Slovenija

Ob vstopu na trg dela pred 18. letom bi moški delali dve leti manj, ženske pa tri

Ljubljana, 15. 10. 2012 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po zadnjem predlogu pokojninske reforme kot pogoj za upokojitev še vedno velja 40 let pokojninske dobe brez dokupa pri 60 letih starosti. Vendar pa se starostna meja pri ženskah lahko zniža za tri leta, pri moških pa za dve v primeru vstopa na trg dela pred 18. letom. Sindikati pa še niso zadovoljni.

Pogajanja o pokojninski reformi še niso zaključena, sindikati pa z zadnjo različico pokojninske reforme še niso zadovoljni. Kot je pred koncem današnjih pogajanj povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, so v čistopisu, ki so ga danes dobili socialni partnerji, zajeti dosedanji kompromisni predlogi ter stališča, ampak ne vse, saj da jih pri usklajevanih čaka še nekaj dela.

Nekatera vprašanja še ostajajo odprta, med drugim vprašanje upokojevanja starejših brezposelnih in vprašanje prehodnih obdobij za ženske, pa tudi vprašanje poklicnih pokojnin.
Nekatera vprašanja še ostajajo odprta, med drugim vprašanje upokojevanja starejših brezposelnih in vprašanje prehodnih obdobij za ženske, pa tudi vprašanje poklicnih pokojnin. FOTO: Thinkstock

Minister Vizjak je poudaril, da kot pogoj za upokojitev še vedno velja 40 let pokojninske dobe brez dokupa pri 60 letih starosti. Vendar pa se starostna meja pri ženskah lahko zniža za tri leta, pri moških pa za dve v primeru vstopa na trg dela pred 18. letom. Predlog je še vedno pol leta skrajšanja pokojninske starosti za leto dela pred 18. letom, je povedal minister.

Znižanje starostne meje žensk za upokojitev zaradi otrok pa bi šteli progresivno, je dejal. Za prvega otroka bi veljalo pol leta, za drugega, tretjega in četrtega pa po deset mesecev. To bi veljalo tako za upokojevanje pod 60 leti pri 40 letih pokojninske dobe kot ob 38 letih pokojninske dobe brez dokupa pri starosti 65 let in navzdol. Možnosti, da bi dodatno uvajali prehodna obdobja, ne vidijo, je povedal minister, saj da so ta že sedaj relativno dolga. Obdobje za izračun pokojninske dobe bi predstavljalo 24 zaporednih najugodnejših let.

Vladna stran je predlagala tudi kompromis pri starejših brezposelnih. Po njihovem predlogu bi se vsi, ki so bili 10. oktobra letos na zavodu za zaposlovanje prijavljeni kot brezposelni, upokojevali po sedaj veljavnem sistemu.

Glede časa, odmerjenega za pogajanja, je minister pozitivno presenečen nad "relativno velikim razumevanjem sindikatov, glede na okoliščine, v katerih smo".

Pokojninsko reformo bo po ministrovih napovedih v torek obravnaval Ekonomsko-socialni svet, prav tako je v torek tudi koalicijsko usklajevanje na to temo, vlada pa bo predlog predvidoma obravnavala v sredo. Kljub temu se bodo s socialnimi partnerji pogajali še ves čas nadaljnjega postopka. Zakon bodo v državnem zboru obravnavali po rednem postopku.

Zakon obravnavajo v svežnju po načelu "nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno", zato kljub nekaterim kompromisom še nobeno poglavje ni v resnici zaprto.
Zakon obravnavajo v svežnju po načelu "nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno", zato kljub nekaterim kompromisom še nobeno poglavje ni v resnici zaprto. FOTO: Thinkstock

"To še ne more biti zadnja verzija, vsaj ne taka, h kateri bi mi dali soglasje"

A sindikati z zadnjo različico pokojninske reforme še niso zadovoljni. Po oceni predstavnikov zveze svobodnih sindikatov to še ni različica, h kateri bi dali soglasje.

