danes Janša še ni mogel govoriti. Poudaril pa je, da je bila sreča v nesreči, da je bil pas, prek katerega je ujma šla, relativno ozek in da so padavine trajale relativno kratek čas. Sicer bi bila škoda še bistveno večja. Janša je zavrnil tudi očitke, da bi se posledice ujme dalo omiliti, če bi bili sanacijskih ukrepi po zadnjih tovrstnih dogodkih korektno opravljeni. Poudaril je, da hudih posledic neurja ne bi mogli predhodno preprečiti, saj so bile padavine izredne in kaj podobnega v zgodovini Slovenije še ni bilo zabeleženega.

Ob pustošenju naravne ujme je premier še pozval k sodelovanju pri pomoči prizadetim in solidarnosti. Po njegovem mnenju bo končni obseg škode torkovega neurja bistveno večji, kot so predvidevali sprva. Predsednik vlade je še poudaril, da bo dodaten gospodarski in razvojni zagon na Gorenjskem pomenila prav regionalizacija. S tem, ko bo postala pokrajina, se bo Gorenjska bistveno hitreje razvijala, je prepričan premier.

Janša je pozdravil odziv humanitarnih organizacij in izrekel priznanje reševalnim službam, gasilcem, civilni zaščiti in vojski.
Janša je pozdravil odziv humanitarnih organizacij in izrekel priznanje reševalnim službam, gasilcem, civilni zaščiti in vojski. FOTO: Dare Čekeliš

Podobnik: Vlada že zagotavlja sredstva za obnovo

Podobnik je dejal, da Gorenjska lahko pričakuje, da bo obravnavana prednostno.
Podobnik je dejal, da Gorenjska lahko pričakuje, da bo obravnavana prednostno. FOTO: POP TV

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je danes dodobra spremenil predvideni program obiska na Gorenjskem, saj se je odločil dati prednost območjem, ki jih je prizadelo torkovo neurje. Tako je obiskal Kropo in Bohinj, kasneje pa bo odšel tudi v Železnike, kjer je stanje najslabše.

"Škoda je sicer velika in upamo, da bomo do četrtkove seje vlade že dobili prve podatke o njeni višini," je že po delovnem posvetu vlade v Kranjski Gori dejal Podobnik. Poudaril je, da bodo strokovnjaki pregledali stanovanjske objekte, ki so na prizadetem terenu, da bi ugotovili, ali je v njih varno bivanje. Vlada pa bo aktivirala tudi ekipo državne tehnične pisarne v Posočju, da bo lahko pomagala ljudem pri pristopih k sanaciji, je pojasnil.

Po ogledu posledic neurja v Kropi, je Podobnik, ki ga je spremljal tudi minister za promet Radovan Žerjav, poudaril, da vlada že zagotavlja sredstva za nujno sanacijo, po pomoč pa se bo obrnila tudi na EU.

Po današnjih podatkih meteorološke službe je bilo torkovo neurje pojav, ki ga slovenska meteorološka stroka še ni izmerila, saj je količina padavin celo presegla 250 letno obdobje. "To je bila huda naravna katastrofa in dolžnost vlade je, da pomaga finančno in da sodeluje z ljudmi in gospodarstvom," je poudaril Podobnik, ki je za dosedanje delo na prizadetih območjih gasilcem in vsem ostalim, ki sodelujejo pri reševanju, izrekel pohvalo. Dejal je, da Gorenjska lahko pričakuje, da bo obravnavana prednostno in da bo nastala škoda čim hitreje pokrita.

Bajuk: Poiskali bomo ustrezne rešitve

Minister za finance Andrej Bajuk si je v okviru današnjega obiska Vlade RS na Gorenjskem ogledal območje Železnikov, ki ga je včeraj razdejalo hudo neurje. Najprej se je srečal s tamkajšnjim županom Mihaelom Prevcem, nato si je ogledal prizadeto območje in obiskal podjetji Domel in Niko, ki sta utrpeli veliko škodo. Škoda na tem območju še ni ocenjena, je pa minister dejal, da se bo poiskalo ustrezne rešitve.

