Slovenija

Pokojninska reforma: Kar plačaš, dobiš tudi nazaj

Ljubljana, 01. 06. 2011 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strokovnjaka sta odgovarjala na vprašanja državljanov, povezana s pokojninsko reformo. Zakaj sploh potrebujemo reformo, kaj lahko pričakujejo mladi? Ali država res le jemlje, ničesar pa ne da?

Nataša Trček, vodja sektorja za pokojninsko in invalidsko zavarovanje na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, in Marijan Papež, generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, sta v neposrednem video prenosu odgovarjala na vprašanja državljanov, povezana s pokojninsko reformo. Pogovor so sicer organizirali predlagatelji zakona oziroma Urad vlade za komuniciranje.

Kaj lahko pričakujejo mladi?

Mladi naj plačujejo prispevke, svetuje Trčkova, saj se bodo tako zavarovali za starost. Če nekdo ne bo uspel zbrati dovolj prispevkov, bo kljub temu prejel pokojnino, saj velja medgeneracijska solidarnost, poudarja.

Papež je prav tako poudaril pomen medgeneracijske solidarnosti.

Preberite tudi: Ali lahko mladi, ki se soočajo z brezposelnostjo, računajo na pokojnine? Vlada pravi ja, saj spremembe pokojninskega sistema prinašajo ugodnosti. A kdaj in pod kakšnimi pogoji se bodo upokojevali, je težko napovedati, saj bo do takrat potrebna še kakšna reforma.

Sindikalne centrale poudarjajo, da je pokojninska reforma krivična, pa tudi da ne bo prinesla višjih pokojnin. Slišati je bilo, da je vladna kampanja izrazito podcenjujoča.

Zakaj sploh reforma?

Starec
Starec FOTO: Reuters

Cilj je, da vsak, ki je plačeval prispevke, prejme tudi dostojno pokojnino. Drugi si lahko privoščijo tudi dodatno varčevanje, pravi Trčkova.

Papež pa pravi, da moramo ojačati prvi steber, saj se ne smemo zanašati le na drugega. Če bomo to počeli, lahko pričakujemo upokojence, ki bodo socialni primeri.

Kdaj se lahko upokojim? Ali lahko primerjam pogoje za  upokojitev po še veljavnem zakonu in kako bi bilo po novem?

To lahko storite na spletni strani Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Država le jemlje?

Tega, kar vsak mesec plačaš, ti država ne pobere, temveč boš dobil nazaj, pravi Trčkova.

Najprej nova delovna mesta, nato pokojninska reforma?

Trčkova se s tem strinja, a pozor – reforme so nujne vsaj na sedem let, saj se družba razvija. Obstoječi pokojninski sistem je izredno staromoden, tako da ga je treba reformirati. Tudi če bi zaposlili vse mlade in starejše poslali v pokoj, ne bi rešili nič. Treba je v delovnem sistemu zadržati čim več tistih, ki so sposobni še delati, ob tem pa tudi zaposliti čim več mladih, še dodaja.

Če sem na zavodu za zaposlovanje in si plačujem prispevke, ali se bo ta doba štela v pokojninsko dobo?

Da, pravita strokovnjaka.

Dodajata, da bodo lahko z novim zakonom vsi plačevali prispevke. Tudi brezposelni, zaposleni prek avtorskih pogodb in podobno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

