Slovenija

Pokrajine - da ali ne?

Ljubljana, 19. 06. 2008 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pred nedeljskim posvetovalnim referendumom o pokrajinah so mnenja koalicije in opozicije še vedno deljena. Janša je prepričan, da Slovenija potrebuje pokrajine.

Pred nedeljskim referendumom o pokrajinah se referendumsko dogajanje stopnjuje. Potem ko je koalicija 17. aprila sklenila, da se državnemu zboru predlaga razpis posvetovalnih referendumov na 13 območjih, ki naj bi v prihodnosti postali pokrajine, je državni zbor 22. maja podprl odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o pokrajinah. Odlok določa referendumska vprašanja, o katerih se bodo volivke in volivci izrekali na referendumu, ki bo v nedeljo, 22. junija.

V nedeljo se bodo volivke in volivci izrekali o 13 pokrajinah (12 plus Ljubljana).
V nedeljo se bodo volivke in volivci izrekali o 13 pokrajinah (12 plus Ljubljana). FOTO: POP TV

Odlok, ki so ga v državni zbor vložile SDS, NSi in SLS, določa, da se bo na referendumu izrekalo o 13 pokrajinah (12 plus Ljubljana), to so: Celjska, Dolenjsko-belokranjska, Gorenjska, Goriška (Severnoprimorska), Koroška, Osrednjeslovenska, Posavska, Pomurska (Prekmursko-prleška), Obalno-kraška (Južnoprimorska), Vzhodnoštajerska (Ptujsko-ormoška), Savinjsko-šaleška in Mariborska (Osrednještajerska). Mesto Ljubljana bi tako po vzoru nekaterih podobnih ureditev v Evropski uniji, dobilo status samostojne pokrajine z vsemi pokrajinskimi pristojnostmi. O čem bomo odločali volivke in volivci ...

Člani DVK so na današnji seji sprejeli navodilo okrajnim volilnim komisijam in komisijam volilnih enot o izvedbi postopka ugotavljanja izida glasovanja in izida referenduma. Volilne komisije volilnih enot bodo morala začasne uradne delne izide DVK sporočiti najpozneje v torek, 24. junija, okrajne volilne komisije pa morajo nato končni uradni izid ugotoviti do 27. junija. Okrajne komisije morajo zapisnike o ugotovitvi končnega uradnega izida dostaviti do 1. julija, volilne komisije volilnih enot pa na njihovi podlagi do 2. julija ugotoviti izid glasovanja za območje volilne enote.

Volivke in volivci bodo glasovali na 3800 voliščih po državi, zaradi različnih vprašanj in območij pa bo 470 različnih vrst glasovnic. Zato bo tudi ugotavljanje izida glasovanja oziroma število možnih izidov odvisno od različnih primerjav.

Državna volilna komisija bo uradne izide glasovanja predvidoma ugotovila 8. julija. Zoper odločitev DVK bo v treh dneh mogoče vložiti pritožbo, nato bodo izidi objavljeni v Uradnem listu, državni zbor pa ima osem dni časa, da jih razglasi.

Tajnik DVK Golobič je na seji komisije izpostavil težavo pri ugotavljanju izida na voliščih, kjer glasujejo volivci s stalnim naslovom v drugem okraju. Golobič je ob tem predlagal, da se te rezultate na podlagi zapisnikov upošteva na državni ravni, nato pa jih posreduje okrajnim volilnim komisijam.

Zakaj pokrajine?

Kot je zapisano v gradivu, ki je objavljeno na vladni spletni strani, o nujnosti ustanovitve pokrajin v Sloveniji pričajo številni kazalci, od notranjepolitičnih do mednarodnih. Posamezna območja Slovenije so v neenakopravnem položaju, kar pomeni, da državljani nimajo enakih ali primerljivih bivanjskih pogojev. Kot je še zapisano na vladni spletni strani, se ekonomska rast, sonaraven razvoj in kakovostne javne službe, lahko učinkoviteje uveljavljajo, če oblastne institucije niso centralizirane.