"Obžalujemo, da so bile žrtve pri vsem tem. Vse drugo se da popraviti. Vedno je znala slovenska država to urejati in tudi tokrat bo,“ je po ogledu dejal minister Bajuk. "Organi in službe, ki delajo v prvih urah, imajo zagotovljena sredstva in opremo, ki so pripravljena za take primere, da lahko opravljajo svoje delo in sanirajo posledice neurja,“ je pojasnil minister in dodal: "Nosim odgovornost, da bomo zagotovili sredstva, ne samo v tem trenutku, ampak tudi za naprej.“

Žerjav: Potrebno je zagotoviti prevoznost cest

Minister Radovan Žerjav je po obisku Krope, kjer si je ogledal razdejanje, ki ga je voda pustila na cesti proti Dražgošam, poudaril, da je pri sanaciji posledic ujme ključno najprej zagotoviti prevoznost vseh cest, da bodo lahko ljudje normalno potovali domov. "Celovita sanacija bo trajala dalj časa in presega tudi finančne zmožnosti našega ministrstva," je poudaril minister.

Tudi po Podobnikovem mnenju je najbolj pomembna komunikacija z ljudmi. Sanacije, pri kateri bo na prvem mestu zagotavljanje varnosti, pa se bodo lotili postopno. Osrednjega pomena je vzpostavitev povezave med Bledom in Bohinjem, je ocenil minister in pojasnil, da bodo posebne službe opravile pregled, ali bo po odstranitvi naplavin cestna povezava do Bohinja varna.

Na zgornjem Gorenjskem je vreme hudo prizadelo tudi Kropo, kjer je voda razjedla ceste in kontaminirala vire pitne vode. Kot je po obisku tega kraja z bogato kovaško tradicijo dejal Podobnik, bo pri sanaciji Krope potrebno sodelovanje resorjev za kulturo, promet, okolje in prostor ter finance. "Velja namreč, da je to mesto zavarovano kot kulturna dediščina, hkrati pa ima tudi izredno težke pogoje za sanacijo," je dejal in pojasnil, da bo verjetno potrebno vsaj nekaj časa, da se pripravi projekt celovite sanacije.

Simoniti: Slika Franje je slabša, kot smo predvidevali

Minister za kulturo Vasko Simoniti si je ogledal posledice torkovega neurja, ki je skoraj povsem uničilo partizansko bolnišnico Franjo. Kot je povedal je slika nastalih razmer še slabša, kot tista, ki so jo zjutraj dobili na vladi. Mislim, da se je vlada pametno odločila, ko je sprejela sklep, da popolnoma obnovi bolnišnico Franjo, je povedal minister za kulturo.

Vlada bo pokrila osnove stroške za posledicami neurij. Na sliki je uničena bolnišnica Franja.
Vlada bo pokrila osnove stroške za posledicami neurij. Na sliki je uničena bolnišnica Franja. FOTO: POP TV

Natančnega datuma začetka obnove ta hip še ni mogoče določiti. Kot je napovedal minister, se bo sestal ožji odbor s predstavniki ministrstva, odbora za varstvo kulturne dediščine, z županom Cerkna Juretom Kavčičem in direktorico muzeja Idrija Ivano Leskovec. Najverjetneje bo potrebno ustanoviti še ožji, operativni odbor in državni odbor, ki bo bdel nad obnovo, je še dodal.

Naredili bomo vse, da se čimprej začne obnova, toda najprej je potrebno urediti dostope do bolnišnice. Zdaj so do Franje uspeli priti le alpinisti, ki so tudi fotografirali razmere, je pojasnil Simoniti.

Podobnik prav tako podpira celovito obnovo bolnišnice Franja in zagotovitev sredstev iz državnega proračuna. Ker je na območju v času pred neurjem potekala sanacija brežin s pomočjo evropskih sredstev, Podobnik predvideva, da bodo lahko del teh sredstev preusmerili tudi v rešitev dostopa do soteske in v prvo sanacijo. Prepričan je, da bodo s strani evropskih inštitucij lahko dobili tudi dodatno podporo.

Nesebična pomoč policistov

Policisti so v torek po močnih neurjih pozno v noč skupaj z gasilci, pripadniki civilne zaščite, Gorske reševalne službe in Slovenske vojske ter drugimi prostovoljci odstranjevali hude posledice padavin, naraslih voda, zemeljskih plazov in poplav po Sloveniji.

Generalni direktor policije Jože Romšek je vse policiste in sodelavce policije, ki so delovali na terenu in v operativnih štabih, pohvalil za nesebično in strokovno ravnanje v težkih razmerah, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Pol milijonov evrov za kritje stroškov

Vlada se je na današnji izredni seji v Kranjski Gori v okviru obiska na Gorenjskem seznanila s prvim poročilom o posledicah torkovega neurja, ki je prizadelo več delov države, ter o aktivnostih pristojnih ministrstev in služb na področju zaščite in reševanja ter odprave nastalih posledic. Vlada je sklenila, da za potrebe kritja prvih intervencijskih stroškov iz proračunske rezerve nameni pol milijona evrov, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Vlada je tudi sklenila, da se pri odpravljanju posledic neurja na prizadetih področjih v skladu s potrebami angažirajo dodatne enote Slovenske vojske. Vlada bo v celoti zagotovila finančna sredstva za celovito obnovo partizanske bolnišnice Franja.