20712
01. 06. 2011 23.18
haha a si res tako neumen da ne veš da Platon23 z malim L ni enako uporabniško ime kot Platon23 i velikim i kot druga črka ..... heheh
Platon23
01. 06. 2011 23.08
ej a maš ob 23 konc šihta na popu? Lepo si se izdal:) poznaš PAVLA VRABCA? No jaz ga poznam se bom pozanimal kateri administratoček si ti! Boš postal del statistike nezaposlenih! Lp
Platon23
01. 06. 2011 23.01
PIaton2301.06.2011, 22:480 Od zdaj naprej se pa več ne bom sam s seboj pogovarjal. Obljubim... :.)) vav bravo za izvirnost iq na nivoju:) ja saj pogovor je na višjem nivoju če se sam z sabo pogovarjam kot pa z tabo dragi 20712 ne greš na norveško? si se zlagal? tipično! Sem te užalil ker sem zadel bistvo tebe kot osebe se pravi razvajenega otroka ki v življenju ni naredil ničesar vzdržujejo ga pa mami pa oči muce pa še od blizu nisi videl:9 veš v povprečju se to zgodi pri 17 letu ti pa že nekaj let zamujaš hahaha vav gelj na kakšen način sva prišla do sklepa da povprečja ne veljajo za vse HAHAHA nič ne skrbi vsak jo 1x dobi samo prvo se boš mogel na svoje 2 nogi postavt pa neki pokazat da boš za kakpno zanimiv drugače boš pa kar pri mamici ostal prisesan hahaha papa in lahko noč pa lepo sanjaj norveško verjetno jo še na zemljevidu ne znaš pokazati kar v povprečju zna 85% evropejcov gelj ga zlomka pa te spat ni med njimi te številke so pa res dvorezen meč! pejd spat dokler te ne zgazim do kraja dete:)
20712
01. 06. 2011 22.48
Od zdaj naprej se pa več ne bom sam s seboj pogovarjal. Obljubim... :.))
Platon23
01. 06. 2011 22.39
2071201.06.2011, 21:590 Platon23 01.06.2011, 21:41 Pa spet smo na začetku..:))) in v tvojem stilu En dva tri .......... kaj si rekel to si ti .... haha Ker si kot mali otrok ti zatio tudi pišem kot knjigico za male otroke da ne bi bilo pretežko za razumet..... a še slediš??? Torej mulo!!! Čas za igranje je potekel. Najdi si drugi peskovnik jaz še moram spakirat stvari saj jutri potujem v eno od držav kjer morajo delavci, da si zaslužijo pokojnino delati do 67-ega leta in to pol leta podnevi pol leta ponoči (kakšni fantastični delovni pogoji).....na Norveško. Ajde lepo se imej...... pa mamico podravi... :-)) vav mulo greš na izmenjavo in clo na norveško greš sem bil že parkrat tam lepa dežela lepe plače lepe pokojnine odlični pogoji dela! Tudi pri nas bi za take plače in pogoje delali dlje! No pa ko boš na izmenjavi malo vprašaj zakaj niso odšli v Evropsko unijo zakaj imajo višjo povprečno plačo in pokojnino ti ki si rad govoriš o povprečjih pa ne dela cel narod tako kot si ti rekel no ampak boš že videl:) lepo se imej na izmenjavi pa zahvali se mamici in očiju da te takole vzdružujeta mogče pa še bo kaj iz tebe predstavljam se te na delovnem mestu pri statističnem uradu hahaha! No saj nekaj dobrega boš naredil zase boš mogče boš malo dvignil svojo razgledanost! Ja nevem mislim da je to bolj tvoj stil pisanja tako na lahko zato bolj ostajaš pri številkah in se izogibaš tvorjenju stavkov pomoje imaš bolj slab besedni zakalad:) aja mamice pa ne rabljam pozdravit ker imam svoje stanovanje in se vzdržujem sam že od 21 leta no zjutraj poljubi mamico v slovo in se ji zahvali očetu pa stisni roko da te je poslal v svet da boš še kaj videl in iz sebe naredil moža ne pa da si takle fantiček ki predava o povprečjih pa še nič naredil v življenju Finn ut hva det norske- nauči se kaj na norveškem:) da ti prevedem da se ne boš preveč matral ker si tak intelektualec-BONDE hahaha
Domen Selan 1
01. 06. 2011 22.19
KAKO BO BREZPOSELN LAHKO PLAČEVAL PRISPEVKE??? WTF??? A STE NEUMNI ... IZ 0€ ne moreš tut ene hruške kupt ! kaj šele prispevke plačevt
20712
01. 06. 2011 21.59
Platon23 01.06.2011, 21:41 Pa spet smo na začetku..:))) in v tvojem stilu En dva tri .......... kaj si rekel to si ti .... haha Ker si kot mali otrok ti zatio tudi pišem kot knjigico za male otroke da ne bi bilo pretežko za razumet..... a še slediš??? Torej mulo!!! Čas za igranje je potekel. Najdi si drugi peskovnik jaz še moram spakirat stvari saj jutri potujem v eno od držav kjer morajo delavci, da si zaslužijo pokojnino delati do 67-ega leta in to pol leta podnevi pol leta ponoči (kakšni fantastični delovni pogoji).....na Norveško. Ajde lepo se imej...... pa mamico podravi... :-))