"Trenutno je v igri nova različica zakonskega predloga, ki pa še nima soglasja ne na strani delodajalcev in ne na strani sindikatov," je po današnjih pogajanjih povedala Lučka Bohm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Predlog zakona je po njenih besedah zaenkrat "zgolj nek osnutek in ne nekaj, kar bi morali ljudje jemati resno".

Kritična je bila tudi do tega, da so zadnjo različico zakonskega besedila na današnjem sestanku, ki se je začel ob 13. uri, dobili na mizo ob 13.06. "Lahko si izračunate, da je še nihče ni videl. Kar koli me vprašate, ne vem, ker še ne poznam zadnjega predloga zakona," je opozorila.

Slovenska zveza sindikatov Alternativa opozarja, da zdajšnji naložbeni sistem ne zagotavlja zadostnih sredstev, zato predlagajo, da se poklicne pokojnine zagotavljajo bodisi iz obveznega pokojninskega zavarovanja bodisi da jamstvo za njihovo izplačilo vsaj v višini zajamčenega donosa prevzame država.

Minister je besedilo sicer predstavil, a to po oceni Böhmove "še ne more biti zadnja verzija, vsaj ne taka, h kateri bi mi dali soglasje". "Še daleč smo," meni.

Dodala je, da so vsi pod pritiskom ministrove napovedi, da gre tako "nedodelan" predlog novega pokojninskega zakona v obravnavo na vlado in zatem v zakonodajni postopek.

Današnje pogajanje je bilo po njenih besedah "nenavadno". "Ugotovili smo, da še ni izračunov za poklicno zavarovanje, zato se nismo mogli lotiti problematike poklicnih pokojnin," je dejala. Vladna stran je zatem predlagala pogovor o prostovoljnem dodatnem pokojninskem zavarovanju. "Zdaj moramo spet priti na dan z nekimi lastnimi predlogi rešitev," je pojasnila.