Premier Janez Janša je prepričan, da Slovenija potrebuje pokrajine.
Premier Janez Janša je prepričan, da Slovenija potrebuje pokrajine. FOTO: Tomaž Ungar

Premier Janez Janša je prepričan, da Slovenija potrebuje pokrajine za hitrejši in enakomernejši razvoj, saj le te predstavljajo nov razvojni inštrument, ki bo omogočal, da bodo regije, ki se že zdaj hitro razvijajo, s tem tempom nadaljevale, tiste, ki zaostajajo, pa bodo lahko razvojno napredovale. "Pokrajine kot razvojni inštrument so v korist tako centra kot tudi področij izven osrednje Slovenije,“ je poudaril predsednik vlade in ob tem dodal, da prevelika centralizacija ne koristi nikomur. V kolikor se bodo sedanji razvojni, selitveni in infrastrukturni trendi nadaljevali, lahko, po njegovih besedah, čez deset let realno pričakujemo, da bodo nekatere slovenske pokrajine razvojno bistveno bolj zaostajale za osrednjo Slovenijo, medtem ko se bo slednja dušila v prometu ter spopadala z urbanističnimi in komunalnimi problemi. Državni zbor je, po mnenju premierja, z razpisom posvetovalnega referenduma o ustanovitvi pokrajin vladi omogočil, da še v tem mandatu pripravi nov predlog zakona o ustanovitvi pokrajin, ki bo v popolnosti upošteval rezultate referendumov, je zapisano na spletni strani vlade.

Premier Janša se je odzval tudi na poziv ljubljanskega župana Zorana Jankovića k bojkotu referenduma in poudaril, da je vlada pri oblikovanju pokrajinskega zemljevida sledila predlogu, ki ga je izoblikoval in formalno potrdil ljubljanski mestni svet. "Iz tega vidika je popolnoma nerazumljivo, da zdaj, ko je tej zadevi ugodeno, ko je tukaj prišlo do uskladitve, župan Mestne občine Ljubljana poziva na bojkot," je še menil premier.

Pozivi k bojkotu referenduma

Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj ponovno pozval Ljubljančane, naj ne gredo na nedeljski referendum, ker je to "cirkus" in zapravljanje denarja. Kot je dejal, soglaša, da bo pokrajinska zakonodaja omogočila enakomernejši razvoj, vendar je še vedno prepričan, da je število pokrajin preveliko. Poudaril je, da vlada ni predstavila potrebnih analiz.

Posvetovalni referendum se opravi na območju cele države.
Posvetovalni referendum se opravi na območju cele države. FOTO: POP TV

K bojkotu referenduma je danes pozvala tudi zunajparlamentarna Lista za pravičnost in razvoj (LPR). Po mnenju predsednika LPR Stojana Auerja je referendum popolnoma nepotreben, saj zaradi nesmiselnih referendumskih vprašanj o ničemer ne odloča.

Kot je danes na novinarski konferenci poudaril Auer, bi se morali državljani izrekati o tem, koliko pokrajin si pravzaprav želijo. Po njegovih besedah predlagani pokrajinski zemljevid po nepotrebnem spreminja zgodovinske meje in namesto enotne štajerske pokrajine ponuja tri ločene pokrajine.

Tokratni referendum bo stal nekaj manj kot štiri milijone evrov, ki jih mora iz proračuna s prerazporeditvami zagotoviti vlada. V ta znesek so denimo všteta nadomestila članom volilnih odborov in komisij ter stroški za 2,9 milijona glasovnic, kolikor je potrebnih za izvedbo referenduma. Marko Golobič, tajnik DVK

Mnenja so deljena – nekateri so za ...

Severnoprimorska regijska odbora SLS pozivata ljudi, naj se udeležijo nedeljskega posvetovalnega referenduma, katerega izid bo za državo "moralno obvezujoč", in podprejo ustanovitev samostojne Goriške oz. Severnoprimorske pokrajine. "Bojkot bi bil največja napaka," je prepričan župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi. Predsednik SLS Bojan Šrot, vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik in predsednik Kluba županov SLS Franc Bogovič so na današnji novinarski konferenci v Celju podprli uvedbo pokrajin. Po Šrotovi oceni je ministru za lokalno samoupravo Ivanu Žagarju uspelo spraviti vsebino pokrajinske zakonodaje na najvišji nivo konsenza, zato je projekt uvedbe pokrajin dobro pripravljen in je optimalen.