Vlada je Gorenjsko v okviru svojih obiskov po slovenskih regijah že obiskala oktobra 2005. Drugi krog obiskov po Sloveniji je začela konec letošnjega februarja, ko se je mudila v Pomurju, nadaljevala pa ga marca z obiskom Obale in Krasa, aprila z obiskom Podravja, maja z obiskom savinjsko-šaleške regije, junija z obiskom Dolenjske in Bele krajine ter julija z obiskom savinjske regije.

Kot je pojasnil poveljnik Civilne zaščite RS Miran Bogataj, se tudi danes na vzhodnem delu države in na območju Selške doline izvajajo nujni ukrepi, ki jih v torek ni bilo mogoče izvesti, in se vzpostavljajo osnovni pogoji za življenje na najbolj prizadetih območjih. "Gre za vzpostavitev komunikacije, začetek črpanja vode iz objektov, preprečitev kontaminacije z nevarnimi snovmi in ureditev začasne vodooskrbe," je dejal.

Povedal je, da je v Železnikih trenutno preko 60 pripadnikov Slovenske vojske in več kot 100 gasilcev, zagotovljena pa je tudi ustrezna logistična podpora. "Ko bodo osnovni ukrepi izvršeni, pa bomo število teh ljudi še prilagodili potrebam," je dodal Bogataj, ki je opozoril, da bo glede na stanje zagotovo trajalo vsaj nekaj dni, da bodo prvi ukrepi dokončno izvedeni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sdrago@siol.net
20. 09. 2007 14.25
Prvi korak za iskreni namen je prav gotovo verodostojen podpis pod zapisane misli...
pkorosec
20. 09. 2007 10.33
Saj sem vedel, da bodo psihopati izkoristili situacijo da bodo zlivali gnojnico na bolnisnico Franjo in postvaljali stvar kot izbiro med svetovno unescovo kulturno dediscno komunistov ali med prebivalci prizadetih obmocij. Sram vas bodi! Vedno in ob vsaki situaciji se obnasate predvidljivo. Vprasam psihopate, KAJ NI MOGOCE POMAGATI VSEM? Zakaj izbirati? Kaksna uspesna drzava smo neki, ce ne bi mogli pomagati vsem? Država ni samo zato, da ji vladajo vam podobni psihopati in si polnijo svoje žepe in žepe svojih kolegov, ampak tudi, da VAM ob TAKSIH SITUACIJAH, kot so naravne katastrofe, POMAGAJO! Vi pa ze izkoristite situacijo, da lahko pljuvate po Franji. Glede predsednika pa .... Če se prikaže, pol se psihopati derejo češ kdo ga je klical, da naj oddide. Kadar ga ni, pa se psihopati spet derejo zakaj se tam ne prikaze. Pa ne zdaj s prstom kazat na Drnovska, ali pa na Janso, ampak bodite raje malo bolj pozorni na drzavljane same koliko bodo si drug drugemu pomagali, kak bo slovenski sosed pomagal drugemu sosedu. Kot tretje pa .... z uporabo matematike se da predvidet kaj se bo zgodilo ce doloceno stevilo litrov pade na minuto. Poglejte drugod po sloveniji kaksni so odvodni jarki, ali so scisceni ali so zarasceni in polni smeti.
Prvo Bore
20. 09. 2007 10.32
doki007 saj vidš, da samo komentira tisto, kar mu paše, da pa bi komentirak ZAKAJ imamo vojsko, to pa ne. Nekdaj je bila ljudska, sedaj pa so plačanci, kot tujska legija.
Lahka konjenica
20. 09. 2007 10.32
Prvo Borec: Zgleda, da imaš ti prazno rait, zato jo bo treba tebi nafutrat, pa tudi dokl007. pa lep dan. Pa pazta, da vam denarčke ne poberejo iz zlatih denarnic.
doki007@email.si
20. 09. 2007 10.21
sej se ni treba zmeri nazaj ozirat in se zgledovat po drugih ,....vi ste pomladniki ampak delate pa isto ,.....a je dej kej drugače janša kopuje isto najdražje kot da bi imeli zlate riti ,.....niso zlate ampak usrane !!!!
Felix2
20. 09. 2007 10.17
Za obnovo v Tolminskem koncu je treba pa Drnovška pa Gantarja uprašat, kam je šel denar. Smo že pozabili, kdo je takrat sedel na "tadragih" stolih? HALO?!!!!