Na današnjem sestanku so se po njenih besedah pogovarjali tudi o višini pokojnin in odmernih odstotkih, sklepa pa, da bodo o tem spet spregovorili prihodnji ponedeljek. Tedaj bodo tudi opredelili "vsebinske sklope, ki jih bomo začeli počasi zapirati", je dejala. Pogajanja jim bo po njeni oceni v naslednjem mesecu morda res uspelo končati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LubaGela
12. 01. 2013 19.19
A veš on vic, ko ti zašije najkice 4-letn kitajc s 6-letno delovno dobo.
creww
18. 10. 2012 09.16
+2
Samo nekaj bi predlagala vladi,zakaj starejših ne upokojijo,s tem bi mladi dobili službo in ne bi potrebovali socialne podpore,kjer bi se tudi prihranilo.Ne razumem,kje bo vlada prihranila,če bo tistim,ki bodo dalje delali prejemali plačo pa še 20% dodatne pokojnine,kako bo s tem povečana administracija,ki bo vse to vodila in ostali bodo na delu samo tisti,ki imajo dobre službe,tisti ki pa težko delajo komaj čakajo,da se upokojijo.Imam samo srednjo šolo,pa bi čisto drugače naredila,da bi se prihranilo več denarja v državi.Tisti,ki so to predlagali skrbijo samo za sebe,da bodo lahko še naprej dobro služili,pa še pokojninsko blagajno bolj praznili,reveže ja pa potrebno še bolj prizadeti,vem da samo ena pravica je na tem svetu,umremo pa vsi.
betka300
16. 10. 2012 11.48
+2
"Vladna stran je predlagala tudi kompromis pri starejših brezposelnih. Po njihovem predlogu bi se vsi, ki so bili 10. oktobra letos na zavodu za zaposlovanje prijavljeni kot brezposelni, upokojevali po sedaj veljavnem sistemu" SUPER, ZDAJ BOMO ŠE ZA NAZAJ NEKAJ SPREJEMALI. ZDAJ, KO MEČEJO LJUDI NA CESTO MASOVNO+STEČAJI, BODO SPREJEMALI ZA NAZAJ, KER TOČNO VEDO DA TI BOGI LJUDJE NIKOLI NE BODO DOBILI SLUŽBE. IN OD ČESA BODO ŽIVELI???? ŽE SEDAJ SO SPREMENILI NADOMESTILO NA 50%, KAR POMENI 600 eur PLAČA 300 eru NADOMESTILO, PA TI ŽIVI. Sedaj pa še to... SRAMOTA. tA VLADA JE RES ZA NIČ, GLEDA SAMO PO LINIJI NAJLAŽJEGA UPORA PRIDET DO DENARJA. Vse stare, ki imajo pogoj za penzijo v penzijo in mladim dati delo. Več denarja porabijo za stare (visoke plače, dodatek na delovno dobo, bolniške. Mladi začnejo od nule. Manj izobraženih bo bežalo v tujino in manj kriminala bo.
LubaGela
12. 01. 2013 19.26
Al pa: Črna ekonomija. Ne siva, tk ko zdej. Lejte, BDP raste, dnarja je dost. Sam razdelit ga je treba mimo 100x prevelikega državnega aparata.
Tonček Balonček
16. 10. 2012 10.16
+2
NAši "delodajalci" vlagajo v plovila, parcele, na tuje račune, kreditov ne vraćajo,. "poozabljao" nakazovati prispevke in davke, skratka anarhija, ne vem zakaj s evlada o tem ne pogaja z njimi, ampak kar naprej le z javnimi uslužbenci in drugimi delavci, jih hoče na vsak način med seboj spreti in enkreat kažće s prsti na ene, drugič pa na druge, le na te kapitaliste nikoli!
Tonček Balonček
16. 10. 2012 10.13
+2
PA do je izumil tako nemogoč stavek kot je "vstop na trg dela"! ? Gre za to, ali s eje kdo zaposlil pred osemnajstim letom, vstop na trg je premalo, vstopiš tudi, če se prijaviš na Zavod, in že si na tem "trgu"!
tron3
16. 10. 2012 07.48
+8
Pokojninska reforma je popolnoma brezpredmetna, dokler je Slovensko gospodarstvo, tako neuspešno, kot je v sedanjem času, razen redkih izjem,. Dokler se bo razmišljanje naših delodajalcev začelo in končali pri avtomobilu, hiši, jahti itd... v večini primerov je tako, namesto da bi se vlagalo v razvoj podjetja in v znanje, ne bo pomagala nobena pokojninska reforma. Prepričan sem, da stanje na tem področju bo samo še slabše! Država bi pa morala poskrbeti z davki in prispevki, da bi bila Slovenija bolj zanimiva za vlagatelje. Aktualna Vlada kot se vidi sploh o tem ne razmišlja,!