Drugi so proti ...

Župani zgornjegorenjskih občin pa pozivajo svoje občane, naj se v nedeljo udeležijo posvetovalnega referenduma o pokrajinah in glasujejo proti gorenjski pokrajini. Prepričani so namreč, da bi negativen rezultat referenduma omogočil kvalitetnejšo, predvsem pa učinkovitejšo in pravičnejšo razdelitev Slovenije po pokrajinah.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je na novinarski konferenci dejal, da je nedeljski posvetovalni referendum o pokrajinah "eklatantna Janševa poteza pred volitvami". Ob tem je poudaril, da je proti drobitvi Slovenije na majhne pokrajine. Prepričan je tudi, da je tolmačenje rezultatov referenduma "nedodelano in nejasno".

Tudi LDS Novo mesto nasprotuje nedeljskemu posvetovalnemu referendumu o ustanovitvi pokrajin. Referendumsko vprašanje je omalovaževanje državljank in državljanov in prelaganje odgovornosti, izid referenduma pa ne bo odločil o ničemer, saj za državni zbor ni obvezujoč, so zapisali v sporočilu za javnost.

Razprava o pokrajinah je zaradi neupoštevanja predlogov strokovne javnosti in opozicije s strani vlade izgubila ves državotvorni značaj, je sporočila predsednica LDS Katarina Kresal. Po njenem mnenju bi se morala vlada potruditi za čim večje soglasje političnih strank, "saj si vsi želimo, da bi pokrajine res prinesle hitrejši razvoj Slovenije".

Referendum o pokrajinah je nesmiseln, saj ne odloča o pomembnih parametrih pokrajin, so tudi prepričani v gorenjskem pokrajinskem odboru stranke Zares. Predsednik odbora Igor Velov je na današnji novinarski konferenci poudaril, da so ljudje zavedeni, saj bodo odločali samo o tem, kakšen bo zemljevid in ime pokrajin.

Krščanski socialisti Slovenije (KSS) pa so na današnji novinarski konferenci predstavili nov model deželne ureditve Slovenije, ki so ga izoblikovali v sodelovanju s civilno družbo in nevladnimi organizacijami. Za Slovenijo je optimalna rešitev razdelitev na pet dežel, ena od teh bi bila ljubljanska, je poudaril predsednik KSS Andrej Magajna.