Prvo Bore
20. 09. 2007 10.08
Sami veste, da politiki obljubljajo in potem na vse svoje obljube pozabijo. Čudno to, koliko denarja so zapravili v tolminskem koncu, tako so rekli, ampak dela pa še niso dokončana. Važno je, da ima JJ vikend tam, ki ga je takrat začel delati.
Prvo Bore
20. 09. 2007 10.02
nutrispirit ja, kje pa si to videl ??? Prvo kot prvo, če je in je naravna katastrofa, potem mora Erjavc poklicati svojo vojsko in ne samo 60 komadov, ki so ""vkorakali"" v Železnike. Mislim, da bi tukaj lahko bolj sodelovala vojska, kot je nekdaj, pač je to moje mnenje. Pri naravnih katastrofah se ne bi smelo pogovarjati preko denarja, ampak v popravljanju stavb in normalizaciji stanja v pokrajini.
CharlieFlapie
20. 09. 2007 09.57
Toooo Janša!!! Pol miljona evrov. Uau kakšen velik znesek za pomoč. Res si car......... (?). Dej povej še koliko pa gre še iz TVOJEGA računa. No z mojega bo šlo šele čez dva tedna, ko dobim plačko, pa še to le kakšen evrčič, ker morm pazit da pridem skozi mesec.
nutrispirit
20. 09. 2007 09.41
prvoborec, da razpravljaš, kaj bo JJ naredil in kaj nebi smel...naj da tistih pol miljona ljudem, magari za infrastrukturo, da si vsaj malo opomorejo...mam pa občutek, da so ti strojani bolj pomembni kot pa slovenci prizadeti v ujmi!!!
Prvo Bore
20. 09. 2007 09.28
nutrispirit kje si pa to pogruntu ????? bonsai9 čestitam za tboj post, ampak saj limonci lahko odpustiš, ker ne ve , kaj napiše, ker je ženska.Pardon Limonca !!
bonsai9@email.si
20. 09. 2007 09.24
Vedno, kadar mu tega niso na vsak način hoteli drugi preprečiti ! In prosim, če imaš, pa še marsikdo drugi malo dostojnejši odnos do institucije predsednika države. Podaj raje tiste, ki mu to poskušajo preprečiti in podtikati svoje slabosti, tako kot osebi in s tem posredno in neposredno tudi na institut.
nutrispirit
20. 09. 2007 09.18
prvoborec, tebi se tudi jebe kar se je zgodilo? ne moreš verjet kaj je ljudem prioriteta!
pravica@gmail.com
20. 09. 2007 09.06
bonsai9, kdaj se je pa g. Drnovšek zelo držal svojih pristojnosti? Ali naredi samo to, kar mora? Ali ne dalamo po svoji vesti?
bonsai9@email.si
20. 09. 2007 08.57
Kvisko75; bojan1; limonca4 poglejte si malo Ustavo RS, IV. del (državna ureditev), c)predsednik republike; člene 102 - 109. Kdo je za kaj pristojen oz njegove pristojnosti. Potem se pa javite ponovno s svojimi pripombami.
Prvo Bore
20. 09. 2007 08.45
Nimam kaj komentirati, ker bi preveč napisal, ampak vidim, da je veliki bogoplazec aurelius, hujši kot hudič. Limonca4 dober dan. JJ in njegova dolenjska kompanija ne želijo razglasiti naravne katastrofe, ker drugače mora država poskrbeti za vse to in potem ne velja nobena zavarovalna premija. Drobni tisk !!!
doki007@email.si
20. 09. 2007 08.43
luser ,.....očitno delaš take napake ko tipkaš,...da človk sploh ne ve kaj hočeš povedat ,..... rade bi dal samo nisem sigurn kam bo šel ta denar ,..... lahko je ta TRR od jeleniča ??????
limonca4
20. 09. 2007 08.38
Še to: Iskrene sožalje vsem svojcem pokojnih. Za pokojne pa: R.I.P. :-(
limonca4
20. 09. 2007 08.34
Treba je pomagati tem ljudem, gospodarstvu, bolnici Franji (no, ta lahko še malo počaka) ... Močno upam, da se bo tudi slovenski dalajlama Drnovšek angažiral in obiskal mesta katastrof, ki se ima sicer za velikega človekoljuba in samatarijana.
kvisko75@email.si
20. 09. 2007 08.32
Kako pa da se Drnovšek nič ne oglasi ob tej katastrofi? A knjigo piše?