Platon23
01. 06. 2011 21.47
2071201.06.2011, 21:020 Aja pa še to Platon23 Glede na to da imamo pri nas tako težke pogoje dela zakaj je vsak delavec pri nas na bolniški 8,7 dni na leto romunski pa samo 2!!! (podatek za l.2009) Pa ne da imajo tam tako odlične delovne pogoje da sploh ne ljudje sploh ne zbolevajo!! moja dva delavca nista bila na bolniški že 2 leti! Nevem mogoče zato ker imata dobro plačilo plačane prispevke in regres ter gresta seveda lahko na dopust! Fante vidi se da v življenju nimaš 1 dne delovne dobe si frišen iz faxa pa brihten za tri;) no realnost te bo kmalu ujela fante bojo hitro rožice nehale cveteti:) nevem če imaš malo logike kar ti bolj slabo kaže bi mogoče lahko sklepal da v romunji morajo delati drugače ni za preživetje pri nas si še lahko privoščijo kakšen dan bolniške je plača nižja a se da preživeti! Če je pa plača 300e potem si ne moreš privoščit bolniške in potem si že suženj sistema kamor počasi plujemo zaradi takoih sprančkov kot si ti! tvojo diplomico lepo vrži v wc in potegni vodo! Ni čudno da je tako kot je če vsak debilček pride do diplome! Lp ostani v statistiki oz na borzi dela tja tudi spadaš ker od tebe ne bo nikakršne koristi mogoče boš pa kdaj profesor statistike tu vidim potencial za tebe:)
Platon23
01. 06. 2011 21.41
2071201.06.2011, 20:581 Platon23 01.06.2011, 18:32 In zakaj zmeraj ko ostaneš brez pametnih argumentov začneš žalit? S tem namreč samo zbijaš svojo kredibilnost. Zgleda da ti bom res moral usta sprat z žajfnco ... :-)) In skrajni čas je da si spremeniš nick. Glede na to da si pripadnik delavskega razreda in daješ v nič vse ki služijo s svojo pametjo bi človek pričakoval da se boš poimenoval po kakšnem "velikem" delavcu (npr. Anton Filak-slovenski prvak v oranju :-)). Ampak ne. Ti se istovetiš s filozofom ki je živel od žuljev treh razredov ki jih je priznaval (trgovcev, obrtnikov in vojakov) ....... Sem že pretežek za razumet??? Bom kar tu končal o Platonu. Je pa to vse skupaj malo kontradiktorno s tvoje strani ... mar ne? Zato ti predlagam nick Lloyd Christmas iz filma "Dumb and Dumber" .... :-)) Vedno bolj podoben mu postajaš s svojimi veleumnimi eseji... jaz služim z svojo pametjo iznajdlivostjo imam svojo obrt in za te razmere odlično zaslužim! Nisem nikakeršen pripadnik delovskega razerda sem pripadnik človeške rase to tvoje razslojevanje pa ti je bilo vcepljeno v glavo ker sam z njo očitno ne znaš razmišljat tako da dvomim da ti služiš kaj verjetno eden od mnogoih zaposlenih v javni upravi ki mešajo zrak in diplomco v roki pa se ima za intelektualca! no laho ti rečem da si ti še daleč od intelektualca o paltonu se pa s tabo ne bom pogovarjal ker boš moral še kako drugo ne samo akademsko knjigo v roke prijet ne nisi težak za razumet si pa lahek za prebrat kot kakšnja knjigica za otroke! Zate bom še nekaj časa Platon otroče nerazgledani! glej sej filme kot so butec in butec pa še naprej glej nekako si te predstavljam v tej vlogi verjetno omenjaš ta filem karnaprej ker si se poistovetil z glavnima junakoma!
Google_Chemtrails
01. 06. 2011 21.34
2071201.06.2011, 14:531 keramicar2 01.06.2011, 14:46 1 tudi brezposelni si bodo lahko plačevali- s čim pa, z vc papirjem mogoče ********************** Poznam kar nekaj "brezposelnih" in "socialcev", ki jim gre boljše kot pa marikateremu zaposlenemu!!! In ko bomo "uredili" sivo ekonomijo bo denarja ko dreka!!! Lepo si povedal to, potem se zavedaš kako sramotna je ta država oz banana republika, da ti socialka nanese več, kot pa ti večina delodajalcev pri nas ponudi plače, ja kdo pa bo delal fant moj dragi, ko pa bodo plače 1000 evrov neto in socialka 300-400, pa bodo vsi hoteli delat;)
Buena Vita
01. 06. 2011 21.02
20712
01. 06. 2011 21.02
Aja pa še to Platon23 Glede na to da imamo pri nas tako težke pogoje dela zakaj je vsak delavec pri nas na bolniški 8,7 dni na leto romunski pa samo 2!!! (podatek za l.2009) Pa ne da imajo tam tako odlične delovne pogoje da sploh ne ljudje sploh ne zbolevajo!!
Buena Vita
01. 06. 2011 20.58
20712
01. 06. 2011 20.58