Informativno gradivo o pokrajinah
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Navihanko
20. 06. 2008 03.22
Kaj pa je sedaj manjkalo našim pokrajinam???? A. Gorenjska - Kranj B. Notranjska - Cerknica C. Primorska - Piran ali Izola (v Kopru je žal neprimern župan) D. Dolenjska - Novo Mesto E. Zasavje - stvar dogovora Krško, Brežice,.. F. Kočevska - Kočevje ali Ribnica G. Ljubljanska - Ljubljana H. Koroška - Dravograd I. Štajerska - Maribor J. Prekmurje - Murska Sobota ------------------------------------------... max. 10 pokrajin, kar bi bilo v danih razmerah najbolj logično in finančno nepotratno. Gospodje poslanci in liderji koalisije SDS, SLS, NSi in Desus premislite in investirajte denar za referendum in tisto kar bo ostalo viška od preostalih pokrajin v zdravstvo ali kako humano investicijo... Lep pozdrav Marko-Tito Večja mesta sem dal, ker že imajo razvito infrastrukturo in ostalo kar spada zraven...
titovka
19. 06. 2008 19.07
--------------------------NEEEEEEEEEEEEEEEE-------...
theta
19. 06. 2008 18.56
Pa še ena možna interpretacija: ker je skoraj nemogoče, da bi vsi posamezni pokrajinski referendumi uspeli ali propadli hkrati, bi lahko za izhodišče vzeli, da tam, kjer so glasovali za, je predlog ustrezen. Drugje pa se naprej pogajajo....
mac4_m
19. 06. 2008 18.48
Nemara res, najbolje bi bilo vprašati ljudi, kam se čutijo pripadne. Je pa združevanje v pokrajine, pa drobljenje v občine, pa združevanje pa drobljenje neprestan proces, ki se ponavlja ne glede na družbeni sistem in katerega edini cilj je zameglit in omogočit odtekanje denarja po fevdalnih žepih...
theta
19. 06. 2008 18.15
Darth se vsekakor strinjam. Posvetovalni referendum je slovenska neumnost sprejeta s širokim konsenzom. Meni je švicarski način dosti boljši.
blaszs
19. 06. 2008 18.12
Joj pozabil sem, da bi verjetno za njihovo delovanje morali pri maši kakšno dodatno košarco okoli nosit, da bi ljudstvo kaj cvenka dalo.
theta
19. 06. 2008 18.11
blaszs demokratična uprava naj bi sledila načelu, da naj bodo odgovornosti, ki zadevajo lokalno raven, na lokalni ravni. Torej pokrajine niso nesmiselne. Zapravljanje denarja je lepa populistična fraza. Res je, da nekaj malega več zaposlenih verjetno bo, a pri vsej upravi ki jo imamo že ves čas, spet ne toliko?! Nasploh je referendum edino popolnoma demokratično odločanje in pri takih zadevah pa po moje tudi ne bi smeli toliko varčevati. mac: glede štajerske, zelo mi je žal, ampak če je mala Murska Sobota lahko središče pokrajine, si Celje vsekakor zasluži pokrajino, tako zaradi velikosti mesta, kot zaradi zadostne površine, ki naravno "gravitira" v Celje.
DarthRevan
19. 06. 2008 18.11
Referendum je posvetovalni. Torej, ni važno kaj reče ljudstvo, oblast lahko naredi po svoje, ker je referendumska odločitev ne obvezuje k ničemur. Problem je, še vedno trdim, v prevelikem številu občin, in to nima zveze z mojo politično pripadnostjo. Prvi korak bi morala biti prevetritev najmanjših enot, ukiniti tiste občine, ki ne zadoščajo pogojem za status občine. Potem pa druga stopnja delitve, če jo bomo sploh še rabili. Kar se tiče pokrajin pa, kot vidimo, nekateri spet niso zadovoljni, ker jih silijo nekam, kjer se ne bodo mogli identificirati...
blaszs
19. 06. 2008 18.10
Me le zanima od česa bi nekatere tukaj predlagane pokrajine živele, verjetno od lova na miši in podgane saj ne premorejo ničesar dugega. No ja seveda, če ne bo elegantno zažirale razvitejših in podjetnejših pokrajin.
blaszs
19. 06. 2008 18.06