stritofs@volja.net
16. 10. 2012 07.29
+0
NA NIZOZEMSKEM, V AVSTRALIJI IN KANADI IMAJO OD DRŽAVE DANO PENZIJO VSI ENAKO. NATANKO TAKO BI BILO LAHKO TUDI PRI NAS, TOREJ VSEM UPOKOJENCEM 605 EVROV NA MESEC, ČE SKUPNI ZNESEK POKOJNIN OSTANE ENAK, KOT DO SEDAJ. TO JE PRAVIČNO IN NI NITI NAJMANJŠEGA RAZLOGA, DA TEGA NE BI UVEDLI. TODA KDO NASPROTUJE TEMU VEČKRAT PREDLAGANEMU ZAKONU. SINDIKATI!!! ZAKAJ? KER SE BORIJO LE ZA TISTE Z NAJVIŠJIMI POKOJNINAMI. UKREP PA BI KORISTIL TUDI DRUGIM SOCIALNO OGROŽENIM OSEBAM, SAJ BI VELIKO VEČ DENARJA OSTALO V BLAGAJNI ZA SOCIALNE TRANSFERJE, KER UPOKOJENCI NE BI BILI VEČ UPRAVIČENCI ZA PREJEM IZ TE BLAGAJNE. TOREJ LE KANČEK POLITIČNE VOLJE IN PROBLEM POKOJNIN JE DOKONČNO REŠEN!!!
tantadruj1
16. 10. 2012 07.27
+9
a tisti, ki so študirali in so začeli delati pri 30ih, bodo delali do 70 ega??
lepota in zdravje
16. 10. 2012 08.20
+2
taki so na stolih,lahko delajo do 80 tega leta
tomi.passion@gmail.com
15. 10. 2012 21.55
-4
NE VEM, ZAKAJ BI BILE ŽENSKE PRIVILIGIRANE? DELOVNA DOBA NAJ BO IZENAČENA ZA MOŠKE IN ŽENSKE. VES ČAS POSLUŠAMO O ENAKOPRAVNOSTI, A TO SE GREMO SAMO, KO JE V KORIST ŽENSK, TOREJ GRE PREDVSEM ZA FAVORIZIRANJE. NEHAJMO ŽE S TEM SOCIALISTIČNIM RAZMIŠLJANJEM.
tantadruj1
16. 10. 2012 07.26
+0
prognostik
15. 10. 2012 21.26
+12
40 let delavne dobe za vse in ni važno koliko si star,brez malusov seveda .
stajerc3
15. 10. 2012 21.04
+4
novaknovak
15. 10. 2012 21.05
+3
in potem?kaj bo potem, ko bo padla, če bo padla?
lnterReflections
15. 10. 2012 21.09
+2
novaknovak
15. 10. 2012 21.20
+1
novaknovak
15. 10. 2012 20.51
-1
sindikati itak nkol ne bodo zadovoljni ker se jim gre le za nasprotovanje sedanji vladi.pa karkol bi sprejela. pa pravijo da je bila pahorjeva ok. v čem le?
nogomet12
15. 10. 2012 21.05
+6
Mal nazaj poglej,kdo je koga hujskal,ta ista vlada,ane?
srebrnibreg
16. 10. 2012 09.21
Kot, da bi lani sindikati bili za sprejetje Pahorjevih reform.
POIVRE
15. 10. 2012 20.45
+2
Tudi podjetniki nismo zadovoljni s predlogom. Preko pokojninske reforme povečujete stroške zasebnem sektorju in ustvarjate neprijazno okolje za investiranje. Tuji zasebni investitorji so že opazili, da vlada govori eno in dela drugo.
Soulless
15. 10. 2012 20.31
+7
Saj ni važno kako dolgo bomo delali. Reveži bomo v vsakem primeru.
lnterReflections
15. 10. 2012 20.16
+11
Se pravi, da če začneš delati pri 20 letih, delaš do 60. leta (40 let), če začneš pri 18 letih, delaš 42 let, če pri 17, pa delaš 40 let. Skregano z logiko:).
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
15. 10. 2012 19.31
+3
NE BO DRZALO MATI ZEMLJA BO SPREMENILA CLOVESTVO IN VODITELJI SVETA SO PRETEKLOST .LEP POZDRAV
frfl3
15. 10. 2012 19.29
+1
pokojninski sklad bi lahko polnili direktno preko davkov
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
15. 10. 2012 19.31
-2
NE BO DRZALO MATI ZEMLJA BO SPREMENILA CLOVESTVO IN VODITELJI SVETA SO PRETEKLOST .LEP POZDRAV
povrsniste24kur
15. 10. 2012 19.28
+12
me res zanima, koliko mladih bo dobilo zaposlitev pred 18. letom, če je že zdaj ne dobimo 10 let starejši, situacija na trgu dela pa je vedno slabša. a je to kakšna kisla šala mogoče?
srebrnibreg
15. 10. 2012 18.48
+24
Je že leto 2025, ker sprejemamo pokojninsko reformo? Tako je namreč Janša lani trdil, da je prej ne bo treba.
botjabotja
15. 10. 2012 20.29
-5
botjabotja
15. 10. 2012 20.32
+1
Pred to pokojninsko je potrebno sprejeti mnogo drugih zakonov
M_teorija
15. 10. 2012 14.45
+6
Rešitev!?! Mogoče čistopis problemov!?