Platon23 01.06.2011, 18:32 In zakaj zmeraj ko ostaneš brez pametnih argumentov začneš žalit? S tem namreč samo zbijaš svojo kredibilnost. Zgleda da ti bom res moral usta sprat z žajfnco ... :-)) In skrajni čas je da si spremeniš nick. Glede na to da si pripadnik delavskega razreda in daješ v nič vse ki služijo s svojo pametjo bi človek pričakoval da se boš poimenoval po kakšnem "velikem" delavcu (npr. Anton Filak-slovenski prvak v oranju :-)). Ampak ne. Ti se istovetiš s filozofom ki je živel od žuljev treh razredov ki jih je priznaval (trgovcev, obrtnikov in vojakov) ....... Sem že pretežek za razumet??? Bom kar tu končal o Platonu. Je pa to vse skupaj malo kontradiktorno s tvoje strani ... mar ne? Zato ti predlagam nick Lloyd Christmas iz filma "Dumb and Dumber" .... :-)) Vedno bolj podoben mu postajaš s svojimi veleumnimi eseji...
Odpri.oci
01. 06. 2011 20.23
Že leta in leta poslušamo o "medgeneracijski solidarnosti", ko naj bi mladi delali za sedanje penzione.... . NITI ENKRAT pa nisem slišal o "znotraj-generacijski solidarnosti", po kateri bi lahko tistim z 2000 EUR in več penziona le-tega malce znižali in razliko porazdelili med najnižje pokojnine.... . In dokler ne bo "znotraj-generacijske solidarnosti".... lahko na "mojo" solidarnost kar pozabijo !!!!! . PS : Najvišja izplačana pokojnina April 2011 : 2261,70 EUR Najnižja pokojnina : 192,91 EUR Povprečna pokojnina 2010 : 576,78 EUR . Število starostnih pokojnin : 335,789 Število vseh pokojnin : 503,732 (kaj je teh 170.000 "dodatnih" pokojnin mi ni jasno !!!) . Delež pokojnin pod 500 EUR : 28,2% Delež pokojnin NAD 1500 : 2,8% ... 10.000 ljudi dobiva pokojnino NAD 1500 EUR !!!! . Že samo če bi OMEJILI zgornjo mejo pokojnin na npr. 1300 EUR bi mesečno prihranili preko 5 mio EUR..... vendar.... take pokojnine dobivajo samo upokojeni POSLANCI, Kučani, komunistični direktorji...... In zgoraj našteti ZAGOTOVO NISO PRIPRAVLJENI malce "zategniti" pas v splošno dobro !!!! Raje "vzemimo" tistim na minimalcu..... se mu bo "manj poznalo" !!!!
kawboy
01. 06. 2011 19.54
Toraj je pokojninska reforma potrebna zato,da bodo elite lahko nemoteno kradle po državnih podjetjih,katera bi morala polniti državni proračun ne pa polniti žepe posameznikom seveda z podporo oblasti! Na referendomu TRIKRAT PROTI!!!
kawboy
01. 06. 2011 19.04
Kakšne laži, to kar plačam dobim nazaj a res, samo niso povedali kdo so tisti? Mogoče so mislili tiste, ki samo jemljejo iz državne blagajne in živijo na tuj račun, brez tega da bi kdaj fizično delal. Takim je lahko govoriti in pametovati do 100 leta in še naprej. Mene pa niso prepričali zato sem še vedno PROTI. In to naj bi bila kakor medgeneracijska solidarnost da plačujem sedanje penzioniste, jaz pa ne bom imel nič od tega, razen plačeval bom za druge in to je za vas strokovnjaki pravično. Mogoče za vas, ker živite na tuj račun, brez tega, da bi dobili žulje na roki ali da bi se pretegnili na fotelju, ne pa za mene.
Platon23
01. 06. 2011 18.32
Mene življenje prav nič ne tepe imam svoje podjetje ki dobro posluje in imam 2 zaposlena ki imta plačo malo nad povprečjem!Kaj pa če biraj začel pisati DEJSTVA in ne tvojega razmišljanja ki nobenemu nič ne prinese? spranec si zaradi tega ker take kvasiš kaj naj ti drugega rečem!
Pennywis3
01. 06. 2011 18.12
Poglejte ga našega Platon23 :) Ko ti zmanjka argumentov začneš pa žalit ljudi in jim govorit kako nič ne delajo a ne? Napišem mnenje, ti se ne strinjaš in potem jaz ne plačujem davkov, položnice mi starši plačujejo, sem spranec in podobno. Kdo misliš da te bo resno jemal? nihče, s takšnim odnosom se ne čudim da te tepe življenje.
Platon23
01. 06. 2011 18.12
01.06.2011, 18:031 @Platon23 Posplošuješ in govoriš kaj smo, kaj delamo pa nobenega ne poznaš. In potem misliš da so tvoje izjave kredibilne? heh posplušuješ ti o neki baby boom generaciji pa da bi starejšim uzel penzije pa nevem še kakšne neumnosti to je zate kredibilnost? Ne ne poznam te se da pa dosti razbrati iz tvojega posta kako razmišljaš in to mi dosti pove o osebi! Tako da te mogoče bolj poznam kot si misliš;) mojim izjavam ni treba verjeti nekatere se da zlahka preveriti! na žalost so pa nekateri ljudje taki da ga more direkt nekaj po glavi zadet da vrjame da nekaj leti proti njemu!