ODLOČNO PROTIIIIIIIIIIIII REFERENDUMU IN POKRAJINAM, KER JE VSE SKUPAJ NEPOTREBNO TROŠENJE DENARJA . Zakaj ne potrebno trošenje denarja in zakaj ne pokrajinam: - referendum bo stal 3.000.000 € - z pokrajinami bomo dobili novih 4200 funcionarjev ki nas bodo letno stali od 100.000.000 do 150.000.000€ - prvo leto delovanja pokrajin bi te samo za svoje delovanje porabile 500.000.000 € in še vsako nadaljno okoli 250.000.000 € - povečanje birokracije zaradi novoustanovljene vmesne lokalne samouprave - povečanje korupcije - povečanje števila volitev in s tem stroškov zanje - uničenje štajerske kot zgodovinske regije oz. pokrajine z razedlitvijo med koroško, osrednjeslovensko, celjsko , mariborsko, ptujsko-ormoško, posavsko, savinjsko - šaleško in pomursko pokrajino ........................................... pokrajinam!!!!!!!!!!!!!!!!
mac4_m
19. 06. 2008 18.05
ne vem zakaj znova izumljajo toplo vodo. Pokrajine že imamo in so smiselne tako geografsko kot gospodarsko. Gorenjska, dolenjska, štajerska, koroška, primorska, notranjska, lahko tudi prekmurje pa bela krajina. Ljubljano pa razdelit med pokrajine pa bo konec centralizma. Te, ki ponujajo so čista neumnost...
theta
19. 06. 2008 17.23
Se opravičujem žal mi je.Pa dajva resno. Levičarji, ki so bili tako zavzeto za pokrajine, v vseh svojih mandatih niso naredili NIČ. Ta vlada je ta projekt pripeljala najdlje doslej. In kaj storijo levičarji, namesto, da bi sklenili kompromis, samo minirajo idejo. A to je Pahorjeva "konstruktivna" politika? Nisem prepričan, da je tako malo pokrajin kot nekateri želijo sploh dostojno, ne moreš silit ljudi v nek oddaljen center moči, s katerim se ne identificirajo. Zato ravno ustanavljamo pokrajine. To da je pokrajin po tem predlogu morda preveč, kaj pa vem. Morda. Morda ne. Ampak noben se noče odpovedati "svoji" pokrajini. Sploh je vrhunec zabavnosti g. Janković. Pozivati ljudi k bojkotu referenduma je nedostojno. Ljudstvo je nosilec suverenosti te republike. Če misli, da je pravi odgovor proti, vredu, pa naj tako misli. Verjetno se g. Janković zgleduje po svojih prijateljih iz Kosova, strategija je ista. Uradne opozicijske stranke so se od prejšnjih takih pozivov nekaj naučile in tokrat ne govorijo neumnosti. Lahko pa se seveda zmenimo in enostavno statistične regije razglasimo za pokrajine. Bi bilo tudi vredu.
Tonček Balonček
19. 06. 2008 17.19
Levičarji se mi že gnusijo, mi gremo naprej. Sporočilo referunduma bo sicertakšno, da bo udeležba kakih 32 odstotkov, od tega jih bo polovica proti, vendar nas tro ne sme odvrniti od svetle regijske prihodnosti, ljudje so pač zaslepljeni, tudi po kKristusovem vstajenju so obstajali dvomljuvci, ko sta anstopila sv. Peter in Palev, se je začelo premikati, tudi z regijami bo tako, prej ali slej jih bomo imeli, sploh ni pomembno, ali jih bo sto ali dve, važno je, da projekt uspe, gremo dalje, bravo vlada!!! Korajžno! Vsi na referendum, glasujmo za!!! Dol z Jankovićem!! "Trst je naš" , "Smrt fašizmu-svoboda narodu!" Regije so naša prihodnost, za naše otroke gre spet, kot vedno! Zaupajmo "tej vladi", na pravi poti smo!!
DarthRevan
19. 06. 2008 17.13
Theta, zabavno. Ljudem, ki jih niti ne poznaš, kar a priori pripisuješ vzorce obnašanja. In potem naj se človek resno pogvarja s tabo...?
mindfucker
19. 06. 2008 17.11
tako je theta. sds kovanec je na obeh straneh enak!
theta
19. 06. 2008 17.05
Tisti ki so tolk navdušeni tu PROTI, so pač levičarji in bi bili celi mastni ZA, če bi isti referendum predlagala SD. Kovanec z dvema stranema ane?!
DarthRevan
19. 06. 2008 16.48
Theta, tvoj komentar je živ dokaz, da je referendum itak samo eno samo politikantsko nategovanje volivcev. Nihče ne ve za kaj gre, 405 je možnih odgovorov, ampak važno da smo Slovenci še vedno skregani in razklani na naše in vaše, anede? Tako bodo gospôda lahko še naprej nategovali.
warezovc@email.si
19. 06. 2008 16.46
sploh negrem volit. go jankovič
theta
19. 06. 2008 16.40
Nesmiselno natolcevanje levičarjev. A ni SD od 1996 obljubljala pokrajine? Pa niso nič naredl. Danes so pa proti?
joy.joy
19. 06. 2008 16.39
proti! a JJ je imel te pokrajine za predvolilno obdobje, al kaj? bomo na referendumu vidli kakšna je podpora vladi.